2014

Print this page

IEPT20141204, Rb Zeeland-West-Brabant, Alro v Nijman
Onvoldoende aannemelijk dat stoel “Sturdy” nieuw en oorspronkelijk is. Indien “Sturdy” wel auteursrechtelijk beschermd is onvoldoende aannemelijk dat [D] maker is. Onduidelijk welke partij als eerst stoel met vormgeving als die van de Sturdy op de markt heeft gebracht. Slaafse nabootsing onvoldoende onderbouwd.

 

IEPT20141105, Rb Zeeland-West-Brabant, NZO v Alpro

Gebruik woord “yoghurt” op verpakking Alpro sojaproducten niet onrechtmatig: geen (verkoop)benaming, duidt uitsluitend kenmerkende eigenschap (alternatief voor yoghurt) aan, wekt niet de indruk dat het om yoghurt gaat. Vermelding “with yoghurt cultures” niet misleidend: gebruik gemaakt van dezelfde bacteriën die worden gebruikt bij bereiding yoghurt. Verpakking sojaproduct “Mild & Creamy” niet onrechtmatig: koper door verkoopbenamingen “Alpro Mild & Creamy Naturel/Vanille - Een heerlijke combinatie van soja en yoghurtculturen verrijkt met calcium en vitaminen.” genoegzaam bekend met ware aard van het product, ondanks woorden “plantaardige yoghurtvariatie” voor gemiddelde consument duidelijk dat het om een sojaproduct gaat en niet om dierlijk product, gebruik term “creamy” niet onrechtmatig doordat dit slechts de betreffende substantie aanduidt en voor zover “mild & creamy” als verkoopbenaming wordt gebruikt duidt dit uitsluitend de kenmerkende eigenschappen van het product aan. Gebruik term “kookroom” op verpakking Alpro soya Cuisine niet onrechtmatig: niet gebruikt als (verkoop)benaming, enkel om kenmerkende eigenschap product te omschrijven. Gebruik bewoordingen “lichtgewicht roomproduct”, “(100%) plantaardige room” en “topper onder de roomproducten” op website onrechtmatig: taalkundig sprake van variant binnen categorie (kook)room, niet gebruikt om kenmerkende eigenschap van het product te beschrijven. Verpakking “Alpro Soja” (Original en Light) niet onrechtmatig: wekt niet de indruk dat het om zuivelproduct melk gaat. Verpakking “Alpro soya vla” onrechtmatig: ten onrechte gebruikt als verkoopbenaming van een niet-zuivelproduct, zonder dat dit uitsluitend is gebeurd om een kenmerkende eigenschap van het product te omschrijven.


IEPT20141021, Rb Zeeland-West-Brabant, King Cuisine

Verwarringsgevaar tussen beeldmerk “KING SALADES” en woordmerk “KING CUISINE”: combinatie “KING” en “SALADE en gebruik koningskop zal worden geassocieerd met KING CUISINE en gedaagde in verleden bij King Cuisine betrokken geweest. Ook handelsnaamrechtelijk verwarringsgevaar dat wordt versterkt door korte afstand tussen ondernemingen. Auteursrechtinbreuk op logo, zelfs als Glas Studio’s rechthebbende is: geen auteursrechtoverdracht aan gedaagde en aannemelijk dat King Cuisine licentie heeft.


IEPT20141002, Rb Zeeland-West-Brabant, KMG
Attractie “Freak Out” van KMG auteursrechtelijk beschermd: creatieve keuzes zorgen voor andere totaalindruk t.o.v. vergelijkbare attracties. Attractie “Hang Over” maakt auteursrechtinbreuk op de Freak Out: beeldbepalende elementen één op één overgenomen. 
 

IEPT20140820, Rb Zeeland-West-Brabant, Masterfile v Pelikaan Reizen
Op internet controleren of inbreuk wordt gemaakt op exclusieve rechten en treffen maatregelen tegen inbreukmaker geen misbruik van recht. Auteursrechtinbreuk op foto “Kinderen op het strand met strandbal”: € 430 aan gederfde licentievergoeding.

IEPT20140611, Rb Zeeland-West-Brabant, Dreamgirl v Petshop Insulinde
Nederlandse rechter bevoegd: gedaagde woonachtig in Nederland en gestelde onrechtmatige daad in Nederland voorgedaan. Ingevolge Rome II Nederlands recht van toepassing op inbreuk op IE-rechten . Winstafdracht kan in schadestaatprocedure worden beoordeeld.

IEPT20140528, Rb Zeeland-West-Brabant, Dreamgirl v Uwantisell

Dreamgirl VS auteursrechthebbende op viertal foto’s die op website Uwantisell zijn geplaatst, gezien overlegde (catalogus)foto’s en Certificate of Registration. Auteursrechtinbreuk op 4 foto’s van Dreamgirl door zonder toestemming op website te plaatsen. Breder verbod ten aanzien van alle foto’s die zijn gepubliceerd op dreamgirldirect.com en dreamgirllingerie.nl, gezien onzorgvuldige handelwijze Uwantisell. Nevenvorderingen afgewezen: geen herhaaldelijke inbreuk, omvang inbreuk beperkt, direct na sommatie foto’s verwijderd van website.


IEPT20140521, Rb Zeeland-West-Brabant, Matra Trading v Lagardere

MATRA beeldmerk normaal gebruikt: afwijkende vormen van merk wijken slechts marginaal af van inschrijving, waardoor merk niet haar onderscheidend vermogen heeft verloren. Woord “MATRA” nog steeds dominant en wijze waarop woord is weergegeven heeft geen in oog springende wijzigingen ondergaan, net zoals de kleurstelling van het merk.

 

IEPT20140502, Rb Zeeland-West-Brabant, Het Anker v Montis
Winstafdracht op inbreukmakende stoelen moet worden berekend per model stoel en niet op basis van stoelen gezamenlijk: zou neerkomen op een voordeel wanneer een inbreukmaker het verlies dat hij op een aantal modellen maakt zou mogen compenseren met de verkoop van andere winstgevende inbreukmakende modellen. Verlies mag wel per model in mindering worden gebracht. Executieverbod voor zover de executie de bij opgave van de registeraccountant van Het Anker vastgestelde winst van € 42.839,92 te boven gaat.


IEPT20140429, Rb Zeeland-West-Brabant, Dealerdiensten

Geen beroep op BVIE, omdat woord “Dealerverzekering” niet als Beneluxmerk is ingeschreven (maar als Gemeenschapsbeeldmerk). Geen handelsnaaminbreuk: niet gebleken dat onderneming van Dealerdiensten zich onder handelsnaam “Dealerverzekering” presenteert. Geen onrechtmatig handelen wegens gebruik afbeeldingen die zouden lijken op Gemeenschapsbeeldmerk “Dealer Verzekering”: geen overeenstemmende totaalindrukken.


IEPT20140317, Rb Zeeland-West-Brabant, Stichting Brandstofverlies
Mededelingen over brandstofgebruik Toyota Yaris 1,5 niet onrechtmatig: voldoen aan eisen EU regelgeving en in voldoende mate gewezen op geringe betekenis voor praktijkverbruik.

IEPT20140205, Rb Zeeland-West-Brabant, NZO v Alpro
Geen aanhouding wegens samenhang met Belgische procedure ex artikel 28 EEX-Vo: geen sprake van eenzelfde situatie, feitelijk en rechtens (HvJEU-arrest Roche/Primus).