2014

Print this page

IEPT20141210, Rb Noord-Nederland, Een-meter-bier

Model voor kartonnen beer tray is niet nieuw en heeft geen eigen karakter: wekt geen andere indruk dan reeds bestaande houten “een-meter-bier”.


IEPT20141118, Rb Noord-Nederland, Spotprent in videoclip
Auteursrechtinbreuk door gebruik spotprent Wilders in videoclip over Wilders: geen incidenteel gebruik. Geen parodie: spotprent geen voorwerp van de karikatuur, maar in ongewijzigde vorm gebruikt ter ondersteuning parodie op Wilders. Schadevergoeding van € 3500: € 1000 materiele schade en € 2500 reputatieschade door agressieve lading videoclip.

IEPT20141008, Rb Noord-Nederland, Voith v Econvert I
Rechtmatig belang en rechtsbetrekking inzage: in strijd met arbeidsovereenkomst informatie gedeeld met Econvert. Inzage beperkt tot bescheiden gevonden met term “R2S” en visuele inspectie van zoekresultaten.

IEPT20141008, Rb Noord-Nederland, Voith v Econvert II
Partijen en deurwaarder moeten handelen conform vonnis in IEPT20141008, Rb Noord-Nederland, Voith v Econvert I

IEPT20140827, Rb Noord-Nederland, Farmex v Fabiton
Geen schending concurrentiebeding of onrechtmatig handelen door oud-werknemer [A]: verzenden bedrijfsgegevens van werkmail naar privémail onvoldoende en niet gebleken dat [A] vertrouwelijke informatie over projecten aan Fabiton heeft toegespeeld. Geen onrechtmatige concurrentie door Fabiton door ook mestsilo’s te gaan fabriceren: onvoldoende onderbouwd.

IEPT20140827, Rb Noord-Nederland, TSO

Ondanks oudere handelsnaam “TSO” geen handelsnaaminbreuk: licentie voor gebruik handelsnaam gegeven aan TSO Noord en licentie TSO Noord overgedragen aan TSO Techniek. Technical Support Oosterhout kon gezien zwaarwegend belang TSO Techniek in redelijkheid niet tot intrekking licentie komen en niet duidelijk waarom verwarringsgevaar nu groter is dan toen TSO Noord handelsnaam gebruikte. Onvoldoende onderbouwd dat Technical Support Oosterhout auteursrechthebbende is op teksten op website TSO techniek. Reconventie: beeldmerk “TSO” zonder licentie gebruikt door Technical Support Oosterhout. Verbodsvordering gebruik beeldmerk “TSO” misbruik van recht: enkel ingesteld vanwege dagvaarding door Technical Support Oosterhout. Geen overdracht woordmerk “TSO” aan TSO techniek: gezien standpunt in conventie wordt aangenomen dat TSO Techniek geen verwarringsgevaar ziet. Ook als er wel verwarringsgevaar is, geen inbreuk: handelsnaam “TSO” ouder dan beeldmerk, waaraan woordmerk gelijk is.

IEPT20140827, Rb Noord-Nederland, Noordhoff

In opdrachtformulieren Noordhoff opgenomen licentie van toepassing op geleverde foto’s: geen voorbehoud gemaakt door eisers. Geen inbreuk voor gebruik foto’s eisers in uitgaven “Logo Competent” en “NU Zorg”: geleverd met dat doeleinde resp. NU Zorg slechts omlabeling van Logo Competent”. Auteursrechtinbreuk door gebruik foto’s uitgave “Logo” voor “Logo Competent” en/of “NU Zorg”: niet voor dat doeleinde gemaakt. Auteursrechtinbreuk door gebruik foto’s voor NU Zorg-brancheboeken: valt niet onder licentie t.b.v. Logo Competent. Onvoldoende gemotiveerd dat vermelden naam auteur in colofon ongebruikelijk is in uitgeversbranche. Geen inbreuk door aansnijden foto’s: niet ongebruikelijk in branche en functioneel en persoonlijkheidsschade onvoldoende onderbouwd. Sublicentie aan Microweb te beschouwen als geïncorporeerd in exclusieve licentie: deel publicatierecht slechts “herverkaveld” en niet contractueel uitgesloten. Schade berekend aan de hand van overeengekomen licentievergoeding van € 50 voor foto binnenwerk en € 80 voor foto omslag.
 

IEPT20140620, Rb Noord-Nederland, Brein v Torrentsitehouder
Ex parte bevel ex 1019e Rv tegen de houder van de torrentsite easythebest.org, waarop recente films, muziek en ebooks worden gedeeld. Toegestaan als verzocht met een dwangsom van € 2000 per dag dat de overtreding voortduurt of € 1000 per individuele digitale openbaarmaking met een maximum van €50.000. De artikel 1019i Rv termijn wordt bepaald op zes maanden.


IEPT20140521, Rb_Noord-Holland, Creditline
Twijfelachtig of Creditline substantiële investering in databank heeft gedaan: investering ziet op verkrijgen opdrachtgevers en niet op verkrijgen van gegevens van o.a. de debiteuren van die opdrachtgevers. Als gegevens databankenrechtelijk al aan Creditline toekomen, is blokkeren elektronische toegang geen inbreuk op haar databankenrecht. Ook niet in te zien dat dat normale exploitatie databank in gevaar komt door blokkeren elektronische toegang. Voldoende aannemelijk dat afsluiting toegang databank eenmalig was, gezien toezeggingen van B. Uit overeenkomst blijkt niet dat ook opdrachtgevers van Creditline inzagerecht in databank hadden.

IEPT20140304, Rb Noord-Nederland, Handelsregister

Eiser is niet-ontvankelijk in (schade)vordering, nu hij niet de juiste B.V. heeft gedagvaard: uitgangspunt is registratie in handelsregister, niet (vermelde) handelsnaam. Gedaagde wel veroordeeld in proceskosten van €535: verwarring omtrent B.V.’s en handelsnamen dient voor diens rekening en risico te komen.

 

IEPT20140211, Rb Noord-Nederland, World of Bookings
Gelet op gebruikte bewoordingen ziet overeen-komst slechts op (gezamenlijk) organiseren van bingo-evenementen, die gerelateerd zijn aan tv-serie “Gooische Vrouwen”. Door naamswijziging van “Gooische Vrouwen Bingo” in “Gooische Bingo Show” kan WOB niet meer aan verplichting voldoen om bij [A] dergelijke evenementen te organiseren. Organisatie van bingo-evenement “Gooische Glamour Bingo” door gedaagde niet in strijd met non-concurrentiebeding.

IEPT20140131, Rb Noord-Nederland, Dagboek moeder Vaatstra
Verstekvonnis. Voldoende spoedeisend belang gezien gestelde inbreuk op auteursrecht, mede in licht van gestelde en onweersproken inbreuk op persoonlijke levenssfeer. Toewijzing vorderingen, nu deze niet ongegrond of onrechtmatig voorkomen.

 

IEPT20140129, Rb Noord-Nederland, Van Hoff
Buitenkachel/oven "Outdooroven" van Dick van Hoff auteursrechtelijk beschermd. Auteursrechtinbreuk door Kaggels type 1 van X: sterk overeenstemmende totaalindrukken. Geen auteursrechtinbreuk overige types Kaggels en types houtopslag van X: geen overeenstemmende totaalindrukken.

IEPT20140117, Rb Noord-Nederland, Nevenwerkzaamheden
Artikel 6 van beëindigingsovereenkomst tussen partijen vernietigbaar wegens dwaling. Verbod op gebruik van en bevel tot overdracht van (concurrerende) domeinnamen die gedaagde tijdens dienstverband heeft geregistreerd. Onvoldoende onderbouwd dat sprake is van onrechtmatige concurrentie (na einde van dienstverband).

 

IEPT20140110, Rb Noord-Nederland, Kopland v Stichting Het Kopland
Niet aannemelijk dat naam “Het Kopland” tot verwarring of associatie met naam van dichter Rutger Kopland zal leiden: te afwijkende woordcombinaties. Evenmin aannemelijk dat met keuze voor naam “Het Kopland” wordt aangehaakt bij bekendheid en reputatie van Rutger Kopland: op geen enkele wijze link gelegd met Rutger Kopland of diens werk.