Januari 2014

Print this page

IEPT20140131, Rb Noord-Nederland, Dagboek moeder Vaatstra
Verstekvonnis. Voldoende spoedeisend belang gezien gestelde inbreuk op auteursrecht, mede in licht van gestelde en onweersproken inbreuk op persoonlijke levenssfeer. Toewijzing vorderingen, nu deze niet ongegrond of onrechtmatig voorkomen.

IEPT20140131, Rb Amsterdam, Vara v Pretium
Executiegeschil. Vara mocht volstaan met ontoegankelijk maken van onrechtmatige uitzending voor publiek; bij verwijdering van uitzending van server heeft Pretium immers geen belang. Vara heeft echter onvoldoende inspanning en zorgvuldigheid betracht om dit te bewerkstelligen: had op haar weg gelegen om na upload van her-montage te controleren of oorspronkelijke uitzending daadwerkelijk verwijderd was. Verbeurde dwangsom beperkt tot € 20.000, nu Pretium misbruik van executiebevoegdheid heeft gemaakt door te wachten met melden van overtreding vonnis aan Vara na constatering hiervan.

IEPT20140130, Rb Den Haag, Doosopmaat
Geen verwarringsgevaar tussen handelsnamen "doosopmaat.nl" enerzijds en "123doosopmaat.nl" en "123dozenopmaat.nl" anderzijds.Gebruikmaken van algemeen beschrijvende termen zoals “doos op maat” om hoger in zoekresultaten te komen, ook in metatags en in broncode van website, niet onrechtmatig. Niet onaanvaardbaar dat X onderhandelingen met Doosopmaat heeft afgebroken.

IEPT20140129, Rb Limburg, Beeldcitaten op website
Toelaatbare beeldcitaten op website (artikel 15a Aw): voldoende duidelijk verband tussen foto en inhoud van interview en omvang van foto is niet disproportioneel.

IEPT20140129, Rb Den Haag, Out of the Blue

Verwijzing naar Rb Midden-Nederland, locatie Utrecht ter voeging met zaak tussen dezelfde partijen en betreffende hetzelfde onderwerp.
 

IEPT20140129, Rb Den Haag, Gladiolen II
Kwekersrechtinbreuk inzake ras AMSTERDAM door levering van 2 miljoen stuks plantgoed aan [V]. Niet bewezen dat [Z] als lasthebber van gedaagde materiaal van gladiolen-rassen AMSTERDAM en SAN REMO heeft geteeld. Rechtsgeldige ontbinding sublicentieovereenkomst tussen Glaco en gedaagde terzake van teelt van rassen AMSTERDAM en SAN REMO: buiten Glaco om leveren van bollen van ras AMSTERDAM moet aangemerkt worden als tekortkoming.

IEPT20140129, Rb Den Haag, Gladiolen

Inbreuk op aan Snoek toekomend kwekersrecht voor gladiolenras Amsterdam: uit onderzoeksrapport van Naktuinbouw volgt dat van 44 monsters uit inbeslaggenomen materiaal 28 monsters DNA-profielen hebben die identiek zijn aan profielen van referentiemonsters van ras Amsterdam. Hoewel aanstelling van Stoop tot bewaarder, gelet op nauwe banden tussen Glaco (exclusief licentienemer van Snoek) en Stoop, onwenselijk is geweest, maakt dit niet dat daarmee gehele onderzoek van Naktuinbouw opzij geschoven kan worden. Er is geen enkele concrete aanwijzing van opzettelijke manipulatie door Stoop.

IEPT20140129, Rb Den Haag, Future v ABK
Hulpverzoek bij Nederlands octrooi toegestaan: geen akte van afstand of inschrijving van gewijzigde conclusies in octrooiregister vereist. Geen uitbreiding beschermingsomvang octrooi voor “Dispenser for dispensing sheets” door gewijzigde conclusie 9: opnemen van aanvullende maatregelen en kenmerken beperkt juist beschermingsomvang. Inbreuk op octrooi: gewijzigde conclusie 9 is nieuw en dus geldig, en inbreuk is niet bestreden.

 

IEPT20140129, Rb Den Haag, De Haaglanden v Haaglanden
Verwarringsgevaar tussen handelsnamen “Assurantiekantoor De Haaglanden” en “Haag-landen Financieel Advies”: aard ondernemingen deels hetzelfde, gevestigd in dezelfde straat, kenmerkende bestanddeel “Haaglanden”, eiseres is daar al lange tijd (bijna 30 jaar) gevestigd.Gevorderde termijn van twee dagen om inbreukmakende handelsnaam te wijzigen oneven-redig kort; termijn van twee weken redelijk geacht. Onvoldoende onderbouwd dat EHC haar onderneming daadwerkelijk onder handelsnamen “Financieel DienstenCentrum Haaglanden” en/of “FDC Haaglanden Financieel Planners & Adviseurs” drijft: enkele inschrijving van handelsnaam in handelsregister is hiervoor onvoldoende.


IEPT20140129, Rb Midden-Nederland, Spruit ICT v Yows
Verwarringsgevaar tussen handelsnamen "Spruit in Company" en "Spruit in company trainingen" enerzijds en "Spruitt" anderzijds. Soortgelijke activiteiten en zelfde doelgroep. Dat partijen andere vestigingsplaats hebben doet hier niet aan af.
 

IEPT20140129, Rb Noord-Nederland, Van Hoff
Buitenkachel/oven "Outdooroven" van Dick van Hoff auteursrechtelijk beschermd. Auteursrechtinbreuk door Kaggels type 1 van X: sterk overeenstemmende totaalindrukken. Geen auteursrechtinbreuk overige types Kaggels en types houtopslag van X: geen overeenstemmende totaalindrukken.


IEPT20140129, Rb Amsterdam, NL Symfonieorkest v NL Philharmonisch Orkest
Schorsing executie arrest Hof Amsterdam 25 juni 2013: Gedwongen naamswijziging kort voor uitspraak bodemrechter gaat te ver.Status arrest in kort geding: geen gezag van gewijsde, toetsing verbod executie conform criterium executiegeschil. Overeenkomst geen onopzegbare vaststellingsovereenkomst: Enkele onzekerheid over toelaatbaar zijn naam niet voldoende: beogen rechtstoestand vast te stelen is vereist.


IEPT20140128, Hof Amsterdam, Uitlatingen Vastgoedfraude
Onvoldoende weersproken dat bij kort geding vonnis verboden artikel als gevolg van technische fout kon worden geraadpleegd. Geen dwangsommen verbeurd: geen publicatie door Y, maar slechts niet beoogd neveneffect van andere, volstrekt geoorloofde handeling (migratie website).

IEPT20140128, Rb Den Haag, Sequoia v Rademaker
Niet aannemelijk dat feather extensions die Rademaker thans verkoopt originele producten zijn van Sequoia waarvoor Rademaker ook na beëindiging van distributieovereenkomst nog gebruik mag maken van IE-rechten van Sequoia. Verwarringsgevaar tussen merk “Fine Featherheads” en tekens “Featherheads” en “Fine Feathers, gelet op grote overeenstemming en identieke waren/diensten. Strijd met eerlijke gebruiken in handel en nijverheid: relevante publiek kan ten onrechte menen dat er nog steeds een economisch verband bestaat tussen Sequoia en Rademaker. Auteursrechtinbreuk: geen toestemming voor gebruik logo’s en foto’s van Sequoia na einde distributieovereenkomst, en Fine Featherheads- en Featherheads-logo’s en verpakkingen van Rademaker en Sequoia hebben zelfde totaalindruk.
 

IEPT20140128, Rb Amsterdam, Het Parool

Verplichting tot wederhoor, in geval van voorgenomen publicatie met groot aantal (expliciete c.q. impliciete) beschuldigingen. Gangbare reactietermijn van 24 uur voldoende voor eerste gedeelte van artikel in Het Parool: hoge actualiteitswaarde en eisers waren al aantal dagen bekend met concept-artikel. Reactietermijn van 24 uur voor tweede gedeelte van artikel niet reëel, gezien aantal en ernst van daarin genoemde beschuldigingen en ontbreken van actualiteitswaarde.

 

IEPT20140128, Hof Amsterdam, Quotenet

Materiële en Immateriële schade door foutieve publicatie op Quotenet niet aannemelijk: verlies cliënten juristenpraktijk onvoldoende onderbouwd. Immateriële schade evenzeer onvoldoende onderbouwd: vaker negatief in het nieuws gekomen en eiser is niet van onbesproken gedrag.

 

IEPT20140128, Hof Amsterdam, Kly Groupe v Sano Benelux
In beginsel spoedeisend belang bij verbod in geval van voortdurende inbreuk op intellectueel eigendomsrecht. Geen bewust gedogen louter op grond van reeds lange tijde tijd zelfde markt bedienen gebruik jonger merk gedurende vijf jaar en merkinschrijving gedurende vijftien jaar. Verwarringsgevaar tussen verpakkings(beeld)merk van KLY Groupe en verpakking van Sano Benelux voor groene thee.

 

IEPT20140123, HvJEU, Nintendo v PC Box
Videogame: complex werk bestaande uit computerprogramma en grafische en geluidselementen. Rechtsbescherming tegen omzeiling van doeltreffende technische voorzieningen geldt enkel voor handelingen waarvoor toestemming van auteursrechthebbende is vereist. Een "technische voorziening" kan ook een herkenningscode op een draagbaar apparaat of spelcomputers zijn waarmee toegang tot werken (games) wordt verkregen en ze kunnen worden gebruikt. Aan nationale rechter om doeltreffendheid van andere voorzieningen of niet op spelcomputers geïnstalleerde inrichtingen te toetsen, met inachtneming van effectiviteit, proportionaliteit en feitelijk gebruik.
 

IEPT20140123, Rb Oost-Brabant, Chronos v Votech
Opheffing bewijsbeslagen afgewezen: Votech ondervindt geen hinder in bedrijfsvoering, terwijl Chronos in kader van bewijspositie belang heeft bij beschikbaar blijven van kopieën bescheiden. Compensatie proceskosten in conventie, nu vorderingen van Chronos als gevolg van intrekking niet inhoudelijk zijn beoordeeld en geen van partijen in ongelijk is gesteld. Tweede vordering opheffing beslag in kort geding niet strijdig met goede procesorde.

IEPT20140123, Rb Gelderland, Them There Koyas Koi Forum
Uitlatingen op forum en social media waarin [eiser] pedofiel wordt genoemd en wordt bedreigd met mishandeling onrechtmatig: uiterst kwetsend en bedreigend.


IEPT20140122, Rb Den Haag, PlantLab
Geen opheffing bewijsbeslag octrooi-inbreuk: niet summierlijk aangetoond dat vorderingen Plantlab ongegrond zijn.Plantlab heeft belang bij handhaving beslag en bewaring. Onvoldoende belang eiser bij opheffing beslag. 1019h Rv-proceskosten van € 65.388,29 redelijk en evenredig.

 

IEPT20140122, Rb Noord-Holland, Goudzwaard v De Jong

Vermoeden van makerschap Goudzwaard op grond van naamsvermelding (artikel 4 Aw). Foto “Garnalen” is auteursrechtelijk beschermd: oorspronkelijk karakter en persoonlijk stempel van maker. € 1500 schadevergoeding voor plaatsen van foto “Garnalen” op website zonder toestemming/ naamsvermelding: gederfde licentie inkomsten en overige schadecomponenten.

IEPT20140122, Rb Den Haag, Goliath v Schmidt
Voeging aan de zijde van merkhouder toegewezen: Goliath heeft als exclusief licentienemer en distributeur rechtens te respecteren belang.

IEPT20140121, Rb Amsterdam, Fact Financial Services v Fact Accountants
Geen inbreuk op handelsnaam “Fact Financial Services” door “Fact Accountants & Adviseurs”, gelet op verschillende aard van ondernemingen en plaats waar zij gevestigd zijn (meer dan 100 km afstand). Evenmin sprake van onrechtmatig handelen door Fact Accountants & Adviseurs: enkele feit dat beide partijen “Fact” in hun handels- en domeinnaam hebben opgenomen is hiervoor onvoldoende.

 

IEPT20140121, Rb Gelderland, Helldorfer v Helldorfer Binnenstad
Gedaagde gerechtigd tot gebruik van enkel de handelsnaam “Helldorfer Presikhaaf”. Verwarringsgevaar tussen handelsnamen “Hell-dorfer (Antiek)” en “Helldorfer (Juwelier/Binnen-stad)”: kenmerkende bestanddeel ‘Helldorfer’ geniet grote bekendheid in Arnhem voor handel in juwelen en antiek. Geen rechtsverwerking op grond van gebruik van ‘Helldorfer’ als handelsnaam in combinatie “Helldorfer Presikhaaf” en als handelsnaam op internet.

 

IEPT20140121, Rb Noord-Holland, Brein v Copyshop
Ex parte bevel wegens auteursrechtinbreuk door aanbieden van integrale kopieën studieboeken: dwangsom van € 10.000 per dag dat de overtreding voortduurt of € 1.000 per inbreukmakende kopie danwel inbreukmakend handelen.

 

IEPT20140120, Gerecht Curaçao, KFO
Publicatie waarin president van Centrale Bank van Nederlandse Antillen wordt beschuldigd van corruptie en betrokkenheid bij financiële malversaties niet onrechtmatig: ernstige misstanden zonder verklaring.

 

IEPT20140115, Rb Den Haag, Rovi v Ziggo
Ruime uitleg begrip “programming guide” door vakman: elektronische programmagids met geïntegreerde functionaliteit om meerdere kanaalvoorkeurslijsten samen te stellen op grond van gidsinformatie. Uitleg die geen technische interactie maar interactie via het hoofd van de gebruiker ontbeert door de vakman gezichte technische maatregel. Geen inbreuk: geïntegreerde functionaliteit voor samenstelling kanaalvoorkeurslijsten ontbreekt. Geen gehoudenheid ex artikel 52 Row Nederlandse vertaling van voorgesteld hulpverzoek over te leggen.

 

IEPT20140115, RvS, Astion v NL Octrooicentrum
Verzoek om herstel van Europees octrooi in vorige toestand (na verval wegens niet voldoen jaartaks) op grond van artikel 23(1) Row afgewezen: administratieve systeem moet voorzien in controle op voorzienbare fouten die ook gemaakt kunnen worden door goed ingewerkte, ervaren en normaliter zorgvuldig werkende medewerkers.


IEPT20140131, HR, Arubags
Miskenning grenzen rechtsstrijd: Gemeenschappelijk Hof van Justitie heeft zowel grenzen van rechtsstrijd miskend als een ontoelaatbare verrassingsbeslissing gegeven, doordat het de toewijzing van Arubags' vorderingen heeft gebaseerd op de niet door Arubags aangevoerde grondslag van inbreuk op een aan haar toekomend auteursrecht.

 

IEPT20140128, Hof Den Haag, Ziggo – XS4ALL v Brein
Bevolen blokkade voldoet niet aan evenredigheidseis en daarvan deel uitmakende effectiviteitseis (blokkade op grote schaal ontweken door abonnees), zodat aantasting van vrijheid van ondernemerschap van Ziggo en XS4ALL niet gerechtvaardigd is. Geen auteursrechtinbreuk door Ziggo en XS4ALL zelf: tussenpersonen in zin van artikel 26d Aw en 15e Wnr. Stap-voor-stap-procestrategie Brein compenseert ontbreken van (onmiddellijke) effectiviteit niet. Geen sprake van onrechtmatig handelen door welbewust en structureel faciliteren en daarmee bevorderen van grootschalige inbreuken door abonnees: Providers niet gehouden tot voor hen onevenredig nadelige of niet-effectieve maatregelen.

 

IEPT20140127, Hof Den Haag, Niet-ontvankelijk in vervolging
OM niet-ontvankelijk in vervolging wegens terbeschikkingstelling ebooks via The Pirate Bay: in strijd gehandeld met Aanwijzing intellectuele eigendomsfraude.Geen afwijking civielrechtelijke handhaving wegens algemeen belang: geen sprake van winstoogmerk, beroepsmatig handelen, betrokkenheid van een criminele organisatie of relevante recidive. Onvoldoende onderbouwd dat civielrechtelijke acties bij voorbaat weinig effectief zijn wegens financiele positie verdachte: vonnissen kunnen gedurende lange tijd worden geëxecuteerd.

 

IEPT20140123, HvJEU, BHIM v WeserGold
Western Gold v Wesergold: Indien is vastgesteld dat conflicterende merken niet overeenstemmen en verwarringsgevaar derhalve is uitgesloten, kan een eventueel toegenomen onderscheidend vermogen als gevolg van gebruik van oudere merken het ontbreken van overeenstemming van deze merken niet compenseren.

 

IEPT20140123, HvJEU, Nintendo v PC Box
Rechtsbescherming tegen omzeiling van doeltreffende technische voorzieningen geldt enkel voor handelingen waarvoor toestemming van auteursrechthebbende is vereist. Een "technische voorziening" kan ook een herkenningscode op een draagbaar apparaat of spelcomputers zijn waarmee toegang tot werken (games) wordt verkregen en ze kunnen worden gebruikt. Aan nationale rechter om doeltreffendheid van andere voorzieningen of niet op spelcomputers geïnstalleerde inrichtingen te toetsen, met inachtneming van effectiviteit, proportionaliteit en feitelijk gebruik.

IEPT20140117, Rb Noord-Nederland, Nevenwerkzaamheden
Artikel 6 van beëindigingsovereenkomst tussen partijen vernietigbaar wegens dwaling. Verbod op gebruik van en bevel tot overdracht van (concurrerende) domeinnamen die gedaagde tijdens dienstverband heeft geregistreerd. Onvoldoende onderbouwd dat sprake is van onrechtmatige concurrentie (na einde van dienstverband).   

 

IEPT20140117, Rb Gelderland, Piet Hein Eek
Auteursrechtinbreuk: totaalindruk van door [X] vervaardigde meubels is identiek aan totaalindruk van door Eek ontworpen meubels. Ook door [X] vervaardigde ronde variant op “afvaltafel plantmateriaal” van Eek is inbreuk-makend: tafelblad en bewerking daarvan zijn geënt op stijl van Eek. Matiging 1019h Rv proceskosten tot € 4.684, nu deel van gevorderde wordt afgewezen en [X] zich reeds voor zitting bereid had verklaard aan thans toegewezen vorderingen te voldoen.

 

IEPT20140117, HR, Spirits v FKP
Herstelarrest vanwege misslag proceskostenveroordeling: € 87.412 aan volledige proceskosten op basis van art. 1019h Rv in plaats van liquidatietarief.

 

IEPT20140117, HR, Ryanair v PR Aviation
Conform Football Dataco-arrest is alleen auteursrechtelijke bescherming mogelijk voor een oorspronkelijke databank; “geschriftenbescherming” voor niet-oorspronkelijke databank in strijd met Databankrichtlijn. Prejudiciële vraag: omvat toepassingsgebied van Databankenrichtlijn mede (online) databanken, die niet worden beschermd door auteursrecht en ook niet door recht sui generis?

 

IEPT2014116, HvJEU, Juvelta v Lietuvos
Vrij verkeer van goederen verzet zich tegen maatregelen die inhouden dat een edelmetalen werk dat in uitvoerende lidstaat in de handel mag worden gebracht en is voorzien van een waarborgmerk, slechts mag worden ingevoerd als zij opnieuw wordt gestempeld door in lidstaat erkende onafhankelijke waarborginstelling. Niet relevant dat het teken op ingevoerde edelmetalen werken niet is aangebracht door een door een invoerende lidstaat erkende onafhankelijke waarborginstelling, indien werken eerder door uitvoerende lidstaat erkende waarborginstelling zijn gestempeld.

 

IEPT20140115, Rb Amsterdam, Mobi Design v Mobi Homestyling
Verwarringsgevaar merken en handelsnamen ‘Mobi Design’ en ‘Mobi Homestyling’: in geringe mate van elkaar afwijkende handelsnamen, bekendheid in dezelfde regio en dezelfde activiteiten (meubelverkoop). Overeenstemmende tekens (visuele gelijkenis), soortgelijke diensten (meubelverkoop) en, grote mate van bekendheid c.q. onderscheidend vermogen in regio Noord-Holland.

 

IEPT20140115, Rb Den Haag, The Greenery v Frutanova
Oproeping deelgenoten gemeenschap als partij in hoofdzaak ex artikel 118 Rv, vanwege reconventionele vordering tot verdeling van gemeenschappelijke merken-portefeuille.

 

IEPT20140115, Rb Den Haag, Royal T-Stick

Nederlandse rechter bevoegd inzake vraag wie merkhouder is: artikel 22(4) EVEX II moet restrictief worden uitgelegd en niet van toepassing op geschillen inzake rechthebbende. Toezegging van aandeelhouder [Z] tot overdracht van (twee) ROYAL T-STICK merken; geen meer om-vattende afspraak inzake alle bestaande en toekomstige ROYAL T-STICK merken. Deskundigenbericht inzake echtheid handtekening van [Z] op overdrachtsakte. Nederlandstalige overeenkomst niet vernietigbaar wegens dwaling: indien [Z] overeenkomst niet goed begreep, had het op zijn weg gelegen om nadere info of vertaling te vragen, nu uit stukken blijkt dat partijen communiceerden in Nederlandse taal. Indien sprake is van rechtsgeldige overdracht van merken aan [X] en [Y], maken bij [Z] in beslag genomen theestaafjes voorzien van teken ROYAL T-STICK inbreuk door invoeren en in voorraad hebben ervan in Gemeenschap.


IEPT20140114, Rb Den Haag, VEOB en SUEPO v Octrooiorganisatie
Geen immuniteit (artikel 8 EOV) Europese Octrooi Organisatie in arbeidsgeschil: vakbonden VEOB en SUEPO hebben geen alternatieve rechtsmiddelen ter beschikking staan die hun recht op toegang tot rechter effectief beschermen. VEOB en SUEPO ontvankelijk: kunnen zelfstandig optreden en hebben spoedeisend belang. Vordering m.b.t. stakingsrecht afgewezen: vordering ziet slechts op aanpassing van regelgeving voor vestiging van Rijswijk, zodat toewijzing zou meebrengen dat andere regels gelden in Rijswijkse vestiging dan in andere vestigingen en daarmee wordt wezen van immuniteit aangetast.
 

IEPT20140113, Rb Den Haag, GTG v Hendrix
Verzoek om voorlopig getuigenverhoor toegewezen: feiten en omstandigheden waarover GTG bewijs wenst te vergaren kunnen tot beslissing in bodemprocedure leiden. Geen misbruik van recht: niet gesteld of onderbouwd dat doel GTG het vergaren van bedrijfsgevoelige informatie van Hendrix is, geen fishing expedition. Geen strijd met goede procesorde wegens het niet opstellen van vragen op schrift. Partijen over eens dat proceskosten krachtens 1019h Rv moeten plaatsvinden, ongeacht of dit artikel daadwerkelijk van toepassing is: € 17.165.

 

IEPT20140110, Rb Noord-Nederland, Kopland v Stichting Het Kopland
Niet aannemelijk dat naam “Het Kopland” tot verwarring of associatie met naam van dichter Rutger Kopland zal leiden: te afwijkende woordcombinaties. Evenmin aannemelijk dat met keuze voor naam “Het Kopland” wordt aangehaakt bij bekendheid en reputatie van Rutger Kopland: op geen enkele wijze link gelegd met Rutger Kopland of diens werk.

 

IEPT20140109, Rb Den Haag, Samsung v Digital Revolution
Serieuze nietigheidskans conclusie 1 en 2 EP 744. Geen inbreuk conclusie 3-11 EP 744 wegens omkering steunuitsteeksels en uitsteekselopnemers; geen evidente vergissing. Conclusie 1-2 EP 537 nawerkbaar beschreven: dat verplaatsingsorgaan  daarin niet is opgenomen doet aan nawerkbaarheid daarvan niet af. Inbreuk EP 537 aangenomen: stelling dat het in het octrooischrift beschreven lekkageprobleem zich niet voordoet verworpen. Geen spoedeisend belang: modelrechtelijke en reclamerechtelijke punten bekend sinds begin 2012. Spoedeisend belang bij deel nevenvorderingen octrooiinbreuk. Ontvankelijkheid: gezamenlijke behandeling drie zaken in één zitting niet in strijd met goede procesorde.

 

IEPT20140109, Rb Den Haag, Samsung v PrintAbout
Serieuze nietigheidskans conclusie 1 en 2 EP 744. Geen inbreuk conclusie 3-11 EP 744 wegens omkering steunuitsteeksels en uitsteekselopnemers; geen evidente vergissing. Conclusie 1-2 EP 537 nawerkbaar beschreven: dat verplaatsingsorgaan daarin niet is opgenomen doet aan nawerkbaarheid daarvan niet af. Inbreuk EP 537 aangenomen: stelling dat het in het octrooischrift beschreven lekkageprobleem zich niet voordoet verworpen. Geen spoedeisend belang: modelrechtelijke en reclamerechtelijke punten bekend sinds begin 2012. Spoedeisend belang bij deel nevenvorderingen octrooiinbreuk. Ontvankelijkheid: gezamenlijke behandeling drie zaken in één zitting niet in strijd met goede procesorde.

 

IEPT20140108, Rb Den Haag, VGB v eBenefits

eBenefits wordt in gelegenheid gesteld bij akte te reageren op eisvermeerdering door VBG.

 

IEPT20140107, Hof Den Bosch, Spraytunnel
Geen onvoorwaardelijke verplichting tot koop en betaling van Nederlands octrooi voor “spray-tunnel”: uitdrukkelijk bepaald dat een licentie en (na vijf jaar) een exclusief recht van koop wordt verleend. Koopovereenkomst van 1 dec 2010 ontbonden inzake Nederlands “spraytunnel”-octrooi wegens verval octrooi door niet betalen jaartax. Europees “spraytunnel”-octrooi kan niet gelijkgesteld worden met Nederlands octrooi: Nederlands octrooi had ruimere strekking.