2013 Hof Den Haag

Print this page

IEPT20131231, Hof Den Haag, Bayer v Sandoz
Beschermingsomvang octrooi en bewuste keuzes octrooihouder: Indien gemiddelde vakman zal aannemen dat octrooihouder bewust voor een specifieke variant van een niet essentieel kenmerk heeft gekozen vergt de rechtszekerheid dat de beschermingsomvang van het octrooi daartoe beperkt blijft. Geen inbreuk EP 791: bewuste keuze voor variant rutheniumzout. Geen inbreuk EP 840: bewuste keuze voor pTSA, rechtszekerheid noopt tot restrictieve uitleg EP 840.

 

IEPT20131231, Hof Den Haag, Apple v Samsung
Inbreuk op foto-management-octrooi aangenomen. Hof dient arrest in kortgeding af te stemmen op reeds gewezen bodemvonnis en op oordeel van nietigheidsafdeling van OHIM. Tussenarrest in kortgeding: Partijen kunnen zich uitlaten over grensoverschrijdende bevoegdheid kortgeding rechter inzake ingeroepen octrooirecht en eventuele prejudiciële vragen aan HvJEU. Apple kan reageren op door Samsung gestelde staking van verkoop van Galaxy Ace Plus en haar bereidheid een onthoudingsverklaring te tekenen. Nieuw verweer Samsung over afwijzen vorderingen jegens drie gedaagden omdat ze geen voorbehouden handelingen verrichten te laat gevoerd.

 

IEPT20131217, Hof Den Haag, Agfa v Xingraphics en Atece
Incident: geen uitvoerbaarverklaring bij voorraad van proceskostenveroordeling in eerste aanleg, nu dit vonnis vernietigd zal worden gelet op oordeel van hof in bodemprocedure.

 

IEPT20131126, Hof Den Haag, H&M v G-Star
Internationale jurisdictie. Bevoegdheidsregels EEX-Vo prevaleren boven BVIE: BVIE heeft te gelden als posterieur verdrag. Rb Dordrecht ex artikel 5(3) EEX-Vo niet-grensoverschrijdend bevoegd om kennis te nemen vanauteursrechtelijke vorderingen (tot schadevergoeding) tegen H&M AB. Rb Dordrecht ook bevoegd kennis te nemen van verbodsvorderingen inzake auteursrecht en slaafse nabootsing tegen H&M AB. Iedere rechter lidstaat waar beweerde schade kan intreden niet-grensoverschrijdend bevoegd om kennis te nemen van merkenrechtelijke vorderingen met betrekking op (dreigende) inbreuk via internet (artikel 5(3) EEX-Vo). Nederlandse rechter bevoegd met betrekking tot merkenrechtelijke vorderingen tegen H&M B.V. (artikel 2 EEX-Vo).


IEPT20131126, Hof Den Haag, STR v Harechair

Niet redelijk en evenredig om – naast de opslag voor kantoorkosten – een uur honorarium in rekening te brengen voor wekelijks raadplegen roljournaal.
 

IEPT20131217, Hof Den Haag, SBS v Screentime
Popstars geen algemeen bekend merk: geen bekendheid bij aanzienlijk deel (niet meer dan 25%) van het relevante publiek.Toename bekendheid door kijken naar herhalingen niet aannemelijk geworden. Grotere bekendheid vereist voor algemeen bekend merk (artikel 6bis UvP) dan voor bekend merk (sub c).

 

IEPT20131210, Hof Den Haag, Promodyne
Gebruik als exportmerk geen relevant gebruik voor depot te kwader trouw indien gevaar voor EU-verhandeling uitgesloten is. Uitgaande van ruim gebruiksbegrip sprake van aanvrage met bedoeling om merk zelf in EU als exportmerk te gebruiken en niet enkel om [A] gebruik te beletten. Woord “Maba” niet auteursrechtelijk beschermd: woord is zo kort en (mede daarom) zo banaal daarin geen intellectuele schepping kan worden gezien.Auteursrechthebbende op grond van “leiding en toezicht” vereist meer dan enkel zeggenschap: dat van een eigen schepping van de medewerkers niet gesproken kan worden.

 

IEPT20131126, Hof Den Haag, FX Prevent v Wagner
Geen afstand van recht: vordering volledige proceskosten alsnog in hoger beroep kostenveroordeling in te stellen. Enkele omstandigheid dat eigen kosten lager zijn is onvoldoende om proceskosten wederpartij niet redelijk en evenwichtig te achten.

 

IEPT20131126, Hof Den Haag, Porsche
Depot Porsche-merk voor soortgelijke waren te kwader trouw wegens verwarringsgevaar en oogmerk Porsche te laten betalen. Depot andere merken relevant voor kwade trouw. Soortgelijkheid niet relevant bij nietigheid latere inschrijving wegens overeenstemming met bekend ouder merk; ongerechtvaardigd voordeel aannemelijk.

 

IEPT20131105, Hof Den Haag, AD Inkoop v Action
Executie vonnis gebaseerd op naderhand nietig verklaard model geen misbruik van bevoegdheid, hoewel voor die stelling het nodige te zeggen valt. Staking executie dwangsommen; geen bewijs overtreding verbod.

 

IEPT20131029, Hof Den Haag, Real Networks
Incidentele vordering tot afgifte, althans inzage in casu geen voorlopige voorziening. Exhibitie ex artikel 843a Rv. Bepaalde bescheiden: bestaan ervan dient in voldoende mate vast te staan en bescheiden moeten voldoende concreet zijn aangewezen en afgebakend, bijvoorbeeld naar onderwerp en personen. Rechtsbetrekking en rechtmatig belang: niet nodig dat inbreuk aannemelijk is, zoals geldt in kort geding, Vereist is (i) een redelijk vermoeden van (dreigende) inbreuk en (ii) dat de bescheiden de gestelde (dreigende) inbreuk nader kunnen onderbouwen. Mogelijk slechts voldoende dat de rechtsbetrekking onderbouwd is gesteld. Exceptie inzake vertrouwelijke bedrijfsgegevens onvoldoende concreet onderbouwd

 

IEPT20131015, Hof Den Haag, Prevdent v Unilever
Verwarringsgevaar tussen woordmerk PREVDENT en PRODENT-merken: gelet op de visuele, auditieve en begripsmatige overeenstemming, de omstandigheid dat de waren waarvoor het teken is gedeponeerd identiek, althans (in hoge mate) soortgelijk zijn en de bekendheid van de merken, is het hof van oordeel dat het relevante publiek kan menen dat de waren en diensten van dezelfde of economische verbonden ondernemingen afkomstig zijn en dat sprake is van verwarringsgevaar

 

IEPT20130917, Hof Den Haag, Spin for Life
Oppositie afgewezen: Geen verwarringsgevaar ondanks hoge mate van gelijksoortigheid wegens uiterst geringe gelijkenis en geringe onderscheidende vermogen. Hooguit geringe onderscheidende kracht “spinning”-merken


IEPT20130917, Hof Den Haag, STR v Harechair

Geen uitputting: niet gebleken dat Harechair met schikkingsovereenkomst afstand van handhavingsbevoegdheden met betrekking tot haar onbekende verkopen in Nederland heeft gedaan. Geen toestemming van Harechair om litigieuze stoelen in de EER op de markt te brengen. Directe verkoop stoelen door IGAP aan STR in Italië in strijd schikkingsovereenkomst. Niet redelijk en evenredig om – naast de opslag voor kantoorkosten – een uur honorarium in rekening te brengen voor wekelijks raadplegen roljournaal.  
 

IEPT20130827, Hof Den Haag, Teva v Sanofi
De regel is “(maximaal) één ABC per basisoctrooi”; niet (maximaal) één ABC per product per basisoctrooi.Regel niet onverenigbaar met artikel 3 ABC-Vo wanneer “product” beperkt wordt uitgelegd als de uitgevonden basisstof.

 

IEPT20130813, Hof Den Haag, Talens v Talensshop
Gebruik handelsnamen Talensshop en Talensshop.nl als merk voor waren en diensten. Verwarringsgevaar tussen merk Talens en tekens Talensshop en Talensshop.nl. Ongerechtvaardigd voordeel trekken van bekende merk Talens. Gebruik als handelsnaam en metatags en geregistreerd houden domeinnamen in strijd met artikel 2.20(d) BVIE. Geen geoorloofd refererend merkgebruik.

 

IEPT20130813, Hof Den Haag, Bang & Olufsen v Loewe
Modelrecht: Geïnformeerde gebruiker: de consument of handelaar die geïnteresseerd is in flatscreen televisies in het duurste segment (waartoe zowel de BeoVision 10 als de Reference ID behoren). Hij kent de diverse modellen uit het vormgevingserfgoed. Inhoud van registratie als geheel bepaalt voor de geïnformeerde gebruiker de algemene indruk en beschermingsomvang modelrecht; inclusief in beginsel zij- en achterkant. Beoordeling inbreuk en feitelijke uitvoering model: daadwerkelijk verhandelde voortbrengsel waarop het model is toegepast mag in aanmerking mag worden genomen voor zover dit een bevestiging oplevert van hetgeen uit het model zoals ingeschreven blijkt, dus enkel ter verduidelijking, teneinde reeds eerder getrokken conclusies te bevestigen. Geen inbreuk: andere algemene indruk: in de Reference ID ontbreken de kenmerken die het model onderscheiden van het vormgevingserfgoed. Geen inbreuk auteursrecht conform modelrechtelijke bevindingen. Proceskosten voor twee instanties: € 246.967.

 

IEPT20130723, Hof Den Haag, Ferring v Allergan
Incidentele bezwaren tegen eiswijziging: Afstand van vorderen van een aandeel in octrooi blijkt niet uit bestreden vonnis; tijdige vermeerdering van eis. Uit vonnis blijkt niet van erkenning van nieuwheid, tijdige aanvoering nieuwe nietigheidsgronden. Incident niet geschikt voor het verkrijgen van oordeel over materieel geschilpunt, zoals op het punt van inbreuk op octrooi

 

IEPT20130723, Hof Den Haag, Zumba Fitness
Nederlandse rechter bevoegd ter zake inbreukvorderingen ondanks forumkeuze in overeenkomst. Beschrijvend gebruik van ZUMBA-merken niet in overeenstemming met eerlijke gebruiken indien het relevante publiek ten onrechte kan menen dat er een economisch verband bestaat tussen [appellanten] en Zumba Fitness.Geen voordeel trekken uit merk of afbreuk aan reputatie door enkele registratie handelsnaam. Ongerechtvaardigd voordeel trekken en afbreuk reputatie ZUMBA-merk door gebruik domeinnaam. Alleen gehoudenheid tot verwijdering van door derden op sociale media geplaatste berichten na op de hoogte zijn c.q. verzoek

 

IEPT20130716, Hof Den Haag, Endstra-tapes
Geen auteursrecht op ‘achterbankgesprekken’: gezien de banaliteit van de vormgeving kan niet worden aangenomen dat het door Endstra uitgesprokene op creatieve arbeid van enige betekenis berustte. Geen spoedeisend belang: lange tijd stilgezeten en nog in slechts beperkte mate beweerdelijk inbreuk gemaakt

 

IEPT20130709, Hof Den Haag, Prae v Artiestenverloningen
Conform afstemmingsregel oordeelt Hof in kort geding conform vonnis in bodemprocedure: Geen sprake van juridische misslag in vonnis: Niet is gebleken dat de bodemrechter is uitgegaan van de regel dat het enkele bestaan van verwarringsgevaar in dit verband voldoende is en dat hij niet ook andere, bijkomende omstandigheden heeft meegewogen in dit verband

 

IEPT20130625, Hof Den Haag, Rovi v Ziggo
‘verdere informatie’ betreft niet-octrooieerbare presentatie van gegeven ‘als zodanig’. Niet inventief: inventiviteitsbeoordeling enkel aan de hand van de wel-technische maatregelen

IEPT20130611, Hof Den Haag, Montis v Het Anker
Geen herbeoordeling tussenarresten door fusie Montis: niet aannemelijk dat Het Anker wordt benadeeld. Montis voldoende onderbouwd dat auteursrechten na fusie naar nieuwe onderneming zijn overgegaan, door "akte van fusie" en uittreksel Kamer van Koophandel te overleggen. Gevorderde bevel tot opgave van verkochte inbreukmakende stoelen en gevorderde schadevergoeding en winstafdracht toegewezen.
 

IEPT20130528, Hof Den Haag, All Round v Dutch Designz
Mi Moneda hangers hebben eigen gezicht op de markt vanwege relatief grote en brede sluiting. Slaafse nabootsing hangers: Bij alle hangers is op de rand een "versiering" aangebracht. Hoe die versiering er precies uitziet is naar het oordeel van het hof van ondergeschikt belang voor de bepaling van de totaalindruk. Geen slaafse nabootsingsbescherming inzake stijl of stijlkenmerken: duidelijk afgebakend, concreet product vereist.Geen slaafse nabootsing specifieke munten: geen eigen gezicht in de markt. Maatmens: al dan niet modebewuste vrouwen van 16 tot 40 jaar met gemiddeld aandachtsniveau.

 

IEPT20130528, Hof Den Haag, Pretium Telecom
Art 843a Rv: rechtmatig belang bij beluisteren opnamen telefoongesprekken met Pretium; geen verstrekking op gegevensdragers.

 

IEPT20130528, Hof Den Haag, Taste of Nature v Cresco
Hof in kort geding stemt oordeel over geldigheid en octrooieerbaarheid van octrooi ToN af op bodemuitspraak, zodat bestreden vonnis niet in stand kan blijven. Afweging over openbaar voorgebruik en inbreuk door Cresco wijkt wel af van bodemoordeel, vanwege afwijkende bewijsregimes in bodemzaak en in kort geding. Openbaar voorgebruik door ToN onvoldoende aannemelijk gemaakt door Cresco. Inbreukverbod en opgave: ToN op grond van aanvullend en onweersproken bewijsmateriaal aannemelijk gemaakt dat sprake is van inbreuk


IEPT20130528, Hof Den Haag, Loterijverlies v Staatsloterij
Collectieve actie ex artikel 3:305a BW mogelijk: Het woord 'gedupeerden' in de doelomschrijving van Loterijverlies verwijst, in redelijkheid uitgelegd, naar personen die zich gedupeerd achten door kansspelen, en niet, zoals Staatsloterij betoogt, naar personen waarvan aan de hand van een individuele toets moet worden vastgesteld of zij daadwerkelijk schade hebben geleden. Misleidende mededelingen van Staatsloterij over wel- of niet-gegarandeerd zijn van prijzen, win-kansen, aantal gewonnen prijzen en hoogte ervan. Geen misleidende mededelingen over uitkeringspercentage of kansspelbelasting. Geen sprake van aanzetten tot onmatige deelname door Staatsloterij.

 

IEPT20130521, Hof Den Haag, Bassie en Adriaan
Vergoedingsvorderingen inzake tv-herhalingen eerste vier series verjaard; gedeeltelijke verjaring vorderingen voor in de handel brengen. Tardief beroep in hoger beroep op éénlijnsprestatie uitvoerend kunstenaars voor 1993. Stelling dat geen sprake was van contractsovername, maar enkel overdracht van rechten onvoldoende onderbouwd; vrijwaring afgewezen

 

IEPT20130514, Hof Den Haag, Mevi v Bacardi
Incident tot voeging in prejudiciële procedure. Nationaal procesrecht bepaald of voeging mogelijk is. Enkele omstandigheid dat de bij Mevi opgeslagen flessen van Van Caem zijn getroffen door het beslag, is voldoende belang voor voeging.Belang bij uitkomst voldoende; niet vereist dat procedure rechtspositie juridisch aantast.

 

IEPT20130507, Hof Den Haag, Stolze v Willburg
Geen slaafse nabootsing transportband wegens ontbreken eigen positie in de markt industrieel (utiliteits)product betreft, waarvan het uiterlijk vrijwel volledig functioneel is bepaald (plus voldoende verschillende totaalindruk)

 

IEPT20130507, Hof Den Haag, Beckers v JMQ
Verplichting tot verlenging overeenkomst zolang procedé “technisch uniek” is, ongeacht geldigheid octrooi. Deskundigenbericht over vraag of de door Beckers sinds juni 2008 toegepaste werkwijze afwijkt van het JMQ-procedé

 

IEPT20130423, Hof Den Haag, APE v PTC
Grensoverschrijdende bevoegdheid tegen Nederlandse gedaagde conform Yellow Pages v Yell-arrest Hof Den Haag. Meest voor de hand uitleg conclusie 1, gelet op tekst en tekeningen, zonder contra-indicaties in de beschrijving, geïndiceerd vanuit het oogpunt van de redelijke rechtszekerheid van derden

 

IEPT20130409, Hof Den Haag, Sandoz v Leo Pharma
Ontbreken inventiviteit: aansporing tot eenvoudige, routinematige proeven; bonuseffect maakt dit niet anders. Gemiddelde vakman bestaat uit team op vakgebied vitamine D-derivaten: formuleringsdeskundige en analytisch farmaceutisch chemicus. Aansprakelijkheid Sandoz voor executie vonnis; schadestaat, proceskosten € 140.000 eerste aanleg plus € 277.921 hoger beroep.

 

IEPT20130402, Hof Den Haag, Boston Scientific v OrbusNeich
Combinatie (maatregel b) niet inventief: vakman die op basis van algemene vakkennis voordeel van verbetering van Enger-aanvrage met coaxiale opstelling begrijpt weet ook op basis van die vakkennis dat die combinatie voor de hand liggend is. Oplossing knak-risico (maatregel c) niet inventief. Combinatie van maatregelen niet inventief; geen functionele wisselwerking of synergie

 

IEPT20130226, Hof Den Haag, Danisco v Novozymes
Volledige proceskosten (€ 201.841) mogelijk voor nietigheidsverweer tegen (dreigend) octrooi-inbreuk conform Bericpa v Plastinnova HvJEU. Verenigbaarheid beperking terugwerkende kracht herroeping Europees octrooi in artikel 50(2) Row met artikel 68 EOV in het midden gelaten

 

IEPT20130129, Hof Den Haag, Strellson v Barts Beheer
Geen auditieve, visuele of begripsmatige overeenstemming tussen (i) kruis-merk en (ii) teken bestaande uit een kruis-element en element ‘barts”

 

IEPT20130129, Hof Den Haag, Wilkinson v Gilette
Rechter waarvoor gedaagde verschijnt is grensoverschrijdend bevoegd inzake voorlopig inbreukverbod: Een voorlopig inbreukverbod is naar het oordeel van dit hof namelijk in ieder geval een maatregel die, ook voor het buitenland, kan worden gelast op grond van artikel 24 EEX-Verordening. Misleidende claim “scheert BETER dan MACH 3’: geen controleerbare vergelijking wezenlijke kenmerken. merkinbreuk

 

IEPT20130219, Hof Den Haag, AMPI v NARAS
Verwarringsgevaar tussen bekende merk GRAMMY en visuele en auditief overeenstemmend teken. Relevant publiek: het grote publiek met normaal aandachtsniveau. Visuele en auditieve overeenstemming en geen begripsmatig verschil tussen GRAMMY en GLAMMIES. Toevoeging “met name” geen beperking van omschreven waren; soortgelijke waren GLAMMIES


IEPT20130129, Hof Den Haag, Hallmark

Gestelde partijdige passages uit deskundigenrapport niet buiten beschouwing gelaten: te laat gesteld en niet concreet, maar in algemeenheid gesteld dat passages partijdig zijn
 

IEPT20130129, Hof Den Haag, Agfa v Xingraphics
Geen toegevoegde materie: in beschrijving oorspronkelijke aanvrage vermeld. Geldig ingeroepen voorrangsdatum. Inbreuk: FIT-platen voldoen aan kenmerk van oplosbaarheid door een verandering anders dan een chemische verandering.

IEPT20130129, Hof Den Haag, Consumentenbond v Matrix
Vereiste van spoedeisend belang bij hoger beroep geldt slechts voor eiser in kort geding, niet voor gedaagde.

Artikel over pensioengeld in Geldgids van Consumentenbond niet onrechtmatig jegens Matrix: gevolgde procedure was zorgvuldig (gelegenheid tot weerwoord) en voldoende steun in feiten.

IEPT20130122, Hof Den Haag, Simba v Hasbro
My Little Pony in Nederland als werk van toegepaste kunst auteursrechtelijk beschermd. My Little Pony ook als werk van toegepaste kunst in de Verenigde Staten beschermd, zodat voldaan is aan reprociteitstoets van art. 2(7) Berner Conventie. Hasbro originair rechthebbende van My Little Pony uit hoofde van art 7 en/of 8 Aw (lex loci protectionis). Simba Pony II inbreukmakend op My Little Pony: dezelfde karakteristieke uiterlijke kenmerken. Simba Pony II ook onrechtmatig op grond van slaafse nabootsing: verwarringsgevaar

 

IEPT20130118, Hof Den Haag, FXP-Board

3 maanden gevangenisstraf: deelname aan een criminele organisatie met als oogmerk hacken en uitwisselen auteursrechtelijk beschermde werken (FXP-board)

 

IEPT20130115, Hof Den Haag, Porsche v Van den Berg

“Porschespecialist” in merk- of handelsnaam niet toegestaan; “gespecialiseerd in Porsche” in reclame wel. Gebruik “Porsche” of “Porschespecialist” strijdig met eerlijk gebruik in handel: suggereert bijzondere band met Porsche. Gebruik “Porschespecialist Van den Berg” is ook gebruik voor waren of diensten. Auteursrecht 911-model onvoldoende onderbouwd.