2016 Hof Den Haag

Print this page

IEPT20161227, Hof Den Haag, HTW v Permavoid
Het gebruik van de kratten bij het deelproject Noordplein (project Maankwartier) maakt geen inbreuk octrooi EP 727 voor wegfunderingsconstructie: niet voldaan aan element van EP 727 dat de kratten de (complete) drukverdelende fundering vormen. Het gebruik van de kratten bij het deelproject Maanplein levert geen (directe of indirecte) octrooi-inbreuk op: volgens Permavoid zijn boxen op piepschuim, een ondergrond in de zin van het octrooi, geplaatst en niet gesteld dat HTW wist of behoorde te weten dat op Maanplein een laag piepschuim moest worden aangebracht. Geen octrooi-inbreuk bij project Makassarplein: kratten gebruikt ten behoeve van groenvoorziening en niet voor een door voertuigen te berijden wegconstructie ex. element EP 727. Bij projecten in Best en Roermond geen sprake van octrooi-inbreuk: bomengranulaat onderdeel van funderingslaag zodat boxen niet direct op ondergrond liggen zoals EP 727 vereist. Geen octrooi-inbreuk productie 8-project: productie 8-project is hetzelfde project als project Makassarplein en voor zover dat niet zo is geldt dat geen aanbod is gedaan om (de Variaboxen voor) het geoctrooieerde te gebruiken.

IEPT20161227, Hof Den Haag, Pretium v AvroTros

Uitzending Radar over uitvoering schriftelijkheidsvereiste door Pretium niet onrechtmatig: aankaarten van misstand draagt bij aan debat van algemeen maatschappelijk belang, voldoende steun in feitenmateriaal en zienswijze Pretium voor een groot deel letterlijk geciteerd en getoond in de uitzending. Getoonde telemarketingsgesprek en besproken klachten over ongewild omzetten naar Pretium van consumenten vinden voldoende steun in feitenmateriaal.


IEPT20161213, Hof Den Haag, Tommy Hilfiger
Appellant [X] is aan te merken als inbreukmaker op merkenrechten Tommy Hilfiger (TH) met betrekking tot de in beslag genomen kleding bij het beslag te Lelystad.  [X] was namelijk aanwezig toen de kleding in beslag werd genomen en inbreukmakende TH kleding in zijn auto aangetroffen. TH wordt in de gelegenheid gesteld om bewijs te leveren van de betrokkenheid van de echtgenote van[ X], mevrouw [Y]. Hof is, anders dan rechtbank, van oordeel dat ten aanzien van dat de betrokkenheid van Y uit een e-mail blijkt, zij kon volstaan met een betwisting bij gebrek aan wetenschap en het aantreffen van originele TH kledingstukken in bedrijfspand van [Y] waarvan de nep exemplaren bij het beslag in Lelystad zijn aangetroffen is onvoldoende om betrokkenheid aan te tonen. Wishful Business B.V. , een B.V. van appellant [X], heeft merkinbreuk gefaciliteerd. De grieven van [X] inhoudende dat derden mogelijk ook toegang hebben tot het bedrijfspand falen wegens niet nadere onderbouwing. [X] wordt toegelaten tegenbewijs te overleggen tegen het dwingend bewijs van de deurwaarders dat [X] houder is van de inbreukmakende TH kleding in de loods te Heemskerk. Op grond van art. 151 lid 2 staat tegen dwingend bewijs, tegenbewijs vrij. Merkinbreuk ten aanzien van met V.O.F. verhandelde TH kleding: TH voldoende gemotiveerd dat door [X] overlegde facturen vals zijn. Niet voldoen aan vonnis levert niet zonder meer onrechtmatige daad op, bijkomende omstandigheden nog gesteld noch gebleken, wel ziet het hof aanleiding om maximum van de dwangsom te verhogen naar € 250.000.
 

IEPT20161206, Hof Den Haag, B. Braun v Becton
B. Braun niet-ontvankelijk door appeldagvaarding na verstrijken appeltermijn te betekenen: geen feiten of omstandigheden die uitzondering op strikt te handhaven appeltermijn van artikel 339(2) Rv rechtvaardigen, toezenden concept appeldagvaarding aan advocaten Becton en aan hof niet gelijk te stellen met betekening of indienen procesinleiding. B. Braun veroordeeld in artikel 1019h Rv proceskosten van € 28.795 voor voorbereidende werkzaamheden voor geschilpunten die onder artikel 1019h Rv vallen en € 2.235 volgens liquidatietarief voor kosten die zien op ontvankelijkheidsvraag.


IEPT20161206, Hof Den Haag, Yellow Strom
Merken Yellow Strom ten tijde van de deponering niet gebruiksplichtig, bureau terecht voorbij gegaan aan verzoek R. om gebruiksbewijzen. Diensten bestemd voor grote publiek: ruime omschrijving waren en diensten waarvoor teken en merken zijn ingeschreven. Woordmerk “YELLO” niet beschrijvend voor stroom/elektriciteit. “YELLOW” is dominant bestanddeel in woord/-beeldmerk “YELLOW IDEAS” en sprake van overeenstemming tussen betrokken merken: woordelement in het algemeen meer bepalend in word-beeldteken, woord “IDEAS” beschrijvend voor diensten waarvoor teken is gedeponeerd en “YELLOW” krijgt meer aandacht door plaatsing aan begin van woordencombinatie. Diensten deels identiek, deels sterk soortgelijk. Verwarringsgevaar tussen betrokken merken, gelet op overeenstemming en deels identieke en soortgelijke diensten.

IEPT20161129, Hof Den Haag, Spinlight v Biglight
Geen auteursrecht op lampenkappen Biglight: de repeterende vormen geven geen blijk van creatieve keuzes. Wel auteursrecht op renderings van de lampenkappen: de wijze waarop de lampenkappen in de renderings zijn weergegeven geeft voldoende blijk van het persoonlijk stempel van de maker. Biglight heeft schade geleden omdat Spinlight inbreuk op haar auteursrecht heeft gemaakt, het betoog dat partijen niet in hetzelfde marktsegment actief zijn is niet relevant voor auteursrechtinbreuk.

IEPT20161025, Hof Den Haag, Teva v Synthon
Conclusie 21 uit EP 924 nieuw: niet gesteld dat aan Teva geleverd HBR/azijnzuur voor productie GA op wijze is getransporteerd en opgeslagen dat het niet in contact met metaal kwam en hierdoor minder dan 100 ppm metaalion onzuiverheden bevatte en aan kenmerken conclusie 21 EP 924 voldeed. In beschrijving voldoende aannemelijk geopenbaard dat daarin gestelde probleem van verkleuring van GA wordt opgelost door de uitvinding. Dat op prioriteitsdatum veel van de op de markt verkrijgbare HBR/azijnzuur geen tot zeer weinig metaalionen bevatte doet niet af aan inventiviteit, nu dit niet voor de hele markt gold. Inzicht dat aanwezigheid van bepaalde hoeveelheid metaalionen in bij productie van GA gebruikte HBr/azijnzuur een noodzakelijke voorwaarde was voor verkleuring van GA inventief. Geen sprake van uitvinding die over volle breedte inventief is: in meeste gevallen kwamen genoemde problemen niet voor en dus geen sprake van oplossing van een probleem. Geen sprake van ‘probleemuitvinding’: gemiddelde vakman zou kennis nemen van FDA rapport over geneesmiddel voor MS en hierdoor erkennen dat er een (mogelijk) probleem is m.b.t. het ontstaan van gebromeerde verontreiniging bij de synthese van GA volgens de stand van de techniek.

 

IEPT20160927, Hof Den Haag, Telegraaf v De Staat
Vorderingen inzake onrechtmatig handelen Staat wegens onjuiste implementatie van Databankenrichtlijn verjaard: verjaring gaan lopen in 1998-2000, voor Telegraaf niet onverwacht dat geschriftenbescherming later in strijd met Databankenrichtlijn werd aangemerkt en geen beroep op redelijkheid en billijkheid nu Telegraaf daadwerkelijk in staat was vordering in te stellen.

IEPT20160915, Hof Den Haag, Medewerking beslag

Landelijke politiestaking geen reden voor oplegging medewerkingsplicht aan beslag: situatie dat bijstand politie (artikel 444 (2) Rv) tijdelijk niet beschikbaar is niet gelijk aan situatie uit HR Molenbeek (IEPT20130913) m.b.t. medewerkingsplicht voor toegang bestanden ‘in the cloud’

IEPT20160816, Hof Den Haag, Van Caem v Bacardi
Geen spoedeisend belang bij de door Van Caem gevorderde maatregelen tot staking of voorkoming van executie van het vonnis wegens ontbreken reële dreiging dwangsommen door Bacardi.

IEPT20160726, Hof Den Haag, Google
Artikel met foto appellant op webblogdienst Google niet onrechtmatig jegens appellant: maatschappelijk belang, steun in feiten materiaal, bevat informatie die ook door anderen is gepubliceerd. Beroep op auteursrecht en portretrecht faalt: eiser geen maker en foto afgebalkt.

IEPT20160726, Hof Den Haag, Van Caem v Bacardi
Van Caem heeft inbreuk gemaakt in Benelux en andere landen van EU: erkend dat zij gedecodeerde en niet-gedecodeerde niet-uitgeputte Bacardi-producten die onder een accijnsschorsingsregeling zijn geplaatst opslaat en verhandelt. Bacardi kan zich verzetten tegen zowel opslaan en verhandeling van niet uitgeputte Bacardi-producten als tegen opslaan en verhandelen van uitgeputte gedecodeerde Bacardi-producten, tenzij de producten voortdurend zijn opgeslagen/verhandeld onder T1-verband: decoderen past reputatie merken aan.  Eindvonnis vernietigd voor zover dictum niet uitsluit dat ook opslaan en verhandelen gedecodeerde Bacardi-producten met T1-status kan worden verboden. Geen winstafdracht m.b.t. verweer dat Bacardi zich niet kan verzetten tegen verhandeling in de EU van niet-uitgeputte Bacardi-producten onder een accijnsschorsingsregeling: niet bij voorbaat kansloos. Wel winstafdracht voor leveringen aan PB’s Dranken & Dranken, waarbij Van Caem te kwader trouw was. Definitie “inbreukmakende Bacardiproducten” aangepast voor bevolen opgave.

IEPT20160720, Hof Den Haag, Massive Air v Oomen
Dichtgesnaaide worstvorm LAMZAC model niet uitsluitend technisch bepaald: talrijke (sterk) afwijkende basisvormen mogelijk. Model heeft grote mate van eigen karakter: wijkt aanzienlijk af van vormgevingserfgoed. KAISR V2 maakt inbreuk op model: geen andere algemene indruk bij geïnformeerde gebruiker. Incidentele grieven afgewezen, mede gelet op tweede kort geding, waarin deze vorderingen deels zijn toegewezen.


IEPT20160719, Hof Den Haag, Your Hosting v Bavaria
Your Hosting ontvankelijk: geen berusting bij vonnis voorzieningenrechter (IEPT20160316): niet telefonisch en niet met persbericht. Slagzinnen  “Zo, nu eerst ’n Bavaria.” c.q. “Zo. Nu eerst een Bavaria.” niet auteursrechtelijk beschermd: geen creatieve keuze die leidt tot eigen intellectuele schepping, woorden “Zo. Nu eerst…” vormen gangbare zin in Nederlandse taal. Pauze na “zo” en combinatie “Zo. Nu eerst…” met een biermerk doen hier niet aan af. Onrechtvaardig voordeeltrekken uit onderscheidend vermogen of reputatie Bavaria-merken onvoldoende onderbouwd. Verwatering Bavaria-merken onvoldoende onderbouwd. Onrechtmatige handelen Your Hosting in het licht van afgewezen auteursrechtelijke- en merkenrechtelijke grondslag onvoldoende onderbouwd.

IEPT20160719, Hof Den Haag, Dow v Organik

Dow heeft spoedeisend belang: voldoende voortvarend gehandeld. Inzage in alle bescheiden die door deurwaarder in bewaring worden gehouden afgewezen: onvoldoende bepaald. Subsidiair gevorderde inzage toegewezen m.b.t opaque emulsiepolymeren. Documenten kunnen beschikking Organik over bedrijfsgeheimen Dow onderbouwen. Rechtsbetrekking opaque emulsie polymeren voldoende aannemelijk. Nederlands recht van toepassing. Dow hoeft stellingen niet nader te specificeren: zou meebrengen dat Dow bedrijfsgeheimen in deze procedure moet prijsgeven aan Organik. Recepten en productie-instructies voor emulsiepolymeren en zaadpolymeren zijn bedrijfsgeheim volgens artikel 39(2) TRIPS. voldoende aannemelijk dat Organik op gebied van opaque emulsiepolymeren bedrijfsgeheimen heeft verkregen en gebruikt voor ontwikkeling en productie opaque producten: eigenschappen Organik producten zodanig verbeterd dat die sterk overeenstemmen met producten Dow, hetgeen niet kan zonder kennis bedrijfsgeheimen Dow. Redelijk vermoeden dat ex-werknemers in strijd met arbeidsovereenkomsten bedrijfsgeheimen aan Organik hebben verstrekt en Organik wist van geheimhoudingsverplichting. (toekomstig) gebruik bedrijfsgeheimen voor non-opaque emulsiepolymeren onvoldoende aannemelijk. Niet in te zien dat zustervennootschappen Organik beschikking hadden over bedrijfsgeheimen. Gewichtige reden tegen inzage in informatie over productieproces Organik voor zover dat niet overeenstemt met productieproces Dow. Geen gewichtige reden indien informatie wel overeenstemt met productieproces Dow. Vzgr had geen verlof mogen verlenen voor opstellen gedetailleerde beschrijving productieprocessen Organik: schending bedrijfsgeheimen en wanprestatie geen recht van intellectuele eigendom ex artikel 1019 Rv. Dat bescherming bedrijfsgeheimen wel in TRIPS-overeenkomst wordt genoemd niet relevant: schrijft niet specifiek voor dat lidstaten rechterlijke autoriteiten de bevoegdheid moeten verlenen tot bescherming bewijs door middel van gedetailleerde beschrijving. Beslag op e-mailboxen die op server in Turkije stonden in stand gehouden. Beslag op financiële administratie van buitenlandse Organik-vennootschappen opgeheven: niet normalerwijze toegankelijk. Belang Dow bij continuering beslag zwaarder dan belang Organik bij opheffing daarvan: reëel risico dat bewijsmateriaal verloren gaat als beslag wordt opgeheven en belang Organik beperkt, want beslagverlof geeft geen recht op inzage. Geen misbruik van bevoegdheid. Partijen krijgen gelegenheid zich uit te laten over deskundige om selectie te maken m.b.t. opheffing beslag en toegewezen deel inzage.

IEPT20160712, Hof Den Haag, SQL Integrator
Concurrentiebeding geschorst: [O] onredelijk beperkt in zijn mogelijkheden om in zijn levensonderhoud te voorzien als hij niet als Hippo CMS Developer zou mogen werken. SQL heeft zwaarwegend belang bij handhaving relatiebeding: Bedrijfsmodel eist dat zij klant- en leveranciersrelaties beschermt. Relatiebeding beperkt tot klanten, leveranciers en ketenpartners waarvoor [O] 11 maanden voor einde dienstverband bij SQL heeft gewerkt: [O] was via tussenpersonen gedetacheerd en heeft geen specifieke kennis en bedrijfsgeheimen van SQL opgedaan.

IEPT20160628, Hof Den Haag, Plantlab v Certhon
Rechtbank heeft juiste maatstaf gehanteerd bij het afwijzen van een redelijk vermoeden van inbreuk. Inzagevordering afgewezen omdat octrooi Plantlab nietig is. Octrooi Plantlab is ongeldig, ondanks dat er een Europees Octrooi is verleend voor dezelfde uitvinding. Het door Plantlab ingediende ‘tweede hulpverzoek’ kan niet worden toegelaten.

IEPT20160628, Hof Den Haag, B. Braun v Safemedic en Troge

Grondslagwijziging geweigerd: krachtens twee-conclusieregel had B. Braun grondslagwijziging uiterlijk bij MvG moeten doen. B. Braun heeft niet onvoorwaardelijk afstand gedaan van oorspronkelijke grondslag. Serieuze, niet te verwaarloze kans dat EP 487 door TKB in oppositieprocedure niet in stand wordt gehouden: reeds ten aanzien van EP 486 dat zelfde oorspronkelijke aanvrage heeft als EP 487 geoordeeld dat sprake is van toegevoegde materie. Indien octrooi oppositieprocedure overleeft serieuze, niet te verwaarlozen kans dat octrooi wordt vernietigd in nationale nietigheidsprocedure: weglaten “clamping means” zorgt voor toegevoegde materie.

IEPT20160614, Hof Den Haag, Spirits v FKP

Eiswijziging tot nietigverklaring STOLI-merken op grond van overeenstemming “STOLICHNAYA”-merk toegestaan: beroep op nietigheid op grond van “sub b” geen eiswijziging, voor zover beroep op “sub c” wordt bedoeld wel eiswijziging, geen grief gericht tegen oordeel Rb dat “STOLICHNAYA”-merk bekend is, waardoor dit niet hoeft te worden onderzocht, waardoor dit niet hoeft te worden onderzocht en overeenstemmingsvraag komt zowel bij “sub b”-grond als “sub c”-grond aan de orde, waardoor geen Spirits niet onredelijk in verdediging wordt geschaad of het geding onredelijk wordt vertraagd. Eiswijziging met vorderingen tot vervallenverklaring geweigerd: gelden geheel andere eisen voor dan voor vorderingen tot nietigverklaring of inbreukverbod. Wijziging grondslag verbodsvordering naar onrechtmatige daad niet toegestaan: risico voor onredelijke vertraging geding. Uitbreiding inbreukverbod met expliciete uitwerking ten aanzien van gebruik teken STOLI toegestaan: geen onredelijke vertraging geding. Vermeerdering van eis met gevorderde opgave door Spirits-concern niet toegestaan: onredelijke vertraging procedure.

IEPT20160607, Hof Den Haag, Ablynx v Unilever
Licentie Unilever op Hamers-octrooien strekte zich niet uit tot producten met therapeutische of profylactische werking ten aanzien van specifieke pathogenen. Unilever buiten licentie getreden. Ablynx heeft voldoende belang bij verklaring voor recht dat Unilever inbreuk maakt op EP013.

IEPT20160601, Rb Den Haag, Leatherman
Domeinnaam www.leatherman-multitools.nl door gedaagde gebruikt als merk. Domeinnaam wekt suggestie van commerciële band tussen gedaagde en Leatherman. Geen sprake van eerlijk gebruik van het teken leatherman-multitools.nl door gedaagde. Distributeur Adola niet gerechtigd toestemming te geven. Gebruik beeldmerk LEATHERMAN op website gedaagde is merkinbreuk. Geen reputatieschade Leatherman. Vordering buitengerechtelijke kosten Leatherman afgewezen.

IEPT20160531, Hof Den Haag, Harbour Antibodies
Exploitatie octrooien voor antilichamen met eiwitketens. Buitengerechtelijke ontbinding ontbindt de licentieovereenkomst niet. Door ontbinding zou er automatisch octrooi-inbreuk plaatsvinden, dat maakt niet dat 1019h Rv van toepassing is.

IEPT20160524, Hof Den Haag, Hermes
Geen belang bij verklaring voor recht inzake bij conclusie van antwoord erkende inbreuk, wel belang bij gevorderde schadevergoeding: belang komen te vervallen op moment dat [R] bij conclusie van antwoord erkende inbreuk te hebben gemaakt. Proceskosten gecompenseerd: partijen deels in het ongelijk gesteld; beslagkosten voor rekening [R].

IEPT20160510, Hof Den Haag, Novartis v Synthon
Geen verwarringsgevaar SENSOREADY en SENSIGO, ondanks nagenoeg identieke waren, vanwege zwakke onderscheidend kracht SENSOREADY, matige gelijkenis en hoog aandachtsniveau publiek. Slechts matige visuele en auditieve gelijkenis en hooguit matige begripsmatige gelijkenis Sensoready en Sensigo. Hoog aandachtsniveau relevant publiek (o.a. artsen en diabetici) aangenomen.

IEPT20160426, Hof Den Haag, BP

Niet bewezen dat licentieovereenkomst tot stand is gekomen tussen [X] en BP. Indien wel licentieovereenkomst bestaat is deze onder opschortende voorwaarde van succesvolle real-life test tot stand gekomen. Vervulling opschortende voorwaarde niet bewezen.

IEPT20160426, Hof Den Haag, Ajinomoto v GBT
EP 318 inventief: vakman zou niet zonder inventieve denkarbeid zijn uitgekomen bij ybjE-gen als gen dat codeert voor aminozuur transporteiwit. Conclusie 12 is nawerkbaar: niet duidelijk gemaakt voor welke bacteriën/aminozuren het octrooi niet (reproduceerbaar) werkte. Global heeft inbreuk gemaakt op EP 318: geen situatie als in Monsanto/Cefetra (IEPT20100706) omdat lysine niet een materiaal is ex artikel 9 Biotechnologierichtlijn. Vorderingen niet toewijsbaar jegens 3 Global vennootschappen: geen aan octrooihouder voorbehouden handelingen in Nederland of onrechtmatige betrokkenheid/profiteren van inbreuk.

IEPT20160412, Hof Den Haag, De Doofpotgeneraal
Boek Doofpotgeneraal niet onrechtmatig. Gebrek aan wederhoor niet doorslaggevend.

IEPT20160406, Hof Den Haag, TSS v Recom
Eisvermeerdering in hoger beroep toegestaan: geen strijd met twee-conclusie-regel nu Recom niet aan bodemvonnis heeft voldaan. Nederlandse voorzieningenrechter bevoegd kennis te nemen van ingetrokken vordering tot opheffing douanebeslag: betreft een voorlopige of bezwarende maatregel ex artikel 31 EVEX-verdrag 2007. Niet relevant dat vordering inmiddels is ingetrokken  nu bevoegdheid in beginsel moet worden beoordeeld op het moment waarop de procedure in eerste aanleg aanhangig is gemaakt. Nederlandse voorzieningenrechter niet bevoegd t.a.v. vordering tot verwijdering RECOM merken van zonnepanelen: zodanige onomkeerbare aantasting van de zonnepanelen dat geen sprake is van voorlopige of bezwarende maatregel. Nederlandse voorzieningenrechter niet bevoegd t.a.v. geldvordering: onvoldoende zeker of vereiste garantie voor terugbetaling bestaat. In het kader van proceskostenveroordeling relevant of Kingstone belang had bij ingetrokken vordering tot opheffing douanebeslag en of deze terecht is afgewezen. Door afstemming op bodemvonnis IEPT20151125 gaat hof ervan uit dat Kingstone belang had bij vordering en dat deze toewijsbaar was. Proceskostenveroordeling hoger beroep volgens indicatietarieven vastgesteld op € 15.000 en kosten eerste aanleg gematigd tot € 25.000: gevorderde proceskosten niet redelijk en evenredig.

IEPT20160329, Hof Den Haag, Koz v Adinco
Geen grief gericht tegen oordeel vzgr dat kabelblok Formzeug op de markt was vóór registratie KOZ Gemeenschapsmodellen. Technische functie model. In KOZ modellen gebruikte overkapping die niet in Formzeug kabelblok aanwezig voorkomt technisch bepaald: genoemde alternatieven zijn niet meer dan toevoeging zinloos element of futiele afwijking in vormgeving. In modellen op overkapping aangebrachte aanhechting technisch bepaald: onvoldoende betwist dat aanhechting nodig is voor ondersteuning aan overkapping en genoemde alternatieven betreffen zinloze toevoegingen. Ook andere genoemde verschillen met kabelblok Formzeug technisch bepaald. KOZ-Uni niet auteursrechtelijk beschermd: bestaat deels uit technisch bepaalde elementen en deels uit elementen Formzeug-kabelblok. Geen slaafse nabootsing: KOZ kan anderen niet verbieden door KOZ gekozen technische oplossingen te gebruiken.

IEPT20160322, Hof Den Haag, Mylan v MSD
Conclusie 1 EP 444 nieuw: WO 225 anticipeert niet op geclaimd doseringsbereik EP 444 voor toediening van alleen finasteride. Conclusie 1 EP 444 inventief: effectieve werking van oraal toegediend finasteride in de behandeling van androgene alopecia lag op de prioriteitsdatum voor de gemiddelde vakman niet voor de hand.

IEPT20160322, Hof Den Haag, H&M v G-Star

Nederlandse rechter bevoegd t.a.v. vorderingen tegen H&M BV: voor inbreuk Gemeenschapsmerken op grond van artikel 96 aanhef en sub a en 97(1) GMeV en voor inbreuk Beneluxmerken op grond van artikel 2 Brussel I Vo c.q. artikel 4.6(1) BVIE als Brussel I-Vo niet prevaleert. Nederlandse rechter bevoegd t.a.v. vorderingen tegen H&M AB: voor inbreuk Gemeenschapsmerken op grond van artikel 6(1) Brussel I-Vo jo. 94 (1) GMeV door nauwe band met vorderingen tegen H&M BV, voor inbreuk Beneluxmerken op grond van artikel 6 sub 1 en 5 sub 3 Brussel I-Vo en voor vorderingen t.a.v. onrechtmatig aanhaken op grond van artikel 24 of 6 sub 1 Brussel I-Vo. Verwarringsgevaar tussen Artwork H&M en Gemeenschapsmerk RAW: visuele overeenstemming door dominante plaats RAW in artwork en auditieve overeenstemming doordat RAW het eerste element is van RAW BEAT EXPERIENCE, begripsmatige overeenstemming doordat element RAW zelfde betekenis oproept als Gemeenschapsmerk RAW, identieke waren, Gemeenschapsmerk RAW heeft inherent onderscheidend vermogen, sprake van onderscheidend vermogen door intensief gebruik door G-Star van merk RAW voor kleding dat teruggaat tot 1996, daadwerkelijk onderscheidend vermogen Gemeenschapsmerk RAW bevestigd door marktonderzoeken G-Star en overige omstandigheden nemen verwarringsgevaar niet weg. Ten overvloede:  marktonderzoeken partijen bevestigen verwarringsgevaar. Procesgedrag G-Star leidt tot  buiten beschouwing houden van aantal afbeeldingen.

IEPT20160315, Hof Den Haag, Louboutin v Van Haren

Louboutin niet-ontvankelijk in hoger beroep: geen situatie uit artikel 337 Rv en bestreden vonnis (IEPT20150401
) betreft geen eindvonnis.

IEPT20160308, Hof Den Haag, Stichting RED v Rabobank

Publicatie namen medewerkers Rabobank in boek ‘De Verpanding’ niet onrechtmatig: medewerkers niet beschuldigd van diefstal, misleiding of intimidatie en hooguit beperkte hinder in uitoefening van hun werk. Steun in beschikbare feitenmateriaal. Namen medewerkers niet nodeloos genoemd: boek geschreven volgens ‘fly-on-the-wall’ principe, waarbij noemen namen functie vervult.

IEPT20160223, Hof Den Haag, Enesco v Dino Trading

Op basis van stellingen ter zitting geoordeeld dat POM knuffelhond inbreuk maakt op auteursrecht BOO knuffelhond.

IEPT20160216, Hof Den Haag, Shionogi v Resolution

Uitvindingsgedachte conclusie 1 EP 471: het vinden van een nieuwe groep statines, waaronder specifiek rosuvastine, met HMG CoA reductase remmende werking. Vakman zou niet menen dat octrooihouder slechts bescherming wenste voor in paragraaf 7 van beschrijving genoemde zouten van rosuvastatine en afstand deed van ruimere bescherming conclusie 1. Geen toegevoegde materie: vakman zou bij in aanvrage geopenbaarde rosuvastatine ook andere mogelijke keuzes op R4 dan natrium of calcium – dus ook de zuurvorm en andere zoutvormen -  meelezen. Directe inbreuk: rosuvastatinezink van Resolution valt onder conclusie 1 EP 471.


IEPT20160202, Hof Den Haag, DCC v Forax
Niet uit te sluiten dat bewerkingsrecht in Auteursrechtrichtlijn is geharmoniseerd. Inbreuk op (bron)codeniveau software niet bewijsbaar wegens niet overleggen broncode DC-Customized Software. Op moment van gestelde inbreuk op DC-Specificaties door Forax-specificaties 0.1 was DCC nog geen auteursrechthebbende. Op moment van gestelde inbreuk op DC-Specificaties door Forax-specificaties 0.1 was DCC nog geen auteursrechthebbende. DC-Functional Design 14.1 niet auteursrechtelijk beschermd als voorbereidend materiaal. In Forax-specificaties overgenomen fragmenten uit DC-Functional Design 14.1 niet auteursrechtelijk beschermd: louter feitelijke informatieverstrekking waarin zakelijke, voor de hand liggende terminologie wordt gehanteerd. Forax-software geen bewerking van DC-Functional Design 14.1. Onvoldoende aannemelijk dat DC SA rechthebbende was op S-know how door inbrengen in DC SA. Gebruik door Forax van A-Know how vóór sluiten overeenkomst 10 februari 2011 niet onrechtmatig, omdat DC SA toen geen rechthebbende of gebruiker was. Gebruik A-Know how na overeenkomst ook niet onrechtmatig: DCC Exploitatie heeft onvoldoende maatregelen genomen om informatie geheim te houden (artikel 39 TRIPS).

IEPT20160126, Hof Den Haag, Pacogi v Chanel
Overeenstemming tussen woordmerk “COCO” en teken “COCO DE MER”: “COCO” niet beschrijvend voor ‘kokos’ door associatie publiek met de persoon “Coco Chanel”, toevoeging “DE MER” doet niet aan associatie af, waardoor sprake is van begripsmatige overeenstemming, visuele overeenstemming door overeenstemmend dominant element “COCO” en auditieve overeenstemming door nadruk op eerste woord. Verwarringsgevaar door mate van overeenstemming, gelijke waren (cosmetica) en onderscheidend vermogen van merk “COCO”.

IEPT20160126, Hof Den Haag, Pacogi v Lacoste
Lacoste beeldmerken genieten grote bekendheid bij breed publiek en hebben groot onderscheidend vermogen. Verwarringsgevaar tussen Lacoste beeldmerken en bestreden woordmerk “EAU CROCO”: ruime begripsmatige overeenstemming, gelijkheid betrokken waren en groot onderscheidend vermogen van de Lacostemerken.

IEPT20160112, Hof Den Haag, J&P Consultants v Olympia Nederland

J&P mocht begrip “kostprijs”  opvatten als de werkelijke kosten die Olympia voor bij haar in dienst zijnde uitzendkracht heeft moeten maken. Ook indien J&P had moeten begrijpen dat bepaalde kosten bij wijze van voorziening in rekening werden gebracht mochten deze niet structureel hoger zijn dan werkelijke kostprijs. Schending franchiseovereenkomst: te hoge en dus geen reële voorzieningen voor bepaalde kostprijselementen in rekening gebracht, welke niet onder begrip kostprijs vallen. Directe inbreuk: rosuvastatinezink van Resolution valt onder conclusie 1 EP 471.  Uitvindingsgedachte conclusie 1 EP 471: het vinden van een nieuwe groep statines, waaronder specifiek rosuvastine, met HMG CoA reductase remmende werking. Vakman zou niet menen dat octrooihouder slechts bescherming wenste voor in paragraaf 7 van beschrijving genoemde zouten van rosuvastatine en afstand deed van ruimere bescherming conclusie 1. Geen toegevoegde materie: vakman zou bij in aanvrage geopenbaarde rosuvastatine ook andere mogelijke keuzes op R4 dan natrium of calcium – dus ook de zuurvorm en andere zoutvormen -


IEPT20160202, Hof Den Haag, Janssen v Mylan
Probleemstelling EP 709: alternatief vinden voor pijnbestrijdingsbehandeling uitgaande van prior art Ganzer. EP 709 niet inventief: vakman zou bij oplossing probleemstelling uitkomen op combinatiepreparaat van tramadol en acetaminofen in gewichtsverhouding die valt binnen het in conclusie 1 geclaimde bereik. Ook overige conclusies niet inventief. Nietigverklaring ABC 300152 bekrachtigd door niet-inventiviteit EP 709. Proceskosten volgens liquidatietarief: geen handhaving IE-rechten en door Mylan gestelde dreiging van handhaving onvoldoende concreet voor vooruitgeschoven inbreukverweer.