2013

Print this page

IEPT20131231, Hof Arnhem-Leeuwarden, EVA Optic v WaterVision
Claims Watervision zijn misleidend en deels ook ongeoorloofd vergelijkend. Eiser kan ten aanzien van de inhoud van de door WaterVision gedane beweringen in beginsel kan volstaan met te stellen dat deze onjuist zijn en niet nader te motiveren waarom cijfers onjuist zijn. Vergelijkende reclame: de maatman zal de claims mede betrekken op de producten van EVA Optic. Spoedeisend belang bij rectificatie aanwezig ook wanneer daarbij onomkeerbare imagoschade door Watervision kan worden veroorzaakt, omdat Watervision met haar claims haar goodwill ten koste van EVA Optic heeft vergroot.

IEPT20131217, Hof Arnhem-Leeuwarden, ITW

De in artikel 6 Hnw voorziene (verzoekschrift)procedure moet worden aangemerkt als een bodemprocedure ten opzichte van een kort geding en als een hoofdzaak in zin van artikel 1019i Rv. Afstemming oordeel in kort geding met oordeel in bodemprocedure: verwarringsgevaar tussen handelsnamen van appellanten en van ITW.

IEPT20131217, Hof Arnhem-Leeuwarden, Bel v ITW
Bodemprocedure mag ook na verstrijken van onder artikel 1019i Rv bepaalde termijn aanhangig worden gemaakt. ITW voert handelsnamen "Elektroburo H. Vos", "Vos Elektra" en "Vos Installatiebedrijven": in geval van doorstart van gefailleerde vennootschappen mag aan voortgezet gebruik van handelsnaam in overgangsperiode niet al te hoge eisen worden gesteld. (Enkele) inschrijving in handelsregister is onvoldoende voor verkrijging of behoud van handelsnaam. Verwarringsgevaar tussen oudere handelsnamen "Elektroburo H. Vos", "H. Vos Materieel" en "Vos Installateurs" enerzijds en "Vos Installatietechniek" anderzijds: geringe afwijking, identieke werkzaamheden, hetzelfde publiek en dezelfde regio.

 

IEPT20131126, Hof Arnhem-Leeuwarden, Blackstone v Brainwave en Aqa
Auteursrechtelijk beschermde combinatie van 13 a 14 elementen; andere totaalindruk ondanks kleine verschillen. Geen slaafse nabootsing, geen eigen marktpositie AM32 en CKO 1 en geen verwarringsgevaar.

 

IEPT20131224, Hof Arnhem-Leeuwarden, Sandoz v AbbVie
Term ‘generiek geneesmiddel’ in uitingen aan beroepsbeoefenaren is niet misleidend: maatman begrijpt term als ieder geneesmiddel dat generiek is ten opzichte van spécialité en zal term niet interpreteren in zin van Geneesmiddelenwet.

 

IEPT20131112, Hof Arnhem-Leeuwarden, Gemeente Groningen
Misbruik van recht door vernietiging auteursrechtelijk beschermd werk: Bij verwijdering uniek werk dient de eigenaar aan te tonen dat voor de verwijdering een gegronde reden bestaat.Van doorslaggevend belang is dat de Gemeente zich voldoende heeft ingespannen om het werk te behouden.

 

IEPT20131015, Hof Arnhem-Leeuwarden, Loendersloot v Prins
Ontwerp sloep niet auteursrechtelijk beschermd: alle onder 4.8 genoemde elementen, met uitzondering van de trapeziumvormige achterrand van de zitting, in meer of mindere mate in het vormgevingserfgoed kunnen worden aangewezen; geen vrije creatieve keuze combinatie. Geen slaafse nabootsing: Onderscheidend vermogen en eigen plaats op de markt onvoldoende onderbouwd.
 

IEPT20131015, Hof Arnhem-Leeuwarden,Trebs v Food Fun
Brief is misleidende vergelijkende reclame: Duidelijk wervend karakter en de naam van Trebs wordt uitdrukkelijk genoemd. Maatman: iedere onjuistheid misleidend; misleiding van de ‘maatman’ vereist. Maatman: directie en inkopers van groothandelaren en retailers in klein huishoudelijke apparatuur, die redelijk oplettend en bedachtzaam zullen zijn, maar geen bijzondere kennis over bescherming van vormgeving hebben. Misleiding maatman: Onvoldoende aannemelijk dat Pizarette van Food & Fun enige legaal in China geproduceerde pizzaoven is, noch dat die rechten zich uitstrekken tot andere landen, waaronder Nederland.

 

IEPT20131001, Hof Arnhem-Leeuwarden, AD Inkoop v Duif’s Florist
Opheffing beslag: ondeugdelijkheid vordering summierlijk aangetoond: kans laag ingeschat dat appellant in bodemprocedure aansprakelijk wordt gehouden. Onaannemelijk is dat appellant 1 wist dan wel diende te beseffen dat het Gemeenschapsmodel geen stand zou houden in een nietigheidsprocedure

 

IEPT20130910, Hof Arnhem-Leeuwarden, Spectranetics
Overdracht octrooien niet aangenomen: een reële en daadwerkelijk uitgevoerde transactie in plaats van een schijntransactie onvoldoende gebleken; recht van de Bahamas of de Staat Virgina van toepassing.Rechtsverwerking beroep op overdracht wegens misleiding betreffende partijen

 

IEPT20130827, Hof Arnhem-Leeuwarden, KMG Asia v VdW International
Stelling dat nabootsing van overwegend technisch en functioneel bepaalde vormgeving nimmer onrechtmatig kan zijn ongegrond. Zeker onderscheidend vermogen in beginsel voldoende; aanmerkelijk onderscheidt vereist bij tal van gelijksoortige producten. Technisch en functionele elementen wegen mee bij beoordeling onderscheidend vermogen: eigen plaats in de markt door uiterlijke verschijningsvorm. Marktaandeel en herkenning herkomst niet relevant; relevante markt bestaat uit goed geïnformeerde kermisexploitanten. Verwarringsgevaar op grond van totale indruk aangenomen; nagenoeg exacte kopie, enkel thema anders.

 

IEPT20130723, Hof Arnhem-Leeuwarden, Artworx
Artworx geen auteursrechthebbende ex artikel 8 Aw. Auteursrechtelijke beschermingsomvang koeien- en kippenschilderijen vanwege “umfeld” beperkt tot exacte wijze van verbeelding. Impliciete exploitatielicentie voor de duur van samenwerking. Auteursrechtelijke oorspronkelijkheid en inbreuk kikker- en papegaai-schilderijen onvoldoende onderbouwd

 

IEPT20130702, Hof Arnhem-Leeuwarden, Wolters Noordhoff - Lesmethode
Rechtsgeldige beëindiging van als opdracht te kwalificeren auteursovereenkomst conform artikel 7:408 BW; verzuim niet vereist. Rechtsgeldige beëindiging staat niet in de weg aan recht op naar redelijkheid vast te stellen deel loon (artikel 7:411 BW).

 

IEPT20130319, Hof Leeuwarden, Verzekeringsportefeuille
Portefeuillerecht betreft relatie tussenpersoon en verzekeraar, niet relatie met verzekerde.Stelselmatig benaderen klanten concurrent op zichzelf niet onrechtmatig

 

IEPT20130409, Hof Arnhem-Leeuwarden, Adventure Bags v Kruidvat
Garantie en schadeloosstelling inzake inbreuk IE-rechten niet onredelijk bezwarend. Vordering schade € 548.713 c.q. schikkingsbedrag niet onaanvaardbaar naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid. Inkoopvoorwaarden Kruidvat van toepassing: door vermelding in e-mailbericht en in ‘supply-form’ en uitblijven reactie mocht Kruidvat er op vertrouwen dat dit akkoord was; instemming voorts onderstreept door ondertekening; ‘battle of forms’ niet nader onderbouwd.Redelijke gelegenheid geboden om van voorwaarden kennis te nemen: vermelding in e-mail en ‘supply-form’ met verzoek ondertekening.

 

IEPT20130305, Hof Arnhem-Leeuwarden, Januskachels
Onvoldoende onderbouwd dat gebruik merk in webadres is te beschouwen als gebruik voor waren of diensten. Betwijfeld of niet instrueren Google overtreding van verbod oplevert. Schermafbeelding geen bewijs dat inbreukmakende website nog toegankelijk was en deze bevat geen verwijzingen naar teken JACOBUS. Gebruik merk op factuur ’t Stokertje voor door De Jong in het verkeer gebrachte kachel geen overtreding: uitputting merkrecht

 

IEPT20130205, Hof Arnhem-Leeuwarden, Hei Bike v Accell
Geen depot te kwader trouw merk HAIBAIKE voor fietsen door Accell wegens bekendheid met oudere handelsnaam HEI-BIKE voor handel in fietsen. Gebruik jonger merk HAIBAIKE voor fietsen onrechtmatig tegen oudere handelsnaam HEI-BIKE voor handel in fietsen

 

IEPT20130115, Hof Arnhem, NTI
Merkdepot te kwader trouw: Het in opdracht van [appellant] gedane merkdepot vond plaats op een moment waarop [appellant] wist dat [aandeelhouder 2] NT MDT als bestuurder had verlaten en bezig was met het opzetten van een concurrerende onderneming (AIST-NT), voor welke onderneming [appellant] nadien is gaan werken. Tevens wist [appellant] ten tijde van het depot dat [aandeelhouder 1] niet instemde met de aandelenoverdracht die nodig was voor de financieringsconstructie waarvoor Nanotech Holding was opgericht. [appellant] wist derhalve dat op het moment van depot toestemming daarvoor van NT-MDT ontbrak