Augustus 2015

Print this page

IEPT20150826, Rb Midden-Nederland, Preventass
Op ingeleverde telefoon aangetroffen sms-berichten als bewijsmiddel toelaatbaar: beperkte inbreuk persoonlijke levenssfeer, geen nadeel. Inzage (843a Rv) in o.a. brief, en relatieoverzicht en sollicitatiebrief toegestaan: rechtmatig belang en rechtsbetrekking.


IEPT20150826, Rb Rotterdam, Financial Lease Nederland v OrangeAutoLease
Schending concurrentiebeding: nieuw opgerichte onderneming 'OrangeAutoLease' biedt diensten op hetzelfde terrein aan als Financial Lease. Onrechtmatig gehandeld door X door Y in dienst te nemen: hierdoor was voorzienbaar dat bestaande klanten van Financial Lease opdrachten zouden verstrekken aan Orangelease met schade ten gevolg. Geen inbreuk handelsnaamrecht: 'OrangeAutoLease' wijkt in voldoende mate af van 'Financial Lease' en groot aantal andere handelsnamen in gebruik met de woorden 'financial lease', waardoor geen verwarring te duchten is. Geen auteursrechtinbreuk: in kort geding niet met voldoende zekerheid vast te stellen of websites Financial Lease en de mailings voldoende oorspronkelijk zijn.

 

IEPT20150826, Rb Rotterdam, NVZ v Videma
Videma heeft economische machtspositie door marktaandeel van 85%. Vorderingen omtrent onbillijkheid tarieven, misbruik van machtspositie, schadevergoedingen en dwaling aangehouden in afwachting van het advies van de Geschillencommissie Auteursrechten. Vorderingen omtrent Cbo-keurmerkcriteria afgewezen: onvoldoende belang van NVZ c.s. en Cbo-keurmerk is vorm van zelfregulering en heeft niet als doel rechten aan gebruikers te verlenen. Vaststelling tarieven 2013 en 2014 door Videma zonder overleg niet onrechtmatig: niet te wijten aan gestelde onwil Videma. Geen sprake van bedrog of verstrekking onjuiste en/of incomplete informatie door Videma: niet voldoende onderbouwd door NVZ. Geen sprake van misleiding door Videma: onvoldoende belang NVZ bij vordering.

 

IEPT20150826, Rb Den Haag, Hymmen v Teijin

Aanspraken niet Nederlandse delen van EP 180 en internationale aanrvagen moeten uitkomst procedure t.a.v. Nederlandse deel EP 180 volgen. In navolging van partijen gaat rechtbank ervan uit dat opeising (art. 60 EOV) EP 180 alleen mogelijk is voor zover de geclaimde materie inventief is. Relevant van wie het idee om isobare pers te gebruiken voor het sinteren van polyetheenpeder afkomstig is, ongeacht het daarbij gebruikte drukmiddel (olie of lucht). Conclusie 1 niet ontleend aan Hymmen: was voor contacten met Hymmen al bekend met isobare perssystemen. Stelling dat Hymmen isobare pers tot goede uitvoeringsvorm heeft gemaakt maakt dit niet anders: vakman had tot nawerkbare uitvoeringsvorm kunnen komen. Ook geen aanspraak op overige conclusies EP 180 nu deze niet inventief zijn. Conclusies 10 en 15 niet inventief omdat Hymmen in de dagvaarding deze conclusies als niet-inventief bestempelt. Conclusie 6 niet inventief: noodzaak wigwagvormige ingang met bepaalde hoek reeds bekend en precieze geclaimde hoek niet inventief. Conclusies 7, 8 en 9 niet inventief: in dagvaarding gesteld dat deze niet inventief zijn en bij pleidooi inventiviteit niet onderbouwd. Geen opeising EP 180 op grond van gesloten geheimhoudingsovereenkomst: niet ontzenuwd dat isobare pers reeds voor contact met Hymmen bij Teijin bekend was.


IEPT20150825, Rb Den Haag, AI v MGP

Rectificatieplicht MGP ten aanzien van onjuiste mededelingen dat iFloat van AI inbreuk maakt op haar IE-rechten. Rectificatie toegewezen: op grond van vaststellingsovereenkomst gedane rectificatie voor tweeërlei uitleg vatbaar. Geen buitengerechtelijke vernietiging van overeengekomen beëindiging van distributieovereenkomst: geen bedrog, misbruik van omstandigheden of dwaling nu AI juridisch advies had moeten inwinnen. Verbod aan Nederlandse leveranciers om aan AI te leveren in strijd met redelijkheid en billijkheid.


IEPT20150825, Hof Den Haag, Ascom v FMC
Uitleg EP 297: Uit passages van de beschrijving zal de gemiddelde vakman opmaken dat cruciaal is dat voorscheiding gehandhaafd blijft tot in scheidingsruimte. Bij FMC-Variant II wordt de (eventueel) verkregen voorscheiding grotendeels teniet gedaan voordat deze de scheidingsruimte bereikt, zodat cruciaal kenmerk ontbreekt, waardoor deze buiten beschermingsomvang valt. Ook geen equivalentie: niet in wezen dezelfde functie op in wezen dezelfde wijze met in wezen hetzelfde resultaat. Proceskosten FMC in ingetrokken kort geding niet redelijk en evenredig: gematigd van € 180.024 naar € 70.000.

 

IEPT20150825, Rb Amsterdam, Bulldog

Vordering tot schadevergoeding wegens ten onrechte niet kunnen beschikken over Bulldog-domeinnamen verjaard: vijf jaar termijn (artikel 3:310 BW) beginnen te lopen op 9 augustus 2004. Verjaring niet (tijdig) gestuit: procedure van eind 2004 aanhangig gemaakt vóórdat verjaringstermijn is gaan lopen en latere procedure en brief hebben geen betrekking op schadevergoeding, maar op overdracht domeinnamen. Ten overvloede: geen spoedeisend belang omdat niet in te zien is waarom vordering niet eerder is ingesteld en oordeel bodemprocedure niet kan worden afgewacht.


IEPT20150824, Rb Midden-Nederland, Aktietaxi v TCMN

Domeinnamen aktie-taxi.nl en actie-taxi.nl worden als handelsnaam gebruikt aangezien zij voldoen aan vereisten handelsnaam. Sprake van verwarringsgevaar door bestaan van daadwerkelijke verwarring, hoge mate van overeenstemming tussen de handelsnamen en actief zijn in dezelfde markt.

IEPT20150821, Rb Den Haag, BiQ v KPN
KPN te goeder trouw (artikel 3:86 BW) ten aanzien van gesloten koopovereenkomst met Secufone door raadplegen Zwitserse KVK. Daargelaten of eigendom van domeinnaam mogelijk is, niet gebleken dat eiseressen rechthebbende zijn op domeinnamen “maxer.nl” en “callmax.nl”. Ervan uitgaande dat BIQ software/broncodes/IE-rechten op apparatuur had, niet in te zien dat BIQ de apparatuur zonder die rechten aan Secufone zou hebben overgedragen en dat Secufone die rechten niet aan KPN zou hebben overgedragen.

IEPT20150820, Rb Den Haag, Parfumswinkel v Ans Trading
Geen spoedeisend belang: onvoldoende voortvarend gehandeld door Parfumswinkel door anderhalf jaar te laten verstrijken tussen eerste sommatie en kort geding.

IEPT20150819, Rb Overijssel, Groene Dagen v Stoer Groen
Niet in geschil dat concurrentiebeding in arbeidsovereenkomst gedaagde niet van toepassing is en geen relatiebeding is overeengekomen. Wijze waarop gedaagde met eiser concurreert toch onrechtmatig: administratie eiser onder zich gehouden en zakelijke e-mail contacten overgenomen. Formule van eiser gebruikt en berichtgeving op Facebook geplaatst die het doet voorkomen dat gedaagde Groene Dagen beurs heeft overgenomen.

IEPT20150819, Rb Amsterdam, Waalwear v A-Brands
Verkoop kleding met aanduidingen “S&D Le Chic by Salty Dog” en “Salty Dog Le Chic” niet in strijd met licentieovereenkomst: steeds door Waalwear gecontroleerd of merk correct werd gebruikt. Introductie eigen kledinglijn onder merken “Le chic” en “LCEE” niet in strijd met licentieovereenkomst. Dwaling c.q. bedrog bij overeengekomen amendement op licentieovereenkomst onvoldoende onderbouwd. Afsplitsing deel activiteiten waaronder licenties voor merken LCEE en Le Chic naar nieuwe BV niet onrechtmatig: vallen niet onder licentieovereenkomst. Geen ontbinding of wijziging licentieovereenkomst: starten gerechtelijke procedure geen toerekenbare tekortkoming en gebrek aan winst geen onvoorzienbare omstandigheid 

IEPT20150819, Rb Den Haag, Naturalis
Niet ontvankelijkheidsincident verworpen: stelling dat gedaagde geen persoonlijkheidsrechten heeft ter zake van gebouwen Naturalis moet in hoofdzaak worden beoordeeld. Inzage afgewezen: onvoldoende aannemelijk dat eiser betreffende documenten te zijner beschikking of onder zijn berusting heeft.

IEPT20150817, Rb Amsterdam, Yourscene
Schadevergoeding van € 360 voor plaatsen foto die gedurende 7 maanden 8000 keer is bekeken op een website zonder toestemming van de rechthebbende: gedaagden zijn professionele partijen en behoorden te weten dat voor online gebruik van een foto betaald dient te worden. Eiseres heeft onvoldoende gemotiveerd waarom zij een hoger bedrag heeft gevorderd dan zou blijken uit de tarievenlijst van Foto Anoniem.

IEPT20150814, Rb Den Haag, Eichholtz
Asscher-tafel modellen hebben eigen karakter: verschillen voldoende van aangevoerde vormgevingserfgoed. Kimberly-tafels maken inbreuk op modellen van Eichholtz: geen andere algemene indruk.

IEPT20150814, Rb Den Haag, Coloplast v Medical4you
Niet te verwaarlozen kans dat conclusie 1 van EP 729 voor een katheter in bodemprocedure of in beroep tegen oppositiebeslissing wordt vernietigd wegens gebrek aan inventiviteit: vakman zou vloeibaar zwelmedium meeverpakken. Vakman zou op grond van wensen uit de praktijk nat verpakken van hydrofiele intermittent katheter onderzoeken waarna keuze voor niet-gasdoorlatende verpakking een triviale stap is.

IEPT20150814, Rb Amsterdam, NRC
Geen rectificatie op voorpagina NRC van artikel waarin eiser ten onrechte in verband wordt gebracht met advocaat [K]: door rectificatie op opiniepagina NRC Handelsblad en aanpassing online artikel (schadelijke) gevolgen reeds beperkt.

IEPT20150812, Rb Midden-Nederland, De Meern
Werknemer houden aan niet-toepasselijk concurrentiebeding pas onrechtmatig indien zij tegen beter weten in of louter om eiser dwars te zitten een beroep op het concurrentiebeding had gedaan.

IEPT20150812, Rb Midden-Nederland, Peter R. de Vries
Uitzending programma waarin eiser herkenbaar in beeld wordt gebracht en wordt beschuldigd van opdracht tot moord niet onrechtmatig: steun in feitenmateriaal en ernstige misstand. Geen afgifte ruwe materiaal: rechtmatig belang onvoldoende onderbouwd.

IEPT20150812, Rb Amsterdam, Onno Hoes v Powned
Geen belang meer bij vordering tot verwijdering beelden uitzending over Onno Hoes van door Powned beheerde websites: reeds toegezegd. Voorlopig oordeel dat uitzending heimelijk opgenomen beelden van eiser onrechtmatig is: geen ernstige misstand en deels gemanipuleerde beelden. Op grond van artikel 843a Rv kan geen afgifte van originele audio en audiovisuele opnamen worden gevorderd. Wel afgifte kopieën van de opnamen: gerechtvaardigd belang om opnamen op verdere manipulaties te controleren

IEPT20150812, Rb Amsterdam, ABGS v Makro
Anders Hof Den Haag in Burgers v Basil (IEPT20140722) oordeelt voorzieningenrechter dat de Gemeenschapsmodellenverordening zich niet tegen slaafse nabootsingsvorderingen verzet.  Geen overdracht slaafse nabootsingsvordering van failliete onderneming aan ABGS: niet onderbouwd. Onduidelijk of ABGS zelf wielentas op de markt brengt. Indien er vanuit wordt gegaan dat ABGS wel een wielentas op de markt brengt geen sprake van slaafse nabootsing door gebrek aan onderscheidend Adventure Bags

IEPT20150811, Hof Den Haag, Rectificatie na ontslag
Geen rectificatie van mededeling dat appellant op staande voet is ontslagen: onrechtmatig handelen werkgever onvoldoende aannemelijk en geen belang nu drie jaar is verstreken

IEPT20150810, Rb Oost-Brabant, Advocatenrapport
Art. 22 (2) Aw bevat geen beperking in soorten auteursrechtelijke werken en aard van gerechtelijke procedure. Inbrengen Inbrengen rapport door gedaagde in gerechtelijke procedure toegestaan op grond van dit artikel. Vordering tot verbod openbaarmaking alleen toegewezen voor openbaarmaking buiten gerechtelijke procedure.

IEPT20150807, Rb Den Haag, FKP v Spirits
Verwarringsgevaar tussen op Stoli-wodkafles gebruikte tekens en beeldmerk “STOLICHNAYA”: zelfde waren en overeenstemmende totaalindruk. Geen beroep op gezag gewijsde Rotterdams vonnis IEPT20150325: in dat vonnis vond niet dezelfde vergelijking van merken plaats als in onderhavige procedure. Bevorderen gebruik STOLI-merk in Benelux door Spirits is onrechtmatig: bewust van verwarringwekkende overeenstemming met over te dragen “STOLICHNAYA” merk.

IEPT20150806, Rb Den Haag, Oculus v I-Optics
Reclame I niet toelaatbaar: vergelijking tussen precisie Pentacam (Oculus) en Cassini (I-Optics) niet objectief door gebruik verouderde software. Reclame II niet toelaatbaar: onrechtmatigheid niet weersproken. Reclame IIIa en IIIb niet toelaatbaar: ligt geen objectieve vergelijkingen aan ten grondslag. Reclame IIIc en IIId toelaatbaar: geen vergelijkende en/of misleidende reclame. Verbod reclames I, II, IIIa en IIIb voor de gehele Europese Unie toewijsbaar en rectificatie toegewezen. Reconventie: geen spoedeisend belang t.a.v. verbod reclame IV, nu  reclame direct is verwijderd, maar wel bij rectificatie. Rectificatie voor Reclame IV toegewezen: onrechtmatigheid niet bestreden. Geen spoedeisend belang t.a.v. reclame V: niet weersproken dat Oculus deze jarenlang gebruikt en I-Optics daarvan op de hoogte was.

IEPT20150805, Rb Midden-Nederland, CIS v QIT
Gebrekkige dagvaarding door afgifte aan QIT BVBA in plaats van aan QIT Vzw leidt niet tot nietigheid: niet onredelijk benadeeld door feitelijke afgifte aan vereffenaar QIT Vzw. Verstekvonnis: vorderingen tot afgifte broncode komen niet onrechtmatig voor.

IEPT20150805, Rb, Den Haag, Pretium v Avrotros
Uitzending Radar waarin onder meer een telemarketinggesprek werd afgespeeld niet onrechtmatig jegens Pretium: het onderhavige telemarketinggesprek is authentiek, uit jurisprudentie blijkt dat het gesprek geen incident betreft. Niet onrechtmatig dat gesprek geen verband houdt met onderwerp van uitzending (schriftelijkheidsvereiste). Ten aanzien van het tonen klachten van consumenten was wederhoor niet geboden: uit jurisprudentie volgt dat het Avrotros vrij staat om over deze consumentenklachten te berichten. Avrotros niet onrechtmatig gehandeld door Pretium in de uitzending geen gelegenheid te bieden tot wederhoor: tonen van citaten van antwoorden op vragen volstaat.

IEPT20150803, Rb Oost-Brabant, Djemmie
Zowel afzonderlijke elementen als combinatie daarvan van oorbellen eiseres niet auteursrechtelijk beschermd: geen intellectuele schepping en slechts triviale keuzes gemaakt. Geen slaafse nabootsing door gebrek aan onderscheidend vermogen oorbellen eiseres. 

IEPT20150803, Rb Den Haag, Ventoux3 v SSH
SSH heeft onvoldoende aannemelijk gemaakt dat zij de eerste voorgebruiker was van het merk Ventoux3, wat maakt dat de ex-parte beschikking dient te worden herzien. Rectificatie SSH: gedane uitlatingen niet voldoende met feiten onderbouwd en daarmee onrechtmatig.