IE-Update mrt-apr 2014

Print this page


Elke 6 weken praat Dick van Engelen u in een sessie van IE/B9 Talk in één uur "live" - en vanaf nu ook - "on demand" bij over de laatste jurisprudentie op het gebied van het Intellectuele Eigendomsrecht.

Deze video betreft een opname van het live webinar B9/IE Updates Talk van 14 april 2014. Aan de orde komen zo'n 15 tot 20 uitspraken van het HvJEU, HR en Hof in de periode maart - april 2014.

Duur: 01:00 uur
Punten: 1 PO
Kosten: € 50 excl. BTW. U heeft dan tijdelijke toegang voor een periode van 4 weken na aankoopdatum.
U kunt de video hier aanschaffen en volgen.

Aan de orde komen onder meer:

Hof van Justitie EU

IEPT20140327, HvJEU, UPC Telekabel v Constantin Film
Zonder toestemming van rechthebbende beschermde werken op een website voor het publiek beschikbaar stellen is gebruik maken van diensten van als tussenpersoon aan te merken internet provider. Maatregelen die internet provider moet nemen ter uitvoering van rechterlijk verbod om toegang tot een website te verschaffen moeten doeltreffend zijn en niet-toegestane oproepingen van beschermde werken verhinderen of ten minste bemoeilijken: volledige beëindiging niet vereist.

IEPT20140306, HvJEU, Backaldrin v Pfahnl
Verwording tot gebruikelijke benaming voor de waar bij eindgebruikers kan voldoende grond voor vervallenverklaring merkrecht zijn. Feit dat merkhouder verkopers er niet toe aanzet het merk meer te gebruiken bij de verkoop van de waar kan als “nalaten” door de merkhouder worden aangemerkt. Voor vervallenverklaring van een merk, dat de gebruikelijke benaming is geworden voor een waar, is niet relevant of er alternatieve benamingen voor de waar bestaan.

IEPT20140403, HvJEU, Hi Hotel v Spoering
Rechter van plaats van schadebrengende feit waar schadeveroorzaker niet heeft gehandeld is alleen bevoegd ter zake van in zijn rechtsgebied ingetreden schade.

Hoge Raad

IEPT20140328, HR, Norma v NLKabel
Begrip ‘(mededeling aan) het publiek’ ook geharmoniseerd met betrekking tot naburige rechten. Aanleveren van programmadragende signalen door omroepen via niet voor algemene publiek toegankelijke één-op-één verbinding geen mededeling aan het publiek. Bepaalbaarheidstoets heeft betrekking op elk van de over te dragen naburige rechten. Hof had terzake van de ‘categorie A-inbreuken’ moeten ingaan op verweer NLKabel met betrekking tot de mogelijkheid van contractuele afwijking of afzonderlijke overdracht van rechten.

IEPT20140307, HR, Staat v Norma
Thuiskopievergoeding inzake MP3-spelers. Beleidsvrijheid lidstaat bij bepalen inhoud van billijke vergoedingsregeling beperkt tot vorm, wijze van financiering en inning en hoogte van billijke vergoeding; geen beleidsvrijheid bij het al dan niet toekennen van een billijke vergoeding. Stelsel waarin thuiskopieheffing volledig rust op één of twee (in betekenis afnemende) dragers en in geheel niet op andere (in belang toenemende) dragers is geen coherent stelsel. Verklaring voor recht dat uitvaardigen van amvb’s jegens Norma onrechtmatig is, is geen bevel wetgeving tot stand te brengen: geldt immers alleen jegens Norma.

Gerechtshoven

IEPT20140225, Hof Den Bosch, Novisem v AIB
Geen exclusieve bevoegdheid Rb Den Haag ex artikel 78 ZPW bij (zelfstandig ingestelde) exhibitievordering in kwekersrechtzaak. Spoedeisend belang bij gevorderde exhibitie. Exhibitie ex artikel 1019a jo. 843a Rv afgewezen: onvoldoende aannemelijk dat sprake is van (dreigende) inbreuk op kwekersrecht: geen verhandeling in Nederland of invoer in of uitvoer vanuit Nederland. Enkele toesturen van prijslijst (vanuit Nederland) of opwekken van interesse (in gesprek in Nederland) is geen aanbieden in Nederland. Matiging 1019h Rv-proceskosten op grond van Indicatietarieven in IE-zaken in eerste aanleg toegestaan, nu Novisem niet op alle punten in gelijk is gesteld.

IEPT20140318, Hof Den Haag, 18 maart 2014, Inno Nautic v Cuckoo
Conventionele vordering tot voorschot van 10% van schadevergoeding van € 8.500.000 afgewezen. Aanzienlijk restitutierisico gelet op zeer moeizame liquiditeitspositie Inno Nautic. Reconventionele vordering tot opheffing conservatoire derdenbeslagen afgewezen, bedrag waarop beslag wordt gelegd herbegroot tot € 80.000.