2016 Hof Amsterdam

Print this page

IEPT20161220, Hof Arnhem-Leeuwarden, Trebs v Food & Fun 

Hof moet in beginsel procedure over ontbinding samenwerkingsovereenkomst afwachten, tenzij nu al kan worden vastgesteld dat ook wanneer de overeenkomst niet wordt ontbonden Trebs zich niet op kwijtingsbeding kan beroepen. Bewijsaanbod Trebs inzake dat het de bedoeling van partijen was om elkaars pizzaoven na afloop van de overeenkomst te dulden toegelaten. Pizzarette neemt eigen plaats in op de markt: niet teniet gegaan door in samenwerkingsovereenkomst afgesproken exclusiviteit Trebs om Pizzarette te verkopen en niet teniet gegaan door ‘umfeld’ dat afwijkt van Pizzarette c.q. onrechtmatige slaafse nabootsingen betreft. Verwarringsgevaar tussen ongewijzigde PizzaGusto in vier- en zespersoonsuitvoering en Pizzarette: nagenoeg identieke kopie met identieke accessoires. Ook verwarringsgevaar met achtpersoons-uitvoering: wordt door betrokken afnemers als variatie op vier- en zespersoonsuitvoering gepercipieerd. Te weinig afstand genomen van Pizzarette door overnemen identiek streepjespatroon. Ook het nieuwe streepjespatroon neemt te weinig afstand van Pizzarette. Of sprake is van slaafse nabootsing in België, Duitsland en Frankrijk krachtens artikel 4(2) Rome II-Vo beoordeeld naar Nederlands recht. Geen slaafse nabootsing in voornoemde landen: eigen plaats op de markt Pizzarette onvoldoende onderbouwd. Beroep op Wet op de oneerlijke handelspraktijken mogelijk via correctie Langemeijer, maar in casu onvoldoende onderbouwd. Verkopen van een slaafse nabootsing is geen mededeling in de zin van artikel 6:194 BW (misleidende reclame). Strekking artikel 6:194 BW niet zo ruim dat mededeling aan één (potentiële) klant hier onder valt. Brief 8 mei 2013 is ongeoorloofde vergelijkende reclame en onrechtmatig: onjuiste suggestie gewekt dat de PizzaGusto in China illegaal is geproduceerd en slechter van kwaliteit is dan de Pizzarette. Geen bestuurdersaansprakelijkheid geïntimeerde2 voor brief 8 mei 2013: geen sprake van een ernstig verwijt.

 

IEPT20161220, Hof Amsterdam, IIH

Onrechtmatige handelen geïntimeerde door investeerder onjuist en onvolledig te informeren over werking en waarde softwaresysteem. Schadevergoeding gelijk aan het geïnvesteerde bedrag van € 400.000: onvoldoende betwist dat appellant niet had geïnvesteerd als hij juist en volledig was geïnformeerd.

 

IEPT20161206, Hof Amsterdam, NSE v Brein 
Geen grond om terug te komen op tussenarrest I (IEPT20140819), waarin is beslist om NSE te bevelen effectieve NTD-procedure in te voeren: beslissing niet op ondeugdelijke grondslag genomen en Brein heeft belang bij handhaven beslissing, ondanks stelling NSE dat zij activiteiten niet zal hervatten. Brein geen belang bij doorprocederen over aanvullende maatregelen naast invoeren NTD-procedure: onvoldoende aannemelijk in licht van onwaarschijnlijkheid dat NSE activiteiten zal hervatten, grote kans dat tijdrovend en kostbaar werk zinloos zal blijken.

IEPT20161129, Hof Amsterdam, Hearst Magazines
Artikel in tijdschrift Quote over geïntimeerde niet onrechtmatig: onvoldoende onderbouwd dat sprake is van een “hetze” en voldoende steun in het feitenmateriaal. Geen inbreuk op portretrecht (artikel 20 Aw) geïntimeerde: bewerkte foto van verdrietige geïntimeerde als illustratie aan te merken, doorslaggevend dat niet is aangevoerd dat en waarom plaatsen bewerkte foto eer en goede naam geïntimeerde aantast en niet onderbouwd dat foto ten onrechte in catalogus Hollandse Hoogte is opgenomen.

IEPT20161129, Hof Amsterdam, JVANH Media
Wereldwijd concurrentiebeding gedeeltelijk geschorst waardoor ex-werknemer eigen onderneming mag starten op Aziatische markt; voor verdere inperking bestaat echter geen grond. Concurrentiebeding beperkt in tijd: in voldoende mate aan belang ex-werkgever tegemoetgekomen door beding met duur van één jaar.

IEPT20161122, Hof Amsterdam, Pearson
Tabellen met normgegevens psychologische tests niet auteursrechtelijk beschermd: verzameling onderzoeksresultaten, bij de vorm van weergave geen creatieve keuzes gemaakt, gebruik van namen/aanduidingen triviaal. Afzonderlijke normgegevens niet auteursrechtelijk beschermd: individuele feitelijke gegevens waarin qua presentatie niets creatiefs valt te ontwaren. Geen databankenrecht door gebrek aan substantiële investeringen: kosten zien met name op het ontwikkelen  en controleren toetsingsmateriaal dat in de normtabellen wordt weergegeven en niet op de wijze van ontsluiting van het materiaal. Geen wanprestatie: passage testhandleiding dat passage dat “geen delen uit de handleiding zonder toestemming mag worden gekopieerd of verveelvoudigd” mocht in redelijkheid worden begrepen als dat dit enkel op auteursrecht eventueel auteursrecht ziet. Onrechtmatige daad onvoldoende onderbouwd.

IEPT20161101, Hof Amsterdam, PostNL
Hof komt terug op beslissing om deskundigenbericht te gelasten. Inbreuk op auteursrecht PostNL nu vast is komen te staan dat door appellant verkochte postzegels vals zijn. Sprake van onrechtmatig handelen en bestuurdersaansprakelijkheid appellant. Voorschot schadevergoeding van € 90.000 toegewezen (in plaats van € 2.6 miljoen door de rechtbank), zaak verder verwezen naar schadestaat.

IEPT20161018, Hof Amsterdam, UPC v Lira
Lira heeft geen belang meer bij verbod of gebod, nu wet is gewijzigd door Wet Auteurscontractenrecht, waardoor nieuwe directe vergoedingsaanspraak van collectieve beheersorganisaties zoals Lira kabelexploitanten is gecreëerd (artikel 45d (2) en (3) Aw). Geen heruitzending bij openbaarmaking via Mediagateway. Uit Norma v NL Kabel-arrest (IEPT20140328) op te maken dat eventuele gelijktijdige uitzending door de omroep via andere technische weg in de ogen van de Hoge Raad niet relevant is, terwijl HvJEU zich er niet over heeft uitgesproken. Prejudiciële vragen over of bij gelijktijdige primaire openbaarmaking sprake kan zijn van heruitzending voorbarig. Geen overdracht toekomstig auteursrecht aan Lira: artikel 45d Aw bevat materiele rechtsregel dat exploitatierechten van rechtswege bij de filmproducent rusten, zodat uitsluitend een schriftelijk overeengekomen, afwijkend beding tussen auteur en producent ertoe kan leiden dat de auteursrechten niet van meet af aan aan de producent zijn overgedragen, maar bij de auteur zijn gebleven. Nieuwe juridische duiding na Norma v Kabel-arrest in beginsel onvoldoende grond voor vermindering van door auteurs te ontvangen vergoedingen. Ten aanzien van 24 zender staat vast dat deze niet via Mediagateway worden uitgezonden. Kabelexploitanten krijgen gelegenheid te bewijzen dat zij gebruik maken van contractuele afspraken en licenties en in voorkomend geval toestemming van Agicoa.

IEPT20160913, Hof Amsterdam, SCOEZH v Buma en Sena
Niet-juridische bestuurder kan ook onder bestuurdersaansprakelijkheid vallen in geval van feitelijke controle over onderneming. [W] persoonlijk aansprakelijk voor inbreuken: ernstig verwijt en ruimte bestuurders gaat niet zo ver dat bewust inbreuk mag worden gemaakt op rechten derden

IEPT20160913, Hof Amsterdam, Publicatie
Publicatie naam overleden man van geïntimeerde in boek [X] over vechtscheiding verboden: persoonlijke levenssfeer van kind geïntimeerde weegt zwaarder dan belang [X] bij vermelden naam van overleden man

IEPT20160816, Hof Amsterdam, PowNed 
Journalist PowNed te goeder trouw gehandeld door niet kenbaar te maken dat zij journalist was, gezien onmogelijkheid om gesprekken te voeren met asielzoekers en hiervan beeld- en geluidopnames te maken. Fragment 2, waarin geïntimeerde over homoseksualiteit spreekt niet onrechtmatig: geen onjuiste indruk, ontlokking van bepaalde uitspraken en geen onderwerp van zeer intieme aard. Fragment 3, waarin geïntimeerde over zijn testikels spreekt wel onrechtmatig: slechts tot doel uitzending met grap af te sluiten, waardoor niet te goeder trouw is gehandeld. Onrechtmatigheid fragment 1 over voorzieningen asielzoekerscentra onvoldoende aannemelijk. Heruitzendingen fragment 3 onrechtmatig, heruitzendingen overige fragmenten niet. Heruitzending fragment 1 en 2 na vonnis Vzgr (IEPT20151215) niet onrechtmatig: geen verbod in dictum. Immateriële schadevergoeding van € 2.500. Geen rectificatie: Powned heeft in uitzending 17 december uitvoerig aandacht aan vonnis Vzgr besteed, geruime tijd verstreken sinds uitzending en geïntimeerde heeft verhaal kunnen doen bij verschillende media.

 

IEPT20160802, Hof Amsterdam, Getronics v TOP

Schending van concurrentiebeding door TOP: uitleg Getronics van concurrentiebeding - dat het TOP verboden is om al dan niet via derden in contact te treden met Kodak - vindt steun in aard, strekking en bewoording beding en handelen TOP aan te merken als verboden gedraging; geacht ingestemd te hebben met presentatie als team met ICS ten overstaande van Kodak.


IEPT20160719, Hof Amsterdam, JOZ v IBB
Samenwerkingsovereenkomst m.b.t. ontwikkeling en exploitatie mestrobots opzegbaar: geen clausule dat ovk niet opzegbaar was en onopzegbaarheid onvoldoende bewezen. Zwaarwegende opzeggrond vereist. Indien door JOZ genoemde omstandigheden vast komen te staan mocht overeenkomst met redelijke opzegtermijn worden opgezegd. Partijen krijgen gelegenheid zich over voorkomen zwaarwegende opzeggrond uit te laten.

IEPT20160628, Hof Amsterdam, Primagaz
Onvoldoende onderbouwd dat Primagaz geen eigenaar is van gastank. Ook afleveren en opslaan gas in vaste gastank is merkgebruik. Geen uitputting want geen vergelijkbare situatie als in Viking-Kosan-arrest (IEPT20110714): [Y] heeft geen hogere prijs betaald voor gas in verband met autonome economische waarde gastank en Primagaz heeft eigendom gastank voorbehouden. Jaarlijkse huurvergoeding staat niet in verhouding tot economische waarde gastank. Merkinbreuk door navullen gastank Primagaz: door het ontbreken van aanvullende etikettering kan afbreuk aan herkomst- en kwaliteitsfunctie van merk Primagaz niet worden uitgesloten.

 

IEPT20160531, Hof Amsterdam, Goglio v SMQ

Gedekt verweer Goglio ex artikel 348 Rv m.b.t. verstrijken van betalingstermijn: Goglio heeft ter zitting ondubbelzinning en expliciet erkend dat zij te laat had betaald en hiermee verweer dat 60 dagen termijn pas op 26 maart was aangevangen zodat zij niet te laat had betaald, onmiskenbaar prijsgegeven. Beroep op drie partijenverhouding faalt: uit licentieovereenkomst blijkt dat betalingsverplichtingen van partijen los van elkaar moeten worden gezien. Bij van tevoren afgesproken opzegmogelijkheid is opzegging pas ontoelaatbaar als dat naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn.


IEPT20160426, Hof Amsterdam, Alternatieve Geneeswijzen 
[appellante] –module geen auteursrechtelijk werk: (Toevoegingen aan) gebruikelijke benamingen triviaal. Ordening van termen maakt module niet auteursrechtelijk beschermd: ordening niet oorspronkelijk of creatief. Bewijsopdracht om onrechtmatige daad c.q. onrechtmatig profiteren van wanprestatie door geïntimeerden te bewijzen.

IEPT20160426, Hof Amsterdam, Nadomini v Cassina
Vonnis vernietigd: termijn van 14 dagen voor opgave te kort nu vonnis één dag voor de kerstperiode is gewezen. Rb had termijn op vier weken moeten stellen en moeten laten ingaan na betekening vonnis. Geen dwangsommen verbeurd: binnen vier weken na vonnis op 16 januari 2015 door Nadomini voldaan aan opgaveplicht.

IEPT20160426, Hof Amsterdam, Bio World Merchandising v Sunset

Geen voorlopige voorziening omtrent gebruik teken BIOWORLD gelet op onduidelijkheid rondom merkenrechtelijke aanspraken Bio World Merchandising en Sunset over en weer. Geen aanleiding Bio World Merchandising toegang Europese markt te ontzeggen: handelsnaamrechtelijke kwestie verweven met merkenrechtelijk geschil en schending contractuele verplichtingen en onrechtmatige daad onvoldoende onderbouwd.

IEPT20160308, Hof Amsterdam, NSE v Brein
Vooralsnog onduidelijk welk belang Brein heeft bij nadere beslissing op haar vordering, comparitie gelast. Indien Brein wel belang heeft geen aanleiding om terug te komen op beslissingen over NTD-procedure in tussenarrest 19 augustus 2014 (IEPT20140819) en wenst het hof in nadere comparitie te worden toegelicht over haalbaarheid woordfilter, blokkering van nieuwsgroepen en afsluiting van gebruikers. Stellingen Brein omtrent verdergaand bevel dan reeds kan worden gegeven op grond van dat NSE tussenpersoon is onvoldoende onderbouwd.

IEPT20160105, Hof Amsterdam, PPG
Opzegging distributieovereenkomsten met [X] Verf en [Y] met opzegtermijn van 1 jaar door PPG niet onrechtmatig door o.a. belang PPG bij sluitend selectief distributiesysteem.