Januari 2015

Print this page

IEPT20150130, HR, Staatsloterij v Loterijverlies

Geen onbegrijpelijk oordeel van Hof dat het gebruik in “loterijland” om prijzen te trekken uit “universum” dat aanzienlijk groter is dan aantal daadwerkelijk verkochte loten, niet (in voldoende mate) kenbaar is voor gemiddelde consument. Geen onbegrijpelijk oordeel van Hof dat gewraakte mededelingen van Staatsloterij van voldoende materieel belang waren om beslissing van gemiddelde consument te beïnvloeden. Staatsloterij kan volstaan met streven naar uitkeringspercentage van 60 per maandelijkse loterij en het realiseren van dit percentage als gemiddelde over een langere periode.

IEPT20150129, Rb Den Haag, De Staat 

Dat eiser gemaakte foto’s en videobeelden in penitentiaire inrichting slechts eenmalig mag gebruiken niet in strijd met vrijheid van nieuwsgaring. Controlebevoegdheid van de Staat en geheimhoudingsclausule uit concept-overeenkomst met eiser niet in strijd met artikel 10 EVRM.

IEPT20150128, Rb Den Haag, Zoontjes Beton v Livingroof
Geen inbreuk op octrooi voor een steun voor een tegelvloer: product Livingroof bevat niet alle kenmerken van conclusie 1. Ook geen inbreuk d.m.v. equivalente maatregelen, nu product Livingroof bedoelde kenmerk niet heeft.

IEPT20150128, Rb Amsterdam, Belirex v UPC

Wbp verzet zich niet tegen afgifte persoonsgegevens mogelijke pornofilmdownloaders. Onvoldoende aannemelijk dat Belirex auteursrechthebbende is op Inflagranti Film Berlin werken en onduidelijk of iedere persoon van wie gegevens worden opgevraagd daadwerkelijk betrokken zijn geweest bij gestelde inbreukmakende activiteiten.

IEPT20150127, Hof Den Haag, Novartis v Sun
Vakman bestaande uit team: arts gespecialiseerd in botaandoeningen  en farmacoloog met ontwikkelingservaring inzake farmaceutische producten voor botaandoeningen. Geldig beroep op prioriteit: vakman kan conclusie 7 van EP 689 direct en ondubbelzinnig uit het prioriteitsdocument US 689 afleiden: doseringsbereik van 2-10 mg per jaar redelijkerwijs niet anders te begrijpen dan dat dit ziet op intraveneuze toediening.Inventiviteiot aannemelijk: Niet valt aan te nemen dat de gemiddelde vakman op de prioriteitsdatum door een van deze publicaties, niettegenstaande zijn kennis van voornoemd werkingsmechanisme van bisfosfonaten, ertoe zou worden aangezet een interval van een jaar te hanteren bij de behandeling van osteoporose. Daar komt bij dat alle publicaties betrekking hebben op andere bisfosfonaten dan zoledroninezuur. Indirect inbreuk  op EP 689 door Sun: Onder de gegeven omstandigheden, waarin het voor Sun op voorhand duidelijk was dat de handelwijze van VGZ er onontkoombaar toe zou leiden dat het Generieke Product ook zou worden gebruikt voor osteoporose en dus voor de door het octrooi onder bescherming gestelde indicatie, lag het op de weg van Sun om al het mogelijke in het werk te stellen om te voorkomen dat het Generieke Product zou worden uitgeleverd voor de behandeling van osteoporose, waarmee inbreuk zou worden gemaakt op het octrooi van Novartis.

IEPT20150127, Hof Den Haag, Somebo v Vesta Air
Benelux modelrecht Somebo geldig en inbreuk aangenomen: schoorsteenkap onderscheidt zich voldoende door opvallende, ronde, uitstekende bovenkant en veel minder brede hoeken. Voldoende onderbouwd dat Somebo door H ingeschreven vierkante kap modellen heeft ontworpen. Genoegzaam bewezen dat Somebo Spinnermodellen heeft ontworpen. Twaalfhoekige kap model Vesta Air niet nieuw: onvoldoende bestreden dat Somebo dit model reeds sinds 2003 op de markt brengt.

IEPT20150126, Rb Den Haag, Converse v Carmika
Verstek verleend, omdat Carmika niet in overeenstemming met artikel 255 Rv is verschenen. Inbreukverbod toegewezen: vorderingen komen niet onrechtmatig of ongegrond voor.

IEPT20150126, Rb Amsterdam, Herman Jansen v Di Fiorito

Voorzieningenrechter niet bevoegd om verlof te verlenen voor conservatoir beslag op merkenrechten die staan ingeschreven in het BHIM merkregister

IEPT20150123, Rb Den Haag, Vitra v Kwantum
Dining Sidechair Wood in VS niet auteursrechtelijk beschermd. Nederlands en Belgisch auteursrecht van toepassing via uitzondering art. 2(7) BC: NL en BE bieden geen bijzondere modelrechtelijke bescherming voor modellen die voor 1975 in Benelux op markt zijn gebracht, zoals de DSW. Artikel 2 lid 7 BC veronderstelt dat in het land van oorsprong tenminste modelrechtelijke bescherming bestaat.Voldoende aannemelijk dat Vitra auteursrechten overgedragen heeft gekregen van rechthebbende. Paris-stoel verveelvoudiging van DSW: onmiskenbare overeenstemmende totaalindruk.

IEPT20150123, Rb Overijssel, Christine le Duc
Vraag of concurrentiebeding is komen te vervallen vereist nader onderzoek, waardoor kort geding zich niet leent. Onvoldoende onderbouwd dat geheimhoudingsbeding is geschonden. Betaling voorschot boetes schending concurrentiebeding afgewezen: spoedeisend belang onvoldoende aannemelijk geworden.

IEPT20150122, HvJEU, Hejduk v EnergieAgentur
Rechter lidstaat waarin vermeende inbreukmakende website kan worden geraadpleegd bevoegd als rechter van plaats waar schade is ingetreden. Aangezochte rechter slechts bevoegd ten aanzien van schade in eigen lidstaat.

IEPT20150122, HvJEU, Allposters v Pictoright

Geen uitputting distributierecht bij wijziging van de drager van de afbeelding, zoals van papier naar canvas, wanneer de gewijzigde zaak materieel niet gelijk is aan de met toestemming in het verkeer gebrachte zaak, mede omdat anders rechthebbenden mogelijkheid tot passende beloning voor die distributievorm wordt ontnomen

IEPT20150122, Rb Limburg, Sky-Access

Onvoldoende onderbouwd dat negatieve uitlatingen via Whatsapp jegens oud-medewerker Sky-Access onrechtmatig zijn. Klacht gedaagde bij IRATA niet onrechtmatig: gedaagde heeft naar waarheid verklaard over werk bij Sky-Access. Plaatsen negatief bericht op LinkedIn over Sky-Access niet i.s.m. geheimhoudingsbeding: reeds verwijderd en geen aanleiding te veronderstellen dat in toekomst geheimhoudingsbeding wordt geschonden. Enkel overleggen logboek geen schending geheimhoudingsplicht.


IEPT20150121, Rb Noord-Nederland, Anbero v Royal Curtains
Bevelschrift ex artikel 250(4) Rv voor 1019h Rv proceskosten die zijn gemaakt voordat intrekking kort geding had plaatsgevonden: € 3300,14. Dat kosten enkel voor schikkingsonderhandelingen zijn gemaakt geen grond voor matiging.

IEPT20150121, Rb Den Haag, City Box v Boxaround

Inbreukverbod op City Box merken: Boxaround heeft inbreuk niet erkend in onthoudingsverklaring en slechts geclausuleerd boetebeding aanvaard.

IEPT20150120, Hof Amsterdam, AvroTros

Bedreigende uitingen gedaagde tegen AvroTros en diens medewerkers onrechtmatig. AvroTros heeft belang bij verbod met algemene strekking: gewraakte gedragingen zijn van wisselende aard en inhoud.


IEPT20150120, Hof Amsterdam, Paradijs voor pedos

Artikel op oneworld.nl, waarin appellant wordt verdacht van seksueel misbruik niet onrechtmatig: voldoende steun in feitenmateriaal. Artikelen op villamedia.nl, waarin appellant is beschuldigd van bedreiging niet onrechtmatig: voldoende steun in feitenmateriaal. Voldoende gelegenheid tot wederhoor.


IEPT20150120, Hof Amsterdam, NUV v Tom Kabinet
Geen verbod tot doorverkoop van met toestemming van auteursrechthebbende gedownloade e-books in kort geding: onzekerheid over uitputtingsvraag. Onrechtmatig faciliteren inbreuk auteursrechten door website waarop illegaal gedownloade e-books kunnen worden doorverkocht.


IEPT20150120, Rb Oost-Brabant, Piet Hein Eek
Piet Hein Eek “Kuipstoel” en “Kruk” in sloophout auteursrechtelijk beschermd: persoonlijke stempel maker vanwege gemaakte creatieve keuzes. Kuipstoel en kruk van gedaagde maken inbreuk op werken Piet Hein Eek: verschillen doen geen afbreuk aan overeenstemmende totaalindruk.

IEPT20150116, Rb Limburg, Brein v Marktplaats DVD handelaar
Ex parte bevel ex 1019e Rv tegen handelaar in illegale DVD’s: dwangsom van € 2.000 per dag (een gedeelte van ene dag daaronder begrepen) of € 1.000 voor iedere individuele openbaarmaking, met een maximum van € 50.000

IEPT20150116, Rb Midden-Nederland, A Plus v Avrotros

Kantonrechter onbevoegd: vordering gegrond op rechtstitel met belang van meer dan € 25.000.


IEPT20150116, Rb Midden-Nederland, Karl Noten v KRO-NCRV
Geen grond voor verbod uitzending “De Monitor” over Karl Noten, gelet op onderwerp, inhoud programma en onderzoek Inspectie voor de Gezondheidszorg naar Noten.

IEPT20150115, HvJEU, Forsgren v Patentamt
ABC in beginsel mogelijk wanneer werkzame stof covalent is gebonden aan andere werkzame stoffen van een geneesmiddel. Geen ABC mogelijk voor werkzame stof waarvan effect niet onder therapeutische indicaties VHB valt. Dragerproteïne die door middel van een covalente binding is geconjugeerd aan een polysaccharide-antigeen slechts “werkzame stof” als is aangetoond dat zij eigen farmacologisch, immunocologisch of metabolisch effect heeft dat valt onder therapeutische indicaties VHB.

IEPT20150115, HvJEU, Air Berlin v Bundesverband
Bij elektronisch boekingssysteem voor luchtdiensten in Unie moet steeds de definitieve prijs bij iedere prijsvermelding worden aangegeven en voor iedere luchtdienst waarvan de prijs wordt weergegeven

IEPT20150115, HvJEU, Ryanair v PR Aviation
Dwingendrechtelijke bescherming van rechtmatig gebruiker door Databankenrichtlijn alleen van toepassing indien sprake is van een beschermde databank, zodat databankenrichtlijn zich niet tegen verdergaande contractuele gebruiksbeperkingen bij een onbeschermde databank verzet

IEPT20150115, Rb Limburg, Paraat Brandbeveiliging

Non-concurrentiebeding geldig: niet aannemelijk dat functie ingrijpend is gewijzigd of non-concurrentiebeding aanmerkelijk zwaarder is gaan drukken. Geen plaats in kort geding voor vereist nader onderzoek naar schending non-concurrentiebeding. Relatiebeding geldig en geschonden door bij ex-werknemer Paraat in dienst te treden.


IEPT20150114, Rb Den Haag, Acer v De Staat en Thuiskopie

Thuiskopie-AMvB’s op grond van HvjEU, ACI v Thuiskopie (IEPT20140410) in strijd met Auteursrechtrichtlijn. AMvB’s moeten richtlijnconform worden uitgelegd: bedragen geacht uitsluitend vergoeding voor kopieën uit legale bron te zijn. AMvB’s in strijd met verbod op willekeur: geen billijke vergoeding voor uitsluitend kopieën uit geoorloofde bron. Wijze van berekening hoogte thuiskopievergoeding niet in strijd met Padawan-arrest (IEPT20101021). Aanwijzing van smartphones, computers, externe HDD drives en tablets als vergoedingsplichtige apparaten niet in strijd met Unierecht. AMvB’s partieel onverbindend voor zover gebaseerd op kopieën uit ongeoorloofde bron. Stichting de Thuiskopie niet aansprakelijk: niet aan haar om hoogte thuiskopievergoeding vast te stellen.

IEPT20150114, Rb Den Haag, Tommy Teleshopping v Tell Sell
Inbreuk op merk “CERA GOLD”: identiek teken gebruikt. Verwarringsgevaar tussen merk NICER DICER en “Nicer slicer/slacentrifuge”: meest onderscheidende element overgenomen, identieke waren, producten lijken op elkaar en vergelijkbare verkoopkanalen. Verwarringsgevaar tussen SLIM ’N LIFT CARESSE” en “Caress LeJeans”.  Uitputting “Slencera” producten onvoldoende onderbouwd. Geen inbreuk op merk “VITARID-R” door “Vita Dual Bike”: slechts minst onderscheidende element “VITA” overgenomen. Gebruik van Tommy-merken op Tell Sell-website om eigen producten in zoekresultaten te tonen geen merkinbreuk. Reclame voor hometrainers niet misleidend, oneerlijk of anderszins onrechtmatig gezien verschillen tussen merk “VITARID-R” en teken “Vita Dual Bike”. Aanbieden product onder merk Express Color en vervolgens ander product leveren oneerlijke handelspraktijk.


IEPT20150113, Hof Arnhem-Leeuwarden, Satelliet Meubelen v Robos Contract

Vigo stoel voldoende aangepast, gelet op toezegging geïntimeerde: appellante mocht uit bewoordingen van geïntimeerde niet afleiden dat hij het frame en de stoelpoten van de Vigo zou aanpassen, aangezien niet concreet is aangegeven door appellante wat moest worden aangepast.


IEPT20150113, Rb Den Haag, Levola v European Food
Bewijsbeslag inzake auteursrechtinbreuk Heksenkaas smaak: voldoende aannemelijk dat auteursrecht op een smaak kan rusten

IEPT20150113, Rb Overijssel, Bonna
Verwarringsgevaar tussen Beneluxmerken “BONNANOTTE” en “BONNALETTO”: zekere mate van visuele, begripsmatige en auditieve overeenstemming en dezelfde waren (beddengoed). Geen inbreuk door oudere handelsnaam “Bonna Benelux B.V.” op jongere woordmerken “BONNA” en/of “BONNANOTTE”. Ook geen inbreuk door handelsnaam Bonna Benelux B.V. op oudere beeldmerken “BONNANOTTE”: geen overeenstemming. Geen inbreuk ex. artikel 5a Hnw: onvoldoende onderbouwd. Geen belang bij toewijzing vordering tot overdracht domeinnaam www.bonaletto.nl: onvoldoende onderbouwd.


IEPT20150109, Rb Den Haag, Ventraco v VWS
Eisvermeerdering afgewezen: niet in te zien waarom niet voor de zitting aan VWS had kunnen worden aangekondigd. Openbaar maken wervende publicatie over RheoFalt HP-EM overtreding inbreukverbod. Aanbieden RheoFalt HP-EM via Engelstalige deel Ventraco-website overtreding inbreukverbod: mede op Nederlandstalig publiek gericht

IEPT20150108, Rb Amsterdam, Atlas
Boek “Iedereen kan schilderen” niet onrechtmatig jegens vader auteur: Hans Kostons is romanfiguur en kan niet één op één met eiser worden vereenzelvigd. Boek ook niet onrechtmatig door interview waarin gedaagde stelt dat Hans Kostons op eiser lijkt: vermeld dat genoemde gebeurtenissen deels fictie zijn

IEPT20150107, Rb Amsterdam, BUMA v KPN 
Niet aannemelijk dat Digitenne aan tussen Buma en NLKabel uitonderhandelde tarief voor doorgifte buitenlandse programma's is gebonden. KPN en Buma moeten onderhandelingen vier maanden lang voortzetten. Verbod op gebruik Buma-reperatoire ongerechtvaardigd indien Digitenne in afwachting van resultaat van onderhandelingen voorlopig voorschot voldoen van € 373.437,78.


IEPT20150107, Rb Den Haag, Permavoid v HTW
Octrooi EP 727 voor wegdekfunderingsconstructie nawerkbaar. Geen toegevoegde materie: duidelijk en ondubbelzinnig geopenbaard dat uitvinding toegepast kan worden bij door voertuigen te bereiden wegdekconsructie. Vakman zou uit fig. 23 en 24 begrijpen dat de funderingslaag direct op de ondergrond geplaatst wordt en dat de oppervlaktelaag direct boven op de funderingslaag geplaatst wordt. EP 727 nieuw ten opzichte van US 661, AU 488, WO 142 en WO 334, omdat deze octrooien geen funderingslaag openbaren en/of later zijn gepubliceerd dan EP 727. EP 727 inventief: ook als US 661 closest prior art zou zijn tast het inventiviteit EP 727 niet aan. HTW maakt inbreuk op volgconclusie 15 van EP 727 door Varioboxen aan te bieden en toe te passen.

IEPT20150107, HR, Camerabeelden, FC Utrecht - FC Twente

Tonen camerabeelden van verdachte van geweldspleging op internet niet onrechtmatig: niet in strijd met beginselen van proportionaliteit en subsidiariteit.


IEPT20150107, Rb Noord-Nederland, IDTM
Niet eiser, maar IDTM auteursrechthebbende op onderwijsmodules: sprake van dienstverband. Registreren beeldmerk zonder toestemming IDTM onrechtmatig: niet aannemelijk dat beeldmerk in opdracht van eiser is ontworpen. In strijd met toezegging verwarringwekkende handelsnamen gebruikt door eiser.