2015 Hof Den Haag

Print this page

IEPT20151229, Hof Den Haag, De Staat
Staat mag verspreiding foto’s gemaakt in detentiecentrum niet beperken: in strijd met artikel 7(1) Grondwet. Artikel 10 EVRM leidt niet tot andere uitkomst: geen beperking bij wet voorzien.

IEPT20151222, Hof Den Haag, Tros v Pretium
Exhibitie - persvrijheid. Beeld- en geluidsmateriaal dat Tros tijdens de infiltratie van het callcenter heeft verkregen valt onder de bescherming van het recht op vrije meningsuiting en vrije nieuwsgaring. Het hof acht het denkbaar dat een gedwongen afgifte van met een verborgen camera gemaakte opnames een “chilling effect” zal hebben op de uitoefening van de persvrijheid, in die zin dat – zoals Tros ook heeft aangevoerd in hoger beroep – journalisten als gevolg van de dreiging van een gedwongen afgifte van de opnames terughoudender zullen worden met het gebruik van deze onderzoeksmethode, als gevolg waarvan sommige (ernstige) misstanden niet meer openbaar zullen worden. Artikel 843a Rv is bij wet voorziene inbreuk op artikel 10 EVRM. Ingevolge artikel 843a Rv is degene die de gegevens onder zich heeft niet gehouden aan een vordering tot afgifte te voldoen, indien daarvoor gewichtige redenen zijn, en ook niet indien redelijkerwijs aangenomen kan worden dat een behoorlijke rechtsbedeling ook zonder verschaffing van de gevraagde gegevens is gewaarborgd. Voor dat laatste dient allereerst te worden vastgesteld dat sprake is van bewijsnood bij de eisende partij, waarvoor geëist mag worden dat alle andere bewijsmiddelen, zoals het horen van getuigen, afwezig zijn of zijn uitgeput. Bij de verdere beoordeling dient voorts mede te worden onderzocht of het noodzakelijk is dat het volledige materiaal wordt verstrekt, of dat met een minder verstrekkende maatregel kan worden volstaan.Geen bewijsnood Pretium, geen afgifte volledige beeld- en geluidsmateriaal.

IEPT20151222, Hof Den Haag, Gladiolen
Onvoldoende onderbouwd dat I-materiaal dat door Naktuinbouw is onderzocht is vermengd bij [bewaarder] B.V.. Onvoldoende onderbouwd dat door  Naktuinbouw gebruikt referentiemateriaal niet deugdelijk is: bevinding Naktuinbouw dat I-materiaal het ras AMSTERDAM betrof moet daarom als juist worden beschouwd. In 2010-Schikking opgenomen regel dat morfologisch onderzoek moet plaatsvinden in strijd met redelijkheid en billijkheid aangezien hoog bedrag betaald moet worden voor onderzoek dat geen zin meer heeft. Door appellant gemaakte artikel 1019h Rv kosten voor bewaring en onderzoek Naktuinbouw voldoen aan redelijkheid- en billijkheidstoets. Rb heeft € 14.672,32 te veel proceskostenveroordeling toegewezen: had indicatietarieven van €25.000 moeten toepassen.


IEPT20151208, Hof Den Haag, Ventraco v VWS
Executiegeschil: Voortzetting inbreuk Nederlands octrooi door via website aanbieden van RheoFalt-HP-EM op Nederlandse markt: De omstandigheId dat de pagina werd gepubliceerd onder het toplevel domain .nl en dat op de website slechts een adres en telefoonnummer van Ventraco in Nederland worden vermeld, duiden erop dat de internetpagina mede op het Nederlandse publiek was gericht.Het feit dat de pagina in het Engels is gesteld, sluit niet uit dat de pagina mede op Nederland is gericht omdat, zoals VWS als zodanig onbestreden heeft aangevoerd, het Nederlandse publiek het Engels voldoende machtig is om de inhoud van de pagina te begrijpen. Voortzetting inbreuk: niet aangegeven dat het een ‘vernieuwde versie’ betreft, productnaam is hetzelfde gebleven; begrip ‘aanbieden’ moet ruim worden uitgelegd:  aanbod kan de positie van de octrooihouder op de markt voor producten en werkwijzen die onder het octrooi vallen nadelig beïnvloeden.Voor verbeuren dwangsommen slechts vereist dat vonnis is betekend.


IEPT20151124, Hof Den Haag, Flexi-Force v F.lli Facchinetti
Normaal gebruik oudere Gemeenschapswoord-/beeldmerk “FF F.lli Facchinetti” voldoende aannemelijk. Door overeenstemmend element “FF” sprake van visuele en auditieve overeenstemming tussen woord-/beeldmerk “FF F.lli Facchinetti” en woord/-beeldteken “FF”.


IEPT20151124, Hof Den Haag, Rhodia v Jiaxing

Relevant moment internationale bevoegdheid: De voorzieningenrechter heeft terecht geoordeeld dat de bevoegdheid van de Nederlandse rechter moet worden beoordeeld op het moment van het aanhangig maken van de zaak in eerste aanleg.Nederlandse rechter bevoegd kennis te nemen van vorderingen van Rhodia tegen Jiaxing en Wanglong wegens dreiging van octrooi-inbreuk in Nederland. Nederlandse rechter ook grensoverschrijdend bevoegd ex artikel 7 Rv door samenhang met grensoverschrijdende vorderingen tegen in Nederland gevestigde aanvankelijk mede-gedaagde [B].
Voor de hand liggend: redelijke verwachting van succes voldoende. Gerede kans dat EP 627 voor Vanilline nietig wordt geacht door gebrek aan inventiviteit: vakman zou voor beperken vervolgreacties condensatiereactie laten plaatsvinden in een propstroomreactor. [...]. Daaruit leert de gemiddelde vakman derhalve dat — ook in complexe reacties — de selectiviteit van de reactie kan worden verhoogd door middel van het terugdringen van vervolgreacties, door gebruik te maken van een propstroomreactor.Het is voldoende indien de gemiddelde vakman van zo’n keuze een redelijke verwachting van succes zou hebben. 


IEPT20151103, Hof Den Haag, Soed v Soed AVD
Niet komen vast te staan dat [V] SOED eerder voerde als handelsnaam dan de VOF anders dan ten behoeve van VOF in status nascendi welk gebruik geen exclusief gebruiksrecht voor [V] heeft doen ontstaan. Enkel registreren domeinnaam en inschrijven handelsnaam levert geen gebruik handelsnaam op. [V] en [D] ontlenen beiden gebruiksrecht op SOED-handelsnaam aan de VOF, welke gebruiksrechten bij gebreke van vereffening van de ontbonden VOF nog niet zijn vervallen.

IEPT20151103, Hof Den Haag, High Point v KPN
Voor nieuwe octrooiconclusies is geen plaats meer in hoger beroep: deze leveren een nieuw feit op en zijn daarmee strijdig met de twee-conclusiesregel. High point kan zich beroepen op oude octrooiconclusies: zij heeft niet tot uitdrukking willen brengen dat zij geen beroep meer zou doen hierop en KPN heeft dit redelijkerwijs niet zo op kunnen vatten. Het hof houdt iedere verdere beslissing aan totdat pleidooi heeft plaatsgevonden.


IEPT20151027, Hof Den Haag, Moulinsart v Hergé Genootschap
Door afstemming op bodemarrest IEPT20150526 moet als vaststaand worden aangenomen dat Moulinsart niet de auteursrechten op Kuifje-albums heeft. Geen uitzondering op afstemmingsregel door bewuste keuze om auteursrechtelijke discussie buiten bodemprocedure te houden. Ten overvloede: uit overeenkomst blijkt niet dat Casterman alleen het recht overgedragen heeft gekregen om de albums in hun geheel te publiceren en dat zij geen exploitatierechten heeft t.a.v. (onderdelen uit die) albums. Afbeeldingen uit materiaal dat niet onder de overeenkomst van 1942 valt maken wél inbreuk op oeuvre Hergé: geen beroep op citaatexceptie door structureel en omvangrijk gebruik. Exceptie van artikel 15 Aw (overname door de pers) geldt niet voor overname beeldmateriaal uit gedrukte media en websites. Verbod tot overname toekomstige publicaties Hergé niet in strijd met vrijheid van meningsuiting: publicaties zijn niet van algemeen maatschappelijk belang.

IEPT20151020, Hof Den Haag, DSQ v DF I
Proceskostenveroordeling DF voor de oppositie alsnog afgewezen: op grond van artikel 2.16(5) BVIE niet verschuldigd als oppositie gedeeltelijk wordt toegewezen.


IEPT20151020, Hof Den Haag, DSQ v DF II
Proceskostenveroordeling DF voor de oppositie alsnog afgewezen: op grond van artikel 2.16(5) BVIE niet verschuldigd als oppositie gedeeltelijk wordt toegewezen.

IEPT20150929, Hof Den Haag, Pacogi v Balenciaga
Woord/beeldmerk BALENGIANNI: BBIE heeft elementen onderkend en niet ten onrechte aan het figuratieve element boven merk ‘Balengianni’ en beschrijvend element ‘fragrances’ ondergeschikt geacht aan dominerende element Balengianni. Visuele overeenstemming tussen woordteken “BALENCIAGA” en woord/-beeldmerk “BALENGIANNI”: eerste vijf letters identiek,gevolgd door een C respectievelijk een G die, als hoofdletter weergegeven, visueel overeenstemming vertonen en beiden gevolgd door een I en een A; al met al zeven letters identiek en op dezelfde positie (van de tien respectievelijk elf letters). Auditieve overeenstemming door fonetische overeenstemming ‘Balen’. Verwarringsgevaar door overeenstemming teken en merken, gelijkheid betrokken waren en onderscheidend vermogen van oudere merken.


IEPT20150922, Hof Den Haag, SDC Verifier v Femto Engineering
SDC (mede-)auteursrechthebbende op SDC-software: Aangenomen dat auteursrechten met betrekking tot programma vielen onder door eenmanszaak [B] bij akte overgedragen activa. Op grond van Lex loci protectionis Nederlands recht van toepassing op vraag wie originaire auteursrechthebbende is. Wapperen jegens mede-auteursrechthebbende onrechtmatig nu de ene deelgenoot niet zelfstandig auteursrecht kan handhaven jegens de andere deelgenoot. Naar zowel Nederlands als Oekraïens recht mag Femto op grond van het overeengekomene SDC niet weerhouden van de exploitatie van de software. Geen 1019h Rv proceskostenvergoeding: procedure ziet niet op de inbreuk of schending van een intellectueel eigendomsrecht, maar op vraag wie rechthebbende is.


IEPT20150915, Hof Den Haag, Scholtenszathe v Averis
Artikel 4.5 handelsvoorwaarden, inhoudende dat pootgoedvermeerdering schriftelijke overeenkomst vereist, expliciet van toepassing verklaard. Onvoldoende onderbouwd dat ondanks uitdrukkelijke vermelding Averis dat er geen overeenkomst was, toch zo’n overeenkomst zou bestaan. Geen uitputting kwekersrecht Averis: uitsluitend toestemming verleend om aardappels te vermeerderen onder toezicht van TBM (“Teeltbeschermingsmaatregelen Zetmeelaardappelen”), terwijl niet aan die voorwaarde is voldaan. Artikel 4.5 AHV niet strijdig met mededingingsrecht: valt binnen de groepsvrijstelling.

IEPT20150825, Hof Den Haag, Ascom v FMC
Uitleg EP 297: Uit passages van de beschrijving zal de gemiddelde vakman opmaken dat cruciaal is dat voorscheiding gehandhaafd blijft tot in scheidingsruimte. Bij FMC-Variant II wordt de (eventueel) verkregen voorscheiding grotendeels teniet gedaan voordat deze de scheidingsruimte bereikt, zodat cruciaal kenmerk ontbreekt, waardoor deze buiten beschermingsomvang valt. Ook geen equivalentie: niet in wezen dezelfde functie op in wezen dezelfde wijze met in wezen hetzelfde resultaat. Proceskosten FMC in ingetrokken kort geding niet redelijk en evenredig: gematigd van € 180.024 naar € 70.000.


IEPT20150811, Hof Den Haag, Rectificatie na ontslag
Geen rectificatie van mededeling dat appellant op staande voet is ontslagen: onrechtmatig handelen werkgever onvoldoende aannemelijk en geen belang nu drie jaar is verstreken

IEPT20150714, Hof Den Haag, Schering v Teva Pharma
Beschermingsomvang subgroep-indicatie octrooi – dat ziet op nieuwe therapeutische toepassing van bekende stof op G1N-subgroep patiënten – beperkt tot situatie waarin door derde specifiek wordt aangegeven dat stof voor subgroep is bestemd. Voor directe inbreuk dan in ieder geval vereist dat vakman op grond van SmPC en/of bijsluiter bij Teva’s generiek ribavirine zal menen dat deze specifiek bestemd is voor G1N-subgroep. Geen directe inbreuk: Teva SmPC’s en bijsluiters leiden niet tot conclusie dat producten specifiek voor GIN-subgroep zijn bestemd. Geen indirecte inbreuk: Teva’s generieke ribavirine vormt geen wezenlijk bestanddeel van de subgroep indicatie uitvinding van EP 861.

IEPT20150630, Hof Den Haag, Masterfile

Masterfile niet-ontvankelijk in hoger beroep tegen Falcon, Tontex en Anhold: vorderingen belopen in totaal niet meer dan € 1.750 (artikel 332 Rv). Geen “100% opslag” van €  1.100: partijen gaan ervan uit dat schade bestaat uit gederfde licentievergoeding. Masterfile heeft hoogte licentievergoeding van € 1.100 onvoldoende onderbouwd en berekening van [W] die leidt tot € 7 per jaar niet betwist. [D] moet schadevergoeding betalen van € 35 voor gebruik wereldbolafbeelding voor vijf jaar.

IEPT20150630, Hof Den Haag, DSQ v DF-I
Oppositie tegen JUST DEAN. Woordmerk “DEAN & DAN” normaal gebruikt voor kleding in klasse 25. Reële commerciële  in Benelux, Frankrijk en Italië en gebruik door of namens DSQ. Woordmerk “DEAN & DAN” onderscheidend: gebruikelijk dat in modewereld namen van ontwerpers als merk fungeren. Visuele, auditieve en begripsmatige overeenstemming tussen woordmerk “DEAN & DAN” en teken “JUST DEAN”. Juwelen, bijouterieën, reiskoffers uit klasse 14 en 18 soortgelijk aan waren kleding uit klasse 25, evenals schoeisels en hoofddeksel wegens  complementariteit. Geen soortgelijkheid kleding met overige waren in klasse 14 en 18. Verwarringsgevaar tussen woordmerk “DEAN & DAN” en teken “JUST DEAN” door overeenstemming en soortgelijkheid.


IEPT20150630, Hof Den Haag, DSQ v DF-II 
Oppositie tegen DEAN RICH. Woordmerk “DEAN & DAN” normaal gebruikt voor kleding in klasse 25. Reële commerciële  in Benelux, Frankrijk en Italië en gebruik door of namens DSQ. Woordmerk “DEAN & DAN” onderscheidend: gebruikelijk dat in modewereld namen van ontwerpers als merk fungeren. Visuele, auditieve en begripsmatige overeenstemming tussen woordmerk “DEAN & DAN” en teken “JUST DEAN”. Juwelen, bijouterieën, reiskoffers uit klasse 14 en 18 soortgelijk aan waren kleding uit klasse 25, evenals schoeisels en hoofddeksel wegens  complementariteit. Geen soortgelijkheid kleding met overige waren in klasse 14 en 18. Verwarringsgevaar tussen woordmerk “DEAN & DAN” en teken “DEAN RICH” door overeenstemming en soortgelijkheid.

IEPT20150623, Hof Den Haag, Gedon v De Krom Groep

Uitleg concurrentiebeding: bestuurders Gedon mochten niet ten behoeve van derde werkzaamheden te verrichten in concurrerende onderneming. Geen voortdurende schending concurrentiebeding. Concurrentiebeding 7x geschonden: boete € 350.000. Geen matiging boete: bewuste schending concurrentiebeding.

IEPT20150616, Hof Den Haag, Edco v MAG
Geen auteursrechtelijke bescherming Mag-Lite zaklampen in Nederland omdat niet is voldaan aan reciprociteits-vereiste van artikel 2(7) BC voor werken van toegepaste kunst: de Mag-Lite zaklampen zijn niet auteursrechtelijk beschermd in de VS als land van de oorsprong. Geen enkel aspect van de vormgeving van de Mag-Lite zaklamp is los te zien van de gebruiksfunctie als zaklamp. Ten overvloede: indien wel sprake zou zijn van auteursrecht geen inbreuk door Alu-zaklamp: beperkte beschermingsomvang en voldoende afstand genomen van Mag-Lite vormgeving.

IEPT20150609, Hof Den Haag, Street One
Franchiseovereenkomsten vernietigd wegens dwaling: omzetprognoses gebaseerd op onjuiste of onvolledige uitgangspunten nu negatieve marktruimte niet is meegenomen, onvoldoende gemotiveerd betwist dat franchisenemer overeenkomsten niet onder zelfde voorwaarden zou hebben gesloten indien hij hiervan op de hoogte was geweest. Handelen franchisegever Street One deels onrechtmatig: verwijtbaar dat Street One prognose niet heeft bijgesteld toen bleek dat winkeloppervlak kleiner bleek dan voorzien, onvoldoende onderbouwd dat Street One verwijt valt te maken met betrekking tot de negatieve marktruimte.

IEPT20150602, Hof Den Haag, Fairmount v OMB 
Non-concurrentiebeding niet in strijd met mededingingsrecht: voor daadwerkelijke overdracht van sterk aan [B] verbonden goodwill en knowhow noodzakelijk om duur non-concurrentiebeding te relateren aan vertrek [B] en [B] beschikte als CEO van Fairmount over vertrouwelijke bedrijfsinformatie. Schending non-concurrentiebeding door OMB: [B] heeft verregaande bemoeienis gehad met oprichting concurrent ALP, boete € 10.000. Ook sprake van voortdurende schending, door voortdurende financiering van ALP. Boete gematigd tot totale boete van € 1.000.000. [B] moet schadevergoeding op te maken bij staat betalen voor oprichten concurrerende onderneming.

IEPT20150526, Hof Den Haag, Thuiskopie v Imation 
Mutualisation stelsel (ongedifferentieerd heffen) thuiskopie in strijd met artikel 5(2) sub b Auteursrechtrichtlijn. Imation moet opgave doen van alle door haar geleverde dragers. Door bewuste handelswijze Thuiskopie wordt aangenomen dat zij afstand van recht heeft gedaan m.b.t. bewijslast artikel 7 van A-voorwaarden: aan Thuiskopie om privégebruik van de dragers van Imation te bewijzen. Geen beroep op terugbetaling/verrekening thuiskopie voor professioneel gebruik, nu Imation thuiskopieheffing aan eindgebruikers heeft doorberekend.

IEPT20150526, Hof Den Haag, Moulinsart v Herge Genootschap
Geen verklaring voor recht dat werk van Hergé tussen 2009 en 2012 zonder toestemming is gebruikt door HG: geen belang nu auteursrechtelijke grondslag is geëcarteerd. Beroep HG op dwaling ten aanzien van tussen partijen gesloten charter slaagt: onvoldoende betwist dat exclusieve publicatierechten m.b.t. Kuifje albums aan Casterman zijn overgedragen, terwijl Moulinsart stelde auteursrechthebbende te zijn. Gebruik domeinnaam “kuifje.nl” geen merkinbreuk sub a, b en d: niet gebruikt als merk en ongerechtvaardigd  voordeel trekken onvoldoende onderbouwd. Ook als niet nietigheid van gehele charter is ingeroepen geen verbod op gebruik “kuifje” in domeinnaam: charter spreekt over gebruik “Tintin” en niet over vertalingen. 

IEPT20150428, Hof Den Haag, E-Trade v Binckbank
Geen visuele overeenstemming tussen merk 1 en bestreden teken, o.a. omdat merk 1 bestaat uit twee symmetrische pijlpunten die elkaar overlappen, terwijl het teken uit één geheel bestaat. Geen begripsmatige overeenstemming: merk 1 symboliseert twee symmetrische pijlen die elkaar in de punt vinden, teken symboliseert stervormig figuur of ventilator/propeller. Indien sprake is van overeenstemming is deze hoogstens tamelijk gering. Identieke/deels in hoge mate soortgelijke diensten. Gezien gering onderscheidend vermogen merk 1, geen reëel verwarringsgevaar. Gronden m.b.t. merk 2 en 3 treffen geen doel: zijn vrijwel identiek c.q. een zwart-wit weergave van merk 1.

IEPT20150428, Hof Den Haag, Savoy Club

Oppositie tegen inschrijving Benelux deel van internationale woordmerk “SAVOY CLUB” alsnog afgewezen: Beneluxwoordmerk “SAVOY” waarop oppositie was gebaseerd vervallenverklaard in IEPT20140827 en hof gaat er vanuit dat merk “SAVOY” in relevante periode van vijf jaar niet normaal is gebruikt, aangezien dit niet is weersproken.

IEPT20150421, Hof Den Haag, Samsung v Digital Revolution
Gerede kans dat EP 914 in bodemprocedure wordt vernietigd wegens gebrek aan inventiviteit: vakman zou vibratieprobleem onderkennen en realiseren dat trillingen negatieve uitwerking hebben op stabiliteit van de elektrische verbinding. Ook zou hij geheugeneenheid zo ver mogelijk van de bron van de verschillende problemen af plaatsen. Vakman zou communicatie-aansluiting verder van de bron van vibraties – de aandrijfkrachtopname-eenheid – plaatsen dan de aarde-aansluiting. 

IEPT20150407, Hof Den Haag, Tronios v Dertronics
Opzegging duurovereenkomst niet in strijd met artikel 6 Mededingingswet: merkbare verstoring op betreffende markt onvoldoende onderbouwd. Niet aannemelijk dat niet voldoen aan minimumprijzen werkelijke reden voor opzegging was. Aannemelijk dat Dertronics zich aan “bait and switch” praktijken schuldig heeft gemaakt, waardoor overeenkomst rechtsgeldig is opgezegd. Door opzegging handelsrelatie tevens toestemming voor gebruik beeld- en woordmerken en productfoto’s vervallen.


IEPT20150324, Hof Den Haag, Wanglong v Rhodia
Dagvaarding in hoger beroep niet nietig: eis Rhodia voldoende duidelijk omschreven. Proceskostenveroordeling uit IEPT20141121 alsnog uitvoerbaar bij voorraad verklaard: Wanglong loopt serieus verhaalsrisico als zij proceskosten niet op korte termijn kan executeren.

IEPT20150317, Hof Den Haag, Doebros v Rijkswaterstaat
Geen reden om procedure conform artikel 83(4) Row te schorsen i.v.m. oppositie bij EOB: discretionaire bevoegdheid en oppositie bevindt zich na ruim 2 jaar nog in beginfase zonder dat versnelling is verzocht. Memo Rijkswaterstaat aan marktpartij behoort tot stand van techniek: geen geheimhoudingsplicht. Memo (en daarin geïncorporeerde Richtlijnen 1992) openbaart expliciet alle kenmerken van conclusie 1 en impliciet de kenmerken van conclusie 2 en 3. Ook als memo niet tot stand van techniek behoorde is octrooi niet nieuw vanwege brief aan Rijkswaterstaat die alle kenmerken van het octrooi openbaart. Indien niet alle kenmerken van conclusie 2 en 3 worden geopenbaard in memo, zijn deze niet inventief: De gemiddelde vakman die zich gesteld ziet voor het probleem dat de uit het Memo bekende bluspost (ingevolge de Richtlijnen 1992) met deuren moet worden afgesloten, zodanig dat alleen het voor de brandweer bestemde deel visueel is afgeschermd, zal zonder inventieve arbeid tot de oplossing komen om de kast af te sluiten met deuren van verschillende breedte.Proceskosten: Onvoldoende onderbouwd dat nietigheidsprocedure moet worden aangemerkt als niet-inbreukverweer.


IEPT20150217, Hof Den Haag, VEOB en SUEPO v Octrooiorganisatie
 

Geen immuniteit (artikel 8 EOV) Europese Octrooi Organisatie in arbeidsgeschil: vakbonden hebben geen alternatieve rechtsmiddelen ter beschikking en beroep op immuniteit disproportioneel. Gestelde autonomie en eigen rechtsorde van EOO gaat niet zo ver dat EOO grondrechten mag schenden zonder dat daar een effectief rechtsmiddel tegen bestaat. Voorzieningenrechter had zaak inhoudelijk moeten behandelen: vorderingen tegen EOO als geheel m.b.t. op alle werknemers en EOO rechtsgeldig voor NL rechter is gedaagd. Door EOO opgelegde e-mailblokkades disproportioneel. Dienstreglement maakt ten onrechte staking waarvan duur niet vooraf  bekend is onmogelijk. Beperking stakingsrecht tot ‘work stoppage’ en arbeidsvoorwaarden onjuist.

IEPT20150217, Hof Den Haag, Breeders Trust v Ebben

Naast passende vergoeding van €  1.909 voor kwekersrechtinbreuk ook €  2.000 schadevergoeding aan gederfde winst (artikel 94(2) GKVo) verschuldigd wegens onachtzaam handelen: willens en wetens poters van kwekersrechtelijk beschermd ras voor inbreukmakend gebleken nateelt geleverd. Geen reden voor hogere vergoeding: schade al volledig vergoed en geen winst gemaakt. Artikel 18 Uitvoeringsverordening niet van toepassing, omdat geen beroep op ”farmers privilege” kan worden gedaan. Geen beroep mogelijk op UPOV-verdrag: geen rechtstreekse werking.

IEPT20150127, Hof Den Haag, Novartis v Sun
Vakman bestaande uit team: arts gespecialiseerd in botaandoeningen  en farmacoloog met ontwikkelingservaring inzake farmaceutische producten voor botaandoeningen. Geldig beroep op prioriteit: vakman kan conclusie 7 van EP 689 direct en ondubbelzinnig uit het prioriteitsdocument US 689 afleiden: doseringsbereik van 2-10 mg per jaar redelijkerwijs niet anders te begrijpen dan dat dit ziet op intraveneuze toediening.Inventiviteiot aannemelijk: Niet valt aan te nemen dat de gemiddelde vakman op de prioriteitsdatum door een van deze publicaties, niettegenstaande zijn kennis van voornoemd werkingsmechanisme van bisfosfonaten, ertoe zou worden aangezet een interval van een jaar te hanteren bij de behandeling van osteoporose. Daar komt bij dat alle publicaties betrekking hebben op andere bisfosfonaten dan zoledroninezuur. Indirect inbreuk  op EP 689 door Sun: Onder de gegeven omstandigheden, waarin het voor Sun op voorhand duidelijk was dat de handelwijze van VGZ er onontkoombaar toe zou leiden dat het Generieke Product ook zou worden gebruikt voor osteoporose en dus voor de door het octrooi onder bescherming gestelde indicatie, lag het op de weg van Sun om al het mogelijke in het werk te stellen om te voorkomen dat het Generieke Product zou worden uitgeleverd voor de behandeling van osteoporose, waarmee inbreuk zou worden gemaakt op het octrooi van Novartis.

IEPT20150127, Hof Den Haag, Somebo v Vesta Air
Benelux modelrecht Somebo geldig en inbreuk aangenomen: schoorsteenkap onderscheidt zich voldoende door opvallende, ronde, uitstekende bovenkant en veel minder brede hoeken. Voldoende onderbouwd dat Somebo door H ingeschreven vierkante kap modellen heeft ontworpen. Genoegzaam bewezen dat Somebo Spinnermodellen heeft ontworpen. Twaalfhoekige kap model Vesta Air niet nieuw: onvoldoende bestreden dat Somebo dit model reeds sinds 2003 op de markt brengt.