2015

Print this page

IEPT20151210, Rb Noord-Holland, Bio World Merchandising v Sunset 
Bevoegdheid voorzieningenrechter in conventie niet in geschil. Voorzieningenrechter bevoegd m.b.t. reconventionele vorderingen: voldoende samenhang tussen vordering in conventie en reconventie, zodat NL rechter ook in reconventie rechtsmacht heeft. Geen dwangsom verbeurd ten aanzien van gebeurtenissen vóór betekening van kort geding vonnis. Onvoldoende aannemelijk dat mededelingen in  strijd met r.o. 6.5.  van het vonnis zijn gedaan. Geen dwangsommen verbeurd door gebruik merk-, handels- of domeinnamen met “BWI” of “BWIMERCH”: termen verschillen te veel van “Bioworld (Merchandising)”. Reconventionele vorderingen die feitelijk zelfde verboden als in kort geding vonnis vorderen c.q. verklaringen voor recht afgewezen.

IEPT20151026, Rb Noord-Holland, Bio World Merchandising v Sunset
Stukgelopen relatie tussen partijen moet worden gezien als samenwerking tussen twee in beginsel gelijkwaardige en gelijkgerechtigde partijen, gericht op behalen van gezamenlijk voordeel. Gerede kans dat Benelux/Europese depots “BIOWORLD” van Merchandising te kwader trouw zijn: door samenwerking kan bekendheid Europe met voorgebruik door Merchandising in VS niet ontstaan van merkenrechten in Europa verhinderen. Niet aannemelijk dat Merchandising eerder handelsnaam met “bioworld” in Nederland (en Europa). Europe kan zich op grond van Handelsnaamwet en artikel 6:162 BW verzetten tegen handelsnaam/merkgebruik door Merchandising. Gebruik aanduiding “BIOWORLD” zonder in overleg te treden met Europe om schadelijke gevolgen beëindiging samenwerking te beperken onrechtmatig. Afspraken vereist over domeinnamen partijen met de term “BIOWORLD”. Onvoldoende aannemelijk dat Merchandising exclusieve aanspraken heeft op haar logo. Wel auteursrechtinbreuk op door Merchandising vervaardigde generieke producten die in haar ontwerpafdeling zijn ontwikkeld. Vorderingen op grond van licenties bekende merken afgewezen door gebrek aan volmacht. Merchandising heeft zich onrechtmatig over Europe uitgelaten door de indruk te wekken dat zij de enige rechthebbende is op “BIOWORLD”.


IEPT20151021, Rb Noord-Holland, Tot Straks
Geen beroep op dwaling en geen ontbinding op grond van tekortschieten in franchiseovereenkomst: teksten in e-mails moeten worden gezien in licht van promotionele activiteiten en niet als garantie of prognose voor behalen van bepaalde omzet

IEPT20150923, Rb Noord-Holland, Teva v Astrazeneca
Beslag opgeheven: octrooi in strijd met afspraken tegen Teva ingeroepen zonder voorafgaande waarschuwing en in strijd met artikel 21 Rv geen melding van gemaakte afspraken gemaakt

IEPT20150909, Rb Noord-Nederland, Op is Op
Franchiseovereenkomst brengt met zich mee dat marktconform moet worden geleverd: schending van overeenkomst als dit niet het geval is. Onvoldoende gemotiveerd waarom gehanteerde prijzen niet marktconform waren. Geen schending andere verplichtingen uit franchise-overeenkomst: onderbouwing hiervan onbegrijpelijk.

IEPT20150902, Rb Noord-Holland, PMS v Choons
Ten onrechte verstek verleend, in VS gevestigde Choon’s niet correct gedagvaard: mogelijkheid om ex art. 63(2) Rv aan een bij het beslagrekest door een partij gekozen woonplaats betekeningen en exploten te doen, geldt slechts geldt voor werkelijke executiegeschillen. Uitstel van drie maanden voor nemen conclusie van antwoord nu dit de termijn is waarop Choon’s ingevolge artikel 115(2) Rv had moeten worden gedagvaard. 

IEPT20150708, Rb Noord-Holland, Voetbalreizen.com v Eurotravel Sports
Eurotravel Sports voert domeinnaam “voetbalreizenonline.com” als handelsnaam. Soortgelijke bedrijfsactiviteiten met een soortgelijk aanbod van diensten. Geen verwarringsgevaar tussen handelsnamen “voetbalreizen.com” en “voetbalreizenonline.com”: websites duidelijk verschillend, Handelsnamen partijen in hoge mate beschrijvend, consument bijzonder oplettend door bekendheid met verschillende aanbieders die zich onder sterk gelijkende domein- en/of handelsnamen presenteren en Daadwerkelijke verwarring in de zin van artikel 5 Hnw niet aannemelijk geworden. Bijkomende omstandigheden die gebruik “voetbalreizen.com” onrechtmatig maken onvoldoende aannemelijk gemaakt.

IEPT20150527, Rb Noord-Holland, Van Loo Produkties v Kunstkado
Inbreukverbod toegewezen: eenzijdig opgestelde onthoudingsverklaring brengt niet mee dat verdere inbreuken zijn voorkomen. € 3.250 schadevergoeding voor gebruik van twee foto’s op magneten en openbaarmaken van twee foto’s op website, bestaande uit gederfde licentie-vergoedingen, 25% toeslag wegens ontbreken naamsvermelding en 100% toeslag wegens ‘regeling achteraf’. Matiging proceskosten tot € 1.250: geen omvangrijke zaak met relatief gering financieel belang, geen opzettelijke of grootschalige inbreuk en procesvoering grotendeels in eigen hand.

IEPT20150520, Rb Noord-Holland, Van Katwijk v Buma
Uit overgelegde e-mail blijkt niet dat Van Katwijk heeft ingestemd met de uitbetaling voor optredens in de periode 2005-2010 in 2012. Nu vaststaat dat Buma in 2012 mogelijk te weinig aan Van Katwijk heeft uitgekeerd wordt zaak naar schadestaatprocedure verwezen. Op grond van artikel 16 Repartitiereglement heeft Van Katwijk geen recht op het reclameren over de afrekeningen gedaan in 2005-2007.

IEPT20150415, Rb Noord-Holland, Brein v Torrentuploader
Ex parte tegen lid 'Dutch Release Team' dat verantwoordelijk is voor het uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal op torrentsites. Dwangsom van 2.000 euro per dag voor iedere dag (een gedeelte van een dag daaronder begrepen) dat gerekwestreerde in strijd handelt met het bevel, met een maximum van 50.000 euro.

IEPT20150415, Rb Noord-Holland, De Saint v Hugo Boss
Distributieovereenkomst mocht zonder zwaarwegende grond worden opgezegd: financiële afhankelijkheid van distributieovereenkomst onvoldoende onderbouwd. Gestelde financiële afhankelijkheid heeft De Saint zelf in stand gehouden. Onvoldoende onderbouwd dat De Saint wegens eisen Hugo Boss investeringen in winkel heeft gedaan. Onvoldoende aannemelijk dat De Saint door opzegging distributieovereenkomst schade heeft geleden.

IEPT20150410, Rb Noord-Holland, Brein v torrentuploader
Ex parte tegen lid 'Dutch Release Team' dat verantwoordelijk is voor het uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal op torrentsites: dwangsom van 2.000 euro per dag voor iedere dag (een gedeelte van een dag daaronder begrepen) dat gerekwestreerde in strijd handelt met het bevel, met een maximum van 50.000 euro.

IEPT20150401, Rb Noord-Holland, Brein v Handelaar illegale DS games
Ex parte bevel ex artikel 1019e Rv tegen iemand die op Marktplaats illegale Nintendo DS spellen verkoopt op R4i kaarten. Dwangsom van €  2.000 voor iedere dag (een gedeelte van een dag als gehele dag gerekend) dat Gerekwestreerde in strijd handelt met het stakingsbevel, met een maximum van €  50.000.

IEPT20150401, Rb Noord-Holland, Direct ICT 
Niet meer in geschil dat Direct ICT haar handelsnaam eerder heeft gebruikt dan [A] de handelsnaam “ICT-Direct”. Direct ICT kan geen zwaarwegende rechten ontlenen aan haar handelsnaam: louter beschrijvend. Ook geen verwarringsgevaar tussen handelsnamen “Direct ICT” en “ICT-Direct”: grote afstand tussen ondernemingen, verschillende doelgroepen, verschillende activiteiten en andere volgorde "Direct" en "ICT".

IEPT20150323, Rb Noord-Holland, Gemeente Alkmaar
Artikelen over cultuurbeleid Gemeente Alkmaar waarin wethouder, Gemeente Alkmaar en een lokale partij van nazi praktijken worden beschuldigd geen strafbare belediging

IEPT20150224, Rb Noord-Holland, Brein v eBookhandelaar
Ex parte bevel tegen aanbieder van 15.000 eBooks: dwangsom van €  2000 voor iedere dag dat in strijd met het inbreukverbod wordt gehandeld, met een maximum van €  50.000.

IEPT20150211, Rb Noord-Holland, Essegé v Ruby Décor
Beneluxwoordmerk “RUBY” niet normaal gebruikt door Essegé voor sfeerhaarden en bio-ethanol haarden in periode 2003-2008. Sfeerhaarden en verwarmingsapparaten niet soortgelijk. Co-existentie “RUBY” merken, nu merk “RUBY FIRES” door Ruby Décor is gedeponeerd nadat merk Essegé aan vervallenverklaring blootstond door niet normaal gebruik. Misbruik van recht door Essegé: te respecteren belang van Ruby Decor bij merkrecht voor waren waarvoor Essegé destijds het merk RUBY niet normaal gebruikte.

IEPT20150211, Rb Noord-Holland, Van Katwijk v BUMA
Geen schending schikkingsovereenkomst. BUMA toerekenbaar tekortgeschoten in nakoming inspanningsverplichting artikel 5(3) Repartitiereglement: BUMA had eerder en op eigen initiatief actie moeten ondernemen richting Froger om in bezit van volledige speellijsten te komen. BUMA ook tekortgeschoten door niet naar aanleiding van getuigenverklaring Froger onderzoek te doen naar aangeleverde setlijsten. BUMA in gelegenheid gesteld om te bewijzen dat Van Katwijk heeft ingestemd met betaling van 2012, waardoor geen sprake is van te lage door uitkering BUMA.