2016

Print this page

IEPT20161221, Rb Amsterdam, Ferm Living v Lifestyle
De Wire Basket is aan te merken als auteursrechtelijk beschermd werk: de verbindingen van het draadstaal waardoor ruiten, driehoeken en vierkanten zijn ontstaan zijn creatieve keuzes. Auteursecht berust bij Ferm Living: manden zijn door de oprichter van Ferm Living in dienstverband van Ferm Living ontworpen. Lifestyle maakt met Burly Basket Round inbreuk op auteursrechten van Ferm Living: de vorm, de symmetrische ruiten, driehoeken en vierkanten zijn identiek. Door account geaccordeerde opgave wordt afgewezen: Lifestyle moet in plaats hiervan de raadsman van Ferm Living voorzien van een schriftelijke opgaven.

 

IEPT20161221, Rb Amsterdam, Undercover in Nederland
Uitzending Undercover in Nederland over vermeende belastingontduiking door chirurg niet onrechtmatig: uit de beelden blijkt genoegzaam dat geen BTW wordt gerekend bij cash betaling, handelen chirurg kan op zijn minst als sjoemelen worden gekwalificeerd, van journalisten kan niet worden gevergd dat zij voor een beschuldiging harde bewijzen hebben, belastingontduiking door medisch specialist kan als ernstige misstand worden aangemerkt, schade vooral het gevolg van handelen eiser, gebruik verborgen camera gerechtvaardigd.

IEPT20161208, Rb Amsterdam, The Future Group v Future Investments

Voldoende spoedeisend belang: dat The Future Group niet direct na de sommatie in juli 2016 procedure is gestart, maakt dat niet anders. Geen inbreuk op handelsnaam "The Future Group" door "(de) Future Group": handelsnaam beschrijvend, aard van de ondernemingen stemt niet overeen, gevaar voor verwarring is bij relevant professioneel publiek kleiner en niet gebleken dat Future Investments, Future Groep als merk voor haar diensten gebruikt. Geen inbreuk op woord/beeldmerk "THE FUTURE GROUP" door woordcombinatie "Future Group": geen woordmerk ingeschreven, woordelement weinig onderscheidend en speelt in beoordeling mate van overeenstemming beperkte rol en onvoldoende overeenstemming met merk The Future Group. Geen onrechtmatig handelen door Future Investments: niet aannemelijk dat The Future Group door ingetrokken depot schade heeft geleden.

IEPT20161129, Rb Amsterdam, Uitlatingen jegens wethouder
Facebookpost waarin gedaagde, de wethouder van de Gemeente ‘corrupt’ en ‘leugenachtig’ noemt onrechtmatig. Gedaagde kan de corruptie niet met bewijzen staven. De term ‘leugenachtig’ is op zichzelf niet onrechtmatig, maar in de Facebookpost zijn de termen ‘corrupt’ en ‘leugenachtig’ onverbrekelijk met elkaar verbonden. Geen verbod om wethouden “De Jos van Rey van [Gemeente]” te noemen: Gedaagde heeft dit niet in zijn Facebookpost genoemd, de wethouder moet tegen een stootje kunnen en Jos van Rey kan, gezien zijn eigen visie, nog niet één op één met een corrupt persoon gelijk gesteld worden. Geen rectificatie gedaagde: gedaagde heeft het bericht al verwijderd en een rectificatie zou mogelijk meer verwarring dan duidelijkheid scheppen.

IEPT20161121, Rb Amsterdam, Wageningen University v Trouw
Uitlating journalist Trouw dat wetenschappelijk onderzoek WUR naar Nederlands statiegeldsysteem door bedrijfsleven is gestuurd niet onrechtmatig: voldoende feitelijke onderbouwing met document waarin voorlopige conclusie van het onderzoek kort na sluiting onderzoeksopdracht al is opgenomen. Trouw heeft voldaan aan hoor en wederhoor: WUR heeft van uitnodiging tot leveren commentaar geen gebruik gemaakt.

IEPT20161116, Rb Amsterdam, Bontje
Verzoek X om beheersregeling voor gesteld gezamenlijk goed Pikapay afgewezen: gezamenlijk auteursrecht staat niet vast en procedure ex artikel 3:168 lid 2 bij kantonrechter leent zich niet voor beantwoording vraag of sprake is van gezamenlijk auteursrecht.

 
IEPT20161110, Rb Amsterdam, E-Medvertise v CCCP

Aflevering Rambam over online doktersdienst maakt minimale inbreuk op persoonlijke levenssfeer betrokkenen waardoor onvoldoende aanleiding is voor een zeer vergaande maatregel als het verbieden van deel uitzending. Vraag of andere middelen beschikbaar waren om relevante informatie te vergaren niet behandeld in dit geding: inbreuk te gering om preventief ingrijpen te rechtvaardigen.

 

IEPT20161109, Rb Amsterdam, DeclaCare v NControl
Geen kwader trouw DeclaCare bij depot OVIS. NControl heeft het merk normaal gebruikt in de drie jaar voor depot DeclCare en DeclaCare had van dit gebruik behoren te weten. Toch niet aangenomen dat DeclaCare ten tijde van depot het oogmerk tot benadeling NControl had omdat van een langdurig gebruik door NControl van OVIS en als gevolg daarvan grotere mate van rechtsbescherming geen sprake is. Merk OVIS van DeclaCare niet nietig. Beroep DeclaCare op handelsnaam eveneens toewijsbaar.

 

IEPT20161024, Rb Amsterdam, Local v Studio Local Affairs

Het staat vast dat eiseres handelsnaam LOCAL al jaren gebruikt voor activiteiten op gebied van herontwikkeling. Woord ‘LOCAL’ niet beschrijvend: geen gebruikelijke term in architectuur- of herontwikkelingbranche. Geringe afwijking tussen handelsnamen LOCAL en STUDIO LOCAL AFFAIRS door dominerend element. Verwarringsgevaar door geringe afwijking en sterke gelijkenis aard van ondernemingen (beide actief op gebied van ontwikkeling van vastgoed). Merkinbreuk ‘sub b’ en artikel 5a Hnw op beeldmerk LOCAL. Gedaagde voert met merk overeenstemmend teken als handelsnaam voor (gelijksoortige) waren of diensten, waardoor verwarringsgevaar kan ontstaan. Proceskostenveroordeling gematigd van € 32.085,61 naar € 6.000.


IEPT20161019, Rb Amsterdam, Jeans Centre v H&M
Sweater H&M maakt inbreuk “sub a” op Benelux-woordmerk “CHIEF”: teken “chief” neemt visueel dominerende, zelfstandige en onderscheidende plaats op sweater in en bij onvolmaakte vergelijking tussen teken en merk zouden afbeelding opperhoofd en getal “17” aan aandacht consument kunnen ontsnappen.

IEPT20161019, Rb Amsterdam, Het Parool
Belang Het Parool bij uitingsvrijheid weegt zwaarder dan het belang van eiser bij het beschermen van zijn eer en goede naam: eiser onvoldoende onderbouwd dat het artikel van 14 juni 2010 in fysieke krant onrechtmatig is, Het Parool heeft voldoende duidelijk gemaakt dat het webartikel van 14 juni 2010 speculaties betrof en geen vaststaande feiten, niet kan worden geoordeeld geen hoor en wederhoor heeft toegepast, foto dichtgetimmerd raam geen onrechtmatige inbreuk persoonlijke levenssfeer eiser, onvoldoende onderbouwd dat de feitelijk juiste omschrijving van de met kogels doorzeefde ramen de eer en goede naam van eiser aantasten.

 

IEPT20161013, Rb Amsterdam, Mavic v Picnic

Conservatoir derdenbeslag in zaak rond portretrecht Max Verstappen na commercial van Picnic met ‘lookalike’ Verstappen afgewezen: de vraag is of commercial onrechtmatig bevonden zal worden nu deze duidelijk is bedoeld als  parodie.

 

IEPT20161012, Rb Amsterdam, Scoezh v Buma

Door Buma gestelde eisen voor verlenen van nieuwe licentie aan Scoezh leveren geen misbruik van bevoegdheid op: aanzienlijke betalingsachterstanden en niet voldaan aan opgaveverplichtingen, Scoezh naast etheruitzendingen ook aansprakelijk voor openbaarmaking Buma-repertoire via webcasting, Buma niet gehouden om tot overeenstemming te komen zonder vorderingen uit het verleden – in ieder geval gedeeltelijk - voldaan te krijgen, eis dat voormalig bestuurder niet langer bij Scoezh betrokken mag zijn niet onredelijk gelet op eerdere negatieve ervaringen.


IEPT20161006, Rb Amsterdam, Vlinderscrime
Bij de beoordeling van dit geschil dient het toetsingskader voor een journalist worden toegepast. Belangen gedaagde bij publicatie van de beschuldigingen over strafbare feiten wegen zwaarder dan belangen eisers: voldoende aannemelijk dat eisers in het criminele circuit actief zijn; voor de op website geplaatste beschuldigingen bestaat enige grond; gedaagde maakt voldoende duidelijk dat bij berichtgeving over eisers baseert op anonieme bronnen en geruchten; gedaagde in voldoende mate voldaan aan de mogelijkheid tot geven weerwoord. Vorderingen tot verwijdering van de berichten op de website waarin eisers worden beschuldigd van strafbare feiten, de vordering tot rectificatie en verbod op toekomstige publicatie over eisers, afgewezen Publicatie van foto’s van eisers en van de volledige namen van eisers is een disproportionele inbreuk op persoonlijke levenssfeer van eiseres.

IEPT20160921, Rb Amsterdam, Performance Kunstenaars
Beding in schriftelijk contract tussen partijen met betrekking tot de royalty’s over gezamenlijk werk komt neer op een verdeling van 50/30/20: uit uitlatingen van gedaagde volgt dat gedaagde de rechtsoverwegingen in het contract over de royalty’s in die zin heeft opgevat dat eiser 20% toekomt. Gedaagde dient nog niet betaalde royalty’s alsnog te voldoen. Heruitvoering ‘Work Relation’ maakt inbreuk op eisers’ auteurs-en persoonlijkheidsrechten: de performance is in grote mate gewijzigd, met name doordat gedaagde daaraan een commercieel karakter verbonden heeft, terwijl het originele werk geen commercieel karakter had en gedaagde hiervoor geen toestemming heeft gevraagd. Deelgenoot van een gezamenlijk werk kan zelfstandig auteursrechten handhaven. Eiser is gerechtigd om afzonderlijk voor tentoonstellingen gezamenlijk werk openbaar te maken: tentoonstelling is een wettelijk toegestaan gebruik waarbij geen toestemming van de deelgenoot noodzakelijk is.

 

IEPT20160915, Rb Amsterdam, EDF v Stichting Gedragscodes Mobiele Diensten
Handhavend optreden door Stichting Gedragscodes Mobiele Diensten tegen applicatie ontwikkelaar EDF niet onrechtmatig: EDF gebonden aan Gedragscode voor betaalde Mobiele Internet Diensten door registratie bij stichting en contract met Dimoco, gedragscode valt niet onder kartelverbod, geen misbruik van economische machtspositie, geen onaanvaardbare beperking van recht op contractsvrijheid en partijautonomie, Stichting onafhankelijk en onpartijdig  en voldoende juridische grondslag voor aanspreken bestuurder in persoon.


IEPT20160914, Rb Amsterdam, De Hof van Heden v Koelemeijer Hoveniers
De Hof van Heden heeft oudere handelsnaamrechten op “De Hof van Heden”. Handelsnaaminbreuk: verwarringsgevaar.

IEPT20160914, Rb Amsterdam, De Volkskrant
Publicatie paginabrede foto eiser die spreekt met Marechaussee met tekst ”Is Schiphol nog veilig?” onrechtmatig: inbreuk op persoonlijke levenssfeer eiser weegt zwaarder dan belangen De Volkskrant bij persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Voorschot op immateriële schadevergoeding van € 1.500 toegewezen. Eiser heeft onvoldoende belang bij rectificatie. Gebod iedere verveelvoudiging of openbaarmaking van foto te staken en opgave afgewezen: niet te voorzien op welke wijze en in welke context foto in toekomst door De Volkskrant of derde wordt gepubliceerd.


IEPT20160831, Rb Amsterdam, Onno Hoes v PowNed

Maken opnamen van gesprek eiser en gedaagde 2 met verborgen opnameapparatuur niet onrechtmatig: noordzakelijk en proportioneel. Uitzenden beelden wel onrechtmatig: geen (ernstige) misstand, ontmoeting reeds op blog beschreven en geen commentaar aan eiser gevraagd, bewerking beelden door Pownews aan te merken als misleiding.

 

IEPT20160826, Rb Amsterdam, ITV v MC&F
Ordermaatregel vereist om te bepalen wie de exclusieve exploitatie van het eindspel van een tv-format mag voortzetten en uitbreiden tot uitspraak in Italiaanse bodemprocedure: uitkomst bodemprocedure laat naar verwachting lang op zich wachten, op oordeel van Spaanse rechter dat de rechten bij ITV liggen valt aan te merken dat MC&F daarin geen partij was, hoger beroep loopt en de Spaanse rechter over minder informatie beschikte, beoordeling van de - niet uitgemaakte zaak -  bij wie het auteursrecht op het spel ligt zal moeten plaatsvinden in de bodemprocedure.

IEPT20160824, Rb Amsterdam, NPL
Onvoldoende gebleken dat NPL haar verplichtingen niet is nagekomen. Gestelde zorgvuldigheidsnorm waaraan Miljoenenjacht zou moeten voldoen is te hoog.

 

IEPT20160817, Rb Amsterdam, Scotch & Soda v My Brand
Scotch & Soda belang bij beoordeling vorderingen; geen misbruik van recht. Beoordeling inbreuk enkel op het woordmerk SCOTCH SHRUNK. Geen merkinbreuk door teken ´SHRUNK´ op merk ´SCOTCH SHRUNK´ op grond op artikel 2.20 lid 1 aanhef en onder a tot en met d BVIE.

IEPT20160811, Rb Amsterdam, Gemeente Den Haag v GS Media

Rectificatie afgewezen, commentaar bij filmpje op GeenStijl/Dumpert dat filmende vrouw “bestuursadviseur van Van Aartsen” is niet onrechtmatig: dat filmende vrouw niet bestuursadviseur Van Aartsen is onvoldoende, commentaar GeenStijl heeft satirisch karakter en spottende toon geeft globaal weer wat feitelijk in filmpje te zien is. Gemeente Den Haag heeft weerwoord via persbericht gegeven hetgeen GeenStijl heeft geretweet en namen bestuursadviseurs uit reacties op filmpje verwijderd.


IEPT20160809, Hof Amsterdam, Notarissen

Geen klachtwaardig handelen door gebruik te maken van domeinnaam “www. [notaris[plaats Z]] .nl” en e-mailadressen die eindigen op “*@ [notaris[plaats Z]] .nl.”: geen onjuiste indruk dat gedaagden enige notaris in [plaats Z] zijn


IEPT20160803, Rb Amsterdam, Terumo v AVROTROS
Veroordeling om informatie (bijschrift) te tonen omtrent onrechtmatigheid uitzendingen niet buiten rechtsstrijd partijen (artikel 23 Rv): nu verwijdering niet mogelijk is, kan minder vergaande maatregel worden opgelegd, zoals het opnemen van de mededeling dat uitzendingen onrechtmatig zijn bevonden Elke uiting waarover AVROTROS controle kan uitoefenen moet van bijschrift worden voorzien. Geen verbod AVROTROS om commentaar te leveren op bijschrift of uitspraak Rb: zou in strijd met uitingsvrijheid AVROTROS zijn.

IEPT20160722, Rb Amsterdam, Label 88 v Fashion Parts

Uniemerk “LBLS / Labelsz” niet identiek aan oudere uniemerk “Label88” “sub a”. Geen verwarringsgevaar (‘sub b”): gelijkenis beperkt tot woord “Labels” nu LBLS niet overeenstemt met oudere merk. Hoewel onderdeel “Labelsz” wel overeenstemt is totaalindruk merken anders, waardoor geen sprake is van verwarringsgevaar. Eiseres op grond van ontwerptekeningen maker van  Moscow Shopper, Dublin Pocket, New York Pocket Bag, Beijng XL en Beijng NY bag. Eiseres niet als maker aangemerkt van New NY bag en de Black Snake nu ontwerptekeningen ontbreken. Moscow Shopper en de Beijing XL niet auteursrechtelijk beschermd: op ontwerpdatum bestonden reeds overeenstemmende tassen. Dublin niet auteursrechtelijk beschermd: kenmerkende elementen en totaalindruk onvoldoende oorspronkelijk en technisch bepaalde elementen. New NY Pocket wel auteursrechtelijk beschermd: creatieve keuzes gemaakt met combinatie van elementen. Fashion Parts maakt inbreuk op New NY Pocket: overeenstemmende totaalindruk. Geen slaafse nabootsing: tassen hebben geen eigen plaats op de markt.

IEPT20160720, Rb Amsterdam, Tinkebell v Omroep Brabant

Uitzending telefoongesprek tussen Simonse (Tinkebell) en verslaggever Omroep Brabant over uitzetting Feda Amiri onrechtmatig: door zinnen Simonse te monteren wordt indruk gewekt dat twijfels Tinkebell over Amiri stelliger waren dan dat ze feitelijk waren en wordt context van onderzoek naar waarheid verhaal Amiri weggenomen. Simonse auteursrechthebbende op beelden gemaakt in Afganistan.Auteursrechtinbreuk door beelden gemaakt door Tinkebell uit te zenden zonder toestemming: € 1.412 gelet op tarieven regionale omroepen en NOS.


IEPT20160720, Rb Amsterdam, Halfords 2.0 v SRM
Geen merkinbreuk “sub d” door plaatsing beeldmerk Halfords 2.0 op advertentie onder “not”: betrof het achterblijven van Halfords bij online marketing en sloot aan bij reputatie beeldmerk in kader van online marketing bij publiek en lezers FD. Geen merkinbreuk "sub c": SRM gebruikt het beeldmerk van Halfords 2.0 niet voor haar waren of diensten. Advertentie niet onrechtmatig: mededeling in advertentie is juist en gestelde schade onvoldoende onderbouwd.

IEPT20160707, Rb Amsterdam, Save Me
Rauwelijkse dagvaarding staat ontvankelijkheid niet in de weg. Beeldmerken “SAFE ID” en “SAVE ME” stemmen onvoldoende overeen voor  verwarringsgevaar: beide begrippen worden in verband gebracht met persoonlijke veiligheid, aanzienlijke auditieve overeenstemming en visueel enige mate van overeenstemming, verschillen in betekenis, lettertype en kleuren en beide namen beschrijvend en Safe iD geniet geringe bekendheid. Dat mensen zich in de namen hebben vergist leidt niet tot verwarringsgevaar. Geen onrechtmatige concurrentie door gedaagde: onvoldoende onderbouwd in licht van toezegging eiser dat gedaagde vergelijkbaar bedrijf mag beginnen. Doorlink  www.save-id.nl naar www.save-me.nu is handelsnaamgebruik en leidt tot verwarringsgevaar met “safe iD”.

IEPT20160629, Rb Amsterdam, De Maatschap
Verzoek om conservatoir beslag tot bescherming van bewijs (artikel 1019b en c Rv) inzake gestelde inbreuk op “De straatvechter, mijn verhaal” afgewezen: niet alle voor beslissing van belang zijnde feiten volledig en naar waarheid aangevoerd. Dreigende auteursrechtinbreuk onvoldoende aannemelijk: vertonen van enkele scènes gebaseerd op boek eiser onvoldoende voor overeenstemmende totaalindrukken. Dreiging auteursrechtinbreuk onvoldoende voor bewijsbeslag vóórdat tv-uitzending heeft plaatsgevonden.

IEPT20160629, Rb Amsterdam, Transavia v Engagers
Transavia heeft belang bij beoordeling vorderingen. Geen gerechtvaardigd gebruik merken Transavia op website Engagers (art. 2.23 lid 1 sub b en c BVIE). Geen merkinbreuk t.a.v. affiliate e-mailcampagne met Transavia merken.  Engagers aansprakelijk voor toerekenbaar onrechtmatig handelen door affiliates.  Beroep Engagers op disculpatie slaagt niet.

 

IEPT20160627, Rb Amsterdam, Dijkstra

Schadevergoeding van € 540 voor publicatie foto van Dijkstra op internet: onvoldoende onderbouwd door gedaagde dat hij foto niet heeft gepubliceerd


IEPT20160621, Rb Amsterdam, Dijkstra v FDN Engineering
Schadevergoeding van € 540 voor publicatie foto “Hoekersingelbrug” op website: tweemaal gederfde licentievergoeding. 

 

IEPT20160620, Rb Amsterdam, JVANH Media

Vordering om concurrentiebeding in tijd en plaats te beperken afgewezen: gerechtvaardigde vrees voor wereldwijde concurrentie, ex-werknemer kan ook op andere gebieden binnen marketing werkzaam zijn, ex-werknemer werd voldoende gewaardeerd en heeft contract zelf opgezegd en onvoldoende gemotiveerd dat kennis eerder dan na twee jaar te veel is verouderd om bedreigend te zijn voor ex-werkgever.


IEPT20160608, Rb Amsterdam, Architectenweb v Zebor

Auteursrechtinbreuk op berichten Architectenweb. Bij vaststelling schade wordt uitgegaan van 495 berichten. Vorderingen Architectenweb op grond van databankenrecht verworpen: Inhuren tekstschrijvers geen investering in de verkrijging, controle of prestatie van de inhoud als bedoeld in art. 1 lid 1 Databankenwet. Schadevergoeding gesteld op € 5255,50. Rechtbank begroot de schade op € 0,05 per overgenomen woord. Proceskosten gecompenseerd: schade slechts fractie van gevorderde bedrag.

IEPT20160608, Rb Amsterdam, Nazar v Kleuro
Kleuro gebruikt domeinnaam www.verfvoordelig.nl als handelsnaam. Nazar oudste handelsnaamrechten verfvoordelig.com. Verfvoordelig.nl niet puur beschrijvend. Verwarringsgevaar tussen www.verfvoordelig.com en www.verfvoordelig.nl.

IEPT20160606, Rb Amsterdam, Militariabeurs

Artikelen [A] over militariabeurs niet onrechtmatig: wekken niet de indruk dat [A] / zijn beurs sympathiseert met neonazistisch gedachtengoed, enige steun in feitenmateriaal, gedaan in niet zeer gezaghebbende media met beperkt publiek. Publicatie portretfoto [A] bij artikelen over militariabeurs onrechtmatig: privacybelang [A] weegt zwaarder en niet te rijmen met stelling [A] dat hij niet actie voert tegen de persoon [A], maar tegen de beurs.


IEPT20160524, Rb Amsterdam, Buma & Sena v SCOEZH

Wijziging van eis van verbod tot muziek openbaar maken “via de ether” naar algemeen verbod toegestaan: ruimer verbod ligt geheel in lijn met inhoud dagvaarding. Niet bestreden dat Fresh FM inbreuk maakt op auteurs- en naburige rechten Buma en Sena. Onvoldoende aannemelijk dat derden aansprakelijk zijn voor de auteursrechtinbreuk. Vorderingen jegens [W] in persoon toegewezen: ernstig persoonlijk verwijt. Lijfsdwang tegen [W] toegewezen: ernst en duur van inbreuk en stelselmatig niet gehouden aan gerechtelijke bevelen.


IEPT20160513, Rb Amsterdam, Ex Voorzitter YPFDJ v Volkskrant

Onvoldoende gesteld voor aansprakelijkheid hoofdredacteur en journalisten Volkskrant. Geen onrechtmatige uitlatingen over ex-voorzitter jeugdafdeling enige politieke partij in Eritrea. Voldoende gelegenheid voor hoor en wederhoor.


IEPT20160512, Rb Amsterdam, Pacovis v SD Trading

“Wapperen” door SD Trading niet onrechtmatig: geen serieuze, niet te verwaarlozen kans dat modelrechten geen stand houden in nietigheidsprocedure en niet uit te sluiten dat SD Trading zich terecht op auteursrecht beroept.

IEPT20160426, Rb Amsterdam, PropertyNL v RealNext

Onvoldoende aannemelijk dat RealNext op haar website "schaduwzoekmachine" heeft gelanceerd. Onvoldoende aannemelijk dat sprake is van ‘scraping’ van gegevens door RealNext.


IEPT20160425, Rb Amsterdam, Promovenda v VU 
In strijd met goed werkgeverschap en onrechtmatig gehandeld door na anonieme melding zonder onderzoek en overleg met eiseres twee persberichten over plagiaat eiseres op website VU te publiceren. Rectificatie afgewezen: persberichten niet feitelijk onjuist, onvolledig of misleidend. Schadevergoeding van €  7.500 voor immateriële schade.

IEPT20160421, Rb Amsterdam, Brein v Marktplaatsverkoper 
Ex parte bevel ex 1019e Rv tegen Marktplaatsverkoper van illegaal gekopieerde TV-series en computerspellen: dwangsom van € 1000 voor iedere individuele openbaarmaking van een werk waarmee in strijd met het inbreukverbod wordt gehandeld, met een maximum van € 50.000.

IEPT20160420, Rb Amsterdam, Blokker v SRM
Blokker heeft belang bij de beoordeling van haar vorderingen. Advertentie FD, waar Blokker in rijtje ‘not’ is geplaats, doet geen afbreuk aan reputatie merken Blokker. Geen inbreuk “sub c”. Beeldmerk Blokker door SRM niet gebruikt voor waren en diensten. Publicatie advertentie FD niet misleidend en onrechtmatig.

IEPT20160415, Rb Amsterdam, SBS
Uitzending Undercover in Nederland over afpersing met naaktfoto’s niet onrechtmatig: voldoende steun in feitenmateriaal en voldoende maatregelen om herkenbaarheid [X] zoveel mogelijk tegen te gaan. Gebruik verborgen camera toegestaan: wijze waarop [X] heeft gehandeld en zijn ontmaskering niet mogelijk zonder verborgen camera. Geen inbreuk portretrecht [X] door onherkenbaar maken van zijn gezicht.

IEPT20160413, Rb Amsterdam, Terumo v AVROTROS
Uitzendingen EenVandaag waarin wordt gesteld dat injectienaalden, stents en hartkatheters van Terumo onveilig zijn onrechtmatig: geen eigen onderzoek gedaan, conclusies niet uit beweringen klokkenluiders af te leiden en  uit rapporten IGZ, RIVM en FAGG blijkt dat geen sprake is van gevaar voor gezondheid. Geen beroep op persvrijheid: geen eigen onderzoek gedaan en geen acute misstand, want AVROTROS heeft aantal maanden laten verstrijken tot de eerste uitzending, waardoor zij meer onderzoek had moeten doen. AVROTROS had Inspectie Gezondheidszorg kunnen informeren, waardoor zij onderzoek had kunnen doen. AVROTROS had zich beter door Terumo kunnen laten inlichten. Journalisten AVROTROS hoofdelijk aansprakelijk door belangrijke rol bij inhoud uitzendingen en uitingen hierover. Geen verwijdering van alle uitlatingen, wel moet AVROTROS informatie tonen omtrent onrechtmatigheid van de uitzendingen. AVROTROS krijgt gelegenheid zich bij akte uit te laten over op welke wijze zij hieraan uitvoering kan geven

IEPT20160407, Rb Amsterdam, API v OWA
Uitingen “Duitse kwaliteit en degelijkheid” niet misleidend: geen reden om kwaliteit productieproces in China in twijfel te trekken en reclame gericht op professionals met hoger kennisniveau. Claim dat N100A plafondophangsysteem uitwisselbaar is met Quick-Lock ongeoorloofde vergelijkende reclame: onvoldoende aannemelijk gemaakt dat N100A op groter oppervlak zonder optische of constructieve problemen kan worden gecombineerd met Quick-Lock.

IEPT20160406, Rb Amsterdam, Zoom.in v Illuminata
Geen verstrekking van ten behoeve van door [gedaagden sub 1] CN gebruikte toegangscodes en gegevens aan Zoom.in: niet aannemelijk gemaakt dat Zoom.in aansprakelijk kan worden gesteld voor enig tekortschieten. Onvoldoende zeker of auteursrechten op aan CN ter beschikking gestelde software krachtens werkgeversauteursrecht liggen bij Zoom.in. Reconventie: Geen opheffing Ierse ‘freezing order’ en geen opheffing gelegde beslagen in Nederland.

IEPT20160331, Rb Amsterdam, Media Donuts v Donut Media
Verwarringsgevaar tussen handelsnamen “Media Donuts” en “Donut Media” door grote gelijkenis en verwante activiteiten partijen. Geen spoedeisend belang: niet voldoende zeker of eiseres net als gedaagde in Nederland actief is en geen concrete gevallen van verwarring.


IEPT20160323, Rb Amsterdam, Orasure v Utermöhlen
Rb komt niet terug op tussenvonnis: geen onjuiste feitelijke of juridische grondslag. Vragen aan deskundige of voor productie Cryo Professional noodzakelijk is dat gebruik is gemaakt van kennis die niet uit octrooischrift of andere openbare bronnen kan worden ontleend.

IEPT20160322, Rb Amsterdam, RTL
Geen verbod op uitzending beelden Idolskandidaat. Misleiding en/of bedrog onvoldoende aannemelijk. Geen sprake van onrechtmatig handelen Blue Circle en RTL. Beroep op redelijkheid en billijkheid slaagt niet.

IEPT20160321, Rb Amsterdam, Soccer Commerce v BeneVia
Foto’s van Adidas sportjacks auteursrechtelijk beschermd: voldoende eigen en oorspronkelijk karakter, waarbij door maker creatieve keuzes zijn gemaakt. Soccer Commerce is auteursrechthebbende. € 900 per foto voor auteursrechtinbreuk op 3 foto’s: foto’s op website Footballshop.nl identiek aan foto’s Soccer Commerce en vergoeding van €  300 per foto niet onredelijk.

IEPT20160321, Rb Amsterdam, CRI
Architect [VH] is maker van  de gevel van het kantorenpark “De Bovenlanden”: blijkt uit handgeschreven aantekeningen [VH]. [VH] geen maker van interieur, grondplan en kettingstructuur  van het kantorenpark. Voor vraag of sprake is van “totale vernietiging” gaat het erom of kenmerkende elementen oud ontwerp zichtbaar blijven in nieuwe ontwerp. Sprake van totale vernietiging van alle voor het ontwerp van [VH] karakteristieke delen, zodat geen sprake is van aantasting in de zin van artikel 25 Aw. Vernietiging leidt niet tot misbruik van recht c.q. onrechtmatig handelen CRI: voldoende aannemelijk dat zij gegronde redenen heeft voor vernietiging, bestaande uit leegstand, kapitaalverlies en onderzoek naar plannen met hergebruik bestaande gevels. Belangen [VH] wegen minder zwaar: niet de bedoeling dat architect opdrachtgever kan dwingen gebouw ongerept in stand te laten alsof het een monument betrof en mogelijkheid [VH] om zijn werk te documenteren.

IEPT20160318, Rb Amsterdam, InBev
Niet in geschil dat eiser auteursrechthebbende is op foto Feijenoord - Ajax 1969. InBev heeft toestemming gekregen van eiser om de foto éénmalig te gebruiken.  Auteursrechtinbreuk door foto met daarin gefotoshopt flesje Jupiler 7 maal zonder toestemming te vertonen en te gebruiken op websites en menukaarten. Voorschot van € 40.000 schadevergoeding toegewezen, grotendeels gebaseerd op € 5.000 per foto: tarief eiser voor foto zonder toestemming en naamsvermelding € 3.300, verminking en aantasting van de foto en voor eenmalig gebruik van de foto € 3.000 overeengekomen met InBev. InBev moet opgave doen van aantal openbaarmakingen van de foto.


IEPT20160311, Rb Amsterdam, De Volkskrant
Publicatie tweet eiser in artikel Volkskrant over Eritrese intimidatie niet onrechtmatig: gezien context van andere tweets en gedragingen van eiser kan tweet als Eritrese intimidatie worden aangemerkt en er worden geen directe beschuldigingen jegens eiser geuit.


IEPT20160308, Rb Amsterdam, Consumentenbond v Samsung
Geen spoedeisend belang bij vorderingen om Samsung o.a. te verplichten telefoons met beveiligingslekken te updaten. Kort geding niet geschikt voor aan de kaak stellen gestelde brede probleem omtrent updaten Android telefoons zonder spoedeisende concrete aanleiding. Toewijzing zou bij Samsung voor aanmerkelijke implicaties zorgen en enorme kosten die in kort geding niet te overzien zijn.

IEPT20160304, Rb Amsterdam, Plasmavisie v SSPOMN
Artikel over al dan niet in scène gezette overval elektronicawinkel  niet onrechtmatig: kop van een artikel mag ongenuanceerder en kernachtiger zijn dan het artikel zelf, voldoende steun in feitenmateriaal en Rtv Utrecht is met aanpassingen voldoende aan belangen Plasmavisie tegemoet gekomen. Gebrek aan hoor en wederhoor maakt artikel niet onrechtmatig: hoor en wederhoor is niet zonder meer voorwaarde voor publicatie.

IEPT20160229, Rb Amsterdam, Google
Google moet evident onrechtmatige recensies over kinderdagverblijf verwijderen en NAW-gegevens verstrekken van de schrijvers van de recensies.

IEPT20160226, Rb Amsterdam, Specsavers v Beter Horen 

Geen beroep mogelijk op oneerlijke handelspraktijken (artikelen 6:l93a-j BW): Specsavers is geen consument. Geen beroep mogelijk op misleidende reclame (6:194 BW): reclame richt zich op consumenten en niet op personen die handelen in uitoefening van een bedrijf (B2B). Reclame impliciet vergelijkend: In de reclame wordt impliciet verwezen naar andere aanbieders van hoortoestellen. Geen ongeoorloofde vergelijkende reclame (6:194a BW): de beweringen hebben een subjectief karakter en overdrijven is reclame eigen en de reclame is niet onnodig denigrerend. Geen sprake van misleidende mededeling: de vermelding dat Beter Horen geen gratis hoortoestellen aanbiedt is juist en suggestie dat anderen dat wel doen is ook juist.

IEPT20160224, Rb Amsterdam, Integriteit Eritrese tolken
Uitlating directeur IND dat Eritrese tolken banden met Eritrese regime hebben onrechtmatig: onvoldoende steun in feiten. Rectificatie afgewezen: zou bijna 5 maanden na publicatie van het interview meer verwarring zaaien dan rechtzetten. Geen verbod uitlating dat eisers zijn weggestuurd bij IND omdat zij banden zouden hebben met Eritrese regime: uitlating niet tijdens interview gedaan en bij controleren concepttekst klaarblijkelijk aan aandacht ontsnapt.

IEPT20160217, Rb Amsterdam, LIRA v RODAP
Kort geding leent zich niet voor toewijzen betalingsvorderingen met verbod aan gedaagden om rechten voor te behouden m.b.t. standpunt over de wet en het Convenant. Gedaagden mogen niet aan betaling de voorwaarde verbinden dat CBO’s zich neerleggen bij interpretatie gedaagden van deze kwesties. Gedaagden hebben echter ondubbelzinnig toegezegd te betalen zonder vooraf voorwaarden te stellen. Gevorderde maandelijkse opgave aantal abonnees afgewezen.


IEPT20160210, Rb Amsterdam, Uitlatingen in Radioprogramma
Uitlatingen hoogleraar in radio-uitzending BNR Nieuwsradio dat Eritrese tolken in Nederland gelieerd zijn aan dictatoriale regime Eritrea niet onrechtmatig: uitlatingen vallen niet direct te herleiden tot de eiser, sprake van misstand, uitlatingen vinden voldoende steun in feitenmateriaal.  

IEPT20160127, Rb Amsterdam, Boehringer v Omega Pharma
Artikel 6:194 BW niet van toepassing, artikel 6:162 BW wel: geen sprake van business-to-business reclame. Reclame-uiting dat Bronchostop producten voor elke hoest geschikt zijn niet onrechtmatig:  onvoldoende aannemelijk dat consumenten verkeerde voorstelling wordt gepresenteerd. Claim “Bronchostop bevat bewezen effectieve ingrediënten” misleidend: geen klinisch bewijs dat ingrediënten werken. Claim over nieuwe / unieke combinatie ingrediënten niet misleidend: geen verkeerde voorstelling van zaken.


IEPT20160126, Rb Amsterdam, SEKAM v Lira
Onvoldoende belang bij voorziening: niet valt in te zien dat bodemrechter overeengekomen percentages als ankerpunt zal hanteren.

IEPT20160120, Rb Amsterdam, Van Gaal v Interbest

€ 25.000 voor inbreuk op portretrecht Van Gaal: geen gegevens vergelijkbare vergoedingen voor vergelijkbare gevallen in het geding gebracht. Geen extra inspanningen Van Gaal vereist voor de foto, waardoor vergelijking met commercials niet op gaat. Wel aansluiting bij vergoeding van € 50.000 van [naam 2], maar relevant verschil dat portret slechts in één krant en één vakblad is gepubliceerd.

IEPT20160118, Rb Amsterdam, Publicatie
Behandeling achter gesloten deuren afgewezen in verband met groot belang van openbaarheid van rechtspraak. Publicatie naam overleden man van [eiseres] in boek [gedaagde] over vechtscheiding verboden: privacy van het kind van [eiseres] en [man] weegt zwaarder dan belang [gedaagde] bij het vermelden van de naam [man].