2014

Print this page

IEPT20141224, Rb Noord-Holland, NIC

Geen auteursrechtinbreuk: uit akte van oprichting en akte van inbreng blijkt dat auteursrechten van overleden [A] in vennootschap zijn ingebracht, zodat deze auteursrechthebbende is. Ten overvloede: als auteursrechten niet bij vennootschap berusten zijn ze bij [A] gebleven en is aan vennootschap een ongeschreven licentie verstrekt. Ongeschreven licentie niet opgezegd: belang voor opzegging onvoldoende onderbouwd, geen redelijke opzegtermijn en geen passende schadeloosstelling.

IEPT20141126, Rb Noord-Holland, 2Houses v Stemra
Begrip ’incidentele verwerking’ niet geharmoniseerd. Gebruik paar seconden van nummer “La ballade de gens heureux” in film Verliefd op Ibiza geen incidentele verwerking: zeer bewuste keuze, vergroot waarde film. Ook als nummer volledig inwisselbaar zou zijn, geen incidentele verwerking: ook bij gebruik ander nummer toestemming rechthebbenden vereist. Gebruik muziekwerken in films normale exploitatie van werken van rechthebbenden.

IEPT20141105, Rb Noord-Holland, Complan v Qsinc
Complan auteursrechthebbende op broncode en gebruikersinterface software voor automatisering tandartsadministraties, maar niet op databasestructuur en gebruikte iconen: ingegeven door functionele overwegingen c.q. onvoldoende onderbouwd. Geen auteursrechtinbreuk op broncode: overgelegde foto’s en schermafbeeldingen onvoldoende, eenzelfde uiterlijk kan met verschillende broncodes worden bereikt en deskundige stelt dat geen sprake van ontlening is. Geen inbreuk op gebruikersinterface: andere totaalindrukken, overeenstemmende onderdelen voornamelijk functioneel.

IEPT20141027, Rb Noord-Holland, TS-Shops v Sportbadge
Geen handelsnaaminbreuk: handelsnamen ‘TS-Shops’ en ‘Loomfun’ niet gebruikt ter aanduiding van onderneming in handelsverkeer, maar slechts ter aanduiding van producten van Sportbadge. Misleidende handelspraktijk van Sportbadge: door vermelding van (handels)namen ‘Loomfun’ en ‘TS-Shops’ in haar advertenties wordt verwarring gewekt t.a.v. handelsnamen van concurrent.
 

IEPT20140910, Rb Noord-Holland, Bijenkorf

Merkinbreuk op “De BIJENKORF” en “DRIE DWAZE DAGEN”: geen verweer gevoerd. Toekomstig inbreukverbod afgewezen: zuiver gebruik woorden “bijzonder(e)” en “dwaze” in reclame-uitingen is geen gebruik ter onderscheiding van waren en voldoende onderbouwd dat enkele toevoeging van kleurencombinatie geel/zwart bij deze woorden niet ertoe leidt dat publiek verband legt met Bijenkorf merken. Accentuering (bestanddelen) woorden  “bijzonder(e)” "bijzondere aanbiedingen", "bijzonder lage prijzen" en ''dol dwaze prijzen" kan merkinbreuk zijn. Ruim geformuleerd (toekomstig) verbod afgewezen: vooraf onduidelijk wanneer sprake is van inbreuk.

IEPT20140806, Rb Noord-Holland, Lead Machine v LeadPro
Onvoldoende gesteld en onderbouwd dat sprake is van onrechtmatige concurrentie: gelet op ontbreken van afspraken en ruime beoordelingscriterium van Holland Nautic/Decca-arrest is handelswijze van LeadPro niet zonder meer als onrechtmatig aan te merken. Proceskosten conform liquidatietarief begroot, ondanks verkapt beroep op auteursrechtelijke bescherming.

IEPT20140718, Rb Noord-Holland, Creditline

Vordering tot openstellen databank met dossiergegevens afgewezen voor zover gebaseerd op databankenrecht en auteursrecht. Geen nieuwe feiten gesteld dan in eerdere procedure (IEPT20140521) en geen eigen, oorspronkelijk karakter en stempel van de maker. Vordering wel toegewezen op grond van wanprestatie: geen bijzondere omstandigheden die afsluiten rechtvaardigen.

IEPT20140715, Rb Noord-Holland, BKR v BKR Bedrijven
Verwarringsgevaar tussen handelsnamen “BKR”/“Bureau Krediet Registratie” en “BKR Bedrijven”/“Bureau Krediet Registratie Bedrijven”: toevoeging “bedrijven” van ondergeschikte aard. Hoewel onderhavige BKR Bedrijven logo en BKR beeldmerken dezelfde look en feel hebben en zonder reden ongerechtvaardigd voordeel uit bekendheid BKR wordt getrokken geen “sub b” en "sub c" merkinbreuk: geen gebruik in economisch verkeer. Wel “sub d” merkinbreuk aangenomen, want gebruik in economisch verkeer geen vereiste.

IEPT20140702, Rb Noord-Holland, Stichting Eco Communicatie
Ventoux Advocaten geen belanghebbende bij vordering vervallenverklaring collectief woord/-beeldmerk “ECO LABEL”: geen zelfstandig belang. Stichting Eco Communicatie ook geen belanghebbende: ‘anonieme client’ die feitelijk geen andere werkzaamheden (heeft) verricht dan fungeren als ‘formele’ procespartij. 1019h Rv proceskosten wegens misbruik van recht (€ 8.274,00): proefproces waarvoor geding voor burgerlijke rechter niet bestemd is en derden bij betrokken zijn, die onnodig op aanzienlijke kosten worden gejaagd.

 

IEPT20140521, Rb_Noord-Holland, Creditline
Twijfelachtig of Creditline substantiële investering in databank heeft gedaan: investering ziet op verkrijgen opdrachtgevers en niet op verkrijgen van gegevens van o.a. de debiteuren van die opdrachtgevers. Als gegevens databankenrechtelijk al aan Creditline toekomen, is blokkeren elektronische toegang geen inbreuk op haar databankenrecht. Ook niet in te zien dat dat normale exploitatie databank in gevaar komt door blokkeren elektronische toegang. Voldoende aannemelijk dat afsluiting toegang databank eenmalig was, gezien toezeggingen van B. Uit overeenkomst blijkt niet dat ook opdrachtgevers van Creditline inzagerecht in databank hadden.


IEPT20140429, Rb Noord-Holland, Sao Paulo

Geen inbreuk op exclusieve eigendomsrecht E op bouwtekening: verklaring overdracht auteursrecht mist akte en vordering heeft geen auteursrechtelijke grondslag. Uit stukken lijkt te volgen dat er meerdere rechthebbenden zijn. Niet relevant dat in overeenkomsten niet bestaande vennootschap BQS wordt genoemd: verplichtingen door vennootschap Snactec verricht.
 

IEPT20140417, Rb Noord-Holland, Gemeente Bloemendaal

Persbericht waarin eiser wordt beschuldigd afspraken niet na te komen niet onrechtmatig: voldoende steun in de feiten en niet onnodig grievend


IEPT20140408, Rb Noord-Holland, De Heeren van Aemstel

Verwarringsgevaar tussen merk “DE HEEREN VAN AEMSTEL” en teken “DE (‘S) HEREN VAN AMSTEL”: auditief en begripsmatig gelijk, verschillen in schrijfwijze zijn gering, gebruikt voor zelfde waren en diensten. Dat gedaagden in Zeist zijn gevestigd doet hier niet aan af. Voldoende spoedeisend belang na onthoudingsverklaring inzake proceskosten.

 

IEPT20140122, Rb Noord-Holland, Goudzwaard v De Jong

Vermoeden van makerschap Goudzwaard op grond van naamsvermelding (artikel 4 Aw). Foto “Garnalen” is auteursrechtelijk beschermd: oorspronkelijk karakter en persoonlijk stempel van maker. € 1500 schadevergoeding voor plaatsen van foto “Garnalen” op website zonder toestemming/ naamsvermelding: gederfde licentie inkomsten en overige schadecomponenten.

 

IEPT20140121, Rb Noord-Holland, Brein v Copyshop
Ex parte bevel wegens auteursrechtinbreuk door aanbieden van integrale kopieën studieboeken: dwangsom van € 10.000 per dag dat de overtreding voortduurt of € 1.000 per inbreukmakende kopie danwel inbreukmakend handelen.