2013

Print this page

IEPT20131218, Rb Amsterdam, NL Film v Independent
Schadevergoeding van € 509.921,40 (bestaande uit gederfde winst, gemaakte kosten en reputatieschade) wegens niet nakoming verplichtingen uit distributieovereenkomst met betrekking tot film "Snorro". Verzoek tot matiging afgewezen: geen eigen schuld van Independent en voorts is sprake van schuldaansprakelijkheid, van schadevergoeding wegens niet nakomen van vrijwillig op zich genomen verplichting door NL Film en heeft NL Film niet gesteld dat draagkracht van partijen reden is om tot matiging over te gaan. 
 

IEPT20131218, Rb Amsterdam, Cozzmoss v De Nieuwe Krant
DNK is geen neutrale dienstverlener van informatiemaatschappij: controle over algoritme om artikelen te selecteren. € 9.888,08 schadevergoeding; 25% verhoging wegens verlies van exclusiviteit en vermindering van exploitatiemogelijkheden.

 

IEPT20131218, Rb Amsterdam, Masterfile v ABC Kado
Geen auteursrechtinbreuk foto: incidentele verwerking als onderdeel in ander werk, te weten te koop aangeboden fotolijstjes.

 

IEPT20131217, Rb Amsterdam, bliep v Vodafone

Geen inbreuk op *bliep-beeldmerken door reclamecampagne "Vodafone stunt via asterisk". Geen gebruik van asteriskteken door Vodafone als herkomstaanduiding, maar als verwijzingsteken naar additionele info m.b.t. in reclame aangeboden waar of dienst. Ten overvloede: geen verwarringsgevaar tussen beeldmerken van *bliep en teken van Vodafone: geen overeenstemmende tekens en beeldmerken van *bliep hebben zwak onderscheidend vermogen.

 

IEPT20131211, Rb Amsterdam, Skytex
Teken "ILOVESU" ongeschikt om herkomstfunctie merk uit te oefenen. Wellicht herkend als een geografische herkomstaanduiding, hetgeen een beschrijvende aanduiding in merkenrechtelijke zin is.

 

IEPT20131204, Rb Amsterdam, Undercover in Nederland
Uitzending over spermadonor Asperger-syndroom met gebruik verborgen camera niet onrechtmatig: voldoende steun in de feiten, publiek (vrouwen die internet gebruiken om sperma te vinden) moet worden geïnformeerd. Eiser is niet herkenbaar in beeld gebracht: zijn stem is vervormd en zijn naam wordt niet genoemd.

 

IEPT20131204, Rb Amsterdam, Koppe v Kluun
Domeinnaamhouder als regel aansprakelijk voor inhoud website: exoneratie artikel 6:196c(4) BW niet van toepassing. Geen citaatrechtexceptie: onvoldoende functioneel verband tussen foto’s en inhoud columns. Schadevergoeding: € 240 per foto wegens gederfde licentievergoeding foto.

 

IEPT20131202, Rb Amsterdam, AAA Entertainment v Cinemavault
Rechtsgeldige opzegging distributieovereenkomst. Cinemavault moet USD 55.585,50 aan verschuldigde licentievergoedingen betalen en € 1.193,72 aan buitengerechtelijke incassokosten.Geen opschorting wegens schuldeisersverzuim van AAA Entertainment. 

 

IEPT20131129, Rb Amsterdam, Partij van de Arbeid
Geen onrechtmatige uitlatingen over Europarlementariër Judith Merkies door partijvoorzitter Spekman van de PvdA: de handelwijze van Merkies, die als politica een dikkere huid moet hebben dan een 'gewone' burger en tevens meer dan een 'gewone' burger in de gelegenheid is in het openbaar een weerwoord te laten klinken, mag worden bekritiseerd. De partijvoorzitter heeft daarbij geen grenzen overtreden: hij heeft geen onnodig grievende bewoordingen gebruikt en/of beschuldigingen geuit die geen steun vinden in de feiten.

 

IEPT20131120, Rb Amsterdam, Pretium v Vara

Deels onrechtmatige uitzending van Kassa over Pretium: ten aanzien van één van de behandelde klachten heeft Vara de grenzen van hetgeen betamelijk is overschreden. Vara heeft namelijk willens en wetens het risico aanvaard dat zij ten onrechte aan Pretium een ernstig en sterk diffamerend verwijt heeft gemaakt. Verwijdering van (betreffende gedeelte van) uitzending uit media en uitzending van rectificatie bevolen. 

 

IEPT20131115, Rb Amsterdam, De Bezige Bij
Ook fictief verhaal romanschrijver kan onder omstandigheden onrechtmatig zijn. Nergens staat dat moeder van eiser de aborteuse is en niet vaststaan dat lezers dit zullen denken.

 

IEPT20131113, Rb Amsterdam, Telegraaf
Artikel in Telegraaf over fotostudio ook onrechtmatig jegens dochter en echtgenote van fotograaf, die beide een eenmanszaak dreven in dezelfde fotostudio. Vergoeding van materiële schade, niet van immateriële schade wegens vrees of angst.

 

IEPT20131112, Rb Amsterdam, Molenbeek
Bewijsbeslag toegestaan: gestelde onrechtmatig handelen, mede gezien omvang van betrokken belangen, voldoende ernstig om ingrijpend dwnagmiddel te rechtvaardigen.Beslagverlof verleend met nadere beperking om fishing expedition te voorkomen.
 

IEPT20131107, Rb Amsterdam, An Info
Gelet op eerdere auteursrechtinbreuk op website van X wordt inbreukverbod toegewezen. Terechte vrees dat in nabije toekomst inbreuk op handelsnaamrecht ‘Ekirana’ zal worden gemaakt.

 

IEPT20131106, Rb Amsterdam, Zwarte schaap
Uitlatingen “eiser was drugsverslaafd” en “hij is het zwarte schaap van de familie” niet onrechtmatig: feitelijke basis en vermelding in eerdere publicaties, eiser is public figure.

 

IEPT20131106, Rb Amsterdam, Handtassen
Beijing Bag auteursrechtelijk beschermd wegens specifieke combinatie van elementen. Auteursrechtinbreuk: overeenstemmende totaalindrukken van Beijing Bag en Keycord Bag.

 

IEPT20131101, Rb Den Haag, Eksmo v Ecatel
Ecatel pleegt als host van websites geen inbreuk op auteursrecht, maar handelt wel onrechtmatig als tussenpersoon (artikel 26d Aw). Geen prompt handelen als informatiemaatschappij-dienstverlener: maanden verstreken. Spoedeisend belang bij verbod wegens weigeren afgeven onthoudingsverklaring met boetebeding.
 

IEPT20131031, Rb Amsterdam, Red Arrow v SBS en Talpa
Geen beroep Red Arrow op auteursrecht format, maar op onrechtmatige daad. Andere totaalindruk beide formats. Voldoende aannemelijk dat Talpa reeds enige tijd bezig was met het ontwikkelen van het format. Geen onrechtmatig handelen SBS na stuklopen onderhandelingen met andere producent in zee te gaan.

 

IEPT20131018, Rb Amsterdam, Nederlandse Loodsencorporatie
Nederlandse Loodsencorporatie bevoegd jubileumboek niet uit te geven en zeggenschap over op te nemen teksten. Algemeen verbod schrijven boek in strijd met vrijheid van meningsuiting.

 

IEPT20131015, Rb Amsterdam, Netmerk v Snobber
Geen gebruik van “Netmerk(.nl)” als handelsnaam: slechts ter aanduiding/aankondiging van nog te ontwikkelen project zonder winstoogmerk.Registratie domeinnaam netmerk.nl niet te kwader trouw. Gebruik van “Netmerk(.nl)” niet onrechtmatig: geen concurrerende producten zodat vooralsnog geen sprake is van verwarringsgevaar.

 

IEPT20131010, Rb Amsterdam, Verkade v Mondelez
Claim “LIGA FruitCrisp is verkozen op fruitsmaak en knapperigheid” voldoende herleidbaar tot uitkomsten van onderzoek. Claim “als lekkerste getest” van Verkade impliceert vergelijking die bij gebreke van test niet op deugdelijke wijze kan worden onderbouwd.
 

IEPT20131010, Rb Amsterdam, TBAG v TBBV
Rechtsgeldige opzegging exclusieve licentiebevoegdheid ROUTE 66-merk; geen onherroepelijke bevoegdheid.Opzegtermijn van 2 jaar niet aannemelijk.

 

IEPT20131009, Rb Amsterdam, Ignite v Amazon
Nederlandse rechter niet-grensoverschrijdend bevoegd tegenover Amerikaanse gedaagden op grond van in Nederland gepleegde inbreuken op auteursrecht.

 

IEPT20130918, Rb Amsterdam, Morpheus v Bremafa
Geldig merk “MORPHEUS” voor o.m. bedden en boxsprings op basis van eerste merkinschrijving. Inbreuk: dezelfde waren en gelijke tekens.

 

IEPT20130918, Rb Amsterdam, NTR
Geen vermoeden van overdracht van art. 45d Aw: afwijkende schriftelijke regeling getroffen, zodat exploitatierechten rusten bij eiser als scenarioschrijver. Beperkte uitleg van (sub)licentie: geldt alleen voor ten tijde van aangaan overeenkomst (1991) bekende exploitatievormen. Eventuele onrechtmatigheid van uitzendingen zonder (sub)licentie is toerekenbaar aan NTR als professionele partij.

 

IEPT20130904, Rb Amsterdam, Nanada v Golden Earring
Verjaring voor ontbindingsgronden daterend van voor 25 augustus 2005. Geen rechtsverwerking door het enkele uitblijven van klachten. Tegenbewijs inzake inspanningen Nanada niet geleverd: werkzaamheden Red Bullet niet aan nanada toe te rekenen.

 

IEPT20130904, Rb Amsterdam, VEVAM v Ziggo cs
Vanwege Norma/NLKabel-arrest kan VEVAM zich niet langer beroepen op art. 26 Aw: geen primaire openbaarmaking door omroepen bij aanleveren aan kabelaars, zodat geen sprake is van heruitzenden. Ook geen beroep op in aansluitovereenkomsten met regisseurs aan VEVAM overgedragen auteurs-rechten: betreft slechts aanspraken die volgens wet collectief geëxploiteerd worden door VEVAM. Geen postcontractuele verplichtingen Ziggo en UPC.

 

IEPT20130903, Rb Amsterdam, B-MS v BI
Vordering ter zake van reclame-uiting niet jegens BI toewijsbaar: Boehringer Ingelheim GmbH is aansprakelijk als de partij die de uitingen openbaar heeft gemaakt.Reconventie: reclame-uitingen over (doseringen) Eliquis niet misleidend

 

IEPT20130904, Rb Amsterdam, Imation v Thuiskopie
Verlof tot conservatoir beslag afgewezen: belang van Stichting de Thuiskopie verzet zich tegen het leggen van beslag, omdat zij daardoor wordt belemmerd in het uitvoeren van haar doelstelling, namelijk het doorbetalen van ontvangen bedragen aan auteursrechthebbenden.

 

IEPT20130814, Rb Amsterdam, EWI v Upstream
Geen merkdepot te kwader trouw door Upstream: overeengekomen dat Upstream als betaling voor ontwerp van merken voor EWE merkrechten zou verkrijgen. Enkele wetenschap van gebruik van overeenstemmende (Canadese) merk door EWI onvoldoende voor kwade trouw. Evenmin onrechtmatig gehandeld door deponeren van merken.

 

IEPT20130807, Rb Amsterdam, Emryss
Herstelvonnis. Kennelijke fout. Emryss was bevoegd werken die zij op 30 maart 2010 in voorraad had te verkopen, zodat verkoop van die werken geen inbreuk op auteursrecht van eiser oplevert en Emryss niet is verboden.

 

IEPT20130802, Rb Amsterdam, Kunsthandel v Pictoright
Executiegeschil. Geen schorsing executie van verstekvonnis, inhoudende bevel tot opgave van aan- en/of verkopen van volgrechtplichtig werk: niet verschijnen komt voor eigen rekening, geen sprake van kennelijk feitelijke of juridische misslag (er heeft namelijk geen beoordeling van aangevoerde feiten of inhoudelijke beoordeling van geschil plaatsgevonden) en onvoldoende aannemelijk gemaakt dat eiser niet in staat is aan verstekvonnis te voldoen.

 

IEPT20130731, Rb Amsterdam, Hollandse Meesters
Onvoldoende gemotiveerd gesteld dat tv-serie Hollandse Meesters een auteursrechtelijk beschermd format heeft. Aangenomen dat alleen voor eerste serie van 20 afleveringen € 10.000 aan ontwikkelingskosten is overeengekomen.

 

IEPT20130724, Rb Amsterdam, Counterfeit UGG
Moedwillige merkinbreuk gedurende langere periode – verkoop via Marktplaats. Inbreukmakende namaak voldoende onderbouwd

 

IEPT20130724, Rb Amsterdam, Emryss
Emryss niet geslaagd in levering bewijs dat tussen eiser en Emryss overeenkomst tot stand is gekomen, op grond waarvan eiser gehouden is werk "Plants" uit te doen geven door Emryss. Gevorderde verklaring voor recht dat alle tussen eiser en Emryss bestaande overeenkomsten per 30 maart 2010 rechtsgeldig zijn ontbonden wordt toegewezen, nu geen bewijs van tegenvordering van Emryss is geleverd. Nu recht om na ontbinding van de overeenkomst werken van eiser te herdrukken niet ontleend kan worden aan overeenkomst, heeft Emryss inbreuk gemaakt op auteursrecht van eiser en zodoende onrechtmatig gehandeld

 

IEPT20130711, Rb Amsterdam, 't Kwassie
Vooralsnog aangenomen dat overdracht van deel van onderneming ook handelsnaam ’t Kwassie omvatte, gelet op o.m. overnamesom. Niet zeker dat eiser nog aanspraak kan maken op handelsnaam ’t Kwassie, wegens wijziging handelsnaam, en verwarringsgevaar onaannemelijk

 

IEPT20130711, Rb Amsterdam, LA Law v LA-Law.nl
Geen verwarringsgevaar tussen "L.A. Law B.V." en " LA-Law.nl" in verband met de aard en de plaats: A voert de advocatenpraktijk niet onder de naam "L.A. Law B.V." maar onder de naam [A] & [B] advocaten. Onder die naam worden cliënten bediend, gaan er brieven uit en worden er processtukken ingediend. Bovendien voert verweerster haar praktijk in Amsterdam, en niet in Utrecht of in de onmiddellijke omgeving daarvan.

 

IEPT20130710, Rb Amsterdam, Memon v Tros
Rechtmatige uitzending TROS Radar: aan de kaak stellen misstand door onmeetbaarheid celstress-effecten op mensen en het voorhouden van dure niet-werkende producten.

 

IEPT20130705, Rb Amsterdam, TMG
Gebruik domeinnaam “pedograaf.nl” voor weergave inhoud telegraaf-website onrechtmatig wegens diffamerend karakter. Geen inbreukmakende nieuwe openbaarmaking: (de)pedograaf.nl bereikt geen ander publiek dan telegraaf.nl en heeft geen winstoogmerk. Beslissende invloed en zeggenschap K op gebruik websites onder aan derde toebehorende domeinnaam voldoende aannemelijk

 

IEPT20130705, Rb Amsterdam, PostNL
Lijfsdwang gedeeltelijk toegewezen. Bevelen om valse postzegels en apparaten waarmee die gemaakt zijn te overhandigen aan PostNL versterkt met lijfsdwang, nu voldoende vast staat dat gedaagden op die punten bodemvonnis niet zijn nagekomen en zij onvoldoende hebben toegelicht waarom zij niet in staat zijn geweest aan die bevelen te voldoen.

 

IEPT20130703, Rb Amsterdam, Charly en Chaplin
Schending formaliteitenverbod ter zake van werk van toegepaste kunst met buitenlandse oorsprong resulteert in maximum beschermingsduur auteursrecht van 25 jaar. Geen schending Europees non-discriminatie-beginsel nu geen onderscheid wordt gemaakt naar het recht van het land van oorsprong. Geen merkinbreuk geherstoffeerde stoelen omdat duidelijk is dat revisie niet onder controle van merkhouder heeft plaatsgevonden

 

IEPT20130703, Rb Amsterdam, Billenmeisje
Aannemelijk dat is afgesproken dat fotograaf foto’s, ook indien gelaat niet te herkennen is, niet onder toestemming van gefotografeerde mag openbaren. Toestemming tot openbaar maken foto verleend en daarmee is fot aan privésfeer onttrokken; plaatsing in boek, op website en expositie toelaatbaar.

 

IEPT20130628, Rb Amsterdam, Lely v Agib
Claim voor reinigingsmiddelen melkrobots niet misleidend, ook niet wanneer niet ieder product voor iedere robot geschikt is. Toevoeging “laat u niet verplichten of chanteren door fabrikanten” is onrechtmatige suggestie oneerlijke praktijken en impliciet vergelijkende reclame. Gebruik rode kleurmerk Lely doet afbreuk aan reputatie van het merk.

 

IEPT20130626, Rb Amsterdam, Anne Frank
Fonds geslaagd in voldoende onderbouwing eigendom I- en II-objecten. Bruikleenovereenkomst voor onbepaalde tijd opzegbaar met redelijke termijn per 1 januari 2014

 

IEPT20130621, Rb Amsterdam, Le Salon Amsterdam
Verwarringsgevaar Le Salon Amsterdam voor kapperszaken in Amsterdam.Onrechtmatig verwarringwekkende domeinnaam lesalon-Amsterdam.nl. Geen schending art. 21 Rv: geen zuivere onwaarheden en toegestaan zo gunstig mogelijke voorstelling van zaken te geven.

 

IEPT20130620, Rb Amsterdam, White Villa
Uitleg vaststellingsovereenkomst: Niet onaannemelijk dat partijen met “alle claims bij Sena” alle nog uit te keren vergoedingen bedoelden en niet ook al in het verleden uitgekeerde bedragen

 

IEPT20130618, Rb Amsterdam, Beslag Stemra
Verlof tot leggen conservatoir beslag onder Stemra afgewezen: belang Stemra om vrijelijk over gelden te beschikken prevaleert; vrees dat Stemra onvoldoende verhaal biedt voor vordering van € 1,8 miljoen niet aannemelijk

 

IEPT20130612, Rb Amsterdam, Chanel v Glamorous
Visuele overeenstemming gekruiste cirkels met Chanel-beeldmerk. Ongerechtvaardigd voordeel trekken uit bekende Chanel-merken mede door combinatie met portret Lagerfeld, afbeelding van op Coco Chanel lijkende vrouw en gebruik tekst “who the fuck is channel”

 

IEPT20130605, Rb Amsterdam, Pearson
Geen auteursrecht op normtabellen met normgegevens van Pearson; bovendien geen ontlening.

 

IEPT20130528, Rb Amsterdam, Tilda
Geen inbreuk auteursrecht: wezenlijk verschillende totaalindrukken rijstverpakkingen. Geen ruimte voor aanvullende slaafse nabootsingsbescherming voor stijl of stijlkenmerken

 

IEPT20130528, Rb Amsterdam, Hema
Geen onnodig verwarringsgevaar sfeerlichthouders: Hema heeft nodige gedaan om gevaar dat beide producten onnodig met elkaar worden verward, te voorkomen

 

IEPT20130524, Rb Amsterdam, Stichting Jonge Honden
Tewerkstellingsoverenkomst met behoud sociale voorziening geen dienstbetrekking in de zin van artikel 7 Aw. Eigendomsrecht van werken bij [eiser] gebleven

 

IEPT20130521, Rb Amsterdam, NMLK v DIDIO
Domeinnaam “nieuwemensenontmoeten.nl” tevens gebruikt als handelsnaam voor onderneming. Verwarringsgevaar “Nieuwe Mensen Ontmoeten” en “Nieuwe Mensen Leren Kennen”

 

IEPT20130515, Rb Amsterdam, Ryanair v KRO
Geen afgifte ruw beeldmateriaal interviews. Geen vermoeden dat context uitspraken in ander daglicht stelt; Geen inbreuk op bronbescherming journalist wegens ontbreken algemeen of publiek belang. Belang Ryanair bij imagobescherming is geen publiek belang

 

IEPT20130515, Rb Amsterdam, Acteursovereenkomst
€ 54.453 Herhalingsvergoeding verschuldigd voor herhalingen op themakanalen.

 

IEPT20130514, Rb Amsterdam, Brein v ING
ING niet verplicht identificerende gegevens verantwoordelijken auteursrechtinbreuk te verschaffen . ING Bank niet “instrumenteel” bij het plegen van (de beweerde) auteursrechtinbreuken door FTD World of het faciliteren hiervan. Brein miskent dat de rol van een internet service provider of hostingprovider wezenlijk anders is dan die van een bank als ING Bank.

 

IEPT20130508, Rb Amsterdam, Hotel Contact v Angry Nerds
Op grond van overeenkomst moet Hotel Contact over mogelijkheid beschikken accomodatievideo’s te wijzigen:
Hotel Contact heeft de overeenkomst, en met name artikel 20, in redelijkheid zo mogen begrijpen dat zij met het eigendomsrecht van de video’s ook het recht zou krijgen om deze te bewerken. Wijzigen van logo en hotelnaam in video is geen inbreuk op persoonlijkheidsrechten. Geen inbreuk Databankwet, gezien contractuele relatie tussen partijen

 

IEPT20130508, Rb Amsterdam, Nokia v ST
Geen staking executie: geen nieuw feit dat pas na vonnis aan het licht is gekomen.

 

IEPT20130503, Rb Amsterdam, Tros Opgelicht
Geen onrechtmatige uitzending Tros Opgelicht over klachten over opleidingsbureau van eiser. Tros heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat zij een groot aantal klachten over de werkwijze van [vennootschap 1] heeft ontvangen. [eiser] heeft bovendien niet aannemelijk kunnen maken dat de kritiek op zijn handelwijze uit de lucht gegrepen is.


IEPT20130501, Rb Amsterdam, Het Parool
Geen onjuist citaat: voldoende gemotiveerd weersproken. Zaak aangehouden voor getuigenverhoor. 
 

IEPT20130424, Rb Amsterdam, SBS
€ 60.000 aan boetes (5x) verbeurd door gebruik herkenbare afbeeldingen van personen.

 

IEPT20130424, Rb Amsterdam, Vliegtickets.nl v E-Pepper
Geen verwarringsgevaar woordmerken vliegtickets.nl en vliegticket.nl: beperkte beschermingsomvang voor in hoge mate beschrijvend merk. Geen gebruik domeinnaam vliegticket.nl voor portalwebsite als handelsnaamVLIEGTICKETS.NL heeft onderscheidend vermogen als merk door inburgering, mede op grond van gebruik na depot. Geen depot te kwader trouw: legitiem belang en 5-jaarstermijn na depot in 2005 verstreken. Geen inbreuk beeldmerk: geen overeenstemming figuratieve elementen.

 

IEPT20130422, Rb Amsterdam, Nokia v ST
ST is gebonden aan de exclusiviteit van een jaar en mag tot maart 2014 de voor Nokia ontwikkelde microfoons niet aan andere afnemers leveren. Een vordering tot recall van reeds aan HTC geleverde microfoons wordt afgewezen, omdat Nokia zich (in Europa) niet kan beroepen op een octrooirecht.

 

IEPT20130508, Rb Amsterdam, Cleonice v Digikeur
Geen visuele overeenstemming en louter beschrijvende woorden: verschillende totaalindrukken Webshop Keurmerk en Digikeur Webshop. Onvoldoende onderbouwd dat gebruik collectief merk Digikeur in strijd met reglement toegelaten of gedoogd wordt. Geen gebruik domeinnaam digikeur.nl/webshop-keurmerk als handelsnaam. Verwarringwekkende en misleidende mailing Digikeur over beheer “het Webshop Keurmerk”. In ernst twijfel of gebruik “Webshop keurmerk” in broncode overtreding bevel is

 

IEPT20130411, Rb Amsterdam, Rambam
Onrechtmatigheid uitzending “Rambam” op voorhand onvoldoende aannemelijk: onvoldoende aannemelijk dat eisers van oplichting worden beschuldigd in de uitzending en gezien de wijze waarop eisers zich presenteren op het internet en gezien de inhoud van hun boodschap staat het een journalistiek medium vrij om hun geloofwaardigheid aan de orde te stellen

 

IEPT20130410, Rb Amsterdam, PostNL
€ 2,6 miljoen voorschot schadevergoeding PostNL: inbreuk auteursrechten door postzegelfraude

 

IEPT20130410, Rb Amsterdam, NL Film v Independent
Geen tekortkoming nakoming Independent door wijzigingen aan scenario te eisen. NL Film zonder ingebrekestelling in verzuim door alleen mee te werken aan verfilming originele script.

 

IEPT20130410, Rb Amsterdam, Politie huisstijl
Gebruik politie kenmerken in dramaserie geen inbreuk op auteurs-en merkrechten. Geldige reden voor gebruik echte politie-uniformen en auto’s en beeldmerken in dramaseries. Geen reel verwarringsgevaar of risico voor reputatie of imagoschade. Rol Staat als de facto monopolist: gevraagde actieve bemoeienis met inhoud staat op gespannen voet met censuurverbod. Geen rangorde tussen vrijheid van informatie en intellectuele eigendom

 

IEPT20120405, Rb Amsterdam, Tros Vermist
Herkenbaar in beeld brengen moeder-kinderontvoerder niet van belang voor maatschappelijke discussie over kinderontvoering; gebruik stemgeluid wel toegestaan. Portret in uitzending gemist versie programma van 23 maart 2012 hoeft niet te worden aangepast, tenzij portret gebruikt wordt voor nieuw programma. Verwijderen portret en naam van website Tros Vermist

 

IEPT20130328, Rb Amsterdam, 28 maart 2013, Steenfabrieken
Schade € 316 wegens inbreuk fotoauteursrecht; salaris gemachtigde € 726

 

IEPT20130326, Rb Amsterdam, Bounz v The Red
Bevel tot overdracht Bounz-merken en –domeinnamen die aan Bounz-toebehoren en ten onrechte op eigen naam zijn geregistreerd

 

IEPT20130326, Rb Amsterdam, Holland Destination Travel Service v Holland Destination Services
Verwarringwekkende handelsnamen Holland Destination Travel Service en Holland Destination Services; gebruik extra “s” doet daar niet aan af. Overdracht domeinnamen bevolen. Geen verwarring of nawerking HDSHolland

 

IEPT20130324, Rb Midden-Nederland, Eiser v NOS
Nieuwsitem over het wetsvoorstel ‘herziening ten nadele’ in het NOS-journaal niet onrechtmatig: In deze zaak komt het evenwel niet aan op het oordeel of de eventuele uitlatingen van de familie van [A] jegens eiser onrechtmatig zijn, maar of het eventuele nieuwsitem van gedaagden jegens hem onrechtmatig is. Bij de uitvoering van de onder 4.2. bedoelde toets dient daarom onderscheid gemaakt te worden tussen de nabestaanden als degenen die de gewraakte uitlating doen enerzijds en NOS/[gedaagde sub 2], die de uitlating niet zelf doen maar die aan de familie daartoe een podium bieden anderzijds.

 

IEPT20130320, Rb Amsterdam, Biografie Gerard Reve
Opgenomen telefoongesprekken geen onrechtmatig bewijs. Uitleg voorwaardelijke toestemming ongepubliceerd werk voor uitgave deel 3 biografie; voorwaarden vervuld

 

IEPT20130318, Rb Amsterdam, OMC v Tros
Uitzending niet onrechtmatig, ondanks constatering dat Radar ten aanzien van de eerste brief aan de patiënt onjuiste informatie heeft verstrekt. Niet kan gezegd worden dat Radar zich had moeten onthouden van de suggestie dat OMC in feite bevolkingsonderzoek verricht zonder de daarvoor benodigde vergunning en de suggestie dat voor OMC niet de zorgverlening centraal staat, maar commercieel gewin. Het beschikbare feitenmateriaal biedt voldoende grondslag voor twijfels over de werkwijze van OMC en Radar heeft zich dan ook aan de zijde van de critici mogen scharen.

 

IEPT20130313, Rb Amsterdam, Galerie Wijdemeren
[S] rechthebbende handelsnamen door gebruikt sinds oktober 2005, ondanks eerder gebruik [D B]. Depot beeldmerk te kwader trouw vanwege oudere handelsnaamrechten

 

IEPT20130308, Rb Amsterdam, De Volkskrant
vrijheid van meningsuiting van de Volkskrant hier zwaarder weegt dan het belang van [eiseres] bij bescherming van haar persoonlijke levenssfeer en het belang dat haar schuilnaam niet wordt onthuld vanwege het hieraan mogelijk verbonden gevaar. Mogelijke onbetrouwbaarheid van claim dat boek verslag is vierenhalf jaar werkzaamheid als prostituee een zaak van algemeen belang vanwege functie eiseres bij Gemeente

 

IEPT20130225, Rb Amsterdam, EO
Geoorloofde aantasting privacy in reportage over ernstige misstand betreffende beweerde valse aangiftes tegen ex-partner: De privacy-aantasting van eiseres en haar kinderen wordt voorshands echter niet dermate ingrijpend geacht dat op grond hiervan de vorderingen van eiseres zouden moeten worden toegewezen. Bij dit oordeel is van belang dat de EO met haar reportage op journalistiek zorgvuldige wijze een ernstige misstand aan de kaak beoogt te stellen.

 

IEPT20130222, Rb Amsterdam, Clubmessage v Motricity
Onvoldoende onderbouwd dat Domeinnaam behoorde tot over te dragen ‘assets’ ondanks ontbreken in Annex.Gebruiksrecht op Domeinnaam aannemelijk; verbod Domeinnaam aan derden aan te bieden

 

IEPT20130220, Rb Amsterdam, Paperclip v NCRV
Nietigheid afgewezen omdat houder ouder merk niet deelneemt aan het geding

 

IEPT20130208, Rb Amsterdam, Noordkaap
Gerechtvaardigd gebruik verborgen camera: aan de kaak stellen misstanden acquisitiefraude. Geen herkenbaar ‘postuur-portret’

 

IEPT20130206, Rb Amsterdam, Who’s in Who’s out
Onvoldoende gemotiveerd gesteld dat uitblijven rol in tv-serie tot schade heeft geleid

 

IEPT20130204, Rb Amsterdam, Time v Audax
Geen auteursrecht Instyle op coverfotos. Combinatie van vormgevingselementen omslag te alledaags voor auteursrechtelijke bescherming. Geen slaafse nabootsing; steeds tijdverschil tussen covers en andere totaalindruk beide bladen.

 

IEPT20130118, Rb Amsterdam, Promogroup v NOS
Kwalificatie ‘brievenbusfirma’ vindt, in het licht van bredere betekenis, steun in feitenmateriaal. Geen ernstige beschuldiging: gaat om belastingontwijking binnen grenzen van wet- en regelgeving, en niet om belastingfraude. Geen volmacht Promogroup inzake aantasting ‘eer en goede naam’ van de Stones.

 

IEPT20130114, Rb Amsterdam, NOS v CvdM
Eerder overleg geen boeteverhogende omstandigheid; halvering boete van € 60.000 naar € 30.000. Ingemonteerde Sponsor Bingo Loterij-merken geen toegestane vermijdbare reclame-uitingen die onderdeel uitmaken van het verslag van het evenement. Overdadigheid vertoning gegeven bij achteraf inmonteren. Tonen van merk Sponsor Bingo Loterij niet enkel steunen liefdadigheidsinstelling, maar oproep tot kopen van loten