2015

Print this page

IEPT20151217, Rb Gelderland, Concurrentie-en Relatiebeding
Doel relatie- en concurrentiebeding is oneerlijke concurrentie tegen te gaan. Als belangen voor de werkgever bij handhaving van een concurrentiebeding gelden doorgaans aantasting van knowhow, het prijsgeven van bedrijfsgeheimen en door de werkgever gedane investeringen in de werknemer.Vooropgesteld wordt dat een concurrentie- en relatiebeding niet is bedoeld voor werkgevers om werknemers aan zich te kunnen binden. Daarvoor staan werkgevers immers andere middelen ter beschikking, zoals het salaris en arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden. Een concurrentiebeding is bedoeld om oneerlijke concurrentie tegen te gaan. Voor de beantwoording van de vraag of het concurrentie- en relatiebeding dient te worden nagekomen dan wel te worden opgeschort, dient een belangenafweging plaats te vinden. Concurrentiebeding van drie jaar teruggebracht tot zes maanden. Als nagenoeg monopolist met op website gepubliceerde lijst van relaties geen sprake van unieke relatieportefeuille, die een zekere waarde vertegenwoordigd. Geen belang bij handhaving relatiebeding na ommekomst concurrentiebeding.


IEPT20151211, Rb Gelderland, Brein v Beheerder Dropbox-account
Ex parte ex artikel 1019e Rv tegen iemand die met een Dropbox-account op grote schaal e-books en muziekwerken openbaar heeft gemaakt: dwangsom van €  2000 voor iedere dag dat in strijd met het inbreukverbod wordt gehandeld, met een maximum van €  50.000.


IEPT20151209, Rb Gelderland, Kiosk Hertenkamp Epe
Vergunning om een onderneming (kiosk) te drijven en de mogelijkheid daarmee door te gaan, nadat de vergunning is herroepen is eigendom in de zin van artikel 1 Eerste Protocol  EHRM.Het begrip eigendom wordt door het EHRM ruim uitgelegd. Volgens de jurisprudentie van het EHRM is van ontneming van eigendom sprake indien een maatregel zodanig ingrijpende gevolgen heeft dat geen zinvolle alternatieve vorm van gebruik van de eigendom overblijft of de eigendom van elke waarde wordt beroofd. Dit is hier het geval. Onder het begrip eigendom valt derhalve ook de vergunning om een onderneming te drijven en de mogelijkheid daarmee door te gaan, nadat de vergunning is herroepen.


IEPT20151118, Rb Gelderland, Bonna
Eiseres geslaagd in bewijs: is maker en derhalve sprake van auteursrechtinbreuk. Bij begroting schade wordt rekening gehouden met beperkte duur en beperkte inbreuk: deze ziet immers alleen op logo’s. Te weinig aanknopingspunten voor vaststelling schade, dus geen belang bij vordering tot afgifte. Bij begroting wordt uitgegaan van gemiddelde prijs reclamebureau: eiseres krijgt gelegenheid tot navraag hiertoe.


IEPT20151110, Rb Gelderland, Lifemaxx
Foto’s van fitnessproducten auteursrechtelijk beschermd: eigen oorspronkelijk karakter en persoonlijke stempel van de maker. [bedrijf] heeft inbreuk gemaakt op auteursrecht Lifemaxx door foto’s zonder toestemming te gebruiken op haar website. Inbreuk op woordmerk “Lifemaxx” door foto’s met woordmerk op website te gebruiken.


IEPT20151104, Rb Gelderland, Fashion on Stage
Inbreng winkels in FOS betekent ook overdracht handelsnaam Noor Amsterdam. Gedaagde kan zich niet op grond van merkrecht tegen Noor Amsterdam verzetten, aangezien hiervoor kennelijk toestemming is gegeven. Het gaat te ver om gedaagde ook de naam Noor te verbieden: onvoldoende aannemelijk dat hiervoor toestemming is gegeven. Verwarringsgevaar aannemelijk: handelsnaam gebruikt voor soortgelijke artikelen in de buurt van winkels van FOS. Onvoldoende duidelijk wat omvang kledingcollectie was, waardoor teruggave wordt afgewezen.

IEPT20151103, Rb Gelderland, DG Rubber
Structuurmatten van DG Rubber ongeoorloofde slaafse nabootsing van structuurmatten van [naam]: zelfde totaalindruk. DG Rubber had andere weg in kunnen slaan door andere kleur of andere structuurvorm. [naam] had met structuurmatten eigen plaats in de markt verworven.

IEPT20151014, Rb Gelderland, Yarden v De Passage
Geen boetes verbeurd door [gedaagde] door schending niet-concurrentiebeding: niet in persoon gebonden aan franchiseovereenkomst. [gedaagde] heeft wel onrechtmatig gehandeld door in strijd met franchiseovereenkomst te bewerkstelligen dat geen concurrentiebeding in haar arbeidsovereenkomst werd opgenomen en vervolgens met Yarden te concurreren. [gedaagde] heeft ook onrechtmatig gehandeld door in strijd met geheimhoudingsverplichting van Passage-vennootschappen te handelen. Passage-vennootschappen hebben € 123.000 boete verbeurd wegens schending franchiseovereenkomst en blijven gebruiken (handels)naam en beeldmerk Yarden na beëindigen franchiseovereenkomst.

IEPT20150930, Rb Gelderland, Uipkes
€ 11.644 (tweemaal gebruiksvergoeding volgens tarievenlijst Fotoanoniem) voor gebruik van foto’s Uipkes op website concurrent [K] toegewezen: plaatsing foto’s leidt tot verlies aan exclusiviteit en eenmaal gebruiksvergoeding zou geen uitdrukking geven aan auteursrechtinbreuk.

IEPT20150924, Rb Gelderland, Spinoza v Merces
Door beëindiging gebruiksrecht op Merces@Work door Merces mocht Spinoza dienstverleningsovereenkomst op grond van artikel 13(1) sub c algemene voorwaarden van Merces beëindigen

IEPT20150722, Rb Gelderland, Ontwerp bijgebouw boerderij
Ontwerp en tekeningen bijgebouw boerderij auteursrechtelijk beschermd: voldoende aannemelijk dat sprake is van eigen, oorspronkelijk  karakter en persoonlijk stempel van de maker. € 500 voor inbreuk op persoonlijkheidsrechten gedaagden: aantasting bijgebouw door toevoeging dakkapellen en zonnepanelen en door wijziging beeldbepalende details.

IEPT20150707, Rb Gelderland, Wegener
Geen spoedeisend belang bij vordering tot rectificatie van artikel over betrokkenheid [X] bij Hofstadgroep: al in eerdere publicaties genoemd, die op waarheid berusten, waartegen geen actie is ondernomen en waarin [X] met volledige naam is genoemd. Ruim 8 maanden verstreken tussen publicatie van het artikel en uitbrengen dagvaarding.


IEPT20150713, Rb Gelderland, Zonwering-Lochem
Domeinnaam www.zonwering-lochem.com niet als handelsnaam gebruikt. Ook indien wel sprake is van handelsnaam geen inbreuk: beschrijvend en zou leiden tot monopolisering algemeen beschrijvende woorden. Voor onrechtmatige daadsvorderingen dient Zonwering-Lochem zich te wenden tot domeinnaamhouder Roma Benelux.

IEPT20150624, Rb Gelderland, DP Products v Magro Service
Teksten, afbeeldingen, foto en screenshots van handleidingen nagenoeg geheel overgenomen door G.: zelfs op ondergeschikte punten overeenkomsten. Handleidingen auteursrechtelijk beschermd: nieuw zelfstandig werk waarbij persoonlijke (subjectieve) keuzes zijn gemaakt. Auteursrechtinbreuk door handleidingen nagenoeg geheel over te nemen. Uiting “CY-1024 is geheel gelijk aan PowerWifi of TurboWifi antenne” misleidende/ongeoorloofde vergelijkende reclame/OHP: behuizing verschilt. G. heeft nodeloos verwarring gewekt door op bol.com haar product aan te bieden met zelfde EAN-nummer als product DP Products. Verwijzing naar schadestaatprocedure.

IEPT20150610, Rb Gelderland, Levola v Smilde
Geen auteursrechtinbreuk op product Heksenkaas door Witte Wievenkaas: nagelaten voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking komende elementen uit de smaak van Heksenkaas te beschrijven.


IEPT20150519, Rb Gelderland, BREIN v Torrentuploader
Ex parte bevel ex 1019e Rv tegen een uploader van onder andere tv-series en films op torrentsites: dwangsom van € 2.000 per dag (een gedeelte van ene dag daaronder begrepen) of € 1.000 voor iedere individuele openbaarmaking, met een maximum van € 50.000

IEPT20150512, Rb Gelderland, Anthura
Geen schending concurrentiebeding: beding zag alleen op het gewas ‘anthurium’ en woord ‘anthuriumbranche’ impliceert niet ook het gewas ‘phalaenopsis’. Uitbreiding concurrentiebeding blijkt niet uit overige omstandigheden.

IEPT20150506, Rb Gelderland, Hostway

Bepalingen uit vaststellingsovereenkomst zijn niet voor meerdere uitleg vatbaar. Boete van €  152.000 voor benaderen van 53 klanten van Hostway en contact opnemen met 8 werknemers van Hostway. Geen grond voor matiging: onvoldoende onderbouwd dat sprake is van buitensporig en onaanvaardbaar resultaat.

IEPT20150506, Rb Gelderland, DA v In de Gaper
DA kan geen rechten ontlenen aan non-concurrentiebeding na beëindiging overeenkomst: geen nawerking. Voorbereidende activiteiten voor voortzetting onderneming onder De Stadsdrogist/Perfumerie-formule niet in strijd met non-concurrentiebeding: geen concurrerende activiteiten. Inkoop bij derde-leverancier niet in strijd met non-concurrentiebeding: noodzakelijk ter voorkoming van schade nu DA leveranties aan In de Gaper had beperkt. Onvoldoende onderbouwd dat persbericht in strijd is met non-concurrentiebeding en afbreuk doet aan imago DA.

IEPT20150430, Rb Gelderland, Them There Koyas Koi Forum
Eiser heeft niet voldaan aan kort geding vonnis (IEPT20140123) door rectificatie niet beeldvullend te plaatsen en aanvullende tekst te plaatsen. Geen opheffing beslag: voorshands € 45.500,00 aan dwangsommen verbeurd, nu berekening dwangsommen onbesproken is gelaten.


IEPT20150428, Rb Gelderland, Service2fruit
Niet zonder meer aannemelijk dat eiser maker Service2fruit platform is. Onduidelijk of platform oorspronkelijk karakter heeft. Artikel 8 Aw van toepassing? Eiser lijkt bij openbaarmaking Service2fruit niet als maker vermeld te zijn. Indien eiser auteursrechthebbende zou zijn heeft hij kennelijk stilzwijgende licentie verleend voor gebruik platform, waarvoor redelijke opzegtermijn geldt.

IEPT20150415, Rb Gelderland, Santander v Top-Incasso
[gedaagde sub 1] heeft onrechtmatig gehandeld door handelsnaamnaam en beeldmerk Santander te gebruiken in drie valse Santander-brieven: niet betwist. Gevorderde opgave afgewezen: bestaan van andere valse brieven onvoldoende onderbouwd. Toegewezen vorderingen versterkt met lijfsdwang: door faillissement [gedaagde sub 1] biedt opleggen dwangsom geen prikkeling tot nakoming.


IEPT20150401, Rb Gelderland, Vierdaagse thriller
Ontbinding overeenkomsten voor [boek1] en [boek3] door ernstige tekortkoming: gedaagde had op grond van overeenkomsten tijdig mededeling moeten doen van herdruk. Overige overeenkomsten ook opzegbaar: onherstelbare tekortkoming en door gedaagde veroorzaakte vertrouwensbreuk. Reconventie: geen vergoeding voor drukkosten voor vernietigde exemplaren [boek5]: gedaagde heeft beëindiging overeenkomsten zelf in hand gewerkt. Geen verwarringsgevaar tussen Beneluxwoord/-beeldmerk ”4-daagse thriller” en boeken eiser: geen onderscheidend vermogen.

IEPT20150320, Rb Gelderland, Starsurgical
Doel en strekking rectificatie, het voorkomen van reputatieschade van merk Starsurgical, met Engelse vertaling voldoende gewaarborgd. Rectificatie op wijze geplaatst waardoor aandacht wordt afgeleid en rectificatie niet opvalt. Geen misbruik van executiebevoegdheid: niet gewacht met uiten bezwaren tegen rectificatie om Sigma te schaden.

IEPT20150303, Rb Gelderland, Parick v Parck
Verwarringsgevaar tussen handelsnaam “Parick advocatuur” en handelsnaam “Parck advocatuur” en domeinnaam www.parckadvocatuur.nl”.  Parick voerde handelsnaam eerder. Visuele overeenstemming: namen verschillen slechts één letter. Auditieve overeenstemming: op min of meer zelfde wijze uitgesproken. Begripsmatige overeenstemming: toevoeging “advocatuur” in beide handelsnamen zorgt ervoor dat publiek Parick associeert met advocatenkantoor bij het Oranjepark. Korte afstand tussen ondernemingen.

IEPT20150225, Rb Gelderland, RFEA

Verwijdering gedaagde uit RFEA register onherroepelijk. Merkinbreuk sub a door collectieve beeldmerk te blijven gebruiken ondanks verwijdering uit het register. Uitingen op websites waardoor het lijkt alsof gedaagde erkend register financieel echtscheidingsadviseur is onrechtmatig.

IEPT20150220, Rb Gelderland, Urban Green Store
Aannemelijk dat eiser handelsnaam “Urban Green Store” eerder voerde dan Kenco. Verwarringsgevaar tussen handelsnaam “Urban Green Store” en Urban greenstore.nl / “Urban Green Store Apeldoorn”: beide ondernemingen hebben landelijk bereik door webshop, domeinnamen nagenoeg identiek, soortgelijke waren en diensten en onvoldoende afstand genomen met de toevoeging “Apeldoorn”.

IEPT20150213, Rb Gelderland, Yarden v De Passage
Concurrentiebeding overtreden: alle schijn dat De Passage vennootschappen uitvaarten verzorgen onder naam [gedaagde] Uitvaartzorg, al dan niet in samenwerking met De Vallei. Relatiebeding overtreden gelet op verstuurde brief aan familie [naam]. Gedaagde niet gebonden aan concurrentiebeding: niet opgenomen in haar arbeidsovereenkomst. Concurrerende activiteiten door gedaagde toch onrechtmatig: als bestuurder zelf bewerkstelligd dat non-concurrentiebeding niet in haar arbeidsovereenkomst is opgenomen. Geen schending relatiebeding door gedaagde: niet aan gebonden en hoefde niet in arbeidscontract gedaagde te worden opgenomen.

IEPT20150206, Rb Gelderland, Original Gourmet v Candy Dudes
Onvoldoende aannemelijk dat geen plaats meer is voor leerstuk van slaafse nabootsing. Display van Candy Dudes is nagenoeg identieke kopie van display Original Gourmet: niet technisch en functioneel bepaald. Geen verwarring bij publiek, bestaande uit kinderen en volwassenen: kopen lolly’s en geen lolly-displays en display nauwelijks waarneembaar, want is doorgaans volgestoken met lolly’s. Geen verwarring bij winkeliers die lolly’s verkopen: niet een publiek dat displays koopt, maar publiek dat lolly’s verkoopt en duidelijk van wie hij displays geleverd krijgt.