2014

Print this page

IEPT20141216, Hof Arnhem-Leeuwarden, Econvert v Voith

Rechtmatig belang en rechtsbetrekking inzage: voldoende aannemelijk dat appellant 2 technische tekeningen van R2S-reactor met Econvert heeft gedeeld en dat deze zijn gebruikt voor IR-reactor. Alleen zoeken met term “R2S” en visuele inspectie van zoekresultaten geeft voldoende waarborgen. Geen opgave doen aan beslagene van verdere selectie van bestanden waarin inzage wordt verleend in strijd met artikel 843a Rv. Artikel 21 Rv – verzoekschrift tot beslaglegging: op verkeerde been zetten rechter in verzoekschrift  leidt niet tot opheffing beslag, nu bij volledigheid verlof ook verleend zou zijn; wel consequentie voor proceskosten.

 

IEPT20141104, Hof Arnhem-Leeuwarden, Converse v Scapino
Goede procesorde verzet zich tegen aanpassing bewijsopdracht in dit late stadium van de procedure: onredelijke vertraging. Geen aanhouding zaak om deskundigenrapport andere zaak af te wachten: beslissingen kunnen onverenigbaar met elkaar zijn. Scapino niet geslaagd in bewijsopdracht dat Converse schoenen afkomstig zijn uit door Converse geautoriseerde Brand Search partijen: onvoldoende onderbouwd. Scapino niet geslaagd in bewijsopdracht dat bij Sport Trading gekochte schoenen van geautoriseerde wederverkoper Infinity afkomstig zijn. Deskundigenonderzoek naar aanwezigheid tonglabelcode “W17” dat aantoont dat schoen van Infinity afkomstig is niet in strijd met goede procesorde.


IEPT20141031, Hof Arnhem-Leeuwarden, Just Publishers v De Staat

Publicatie “Moordmakelaars” verboden voor 6 maanden: ernstige bemoeilijking en verstoring waarheidsvinding, bescherming eerlijk proces en vertrouwelijke documenten. Geen maatschappelijke misstand aan de kaak gesteld: slechts getuigenverklaringen opgenomen. Ondanks nieuwswaarde moet tijdelijke bescherming vertrouwelijke stukken zwaarder wegen wegens art. 6 EVRM recht op eerlijk proces.

IEPT20141007, Hof Arnhem-Leeuwarden, BVEO v Thieme
Geen onvoorwaardelijke exploitatieverplichting programma “IederSpelt” door Bekadidact: geen verplichting in (niet ondertekende) intentieverklaring, ook niet na toepassing Haviltexmaatstaf. Bekadidact gerechtigd om onderhandelingen af te breken, gezien grote investering en feit dat programma negatief uit test kwam. Geen verplichting BVEO om ontwikkelingskosten van Bekadidact te betalen: niets afgesproken over gevolgen afbreken onderhandelingen, handelen volgens niet-ondertekende intentieverklaring kan worden gezien als stilzwijgende voorovereenkomst en Bekadidact heeft BVEO niet in gebreke gesteld voor tekortkomingen in “IederSpelt”.

IEPT20140916, Hof Arnhem-Leeuwarden, Zoontjens Beton v Livingroof
Verwarringsgevaar tussen woordmerk “DNS” en beeldmerk “ONS”: grote visuele en begripsmatige overeenstemming en gebruikt voor nagenoeg dezelfde producten. Geen onrechtmatige concurrentie: geen systematisch ondergraven van het bedrijfsdebiet van Zoontjens. Schade merkinbreuk voldoende onderbouwd voor schadestaatprocedure, schade auteursrechtinbreuk niet.


IEPT20140909, Hof Arnhem-Leeuwarden, ECEM v ECEMed
Geen verwarringsgevaar tussen handelsnamen “ECEM” en “ECEMed”: “ECEM” beschrijvend en weinig onderscheidend en partijen actief op gescheiden markten: distributie chemische stoffen en onderzoek en advies en onderzoek inzake gevaarlijke stoffen. Teken ECEMed veelal gebruikt met toevoeging “Expertise Centrum Environmental Medicine”. ECEM-beeldmerk geen verwarringwekkend onderdeel handelsnaam ECEMed (5a Hnw): woordmerk door oppositie nog niet ingeschreven.

IEPT20140729, Hof Arnhem-Leeuwarden, Architectenovereenkomst

Gerechtvaardigde opzegging architectenovereenkomst: toerekenbaar tekortgeschoten in verplichting tot tijdige asbestinventarisatie en aanvragen sloopvergunning. Geen licentievergoeding architect: krachtens licentie en zonder nadere vergoeding gerechtigd de winkelformule openbaar te maken, in ieder geval in de winkels die in samenwerking met [appellante] zijn opgericht.


IEPT20140708, Hof Arnhem-Leeuwarden, Fysiosupplies
Geen belang bij opheffing schorsing executie dwangsommen: titel voor invordering dwangsommen met terugwerkende kracht komen te vervallen door vernietiging vonnis waarbij de dwangsommen zijn opgelegd.

IEPT20140708, Hof Arnhem-Leeuwarden, ACS v Terwa
Geen ongeoorloofde slaafse nabootsing van halffabrikaten van trekhaken van ACS: onvoldoende onderbouwd dat vóór en ná verwerking tot complete trekhaak verwarringsgevaar bestaat. Geen auteursrechtinbreuk: trekhaken van fabrikant Bosal bestonden eerder dan het ontwerp van ACS en geringe afwijkingen van dit ontwerp zijn technisch bepaald. Ook geen bescherming door combinatie van onbeschermde elementen. Geen oneerlijke mededinging: onvoldoende concreet gesteld dat trekhaken op ongeoorloofde wijze op basis van (ontvreemde) tekeningen zijn vervaardigd.

IEPT20140520, Hof Arnhem-Leeuwarden, BAS Personeelszaken

Controleren e-mail werknemer ook na einde dienstverband onrechtmatig: afgeven (geschoonde) laptop geeft geen vrijheid om over eventuele resterende bestanden te beschikken.

 

IEPT20140513, Hof Arnhem-Leeuwarden, Telefoongids.com v Stichting Gilde
Wet op oneerlijke handelspraktijken niet rechtstreeks van toepassing bij sluiten overeenkomst voor vermelding op Telefoongids.com: geen hoedanigheid van consument. Geen reflexwerking, gezien doel van wet en restrictieve uitleg van het begrip consument en de wetsgeschiedenis. Bewijslast ten onrechte in eerste aanleg omgekeerd. Wel dwaling: onjuiste veronderstelling dat het om een controle van de vermelding in de KPN telefoongids ging niet weggenomen door offerte en verificatiegesprek, die gezien gebruik van handels- en domeinnaam die lijkt op bekende uitgave van gevestigde partij en gebruik van cold calling door medewerkers die geen duidelijke instructies hebben ontvangen om onduidelijkheden omtrent identiteit Telefoongids.com weg te nemen, alle onduidelijkheden omtrent de identiteit van Telefoongids.com moeten wegnemen.

IEPT20140422, Hof Arnhem-Leeuwarden, Fysiosupplies
Geen inbreuk handelsnaamrecht “FysioSupplies” in logo All4Fysio Fysiosupplies: overwegend beschrijvend en voldoende afstand genomen door nevenschikkende presentatie van woord “fysiosupplies”.

IEPT20140318, Hof Arnhem-Leeuwarden, Waarschip

Analoge toepassing van artikel 16 GMeV brengt mee dat overdracht van Benelux merk wordt beheerst door Nederlands recht. Vermoeden dat appellant als ingeschreven merkhouder c.q. bezitter ook rechthebbende is voldoende weerlegd: niet beschikkingsbevoegd, niet geheeld door bekrachtiging. Geen overdracht auteursrechten op scheepsmodellen aan appellant: schriftelijke akte ontbreekt. Vermeend inbreukmakend handelen in Duitsland op grond van artikel 8(1) Rome II beoordeelt naar Duits recht.

 

IEPT20140218, Hof Arnhem-Leeuwarden, FNV
Uitlatingen van FNV-bondsbestuurder over het doorsluizen van winst door aandeelhouders van geïntimeerde en het daardoor ontbreken van geld voor sociaal plan niet onrechtmatig.


IEPT20140204, Hof Arnhem-Leeuwarden, Legnesten
Distributieovereenkomst als duurovereenkomst in beginsel opzegbaar. Redelijkheid en billijkheid kan meebrengen dat opzegging slechts mogelijk is indien een voldoende zwaarwegende grond voor opzegging bestaat. Op markt brengen van concurrerend product door distributeur is voldoende grond voor opzegging van distributieovereenkomst; geen slaafse nabootsing vereist. Opzegtermijn van drie maanden voldoende.