2016 Rb Den Haag

Print this page

IEPT20161221, Rb Den Haag, NBG Monuglass v Miro

Onvoldoende onderbouwd dat handelsnaam “Van Ruysdael” niet (mede) door Stichting Octrooibehoud VR gevoerd was en overgedragen aan NBG Monuglas: handelsnaam kan ingevolge artikel 2 Hnw slechts met overdracht onderneming worden overgedragen. Miro maakt geen inbreuk op handelsnaam “Van Ruysdael”: handelsnaam tezamen met failliete onderneming VRI overgenomen door Miro, Miro heeft ouder handelsnaamrecht. Geen inbreuk op Benelux-merk “Van Ruysdael”:uitzondering artikel 2.23(2) BVIE (ouder recht) van toepassing en gebruik teken door Miro ter onderscheiding van waren of diensten niet aannemelijk.

 

IEPT20161221, Rb Den Haag, TomTom v MKB Ondernemers

Co-existence agreement tussen MKB Ondernemers en TomTom rechtsgeldig ontbonden wegens overtreding: taalkundige uitleg Overeenkomst biedt geen ruimte voor ander gebruik dan in overeengekomen logo vorm en MBK Ondernemers gebruikt Tom-teken anders dan in die overeengekomen vorm. Tom-teken maakt inbreuk op TomTom-merken: verwarringsgevaar door visuele, auditieve en begripsmatige overeenstemming en sprake van complementaire dan wel soortgelijke waren en diensten. Ook sprake van inbreuk op handelsnaamrechten TomTom: verwarringsgevaar door geringe afwijking tussen handelsnamen en feit dat beide ondernemingen in heel Nederland actief zijn. Pan-Europees verbod op gebruik Tom als logo, handelsnaam en domeinnaam.

IEPT20161206, Rb Den Haag, GEV v LF

In kort geding niet vast te stellen of door GEV aan veroordeling uit vonnis IEPT20160725 is voldaan, executie geschorst: rapportages van door partijen ingeschakelde deskundigen tegenstrijdig en meer onderzoek nodig en onvoldoende onderbouwd door LF dat niet aan vonnis is voldaan.


IEPT20161130, Rb Den Haag, HP v Benson
Geen toegevoegde materie: toegestane intermediate generalisation nu geen sprake is van structureel en functioneel verband tussen in aanvrage ontbrekend besturingssignaal en kloksignaal. Ook overigens geen nieuwe technische informatie. Fundamentele koerswijziging Benson m.b.t. nieuwheid EP 669 in strijd met goede procesorde. Zelfs als stellingen Benson worden gevolgd is conclusie 1 EP 669 nieuw: kenmerken  (g), (h) (e) en (f) ontbreken in EP 898. Conclusie 12 nieuw. EP 669 inventief: combineren EP 898 met overige stand van techniek leidt niet zonder inventieve denkarbeid tot alle kenmerken van conclusie 1. Huismerk HP 300 van Benson maakt inbreuk op EP 669. Ook overige 15 cartridges Benson inbreukmakend: inbreuk als zodanig onvoldoende betwist en stelling dat sprake is van andere architectuur printerhoofden onvoldoende aannemelijk. Beslagen gebaseerd op EP 557 en EP 617, maar niet op EP 669. Afgiftebeslag en monsterneming opgeheven voor zover het cartridges betreft die niet onder EP 617 vallen: beslag voor cartridgetypen die niet (beweerdelijk) onder EP 617 of EP 557 vallen niet rechtmatig ten uitvoer gelegd en voorlopige maatregelen t.a.v. EP 557 vervallen wegens niet (tijdig) instellen hoofdvordering. Bewijsbeslag blijft in stand: betreft bescheiden die zowel cartridges betreffen die onder EP 617 vallen als andere cartridges en niet eenvoudig ‘deelbaar’ zijn.

 

IEPT20161130, Rb Noord-Holland, Bioworld Merchandising v Sunset

Rechtbank Den Haag niet exclusief bevoegd te oordelen over geschil: geen van partijen beschikt over Uniemerk voor teken BIOWORLD en tegen aanvragen door beide partijen oppositie gevoerd. Rb Noord-Holland internationaal en relatief bevoegd op grond van zowel herschikte EEX-Vo als BVIE. Aanhouding zaak afgewezen: niet in te zien dat eerst moet worden beslecht of Sunset geldig Uniemerk heeft en oppositieprocedures EUIPO aangehouden.


IEPT20161130, Rb Den Haag, Bacardi

Bacardi niet bevoegd m.b.t. gestelde inbreuk wegens leveringen aan niet in NL gevestigde partijen. Bacardi bevoegd jegens Shannon Brands m.b.t. levering aan Van Caem in Leiden. Bacardi niet bevoegd jegens aantal gedaagden: niet voorzienbaar dat zij samen met Kamstra Export voor NL rechter zouden worden gedaagd. Bacardi niet bevoegd jegens Corrig: gevestigd in Ierland en geen handelingen of schade plaatsgevonden in arrondissement Den Haag. Bacardi niet bevoegd jegens Hellwege: Rb Den Haag niet bevoegd gesteld inbreukmakende verkoop in Duitsland te onderzoeken. Bacardi bevoegd jegens Kritzky: ten aanzien van inbreuk Uniemerk op grond van artikel 97(5) UmeV en ten aanzien van inbreuk Beneluxmerk wegens verknochtheid met gestelde inbreuk op Uniemerk. Bacardi moet zekerheid stellen voor € 40.000 jegens Buitenlandse vennootschappen: niet gebleken dat Bacardi aan de hand van artikel 60 EVEX-verdrag in Zwitserland is gevestigd. te verwachten dat maximale bedrag volgens IE-indicatietarieven niet toereikend zal blijken. Bacardi moet zekerheid stellen jegens [B], [C] en [D] voor € 20.000: sluit aan bij IE-indicatietarieven. Vooralsnog aanhouding zaak i.v.m. vragen hof Arnhem-Leeuwarden aan Hoge Raad: deels beantwoord door Hoge Raad in IEPT20161118 en IEPT20151113, waarover buitenlandse vennootschappen zich kunnen uitlaten.

 

IEPT20161130, Rb Den Haag, Calvin Klein

Calvin Klein heeft belang bij vorderingen jegens verkoper namaakondergoed ondanks erkenning inbreuk en toezegging verkoop te staken: geen onthoudingsverklaring met boetebeding getekend. Schadevergoeding vastgesteld op door gedaagde gestelde winst van € 68,94.  Proceskostenveroordeling ex artikel 1019h Rv van € 4.916,67 niet gematigd: niet in strijd met redelijkheid en billijkheid.

IEPT20161123, Rb Den Haag, Eurest en Compass v Stichting Reprorecht

Vorderingen tot terugbetaling reprorechtvergoedingen afgewezen: uit door Eurest en Compass overgelegd rapport blijkt niet dat door hen betaalde reprorechten onverschuldigd zijn betaald en onvoldoende onderbouwd dat aard werkzaamheden werknemers Eurest en Compass meebrengt dat geen auteursrechtelijk beschermde kopieën worden gemaakt.


IEPT20161123, Rb Den Haag, Brite Strike

Rb Den Haag op grond van artikel 4.6 BVIE onbevoegd om in de hoofdzaak kennis te nemen van vorderingen Brite Strike Inc. (Gedaagde heeft woonplaats Luxemburg): uit arrest HvJEU (IEPT20160714) volgt dat EEX-Vo niet in de weg staat aan toepassing artikel 4.6 BVIE)

IEPT20161123, Rb Den Haag, MVSA v Invert

NL rechter bevoegd jegens bestuurder [A]: woonachtig in Nederland, zodat Nederlandse rechter bevoegd is op grond van artikel 4(2) EEX II-Vo. NL rechter bevoegd jegens Invert voor zover dit niet reeds het geval is op grond van artikel 63(1) sub b EEX II-Vo: nauwe band tussen vorderingen die gelijktijdige behandeling vereist (artikel 8 EEX II-Vo).


IEPT20161122, Rb Den Haag, De Staat

Tussen OM en documentairemakers gesloten mediacontract geeft OM niet de bevoegdheid om uitzending van met hun medewerking gemaakte beeld- en geluidopnamen te verbieden: mediacontract geeft OM de bevoegdheid om uitzending van bepaalde beeld- en geluidsopnamen tegen te houden maar niet om medewerking aan de documentaire in zijn geheel te staken zonder toetsing van de individuele opnamen. Belang nabestaanden slachtoffers onvoldoende om uitzending van de beelden in zijn geheel te verbieden.

 

IEPT20161116, Rb Den Haag, HBM
Geen spoedeisend belang bij vorderingen m.b.t. inbreuk op tulpenras Royal Virgin: ondanks dat HBM sinds januari 2013 op de hoogte was van inbreuk pas in maart 2016 actie ondernomen. Geen reden om te twijfelen aan verklaring gedaagden dat alle bloembollen One Direction zijn vernietigd, onthoudingsverklaringen getekend met boetebeding en blijkens onthoudingsverklaring opgave gedaan van vermeerderde, verkochte en geleverde bollen.

 

IEPT20161115, Rb Den Haag, Eazie v Easy Wok

Geen spoedeisend belang bij vorderingen franchiseketen Eazie jegens restaurant Easy Wok: Eazie was gedurende lange tijd op de hoogte van de vermeende inbreuk zonder hier tegen op te treden waardoor het feit dat de gestelde inbreuk voortduurt niet langer voldoende is om spoedeisend belang aan te nemen.

IEPT20161115, Rb Den Haag, Dasty v Fangoo
Ex parte bevel tot het staken van inbreuk en tot het verlof verlenen van bewijsbeslag tegen een groothandel die inbreuk maakt op de intellectuele rechten van Dasty: dwangsom van € 5000 voor iedere dag of een gedeelte van de dag dat in strijd met het inbreukverbod wordt gehandeld, met een maximum van € 50.000.


IEPT20161109, Rb Den Haag, NVJ v De Staat

NVJ c.s. niet ontvankelijk t.a.v. vordering omtrent schadevergoeding voor individuele journalisten wegens drone regelingen: vorderingen onvoldoende veralgemeniseerd waardoor zij niet onder artikel 3:305a BW vallen. NVJ c.s. wel ontvankelijk t.a.v. regelingen waarbij vergunning zou moeten worden aangevraagd of strafvervolging zou moeten worden uitgelokt om regeling door rechter te laten toetsen. Aantal vorderingen ziet op besluiten waartegen bezwaar/beroep kon worden ingesteld. Vorderingen die zien op intrekking/verbod op handhaving voorschriften AmvB’s en ministeriële regelingen niet-ontvankelijk op grond van artikel 81 Gw. Gevorderde verklaring voor recht dat uitvaardigen AmvB’s jegens eiser onrechtmatig is wel mogelijk. Drone regelingen geen ongerechtvaardigde inmenging op recht van vrije nieuwsgaring (artikel 10 EVRM): bij minidrone-regeling en opdrachten die vooraf bekend zijn geen inmenging in grondrecht. Bij onverwachtse nieuwsfeiten sprake van “pressing social need”: drones die buiten minidrone-regeling vallen meest risicovol en luchtruim voor hulpdiensten nodig bij calamiteiten. Geen inbreuk op artikel 14 EVRM: regelgeving van tijdelijke aard en als al sprake is van discriminatoir onderscheid is wegnemen daarvan reeds onderhanden genomen. Veronderstellenderwijs ervan uitgaande dat sprake is van ongelijkheid is er geen “verdachte grond” en wordt aan proportionaliteitstoets voldaan. Schadevorderingen Oudshoorn afgewezen.

IEPT20161109, Rb Den Haag, GEU v Snappet
Op leerlijnen ‘Rekenrijk’ en ‘Spelling in Beeld’ rust geen auteursrecht: de keuzes die zijn gemaakt betreffen enkel keuzes die op didactische en/of praktische inzichten zijn gebaseerd en omvatten geen vrije en creatieve keuzes. Snappet handelt niet onrechtmatig jegens GEU: van gestelde verwarringsgevaar is niets gebleken. GEU veroordeeld tot schadevergoeding voor onrechtmatig beslag.

 

IEPT20161108, Rb Den Haag, Aliter Curari v Dr Rath

Spoedeisend belang bij bezwaar tegen informatiebrief die aan klanten eiser is gestuurd door gedaagde volgt uit belang om vermeend onrechtmatige mededelingen zo spoedig mogelijk te rectificeren. Informatiebrief moet worden aangemerkt als vergelijkende reclame: brief verwijst naar producten eisers en is bedoeld om eigen afzet te bevorderen. Bepaalde passages informatiebrief aan te merken als onrechtmatige vergelijkende reclame: suggestie dat sprake is van imitatieproducten naar voorlopig oordeel onjuist en objectieve onderbouwing voor uitspraken omtrent kwaliteitsverschil ontbreekt. Passages over bëindiging distributieovereenkomst en overeenstemming ingrediëntenlijst feitelijk juist en derhalve niet onrechtmatig.


IEPT20161102, Rb Den Haag, Zhengte v Leen Bakker
Spoedeisend belang bij vorderingen omtrent inbreuk partytent ondanks onthoudingsverklaring Leen Bakker c.s.: verklaring omvat niet alle modelrechtelijk relevante handelingen. Zhengte model voor partytent nieuw: niet identiek aan vormgevingserfgoed. Zhengte model heeft eigen karakter t.o.v. vormgevingserfgoed door afwijkende kenmerken. Le Sud paviljoen Grimaud tent maakt inbreuk op Zhengte model: geen andere algemene indruk. Opgave door accountant afgewezen: registeraccountant kan, zeker indien deze niet de huisaccountant is, gevorderde vorm van assurance niet geven.


IEPT20161026, Rb Den Haag, Actelion v Icos Corporation
Nederlands deel tadalafil-octrooi Icos (conclusie 1 en volgconclusies EP 092) niet inventief: de vakman gesteld voor het probleem van een sneller begin van de therapeutische werking zal dit in elk geval proberen op te lossen door de tadalafil te microniseren, niet aannemelijk dat de vakman in Butler een aanleiding zou zien om niet te microniseren, vakman zal een neutrale try and see houding aannemen waardoor aan de expectation of success minder zware eisen gesteld moeten worden en betwisting niet-inventiviteit volgconclusies bij pleidooi in strijd met goede procesorde.

IEPT20161026, Rb Den Haag, Porsche
Verwarringsgevaar tussen merk P@RSCHE en PORSCHE: de klassen waarvoor de merken zijn ingeschreven zijn identiek en Porsche is een bekend merk. Vordering nietig verklaring depot is toewijsbaar op grond van verwarringsgevaar. Merkinbreukverbod afgewezen: Porsche onvoldoende gemotiveerd dat gedaagde het merk gaat gebruiken. Gedaagde heeft door inschrijving van het merk P@RSCHE onrechtmatig gehandeld jegens Porsche. Verdere onrechtmatig handelen dreigt in de vorm van nieuwe depots van tekens die overeenstemmen met het Porsche-merk.

IEPT20161020, Rb Den Haag, Vertidrive v Waterjet

Conservatoir beslag tot afgifte op (onderdelen van) robots en materialen die bij de voortbrenging van de robots worden gebruikt opgeheven: gerede kans dat in een bodemprocedure zal worden geoordeeld dat robots van Vertidrive geen inbreuk maken op EP 330. Geen directe inbreuk op conclusie 1 van EP 330: magneet in de robots van Vertidrive bevindt zich niet in een vlak parallel aan het werkoppervlak (kenmerk 1.9.1.2). Geen sprake van equivalentie: conclusie 1 bewust beperkt, waardoor sprake is van situatie “disclosed but not claimed is disclaimed”, aannemen equivalentie zou kenmerk dat magneet parallel aan werkoppervlak geplaatst en gevormd moet zijn weginterpreteren, nagenoeg onmogelijk aan te geven waar grenzen beschermingsomvang liggen en magneet van Vertidrive kan oneffenheden in werkoppervlak beter volgen hetgeen leidt tot verbeterd resultaat t.o.v. het octrooi.


IEPT20161019, Rb Den Haag, Boekscout v ASB
Nederlands recht van toepassing op onderhavige vorderingen: uitzondering artikel 8(1) Rome II Vo niet van toepassing, nu vorderingen op onrechtmatige daad zijn gebaseerd en op op basis van recht van land waar schade zich voordoet Nederlands recht van toepassing. Auteurs van Boekscout die gedurende looptijd standaardcontract met een derde in zee gaan voor vertalen en uitgeven boek in de VS schieten te kort in nakoming standaardcontract. Geen bijkomende omstandigheden die ertoe leiden dat ASB onrechtmatig handelt door op de hoogte te zijn van deze wanprestatie en geen profiteren van wanprestatie. Geen bijkomende omstandigheden die benaderen auteurs van Boekscout om contract te beëindigen onrechtmatig maken: onjuiste mededeling in e-mail naar auteur Boekscout ASB dat Boekscout niet de rechten op de vertaling bezit onvoldoende doordat ook wordt gewezen op mogelijkheid tot opzegging met opzegtermijn en auteur Boekscout keuze wordt geboden.

IEPT20161019, Rb Den Haag, I4F v Unilin
Conclusie 1 van EP341 van Unilin nietig wegens gebrek aan inventiviteit: vakman gesteld voor probleem van het voorkomen van naden na koppeling van vloerpanelen middels tand en groef zou op de gestelde prioriteitsdatum tot een zelfde oplossing komen via algemene vakkennis of raadpleging EP 442. Onderconclusies nietig: geen gemotiveerd verweer tegen inventiviteitsaanval. Werkwijzeconclusies nietig: niet gesteld dat en waarom Unilin in verdediging is geschaad doordat deze pas bij pleidooi zijn geformuleerd en argumenten I4F liggen in verlengde van nietigheidsargumenten conclusie 1.

 

IEPT20161019, Rb Den Haag, De Poortere v By-Boo

Vintage Multi tapijten van De Poortere beschermd als niet-ingeschreven gemeenschapsmodellen: tot vormgevingserfgoed behorende tapijten wekken andere algemene indruk en staan aan nieuwheid en eigen karakter niet in de weg. Ook auteursrechtelijke bescherming: sprake van vrije, creatieve keuzes. Design Patchwork 1 van By-Boo maakt inbreuk op modellen- en auteursrecht van De Poortere: tapijten zijn identiek. Design Patchwork 2 maakt geen inbreuk: het design ontbeert de cirkelvormige motieven, de vlakken zijn niet van gelijke grootte en stikwerk komt niet overeen.  Het beroep op slaafse nabootsing slaagt niet: onvoldoende onderbouwd dat tapijten De Poortere eigen plaats op de markt hadden.


IEPT20161012, Rb Den Haag, L’Oréal v S
Decoderen van de parfums levert op zich zelf geen aantasting van de herkomstfunctie op. Luxe imago merken L’Oréal door de beschadigingen aan het verpakkingsmateriaal aangetast. Gedaagde kan zich niet op uitputting beroepen. Gevorderde accountantsverklaring afgewezen.

 

IEPT20161012, Rb Den Haag, L'Oréal v A

Decoderen parfums levert op zich zelf geen aantasting van de herkomstfunctie op. Luxe imago merken L’Oréal door de beschadigingen aan het verpakkingsmateriaal aangetast. Gedaagde kan zich niet op uitputting beroepen. Gevorderde accountantsverklaring afgewezen.

IEPT20161012, Rb Den Haag, L'Oréal v ANS Trading
Decoderen van de parfums levert op zich zelf geen aantasting van de herkomstfunctie op. Luxe imago merken L’Oréal door de beschadigingen aan het verpakkingsmateriaal aangetast. Gedaagde kan zich niet op uitputting beroepen. Gevorderde accountantsverklaring afgewezen.


IEPT20161011, Rb Noord-Holland, ArcelorMittal v Tata Steel

Geen anti-suit injunction: toewijzing van de vordering zal er niet toe leiden dat Tata Steel geen ‘centrale’ beslissing meer op haar vordering in reeds aanhangige procedure in Luxemburg kan verkrijgen. Toepasselijk recht Luxemburgs recht, nu centrum van belangen ArcelorMittal in Luxemburg ligt. Geen misbruik van recht door beroep op artikel 61 EOV en 14 Uitvoeringsreglement EOV als grondslag voor vordering tot verkrijging mede-eigendom EP 734 c.q. schorsing. Artikel 61(1) EOV van toepassing in geval van opeising in mede-eigendom: ook derde die mede-eigendom vordert heeft belang bij dat hij na succesvolle actie invloed kan uitoefenen op redactie van conclusies (artikel 61(1) sub a EOV) of een nieuwe aanvrage kan doen (artikel 61(1) sub b EOV). Aanhangig maken Luxemburgse procedure tot opeising mede-eigendom EP 734 geen misbruik van recht: onvoldoende aannemelijk dat vordering in Luxemburgse procedure geen enkele kans van slagen heeft en Tata Steel procedure tegen beter weten in voert. Gerechtvaardigd belang Tata Steel dat octrooi in afwachting van de uitkomst van de procedure in de zin van artikel 61 EOV niet wordt verleend.

IEPT20161005, Rb Den Haag, Flawa v NL Octrooicentrum
Geen herleving octrooi dat door niet betalen jaartaks is vervallen: welbewust door CEO Flawa [K] opdracht verstrekt om taks niet te betalen, waardoor geen sprake is van abusievelijk missen (betalings)termijn en artikel 23 ROW niet van toepassing is. Geen aanleiding te oordelen dat handelen [K] niet aan Flawa toegerekend kan worden.


IEPT20161003, Rb Den Haag, Foto zonder toestemming

Auteursrechtinbreuk en inbreuk op persoonlijkheidsrechten eiser door foto op website en facebookpagina te publiceren en te verminken: € 2.732 conform tarieven Stichting Foto Anoniem.

IEPT20160928, Rb Den Haag, Chanel

Kennelijke verschrijving aangepast


IEPT20160919, Rb Den Haag, Tommy Hilfiger v Soob Management

Proceskostenvergoeding ex artikel 1019h Rv (€ 8.280,70) toegewezen: kostenspecificatie bij dagvaarding en aanvullende kostenspecificatie door openbare betekening door middel van publicatie in Staatscourant (art. 54(3) Rv) voldoende kenbaar gemaakt aan gedaagde

IEPT20160914, Rb Den Haag, Guy Laroche v 4 Every Ware

Geen bijzondere omstandigheden die leiden tot rechtsverwerking door Guy La Roche. Geen uitputting restvoorraad: geproduceerd ten behoeve van actie bij Carrefour Frankrijk en niet in handel gebracht. Te koop aanbieden restvoorraad, maar er niet in slagen deze te verkopen onvoldoende voor uitputting. Verkoop restvoorraad door sub-licentiehouder Promeco aan Boxter leidt niet tot uitputting: afspraken licentiehouder TOM met sub-licentiehouder Promeco in strijd met instructies licentiegever Guy Laroche. Inzage toegewezen, uit te voeren door registeraccountant. Reconventie: Geen opheffing bewijsbeslag: ook als Guy Laroche melding moest maken van overeenkomsten tussen TOM sub-licentiehouder is (voorzieningen)rechter niet op verkeerde been gezet.

IEPT20160913, Rb Den Haag, Scoezh v Buma & Sena
Voorzieningenrechter onbevoegd ten aanzien van de vorderingen jegens Buma: forumkeuzebeding voor rechter te Amsterdam staat behandeling te Den Haag in de weg. Sena maakt geen misbruik van haar recht door verdere eisen te stellen om tot een overeenstemming te komen ten aanzien van een billijke vergoeding van toekomstige uitzendingen: relatie Scoezh en Sena kent langdurige voorgeschiedenis van niet-naleving door Scoezh en oud-bestuurder van Scoezh is persoonlijk bij alle niet-nakomingen betrokken geweest.


IEPT20160909, Rb Den Haag, A Booth v Hestex
Wapperverbod Hestex ten aanzien van DE 126. Niet uit te sluiten dat vorderingen op basis van DE 126 onder vaststellingovereenkomst vallen. Uitleg passage “all related claims” vereist nadere bewijsvoering waarvoor geen plaats is in kort geding. Indien DE 126 niet (rechtstreeks) onder vaststellingsovereenkomst valt is in strijd met postcontractuele goede trouw gehandeld door direct na sluiten vaststellingsovereenkomst beroep te doen op DE 126. Gerede twijfel of DE 126 geldig is: Gebrauchsmuster is een niet onderzocht recht en conclusie 1 DE 126 aanzienlijk beperkt, gewijzigde conclusie 1 voorshands niet nieuw en inventief gelet op D1 en D4, geldigheid gewijzigde DE 126 niet deugdelijk onderbouwd.

IEPT20160908, Rb Den Haag, Stee aan Zee
Handelsnaam ‘Stee aan Zee’ niet zonder meer beschrijvend voor logiesdiensten. Verwarringsgevaar tussen ondernemingen met handelsnaam ‘Stee aan Zee’: aard van de ondernemingen stemt overeen en dat beide ondernemingen ver van elkaar gevestigd zijn doet niet af aan verwarringsgevaar doordat ondernemingen zich richten op heel Nederland. Ruime termijn van 3 maanden voor aanpassing handelsnaam vanwege lopend vakantieseizoen.

IEPT20160907, Rb Den Haag, Teva v Boehringer
Bezwaar tegen standpunt Teva over toegevoegde materie gegrond: niet aannemelijk dat argument niet eerder kenbaar kon worden gemaakt, bijvoorbeeld bij akte aanvullende producties. Gewijzigde conclusie 6 nietig wegens gebrek aan inventiviteit: vakman zou voor alternatief voor gelatine als capsulemateriaal Ogura raadplegen en HPMC als capsulemateriaal proberen en geen reden te twijfelen aan juistheid feiten en beweringen in Ogura. Verweer dat vakman zonder inventieve arbeid niet het vochtgehalte van de capsule actief tot 5% zou verlagen buiten beschouwing gelaten: octrooi maakt technisch effect van deze maatregel niet plausibel. Vakman gemotiveerd iets anders als capsule te gebruiken dan gelatine en geen omstandigheden die vakman weerhouden HPMC toe te passen of proberen. Ook gewijzigde conclusies 7-13 nietig: in deze conclusies genoemde waarden arbitrair en niet inventief.

 

IEPT20160907, Rb Den Haag, Chanel

Verstekvonnis: inbreukverbod toegewezen. Schadevergoeding van € 50 per inbreukmakend product, te vermeerderen met forfaitaire schadevergoeding van € 50 per overig inbreukmakend product zoals zal blijken uit toegewezen opgave


IEPT20160907, Rb Den Haag, Tee Set
[Eiser] rechthebbende op naburige rechten fonogrammenproducent Tee Set oeuvre: bepaald in een in gezag van gewijsde gegaan vonnis uit 1998 dat rechten aan [de manager] en [bandlid1] toekwamen en later overgedragen aan [eiser]. [eiser] geen auteursrechthebbende van Tee Set oeuvre: onvoldoende onderbouwd dat [bandlid1] maker was van alle composities en teksten. Vergoeding voor exploitatie “Ma belle amie” onvoldoende onderbouwd.

 

IEPT20160831, Rb Den Haag, EPAL v PHZ
PHZ maakt gebruik van het EPAL-merk bij aanbieden pallets. Het verhandelen van gerepareerde/ gereviseerde waren is een handeling waartegen een merkhouder zich in beginsel kan verzetten. De tijdens de reparatie aangebrachte wijzigingen zijn niet van ondergeschikte aard en dus een wijziging in de zin van artikel 13 lid 2 UMVo. PHZ moet actief de indruk wegnemen onder toezicht van de merkhouder te opereren. Verbod op verhandeling geprepareede pallets voorzien van EPAL-merk. Gevorderde opgave door registeraccount afgewezen: registeraccount kan, zeker indien deze niet de huisaccountant is, gevorderde vorm van assurance niet bieden. PHZ moet de door de inbreuk genoten winst afdragen aan EPAL.

 

IEPT20160831, Rb Den Haag, Leffler v Trading
Door eiser aangedragen elementen van zijn hoes modellen worden –behoudens het merklabel- uitsluitend door technische functie bepaald. Trading maakt geen inbreuk op modelrechten merklabel. Hoezen niet auteursrechtelijk beschermd gelet op door technische uitganspunten beperkte keuzes. Geen slaafse nabootsing gelet op technische functie uiterlijke kenmerken hoezen.

IEPT20160817, Rb Den Haag, Eredivisie v Global Layer
Spoedeisend belang nu eiseressen inbreuken via www.04stream.com beogen te beëindigen. Gebod Global Layer om dienstverlening ten behoeve van 04stream te staken en toekomstige inbreukmakende streams ontoegankelijk te maken: auteursrechtinbreuk door middel van diensten Global Layer voldoende aannemelijk, gebod proportioneel, nu klant Global Layer niet reageert op sommaties en klant Global Layer voert geen correct notice-and-takedown-beleid. Eiseressen hebben belang bij verstrekking identificerende persoonsgegevens inbreukmakende klant. Ook belang indien diensten met betrekking tot inbreuk zijn gestaakt om verantwoordelijke achter 04stream in rechte te kunnen betrekken. Verstrekking gegevens proportioneel: niet aannemelijk gemaakt dat minder ingrijpende mogelijkheid bestaat. Belangen eiseressen wegen zwaarder dan belangen Global Layer en haar klant. Geen afgifte informatie m.b.t. andere websites dan 04stream.com: op grond van artikel 28 lid 9 Aw jo. artikel 843a Rv alleen verplichting tot afgifte informatie die ziet op (omvang) inbreuk.

 

IEPT20160817, Rb Den Haag, Stichting Focwa v Schadeherstel

Tussenkomst van Federatie Focwa in hoofdzaak over inbreuk handelsnaamrecht, merkenrecht en auteursrecht toegestaan: voldoende duidelijk wat de Federatie met tussenkomst wil bewerkstelligen en voldoende samenhang met hoofdzaak. Geen belang bij voeging naast tussenkomst: anders dan de Federatie meent kan een partij na voeging geen gronden aanvoeren die door de partij waarbij gevoegd wordt niet konden worden ingeroepen.


IEPT20160812, Rb Den Haag, Aliter Curari v Dr. Rath

Registratie DYOH-merken te kwader trouw: Dr. Rath was bekend met eerder handelsnaamgebruik DYOH/Discover Your Own Health en het DYOH-logo door Aliter Curari en verwerking ECG-merk Dr. Rath in logo DYOH doet niets af aan handelsnaamrechten Aliter Curari af. Verbod en beslagen op grond van DYOH-merken opgeheven. Beroep op uitputting ECG-merken en individuele productmerken Dr. Rath faalt: herkomst inbeslaggenomen producten niet inzichtelijk gemaakt, terwijl Dr. Rath bestrijdt dat producten van haar afkomstig zijn.

IEPT20160810, Rb Den Haag, Philips v Lidl
Lidl Stiftung wel degelijk betrokken bij de handel in Silvercrest scheerapparaten. Rubberen bandje rond hals blijft buiten beschouwing bij vergelijking totaalindrukken. Overeenkomsten worden onvoldoende weggenomen door de verschillen. Beschermingsomvang auteursrecht niet beperkt. Ontlening aangenomen.

IEPT20160809, Rb Den Haag, Ruby Decor v Basic Holdings

Geen spoedeisend belang bij verbod om vonnis IEPT20160504 te executeren inzake nieuwe sfeerhaardmodellen: aan bodemrechter om vast te stellen of sprake is van inbreuk en in executiegeschil of dwangsommen zijn verbeurd en geen concrete dreiging dat Basic Holdings vonnis zal executeren in verband met niet-inbreukmakende sfeerhaarden.


IEPT20160802, Rb Den Haag, De Ontmoeting Zutphen
Rechtbank Den Haag bevoegd ondanks woonplaats gedaagde in Zutphen: website richt zich op heel Nederland. Extra reistijd door keuze Rb Den Haag onvoldoende voor misbruik van recht. (indirect) verwarringsgevaar tussen woord-/beeldmerken “DE ONTMOETING”: geringe visuele overeenstemming, auditieve en begripsmatige overeenstemming door dominante element “De Ontmoeting”, gelijke diensten (restaurants). Zeer geringe afwijking tussen handelsnamen “De Ontmoeting Zutphen B.V.” en “De Ontmoeting” leidt tot verwarringsgevaar.

IEPT20160729, Rb Den Haag, Oakville v Mitolo
Licentieovereenkomst tussen [X] en Oakville op verhandeling aardappelrassen in Australië terecht beëindigd: gelet op beding in licentieovereenkomst is deze bij aanstelling receiver (curator) onmiddellijk van rechtswege beëindigd. Exclusief karakter van nadien met Mitolo gesloten licentieovereenkomst staat voortzetting licentieovereenkomst met Oakville in de weg. Of beëindiging licentieovereenkomst wegens faillissement in strijd is met artikel 20 Fw kan in kort geding niet worden getoetst: insolventie Oakville beheerst door Australisch recht en tegenstrijdige standpunten partijen. Mitolo heeft niet onrechtmatig tegen [X] gehandeld door nakoming licentieovereenkomst te vorderen: Mitolo heeft vanwege exclusief karakter in licentieovereenkomst belang bij vorderen nakoming en bij de totstandkoming van de overeenkomst is afgesproken dat Mitolo de beschikking zou krijgen over materiaal waar Oakville over beschikt. Of Mitolo aanspraak kan maken op het vermeerderingsmateriaal of slechts op het ‘meristem’ kan in kort geding niet worden beoordeeld: nader en grondiger onderzoek nodig waarvoor kort geding zich niet leent.

IEPT20160727, Rb Den Haag, VWS v Ventraco

Ventraco-product maakt indirecte inbreuk op EP 415. Ventraco-product voldoet aan kenmerk i en ii: destillatieresidu bestaat grotendeels uit polymerisatieproducten. Vakman zou begrijpen dat kenmerk iv (het ‘niet-reactief’ zijn van het destillatieresidu) bedoelt dat het destillatieresidu het bitumen op een fysische wijze verjongt en niet, zoals het destillatieproduct, op een reactieve wijze. Ventraco-product voldoet aan kenmerk iv: niet gesteld dat het op niet-fysische wijze in bitumen werkt, waardoor wordt aangenomen dat het niet-reactief is. Geen openbaar voorgebruik EP 415 door Rasenberg: gebonden aan geheimhoudingsverklaring. Gestelde openbare toepassing door Rasenberg leidt niet tot voorgebruik: werkwijze niet zonder undue burden te achterhalen. Nieuwheidsverweren falen. Indirecte inbreuk op NL 442. NL 442 nieuw en inventief: onvoldoende onderbouwd dat vakman WO 014 met GB 856 zou combineren en dat verschilmaatregel duidelijk en ondubbelzinnig uit GB 856 blijkt.

IEPT20160727, Rb Den Haag, Haust v Tempels
Octrooi voor “baksel en verpakking” inventief. Eerste inventiviteitsaanval faalt: vakman zou niet US 727 raadplegen, dat ziet op gefrituurde snacks met uitsparing die niet zonder aanpassing geschikt is voor beschuit en geopenbaarde verpakking minder strak dan verpakking uit octrooi. Ook als vakman wel US 727 zou toepassen komt vakman niet tot uitvinding uit US 727. Tweede inventiviteitsaanval faalt: onderkent en overbrugt slechts één verschilmaatregel, terwijl er meer zijn. Derde inventiviteitsaanval faalt: niet gesteld of gebleken dat strakke verpakking voor reeds bestaande baksels D1 t/m D4 gebruikelijk was en niet vermeld dat uitsparing aan de zijkant van D1 t/m D4 voor uitneembaarheid met een vinger zorgt.

IEPT20160727, Rb Den Haag, DKH v Rezo Global Sales

Vorderingen als niet-weersproken toegewezen: advocaat gedaagde heeft zich onttrokken. Opgave door accountant afgewezen: accountant kan geen assurance geven. Rapport van feitelijke bevindingen door accountant of onafhankelijke administrateur afgewezen: geeft geen extra zekerheid over juistheid opgave en rechtvaardigt niet de aanzienlijke kosten die ermee gemoeid zijn.


IEPT20160727, Rb Den Haag, Accord v Medac
Octrooi EP 332 voor geconcentreerde methotrexaatoplossingen niet inventief. Objectieve probleem: ‘het ontwikkelen van een subcutaan toe te dienen formulering van MTX die de pijn veroorzaakt door het inspuiten van relatief grote volumes vermindert’. Vakman zou probleem zonder inventieve arbeid oplossen door tot verhoging van de concentratie van de MTX oplossing komen: opsplitsen van dosering ligt niet voor de hand. In octrooi genoemde concentratie van 50 mg/ml MTX willekeurig en draagt niet bij aan inventiviteit: verhoging tot concentratie van 50 mg/ml is voor vakman willekeurig. Overige conclusies niet inventief: Medac had niet-inventiviteit in kader van gemotiveerde stellingen Accord inhoudelijk per conclusie moeten betwisten.

IEPT20160727, Rb Den Haag, JPMC v The Kind Group
Bevoegdheidsincident afgewezen: onvoldoende onderbouwd EOS Luxemburg en EOS Duitsland vestigingen van The Kind Group zijn, waardoor zaak in Luxemburg of Duitsland aanhangig zou moeten worden gemaakt

IEPT20160726, Rb Den Haag, Astrazeneca v Sandoz
Publicatie McLeskey niet nieuwheidsschadelijk voor EP 138: therapeutisch effect van ICI 182,780 bij behandeling borstkanker niet uit publicatie af te leiden en niet gebleken dat door McLeskey gebruikte castorolie-formulering is aangepast om therapeutisch significante bloedplasmaconcentratie aan fulvestrant gedurende ten minste twee weken te verkrijgen. EP 138 inventief: de vraag of vakman zou stuiten op McLeskey-publicatie, nu dat onderzoek niet gericht is op gebruik van fulvestrant en twijfelachtig dat vakman publicaties Howell en McLeskey zou combineren. Ook als publicaties worden gecombineerd leidt dit niet tot conclusie 1 en is meer onderzoek vereist. Succesverwachting vakman op grond van McLeskey  onvoldoende aannemelijk. Dreigende inbreuk op EP 138 door Sandoz niet bestreden.

IEPT20160722, Rb Den Haag, Silco Holding v Silco Interieur-Bouw

Verzoek om verbod handelsnaam te voeren valt niet onder reikwijdte verzoekschriftprocedure art. 6 Hnw. Verzoek tot wijziging handelsnaam “Silco Interieur-Bouw B.V” afgewezen: naam “Silco Interieur B.V.” niet als handelsnaam gebruikt door eiser. Geen verbod op gebruik logo Silco: valt niet onder reikwijdte verzoekschriftprocedure. Verzoek tot wijziging logo op grond van merkenrecht eiser onvoldoende onderbouwd.


IEPT20160720, Rb Den Haag, Fleurop v Topbloemen

Of sprake is van merkinbreuk door gebruik adword “Fleurop” onderzocht aan de hand van Interflora-arrest (IEPT20110922). Adword “Fleurop” maakt merkinbreuk “sub a” op “FLEUROP” woordmerken. Relevante consument weet niet dat Topbloemen concurrerend bezorgnetwerk is van Fleurop: Leeuwendeel relevant publiek kent Topbloemen niet, althans niet als bloemenbezorgnetwerk. Uit advertenties niet af te leiden dat Topbloemen geen deel uitmaakt van Fleurop-netwerk. Geen toegestane vergelijkbare reclame: publiek weet niet dat Topbloemen bloemenbezorgnetwerk exploiteert en concurrent is van Fleurop en zal “lagere bezorgkosten” niet op haar betrekken. Merkinbreuk “sub b” op woord/beeldmerk Fleurop: sprake van overeenstemming, soortgelijke waren en vastgesteld dat het publiek niet bekend is met het feit dat Topbloemen een bezorgnetwerk is en niet een bloemenwinkel. Geen inbreuk op overige woord/beeldmerken: onvoldoende onderbouwd. Geen onrechtmatige daad: geen aanvullende feiten gesteld die handelen Topbloemen naast gestelde merkinbreuk onrechtmatig maken.

IEPT20160720, Rb Den Haag, Flooring Industries v I4F
Octrooi EP 724 voor een ‘floor panel and floor covering consisting of a plurality of such floor panels’ geldig. Geen toegevoegde materie: aanvrage bevat wel een uitstulping die in hoofdzaak star is verbonden, in alle door conclusie 1 bestreken gevallen strekt vlak A zich uit in richting van een verticaal gerichte normaal, zoals in aanvrage geopenbaard. EP 724 nieuw: kenmerken niet duidelijk en ondubbelzinnig geopenbaard in oudere octrooien. EP 724 inventief: niet inzichtelijk waarom verschilmaatregelen met FR 582, DE 099, DE 540 en US 370 triviaal zouden zijn en vakman die routinematig zou implementeren.

IEPT20160720, Rb Den Haag, Tata Steel v Arcelormittal

Artikel 24(4) EEX II-Vo niet van toepassing: geldigheid octrooi staat niet ter discussie. Rb bevoegd t.a.v. Nederlandse deel EP 044 op grond van artikel 7(2) EEX II Vo: (vermeende) schadebrengende feiten in Nederland. Concrete dreiging van inbreuk geen vereiste voor bevoegdheid op grond van artikel 7(2) EEX II-Vo: schept ook bij negatieve verklaring voor recht die ziet op toekomstige onrechtmatige daad bevoegdheid. Geen concreet product vereist voor toepassing artikel 7(2) EEX II-Vo: vordering voldoende concreet om te beoordelen door Rb. Rb niet bevoegd ten aanzien van buitenlandse delen EP 044: niet in te zien dat Nederland plaats van schadebrengende feit is. Tata Steel heeft concreet belang bij verklaringen voor recht voldoende gemotiveerd: betoogd dat sprake is van grote investeringen en belang bij duidelijkheid over of zij inbreuk maakt op octrooi. Verklaringen voor recht voldoende concreet, ondanks dat exacte boorgehalte en gewichtspercentages producten Tata Steel nog niet bekend zijn: hebben betrekking op staalproducten die mogelijk beantwoorden aan alle kenmerken octrooi, maar lager boorgehalte dan 4,5ppm hebben. Verklaringen voor recht van geen inbreuk afgewezen: niet vast komen te staan staalproduct met boorgehalte van minder dan 4,5 ppm niet onder beschermingsomvang conclusie 1 valt.

IEPT20160718, Rb Amsterdam, Becton v B. Braun

Brief B. Braun aan afnemers Becton onrechtmatig: uit in brief aangehaalde passage uit CvA Becton van kort geding (IEPT20160617) kan niet worden afgeleid dat VPS nieuw onveilig is, althans onveiliger dan VPS oud. Ten onrechte geen melding gemaakt van gemotiveerde weerspreking onveiligheid VPS nieuw door Becton in pleitnota.


IEPT20160715, Rb Den Haag, Fyffes v Chiquita

Geen normaal gebruik van ouder woordmerk en ruitmerk “HOYA”. Geen verwarringsgevaar tussen Uniebeeldmerk “HOYA” en aangevraagde woord/beeldmerk “HOLA BANANA” en tekens “Hola Banana”: identieke waren (bananen), zeer beperkte visuele overeenstemming door gedeeltelijke overeenstemming “hoya” en “hola” en verschillen m.b.t. figuratieve elementen, kleurstellingen en gebrek ruitvorm, geringe auditieve overeenstemming door andere uitspraak door gemiddelde consument geen begripsmatige overeenstemming door toevoeging “banana” en feit dat “hoya” en “hola” niet het zelfde betekenen.


IEPT20160714, Rb Den Haag, Massive Air v Oomen
Geen dreiging dat Fatboy zal gaan wapperen met modelrechten tegen KAISR V3. Geen rechtsplicht Fatboy om op voorhand te verklaren dat zij niet zal gaan wapperen. Verbod Massive Air om KAISR V3 uit te leveren aan crowdfunding  “backers” van KAISR V2 of V3, zonder dat mogelijkheid wordt geboden om geld retour te krijgen: leidt er toe dat Massive Air voordeel van inbreukmakend handelen ten volle behoud, terwijl schade Fatboy intact blijft Rectificatie op website indiegogo toegewezen voor mededelingen dat Massive Air originele ontwerper ligzak met scheptechniek is.

IEPT20160713, Rb Den Haag, Unilever v Technopharma 

Algemene bekendheid merk “FAIR & LOVELY” op 28 november 2002 onvoldoende onderbouwd. Geen depot te kwader trouw van Beneluxmerk “NEW YORK FAIR & LOVELY”: FAIR & LOVELY geen algemeen bekend merk in 2002 en geen normaal gebruik van FAIR & LOVELY merken op 28 november 2002 in Benelux/Europa. Wetenschap Technopharma van merk FAIR & LOVELY buiten Europa onvoldoende voor kwade trouw: geen aanwijzingen dat Unilever op 28 november 2002 voornemens was haar merk in Europa of de Benelux te gaan gebruiken


IEPT20160706, Rb Den Haag, Novartis v Alvogen
EP 219 niet inventief: vakman zou op basis van routine tests uit US 938 tot aanvangsdosering EP 219 op basis van een TTS van 5 cm2 met een geladen dosis van 9 mg rivastigmine komen

IEPT20160706, Rb Den Haag, Amaryllis

[A] heeft in kader van voorlopige getuigenverhoor niet bewezen dat [B] in september 2010 nog op percelen van [D] aanwezig plantgoed heeft vermeerderd of verkocht. [B] heeft bloembollen beschermde rassen verkocht. Bloembollen niet aan te merken als teeltmateriaal. Ook als bloembollen wel teeltmateriaal zouden zijn geen inbreuk: [B] heeft geen teeltmateriaal voortgebracht of vermeerderd omdat bloemen al in de grond stonden toen zij teelt overnam.

 

IEPT20160630, Rb Den Haag, De Vries Schoenen

Verwarringsgevaar tussen handelsnamen ‘Schoenmode Krimpen  - Schoenmakerij De Vries” en “De Vries Schoenen”: “De Vries” is meest kenmerkende bestanddeel, element “De Vries” identiek in beide handelsnamen, overige, ondergeschikte en beschrijvende elementen vertonen behoorlijke gelijkenis, aard ondernemingen gelijk, gevestigd op 5 km afstand, zelfde publiek en ondernemingen gedreven door twee broers. Verwarringsgevaar tussen handelsnamen “Schoenmakerij De Vries / Schoenmakerij [voornaam gedaagde 3] de Vries” en "De Vries Schoenen": handelsnamen stemmen in aanzienlijke mate overeen en aard van onderneming schoenmakerij De Vries veranderd van uitsluitend schoenmakerij naar schoenmakerij en schoenenwinkel.

IEPT20160629, Rb Den Haag, Slemaco v VHS
Octrooi voor “Lifting device and lifting element for use in a lifting device” van Slemaco niet nieuw : graafmachine-Rototilt-vorkenbord-combinatie wordt in door VHS overlegd YouTube-filmpje van voor prioriteitsdatum getoond. Hulpverzoeken waarin de conclusie wordt beperkt tot ‘verreikers’, falen: verreikers van merk Manitou zijn al 25 jaar op de markt en aanpassen van de Rototilt op de Manitou vereist geen inventieve denkarbeid. Geen long felt want: Door VHS overlegde Youtube-filmpjes van het gebruik van de “Rototilt” stammen van net voor de prioriteitsdatum, dus geen lang tijdsverband. De in hulpverzoek 2 toegevoegde kenmerken verlenen geen inventiviteit: omschrijving voor Manitou specifiek koppelmechanisme is een routinematige aanpassing. VHS maakt inbreuk op merkenrechten Slemaco: merk gebruikt voor niet van Slemaco afkomstige vorkenborden, VHS hield Marktplaatsadvertenties met verwijzing domeinnaam romastor.nl na afloop samenwerking in de lucht, ondanks gebrek voorraad en merk wordt gebruikt voor domeinnamen verwijzende naar website VHS waarop verreikers worden verhandeld, waarvoor de Romastor juist bedoeld is. Geen sprake van slaafse nabootsing door VHS van de ROMASTOR: zonder nadere toelichting valt niet in te zien dat de niet-technische onderdelen voldoende zijn om van een onderscheidend vermogen te spreken.

IEPT20160629, Rb Den Haag, Victoria’s Secret
Aanbieden van namaakproducten met merk VICTORIA'S SECRETerop betreft een handelsactiviteit waarmee economisch voordeel wordt nagestreefd. Ondanks verwijderen advertenties op Marktplaats heeft Victoria’s Secret nog steeds belang bij een verbod. De vordering tot winstafdracht is gerechtvaardigd. Matiging proceskosten vanwege financiële situatie van gedaagde.

IEPT20160629, Rb Den Haag, MSD v Ono
Hulpverzoeken die twee maanden voor pleidooi zijn overgelegd toelaatbaar: MSD heeft voldoende tijd gehad om zich over hulpverzoeken te beraden. Kort voor pleidooi toegestuurde producties 35 en 36 geweigerd: MSD kon zich hier niet op voorbereiden en daarop adequaat reageren. Geen toegevoegde materie: in conclusie 1 – 4 geclaimde materie uit aanvrage af te leiden. Beroep op prioriteit JP2002194491 slaagt: wordt duidelijk en ondubbelzinnig geopenbaard in conclusie 6 en 8 van EP 878. WO 196 en WO 795 niet nieuwheidsschadelijk: openbaren geen anti-PD-1-antilichaam. WO 557 en WO 499 niet nieuwheidsschadelijk: bevatten geen experimentele gegevens die therapeutisch effect van een anti-PD-1-antilichaam in de zin van octrooi bij behandeling van kanker aannemelijk maakt. EP 878 inventief ten opzichte van WO 557: dat inventiviteit ontbreekt vanwege enkele omstandigheid dat geen vooroordeel bestaat tegen volgen van in WO 557 gesuggereerd gebruik van anti-PD-1-antilichamen tegen kanker wordt verworpen. Ook andere publicaties nemen inventiviteit niet weg: onvoldoende grond om aan te nemen dat vakman aan publicaties redelijke grond van succes mocht ontnemen. “try-and-see” jurisprudentie niet van toepassing. EP 878 nawerkbaar. Geneesmiddel KEYTRUDA maakt inbreuk op EP 878: verweer tegen inbreuk onvoldoende onderbouwd.

IEPT20160617, Rb Den Haag, B. Braun v Becton

Geen spoedeisend belang: VPS (oud) al negen jaar op de markt in Nederland en B. Braun heeft Becton nooit gesommeerd, Becton heeft aangekondigd VPS (oud) binnenkort van Nederlandse markt te halen. Niet eerder aanhangig maken vordering in verband met afwachten oppositieprocedure moet voor rekening B. Braun blijven. Geen spoedeisend belang door aangekondigde introductie VPS nieuw: Dagvaarding stelt slechts gemotiveerd waarom VPS oud inbreukmakend is en zwijgt over VPS nieuw en conclusie in voorwaardelijke reconventie waarin VPS nieuw wel aan orde wordt gebracht ziet slechts op reconventionele vordering. Mondeling verzoek tot wijziging/vermeerdering eis verworpen: strijdig met procesreglement en goede procesorde. Dat Becton geen bezwaar heeft om onder de vordering van B. Braun ook VPS nieuw te lezen is niet van doorslaggevende betekenis: voorzieningenrechter kan niet met voldoende mate van aannemelijkheid vaststellen of VPS nieuw inbreukmakend is. Proceskostenveroordeling artikel 1019h Rv: € 243.789,43.


IEPT20160617, Rb Den Haag, Dalen v Hornbach
Inbreuk aangenomen: niet betwist. Belang bij bevel. Hornbach moet opgave doen van ingekochte aantallen en leveranciers: reeds overgelegde gegevens vertonen discrepanties.

IEPT20160615, Rb Den Haag, Parfumswinkel v Ans Trading
Parfumswebsinkel’ niet een gebruikelijke of gangbare aanduiding in de branche geworden. Noodzaak dat de beschrijvende aanduidingen beschikbaar moeten blijven voor concurrenten bestaat niet bij handelsnamen. Verwarringsgevaar tussen handelsnamen ‘parfumswinkel’ en ‘parfumswebwinkel: slechts woordje “web” verschilt, dat gemakkelijk over hoofd wordt gezien, (nagenoeg) gelijke ondernemingsactiviteiten en ANS is enige die naast Parfumswinkel “parfums” gebruikt. Geringe aantal daadwerkelijke gevallen van verwarring laat onverlet dat het verwarringsgevaar wordt bevestigd.

IEPT20160607, Rb Den Haag, Colourful Rebel v Hip&Go

Inbreuk “sub a” op Benelux-woordmerk “DRAAK”: kleding aangeboden met opdruk DRAAK. REBEL-trui niet auteursrechtelijk beschermd: niet meer dan bestaand woord in bekend lettertype en opdruk op borsthoogte op trui triviaal. REBEL-trui haalt modelrechtelijke bescherming niet: geen eigen karakter.

IEPT20160601, Rb Den Haag, ATAG v OfficePro

Geen ondermijning selectief distributiestelsel ATAG door gedaagde: onvoldoende onderbouwd dat gedaagde vanaf start onderneming op hoogte was dat zijn toeleverancier wanprestatie jegens ATAG pleegde, slechts ten aanzien van verkoop 3 magnetrons voldaan aan vereiste bewustheid en ondermijnende effecten voor distributienetwerk onvoldoende aannemelijk gemaakt. Merkenrechten ATAG uitgeput: onvoldoende onderbouwd dat en waarom uitzonderingen Dior/Copad (IEPT20090403) van toepassing zijn. [gedaagde] handelde niet deloyaal jegens ATAG: gebruik beeldmerken ATAG en PELGRIM op homepage onvoldoende voor suggestie commerciële band en geen afbreuk aan reputatie merken door onvakkundige installatie apparatuur. Wel merkinbreuk op  ETNA-merken door deze op website te gebruiken: niet gebleken dat gedaagde ETNA-producten aanbood. Productfoto’s ATAG auteursrechtelijk beschermd: (net) voldoende persoonlijke keuzes gemaakt qua opnamehoek, belichting en afstand tot apparatuur. Inbreuk op productfoto’s ATAG door deze op website te plaatsen.

IEPT20160601, Rb Den Haag, Basil
Uit arrest HR (IEPT20160219) gebleken dat hof dwangsomveroordeling in stand mocht laten. € 250.000 aan dwangsommen verbeurd.

IEPT20160601, Rb Den Haag, Chanel v Bargello
Met het gebruik van vergelijkingslijsten maakt Bargello inbreuk op de merken Chanel: Bargello trekt ongerechtvaardigd voordeel uit het onderscheidend vermogen en de reputatie van de merken. De merken van Chanel spelen een grotere rol in het verkoopmodel dan noodzakelijk voor een geoorloofde vergelijking. Verweer Bargello dat er geen sprake is van verwarringsgevaar slaagt niet. Verwarringsgevaar geen vereiste voor inbreuk art. 2.20 lid 2 sub c BVIE. Voor oordeel inbreuk is het aantal klanten dat op een imitatie uit is niet relevant. Geen sprake van louter intern gebruik van de lijsten door personeel. Merken vervullen nog steeds dezelfde rol in het communicatieproces wanneer de lijsten slechts door personeel worden gehanteerd. Het enkele tijdsverloop of stilzitten van zes maanden kan geen basis vormen voor rechtsverwerking. 

IEPT20160519, Rb Den Haag, Senz v Impliva
Geen inbreuk Impliva op modelrechten Senz: de piramidevorm van de paraplu is door technische functie bepaald. Impliva heeft voldoende afstand gehouden van de modellen van Senz. Impliva heeft geen inbreuk gemaakt op het auteuresrecht van Senz. Er is geen sprake van slaafs nabootsing door Impliva.

IEPT20160513, Rb Den Haag, Oomen v Massive Air
Spoedeisend belang bij vorderingen tegen gewijzigde KAISR. Geen spoedeisend belang bij vorderingen betreffende oorspronkelijke ontwerp KAISR: onthoudingsverklaring getekend en levering gewijzigde KAISR aan klanten oorspronkelijke KAISR geen voorbehouden handeling met de oorspronkelijke KAISR. Model LAMZAC Hangout niet geheel technisch bepaald: Vormgeving voeteinde en textuur die gevolg is van materiaalkeuze technisch bepaald, maar voldoende ontwerpvrijheid voor vormgeving contouren ligzak en mogelijkheid te variëren met lengte, richting en aantal aan te brengen capitonneringen. Mogelijke alternatieven zijn geen zinloze elementen. Gewijzigde KAISR maakt inbreuk op model LAMZAC Hangout: twee hoeken aan hoofdeinde in plaats van één scherpere punt onvoldoende om andere algemene indruk te wekken en bij gebruik LAMZAC Hangout ontstaan ook twee hoeken.

IEPT20160511, Rb Den Haag, Leo Pharma v Sandoz
EP 083  voor een behandeling psoriasis niet inventief: samenbrengen calcipotriol en betamethasondipropionaat in één zalf lag voor vakman voor de hand. Niet inhoudelijk bestreden dat geen prioriteit op DK 561 kan worden ingeroepen. Onduidelijkheid over hoe Grote Kamer over vraag of WO 540 als fictieve stand van techniek is te kenschetsen zou oordelen draagt bij aan kans dat conclusie 1 en 2 bodemprocedure niet overleven.

IEPT20160511, Rb, Den Haag, Facebook

Vordering tot verstrekken NAW-gegevens toegewezen: voldaan aan voorwaarden Lycos/Pessers. Toegewezen vordering ziet enkel op de overhandiging van gegevens waarover Facebook beschikt. Vordering tot verwijdering persoonsgegevens waaronder zijn (voor-)naam en de URL naar het krantenartikel van 5 oktober 2004, te verwijderen van Facebookgroep 3 afgewezen. Onrechtmatigheid uitingen kan slechts worden vastgesteld in een procedure. tussen […] en de beheerders.

IEPT20160504, Rb Den Haag, Basic Holdings v Ruby Décor
Nietigheid onvoldoende gemotiveerd: door gedaagde gestelde technische effect van onderscheidende maatregel en probleemstellingen EP 941 onjuist geacht. Inbreuk aangenomen: imitatiehoutblokken aan te merken als openingenbed in de zin van conclusie 1, nog daargelaten dat openingenbed ook één opening kan hebben gelet op paragraaf in beschrijving. Grensoverschrijdende bevoegdheid inzake octrooi-inbreuk Nederlandse voorzieningenrechter tegen Nederlandse gedaagden op grond van artikel 35 EEX II-Vo.

 

IEPT20160504, Rb Den Haag, Enza Zaden

Bewijsaanbod [A] toegelaten: relevant in kader van bewijsopdracht. Dat [A] niet eerder is begonnen met bewijsvoering onvoldoende voor strijd met goede procesorde. Ook feit dat onderzoeken lang duren geen strijd met goede procesorde: onderzoeken relevant voor tegenbewijs en niet gesteld dat ze sneller kunnen worden uitgevoerd. Herhalen veredelingsproces in strijd met goede procesorde als dit langer duurt dan drie jaar: reële mogelijkheid onevenredige vertraging procedure.

 

IEPT20160422, Rb Den Haag, Karl Dungs v ITT

Karl Dungs heeft voldoende spoedeisend belang bij vorderingen omtrent inbreuk op merk DUNGS op website www.dungs.nl: voldoende voortvarend gehandeld door kort na opmerken gebruik domeinnaam sommatiebrief en vervolgens Complaint bij WIPO in te dienen, domeinnaam na winnen WIPO-procedure bevroren gebleven doordat door ITT bodemprocedure werd ingesteld, dat ITT nooit indicatie heeft gegeven dat zij zich zou neerleggen bij ongunstig bodemvonnis betekent niet dat toen al duidelijk was dat ITT in hoger beroep zou  gaan. Dat geen reconventionele vordering is ingesteld in bodemprocedure niet relevant: verweer in conventie gericht op beëindiging gebruik domeinnaam. Afstemming op vonnis in bodemprocedure (IEPT20151216) dat sprake is van inbreuk “sub a” (identiek teken, identieke waren) op merk “DUNGS”: onvoldoende gemotiveerd dat vonnis klaarblijkelijke misslag bevat. Onvoldoende aannemelijk dat [A] en/of ITT Holding aan merkhouder voorbehouden handelingen verrichten of voornemens zijn dit te doen. Termijn voor instellen hoofdzaak ex artikel 1019i Rv verbonden aan toegewezen verbod: in bodemprocedure in appèl wordt niet ten gronde beslist over merkinbreuk die ten gronde ligt aan voorlopige voorziening.


IEPT20160420, Rb Den Haag, Happy Cocooning v Arpe
Model 2 voor tafelgashaard nieuw. Model 2 heeft eigen karakter: andere vierkante minimalistisch vormgegeven objecten (niet-zijnde haarden) hebben andere aard en bedrijfstak en bevatten niet alle kenmerkende elementen Model 2 en Zuil Keramiek Klein en Planica Ethanolhaarden hebben andere totaalindruk dan Model 2. Thyone maakt inbreuk op Model 2: geen andere algemene indruk door o.a. te weinig verschillen in maatvoering, bedieningspanelen en uitsparingen. Rommelige look en houtlook Thyone leiden niet tot andere algemene indruk. Niet in geschil dat deel vier kenmerken Model 2 (deels) in Thyone voorkomen en dat Thyone ook van ronde gasbrander is voorzien.

IEPT20160420, Rb Den Haag, Majestic v ATG

Uniemerk “MAXIFLEX” beschrijvend voor veiligheidshandschoenen: publiek zou “MAXIFLEX” als onmiddellijke verwijzing naar kenmerk van veiligheidshandschoenen opvatten. Inburgeringsverweer ATG kan slechts slagen als “MAXIFLEX” op moment van nietigheidsvordering onderscheidend vermogen had. Geen inburgering: gestelde marketingactiviteiten en –investeringen hebben nagenoeg alle betrekking op niet relevante periode na nietigheidsvordering en ook door merkhouder overgelegde stukken leiden niet tot inburgering. ATG krijgt gelegenheid te bewijzen dat “MAXIFLEX” vóór 27 oktober 2010 ingeburgerd was.

IEPT20160413, Rb Den Haag, Bacardi v Seva

Gelet op antwoord HvJEU in IEPT20150716 heeft Seva inbreuk gemaakt op Uniemerk BACARDI door non-EU Bacardi-producten te verkopen onder T1- en T2-status. Inbreuk op Uniemerken BACARDI, DEWAR’s en BOMBAY SAPPHIRE: gelet op getuigenverhoor staat vast dat aangetroffen prijslijst van Seva afkomstig is.

IEPT20160413, Rb den Haag, Imation v Thuiskopie
Rb voornemens om prejudiciële vragen te stellen aan de Hoge Raad over de consequentie van het Copydan-arrest (IEPT20150305)

IEPT20160406, Rb Den Haag, Converse v Alpi

Benoeming nieuwe deskundige. Partijen mogen zich uitlaten over hoogte voorschot of aansprakelijkheidsbeperking deskundige. Deskundige moet Alpi inzage geven in door Converse opgegeven echtheidskenmerken: het niet bekend zijn met de echtheidskenmerken kan het geven van effectief commentaar op deskundigenrapport bemoeilijken. Afwijking van tussenvonnis van IEPT2015708 geoorloofd, nu geen sprake was van bindende eindbeslissing. Converse vrij om zelf te bepalen op welke echtheidskenmerken zij beroep wil doen. Verbod Alpi ex artikel 29 Rv om mededelingen omtrent echtheidskenmerken te doen


IEPT20160406, Rb Den Haag, De Staat

Staat mag verspreiding foto’s gemaakt in detentiecentrum niet beperken: strijd met artikel 7 Grondwet. Beroep op artikel 10 EVRM leidt niet tot andere uitkomst: geen beperking bij wet voorzien en niet noodzakelijk in democratische samenleving.


IEPT20160406, Rb Den Haag, Archos v Philips
Voeging met VRO-zaak niet doelmatig hoewel zaken feitelijk en juridisch verknocht zijn: voeging zou ertoe leiden dat onderhavige zaak onder dat regime zou vallen zonder dat eisende partij daartoe heeft verzocht en procedure zou worden vertraagd
 

IEPT20160330, Rb Den Haag, Abercrombie & Fitch

Merkinbreuk door [B] door aanbieden inbreukmakende kleding: (impliciet) beroep op uitputting niet onderbouwd. Merkinbreuk door [A], [B], [C] en Marion door inkoop, invoer, verkoop en uitvoer namaakkleding. Verwijzing naar schadestaat voor begroting schadevergoeding en winstafdracht. Inzage toegewezen, om opgelegde maatregelen in tussenvonnis voor duur van procedure voort te laten duren.


IEPT20160330, Rb Den Haag, JP Russel v Innovet

Conclusies 3-6 EP 870 nieuw ten opzichte van stand van techniek: gemicroniseerde PEA onderscheidt zich van PEA volgens stand van de techniek door aanmerkelijk kleinere deeltjesgrootte. Conclusies 3-6 EP 870 nieuw ten opzichte van EP 006: openbaart niet duidelijk en dubbelzinnig een aerosol- of collyria formulering van PEA. Geen sprake van openbaar voorgebruik gemicroniseerde PEA door producten REDONYL en PALMIDROL. Conclusie 3 inventief: geen aanleiding te veronderstellen dat vakman probleem zou oplossen door micronisatiestap.


IEPT20160330, Rb Den Haag, Novartis v Teva

Rb internationaal bevoegd jegens in Nederland gevestigde gedaagden m.b.t. inbreuk op in Nederland geregistreerd ABC en faciliteren van inbreuk in Nederland: gebaseerd op artikel 64 EVEX 2007 j.o. 4 EEX II-Vo en artikel 24(4) EEX II-Vo. Rb ten aanzien van Teva Nederland (grensoverschrijdend) bevoegd m.b.t. onrechtmatige daadsvordering: op grond van artikel 4 EEX II-Vo en alternatief op grond van artikel 35 EEX II-Vo. Rb niet ten aanzien van buitenlandse gedaagden  grensoverschrijdend bevoegd door gebrek aan reële band: geen in artikel 35 EEX II-Vo vereiste reële band met Nederland gesteld noch gebleken. Geen beroep op artikel 8 EEX II-Vo: de vraag of sprake is van ‘eenzelfde situatie, feitelijk en rechtens’ omdat vorderingen zien op per lidstaat verleende ABC’s, waardoor gevaar op onverenigbare beslissingen afwezig is en niet voldaan aan vereiste voorzienbaarheid. Onvoldoende aannemelijk gemaakt dat verlenging ABC’s voor voormalig weesgeneesmiddel imatinib tot 21 december 2016 nietig is. Inbreukverbod jegens Teva Pharma voor Nederland: voldoende dreiging van inbreuk, nu zij na 20 juni 2016 met generiek imatinib op de markt wenst te komen. Geen inbreukverbod jegens andere Nederlandse vennootschappen:  niet gesteld of aannemelijk gemaakt. Verbod op onrechtmatig faciliteren van inbreuk jegens Teva B.V. en Teva Europe. Verbod om gedurende geldigheidsduur ABC’s imatinib geneesmiddelen op de markt te brengen. Inbreukverbod en faciliteerverbod voor Tsjechië en Ierland, voor welke landen Teva Pharma houdster is van de nationale handelsvergunning. Inbreukverbod  jegens Teva Europe voor inbreuken België en Duitsland: zeggenschap onvoldoende betwist. Misbruik machtspositie Novartis onvoldoende onderbouwd.

IEPT20160326, Rb Den Haag, Akzo v Kirs

Auteursrechtinbreuk door Mix2Win software te kopiëren en verspreiden. Ook auteursrechtinbreuk door updates Mix2Win software te verstrekken. EER-wijd inbreukverbod: geen verweer gevoerd en auteursrechtelijk werkbegrip is geharmoniseerd.

IEPT20160325, Rb Den Haag, TU Delft
Gelet op toelichting standpunten partijen geen schending vaststellingsovereenkomst door TU Delft ten aanzien van E-Quarium


IEPT20160323, Rb Den Haag, SSH v Ventoux3

Beroep SSH op lastgeving tussen haarzelf en [V] en [O] onvoldoende onderbouwd. Onvoldoende onderbouwd dat naam “Ventoux3” auteursrechtelijke bescherming toekomt. Leiding en toezicht SSH (artikel 6 Aw) m.b.t. ontwerp Ventoux3 logo onvoldoende aannemelijk gemaakt. Geen beroep op artikel 3.8 en 3.29 BVIE: onvoldoende aannemelijk dat logo op bestelling SSH is ontworpen. Geen beroep op artikel 8 Aw: sprake van openbaarmaking zonder vermelding naam SSH. Geen depot te kwader trouw van woord/beeldmerk VENTOUX3: initiatief Ventoux3 evenement lag bij [V] en [O] van Ventoux3, en logo door hen ontworpen. Depot direct na geschil zorgt niet voor kwade trouw Ventoux3: met depot heeft Ventoux3 rechten opgeëist voor een teken dat zij al jaren te goeder trouw gebruikte.  Reconventie: auteursrecht en merkenrechtinbreuk door SSH onvoldoende aannemelijk.

IEPT20160323, Rb Den Haag, De Gekooide Recherche
Noemen naam [A] in “De Gekooide Recherche” geen onrechtmatige inbreuk op zijn eer en goede naam: [A] is publiek persoon, niet gebleken dat verschijnen boek enige publiciteit over [A] heeft gegenereerd, passages over [A] vinden steun in beschikbare feitenmateriaal, in bijzonder in strafvonnis uit 2009 en niet waarschijnlijk dat misstanden op andere manier aan de kaak hadden kunnen worden gesteld. Geen onrechtmatig gebruik gelekte politiegegevens. Geen onrechtmatig gebruik van wetenschap uit hoofde voormalig ambt als politierechercheur. Geen diskwalificerende en tendieuze termen gebruikt: onvoldoende onderbouwd. Geen gebruik gemaakt van binnen de reikwijdte van de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens.

IEPT20160317, Rb Den Haag, PMP v EasySofa

Tweeknoopsvariant Beto-fauteuil maakt auteursrechtinbreuk op Beto-fauteuil met bies in kleur van de stoffering: Janis niet ontleend aan Ruth-fauteuil, Janis auteursrechtelijk beschermd, tweeknoopsvariant Beto heeft vrijwel identiek ontwerp met geheel overeenstemmende totaalindruk.Vorderingen betreffende een- en vierknoopsvariant Beto op grond van modelrecht en wanprestatie onvoldoende onderbouwd. Gevorderde verbod alleen toegewezen voor EU-lidstaten.


IEPT20160316, Rb Den Haag, Bavaria v Your Hosting

Slagzin “Zo, nu eerst ’n Bavaria” c.q. “Zo. Nu eerst een Bavaria” auteursrechtelijk beschermd: kernachtig en “pakkend” met een zekere kwinkslag, waardoor maker vrije en eigen creatieve keuzes heeft gemaakt. Dat zin uit gangbaar Nederlands bestaat doet niet af aan creativiteit: Your Hosting heeft geen voorbeelden aangedragen van uitingen voorafgaand aan het bedenken van de slagzin. Geen Banale of triviale keuzes en sprake van duidelijke pauze na het woord “Zo”, dat bijdraagt aan originele karakter van de slagzin. Uiting “Zo. Nu eerst naar de cloud, www.yourhosting.nl slash zakelijk” maakt inbreuk op slagzin Bavaria: kenmerkende en auteursrechtelijk te beschermen deel van slagzin Bavaria “Zo. Nu eerst…” geheel overgenomen.

 

IEPT20160316, Rb Den Haag, Piloxing v Californian

Ter verkoop in voorraad hebben van voorraad Piloxing producten maakt inbreuk op merkrechten Piloxing. Geen sprake van uitputting door impliciete licentie: met verstrekken licentie zijn nog geen producten in de EER in de handel gebracht. Geen sprake van uitputting door invoer in Nederland: invoer vond plaats tijdens samenwerking Piloxing en Piloxing B.V., waarbij Piloxing in merkenrechtelijke zin controle over de goederen hield. Geen sprake van uitputting door ter verkoop in voorraad hebben: goederen onder de controle van Piloxing gebleven en economische waarde niet gerealiseerd. Geen sprake van uitputting door schikkingsovereenkomst: impliciete licentie geëindigd en Piloxing kreeg voorraad in eigendom, waardoor er geen sprake was van een eerste 'verkoop' en realisering economische waaarde merk Piloxing. Geen sprake van uitputting door executoriale verkoop: voorraad die eigendom was van Piloxing zonder impliciete toestemming door Piloxing B.V. verkocht.


IEPT20160311, Rb Den Haag, Beslag op software
Inbreuk aangenomen. Beslag tot afgifte op gegevensdragers voor zover die nagenoeg volledig of uitsluitend dienen voor opslag van [naam] software.

IEPT20160311, Rb Den Haag, Brein v 2Lions-Team
Ex parte bevel ex artikel 1019e Rv tegen lid 2Lions-Team dat zich erop richt om films, televisieseries en andere auteurs- en nabuurrechtelijk beschermde werken gratis voor het publiek beschikbaar te stellen, zonder dat de rechthebbenden daarvoor toestemming hebben gegeven: dwangsom van € 200 voor iedere dag of gedeelte van een dag dat inbreukverbod wordt overtreden, dan wel een dwangsom van € 100 voor iedere keer dat in strijd met inbreukverbod wordt gehandeld met maximum van € 50.000

IEPT20160309, Rb Den Haag, Porsche

Bevoegdheidsincident afgewezen: Rb Den Haag exclusief bevoegd ten aanzien van vorderingen m.b.t. inbreuk op Gemeenschapsmerk en nauw samenhangende vorderingen


IEPT20160309, Rb Den Haag, Louboutin v Van Haren
Prejudiciële vraag aan HvJEU: is begrip “vorm” in artikel 3 lid 1e onder iii Merkenrichtlijn beperkt is tot driedimensionale eigenschappen van de waar of ziet deze bepaling mede op andere eigenschappen van de waar zoals kleur?

IEPT20160309, Rb Den Haag, Danife v Satellite
Pluto3-urinoir auteursrechtelijk beschermd: vóór ontwerpdatum/marktintroductie geen vergelijkbare urinoirs op de markt, trekken niet louter technisch bepaald door vormgeving tankdop als vlakverdeling en lijnenspel en niet gesteld dat kenmerkende elementen banaal of triviaal zijn. 4MEN-urinoir maakt inbreuk op auteursrecht Pluto3-urinoir: vermoeden van ontlening door grote mate van overeenstemming van kenmerkende elementen en feit dat Satellite voormalig afnemer bekend was met Pluto 3. Vermoeden onvoldoende weggenomen door geringe verschillen. Auteursrechtinbreuk in Europese Unie: werkbegrip en inbreukbegrip geharmoniseerd.

IEPT20160309, Rb Den Haag, Nestec v NL Octrooicentrum
Octrooicentrum NL mocht op 10 mei 2012 betaalde jaartaks terugstorten als onverschuldigd betaald en bepalen dat octrooi EP 310 is vervallen wegens niet betalen jaartaks: geen verschuldigdheid van de jaartaks op 10 mei 2012, omdat op die datum nog geen verplichting tot betaling van de jaartaks aan Octrooicentrum NL bestond. Dat beslissing tot verlening al voor 10 mei 2012 was genomen doet hier niets aan af: verleningsbeslissing niet bepalend voor verschuldigdheid jaartaks.


IEPT20160302, Rb Den Haag, Digital Revolution v HP
HP cartridge authenticatietool niet onrechtmatig jegens huismerk 123 inkt: geen misleidende informatie over huismerk 123 inkt, want tool maakt voldoende duidelijk dat de authenticatie betrekking heeft op cartridges die als afkomstig van HP worden verkocht. Informatie op website HP waarnaar kan worden doorgeklikt niet onrechtmatig: geen misleidende informatie over huismerk 123 inkt en daarom ook geen vergelijkende reclame. Onvoldoende aannemelijk dat consumenten worden verward door risico-attendering dat sprake is van niet-originele HP-cartridge.


IEPT20160224, Rb Den Haag, Pretium v Olsthoorn
Onvoldoende onderbouwd dat Olsthoorn bij onderzoek naar verband tussen Pretium en Delphi niet is opgetreden als journalist. Geen sprake van belaging: onvoldoende onderbouwd. Olsthoorn heeft zorgvuldig gehandeld in zijn onderzoek: telkens beleefde en voorkomende benaderingswijze gekozen, mocht gesprekspartners ondervragen om aannames te verifiëren, geen schending goede naam en persoonlijke levenssfeer Pretium en voldoende ruimte voor gesprekspartners om de aannames Olsthoorn te weerspreken en eigen verhaal te doen.


IEPT20160224, Rb Den Haag, Noosa v Desir

Dubbele armband, brede riem en smalle riem maken inbreuk op modelrechten en auteursrechten Noosa: geen verweer gevoerd. “Enkele armband” maakt inbreuk op G-model enkele armband: G-model geldig en geringe verschillen vallen in het niet bij grote overeenkomsten. Drukkers Desir maken geen inbreuk op BX-model: door Noosa geclaimde karakteristieke kenmerken niet af te leiden uit afbeeldingen van de modelinschrijving en andere algemene indruk, omdat afgebeeld dessin ook deel uitmaakt van model. Geen auteursrechtinbreuk: Noosa drukkers niet auteursrechtelijk beschermd door gebrek creatieve keuzes, ook niet bij selectie en combinatie elementen. Gecombineerde werken van de enkele armband met drie drukkers niet auteursrechtelijk beschermd: niet onderbouwd. Geen slaafse nabootsing afzonderlijke drukkers en enkele armband gecombineerd met drie drukkers: eigen plaats op de markt in 2011 onvoldoende onderbouwd. In reconventie geoordeeld dat CHUNK merk voor de waar “drukknoop” verworden is tot soortnaam. Depot Beneluxwoordmerk “CHUNK” door Desir te kwader trouw. Merkinbreuk “sub a” door gebruik CHUNK merken op website Desir voor sierraden. Gebruik termen “NOOSA” en “CHUNK” als adword niet inbreukmakend: voldoende duidelijk dat diensten van Desir afkomstig zijn en dat deze compatible zijn met Noosa-producten, geslaagd beroep op Gilette leer. Gebruik teken “Chunks” als metatag wel merkinbreuk doordat gebruik teken “Chunk” op website Desir inbreukmakend is.

 

IEPT20160219, Rb Den Haag, Onrechtmatige reclame
Reclame-uiting dat [Autobedrijf 2] aanspreekpunt voor reparatie en onderhoud Mazda blijft onrechtmatig: feitelijk onjuist en dus misleidend. Reclame-uitingen die onjuiste indruk wekken dat [Autobedrijf 2] thans nog Mazdadealer is onrechtmatig. Onvoldoende onderbouwd dat [Autobedrijf 2] met de inrichting van haar showroom de indruk wekt dat zij thans nog een erkende Mazdadealer is. Geen rectificatie voor niet-toelaatbare uitingen: slechts beperkte groep mensen heeft daarvan kennisgenomen, waardoor de impact van de uitingen beperkte is. Advertentie [Autobedrijf 1] in AD Gouda en Krant van Gouda ongeoorloofde vergelijkende reclame, rectificatie toegewezen: wekt onjuiste indruk dat [Autobedrijf 1] (de onderneming van) [Autobedrijf 2] heeft overgenomen en dat [Autobedrijf 2] ophoudt te bestaan. Gesteld gebruik door [Autobedrijf 1] van onrechtmatig verkregen bedrijfsinformatie onvoldoende aannemelijk.
 

IEPT20160218, Rb Den Haag, Ceraglass
Niet aannemelijk dat vordering hoger is dan waarde verpande octrooien, waardoor vordering om octrooien op naam schuldeiser te stellen niet toewijsbaar is

IEPT20160217, Rb Den Haag, Zootz
Niet aannemelijk dat inhoud overeenkomst van opdracht betekent dat gebruiksrecht ontwerpen is beperkt tot de campagne waarvoor het ontwerp is gemaakt.

IEPT20160217, Rb Den Haag, Tommy Hilfiger v Sporttrading Holland
Partij kleding niet met toestemming van Tommy Hilfiger Licensing in het verkeer gebracht. Merkinbreuk door Sporttrading (oud) door partij kleding aan Metro te koop aan te bieden. Alle vorderingen gebaseerd op handelingen Sporttrading (oud) tegen curator niet-ontvankelijk. Vordering tot afgifte van tot boedel behorende kleding afgewezen: boedel beschikt niet meer over enige voorraad. Merkinbreuk door boedel voldoende onderbouwd. Verklaring voor recht dat curator niet aan verstrekking bewijsstukken incidenteel vonnis heeft voldaan: niet de activa-overeenkomst met Sporttrading overgelegd. Merkinbreuk door Sporttrading Holland door partij kleding ter verhandeling in voorraad te hebben en aan te bieden. Sporttrading Holland moet door accountant gecontroleerde en van bewijsstukken voorziene opgave doen van leverancier van de inbreukmakende kleding. Recall toegewezen. Verwijzing naar schadestaat c.q. winstafdracht toegewezen. Geen bestuurdersaansprakelijkheid [ged 4] en [ged 6]. Gestelde aansprakelijkheid DCSG en [ged 3] voor de merkinbreuk niet aannemelijk.

IEPT20160210, Rb Den Haag, Stichting Pictoright v Bendle
Geen spoedeisend belang.  Geen feiten of omstandigheden waaruit blijkt dat uitkomst bodemprocedure niet afgewacht kan worden.

IEPT20160209, Rb Den Haag, Student Verhuis Service v Klustoppers
Gebruik termen “student(en) verhuis service” op website Klustoppers maakt geen inbreuk op Beneluxwoord/-beeldmerk “STUDENT VERHUIS SERVICE”: toevoeging beeldelement mag niet leiden tot monopolie op beschrijvende woordelementen. Deel van uitlatingen Klustoppers door beschrijvend gebruik geen handelsnaaminbreuk. Uitlatingen waarbij “student(en) verhuis service” in wezen als handelsnaam wordt gebruikt wel handelsnaaminbreuk: verwarring publiek, partijen in zelfde plaatsen actief op zelfde gebied.

IEPT20160128, Rb Den Haag, FunXtion International v Health Center
Gebruik teken ‘Funxtion’ maakt inbreuk op Funxtion merken: identiek en gebruikt voor dezelfde diensten. Ook inbreuk door gebruik teken ‘Outdoor Funxtion’: verwarringsgevaar door sterke mate van overeenstemming en gebruik voor zelfde diensten. Auteursrechtinbreuk: FunXtion is auteursrechthebbende en logo’s en foto’s zijn zonder toestemming gebruikt. Proceskosten van € 6000 toegewezen op grond van Indicatietarieven: daadwerkelijk hogere kosten rechtvaardigt geen hoger bedrag.


IEPT20160127, Rb Den Haag, Sabinsa v P.K. Benelux
Partijen gaan ervan uit dat eindproduct EP 868 een “extract containing piperine” moet bevatten. Lucovitaal Cranberry + Xtra forte maakt geen inbreuk op EP 868: bevat niet “an extract containing piperine”: Vakman zou dit kenmerk opvatten als een extract van peper dat (een hoog percentage) piperine bevat, terwijl zwarte peper - dat een laag percentage piperine bevat - niet is geclaimd.


IEPT20160126, Rb Den Haag, Filling Pieces v De Schoenenfabriek

Geen met akte van inbreng (geldige) overdracht auteurs- en modelrechten op ‘Low Top Python’ schoen aan Filling Pieces. Filling Pieces heeft volmacht ten aanzien van handhaving modelrechten. Stelling dat Filling Pieces volmacht heeft inzake de handhaving van auteursrechten onvoldoende onderbouwd. Indienen nieuwe afbeeldingen schoenen te laat en in strijd met goede procesorde. Model ‘Low Top Python’ heeft eigen karakter: gesteld noch gebleken dat combinatie elementen al tot vormgevingserfgoed behoorde. Modelrechtinbreuk: verschillen ‘Sneaker Snake’ en ‘Low Top Python’ te gering om bij geïnformeerde gebruiker een andere indruk te wekken. Pan-Europees verbod toegewezen: Schoenfabriek heeft ook in andere landen in Europa geleverd.


IEPT20160120, Rb Den Haag, Smart v CTouch
Smart ontvankelijk: uit dagvaarding voldoende duidelijk af te leiden dat, waarom en hoe (directe) inbreuk zou worden gemaakt. Geheimhouding en mededelingenverbod toegewezen (artikel 29 Rv): geen verzet door Smart. Geen inbreuk op conclusie 1 en 5 van EP 528 (“method for a camera based touch system”): geen z-coördinaten van schermoppervlak vastgesteld en geen pixelrijen geselecteerd aan de hand van de aldus vastgestelde z-coördinaten van het scherm. Partijen krijgen gelegenheid zich m.b.t. gestelde inbreuk op EP 335 nadere uit te laten over stand van de techniek.

IEPT20160115, Rb Den Haag, Warner-Lambert v De Staat
Het CBG maakt geen directe inbreuk op EP 061 met publicatie full label SmPC’s (Summary of Product Characteristics)en bijsluiters. Ook geen indirecte inbreuk. Het CBG handelt wel onrechtmatig jegens WLC. Ook aannemelijk dat professionals op informatie CBG afgaan.

 

IEPT20160113, Rb Den Haag, Verzuu v Holland Scherming

Uitlegging van samenwerkingsovereenkomst tussen Verzuu en HS conform Haviltex niet aan de orde: geen onduidelijkheden. De Non Disclosure Overeenkomst (NDA) ziet enkel op het DV-Systeem: Verzuu benadrukt in e-mail dat door hem ingebrachte ideeën van hem blijven. Provisieregeling ziet enkel op DV-Systeem: uit e-mail blijkt dat DV-Systeem het enige systeem is dat van Verzuu zelf komt, de rest zou samen met Team HS worden ontwikkeld. Geen sprake van vermarkting: Verzuu heeft maar heel kort aan ontwikkeling DV-systeem gewerkt.