2016

Print this page

IEPT20161208, Rb Noord-Nederland, Atos Medical v MDS

Verlof om conservatoir beslag tot afgifte en bewijsbeslag: medewerkingsplicht om binnen 1 uur logingegevens, wachtwoorden en andere (technische) informatie beschikbaar te stellen voor toegang tot gegevens en apparatuur.

IEPT20161202, Rb Noord-Nederland, Brein v Usenet uploader
Ex parte bevel ex artikel 1019e tegen een uploader van filmwerken op Usenet: dwangsom van  € 2.000 voor iedere dag of gedeelte van een dag dat in strijd met het inbreukverbod wordt gehandeld met een maximum van € 50.000.


IEPT20161122, Rb Noord-Nederland, Belasting Royalty's Auteursrechten

Niet aannemelijk dat auteursrecht eiser op werken waarvoor royalty’s zijn betaald aan stichting heeft overgedragen of dat hij werknemer van die stichting was. Royalty’s uit auteursrechten aangemerkt als bron van inkomsten voor eiser die moeten worden belast als “resultaat uit overige werkzaamheden”. Verplichting eiser om inkomsten aan stichting af te dragen geen kosten voor aftrek: geen kosten gemaakt in verband met behalen inkomsten c.q. uitwinnen auteursrecht.


IEPT20161003, Rb Noord-Nederland, De Maatschap

Voorlopig getuigenverhoor gesloten: geen voldoende belang meer bij horen getuigen, nu uitzending televisieserie heeft plaatsgevonden.

IEPT20160907, Rb Noord-Nederland, Profiel
Het recht van gedaagden om citaten te publiceren strekkende dat de vader van eiser als verzetsstrijder betrokken is geweest bij het verraad van meerdere andere leden van het verzet, prevaleert boven het recht van de verzetsstrijder van bescherming van de eer en goede naam: de citaten zijn niet geformuleerd als verdenkingen. Ondanks dat er controverse rond Zijlema hangt, mochten de citaten wel op de bevindingen van het rapport Zijlema worden gebaseerd. Het feit dat niet op een wetenschappelijke wijze naar het bronnenmateriaal wordt verwezen, is niet bepalend voor de mate waarin de citaten steun vinden in de feiten.  De geschiedschrijving van het Scholtenhuis betreft voorts een publiek belang.

IEPT20160719, Rb Noord-Nederland, Brein v Usenet Uploader
Ex parte bevel ex art. 1019e Rv tegen een Usenet uploader die ruim 18.000 muziekalbums heeft gedeeld op het Usenet: dwangsom van € 2000 voor iedere dag of gedeelte van een dag dat inbreukverbod wordt overtreden met maximum van € 50.000.


IEPT20160617, Rb Noord-Nederland, De Maatschap I

Voorlopig getuigenverhoor 11 getuigen toegewezen: dat verzoeker wellicht niet slaagt in bewijs leidt niet tot misbruik van recht. Ook geen misbruik van recht doordat verzoeker zich wil beraden op in recht betrekken van andere (rechts)personen: niet gebleken dat hij getuigen enkel wil oproepen om ze later in rechte te betrekken en horen partijgetuigen inmiddels verankerd in artikel 164(1) Rv. Zwaarwegend belang verzoeker. Horen één getuige afgewezen: heeft in vroeg stadium werk als regisseur naast zich neergelegd zodat verzoeker geen belang heeft.


IEPT20160617, Rb Noord-Nederland, De Maatschap II

Gelet op deskundigenbericht is onvoldoende aannemelijk gemaakt dat inbreuk is gemaakt op “bedscène” uit boek “De Straatvechter, mijn verhaal”.


IEPT20160527, Rb Noord-Nederland, De Maatschap

Inzage in scenario serie “De Maatschap” toegewezen, mogelijke inbreuk op “bedscène” uit boek “De Straatvechter, mijn verhaal” voldoende aannemelijk: in boek beschreven passage sluit op belangrijke elementen aan op elementen scène De maatschap en niet gebleken dat gegevens publiekelijk bekend zijn. Inbreuk m.b.t. aspect dat eiser terechtstond voor bedrieglijke bankbreuk en werd bijgestaan door zijn vader niet aannemelijk: algemeen bekend feit. Inbreuk ten aanzien van scène waarin gouden manchetknopen worden verkocht niet aannemelijk: te veel verschil met passage boek “ook mijn sieraden gaan onder de hamer”.


IEPT20160408, Rb Noord-Nederland, Bodewes

Niet vast te stellen welke van beide Bodewes takken oudste rechten heeft op gebruik (familie)naam “Bodewes”:  vzgr gaat ervan uit dat partijen even oude rechten hebben. Door aankoop aantal werven heeft Thecla Bodewes c.s. zich mogelijkheid verschaft ook grote(re) zeeschepen te bouwen en repareren. Toevoeging “Thecla” ondervangt verwarringsgevaar: zorgt voor voldoende onderscheidend vermogen handelsnamen gedaagde. Indien handelsnamen worden aangepast met toevoeging “Thecla” ook geen inbreuk op woord/beeldmerk “Bodewes Shipyards”.


IEPT20160329, Rb Noord-Nederland, Events Holland v HRN Events

Handelsnaam “Hoorn Events” in handelsverkeer gebruikt: gebruikt op briefpapier, facturen, op website hoornevents.nl en ter promotie op andere  websites. Beide partijen richten zich op internetgebruikers in heel Nederland die op zoek zijn naar evenementen in regio Hoorn en omgeving. Geen verwarringsgevaar tussen handelsnaam “Hoorn Events” en handelsnaam “HRN Events”: “Hoorn” (een woord) wijkt visueel voldoende af van “HRN” (een afkorting)en aanzienlijke auditieve afwijking door andere uitspraak hoofdletters. Enige begripsmatige overstemming (“HRN” is afkorting van “Hoorn”) onvoldoende voor bestaan van  verwarringsgevaar. Gebruik handelsnaam die veel lijkt op handelsnaam Events Holland niet onrechtmatig door gebrek aan bijkomende omstandigheden.


IEPT20160311, Rb Noord-Nederland, Brein v 2Lions Team

Ex parte bevel ex artikel 1019e Rv tegen lid 2Lions-Team dat zich erop richt om films, televisieseries en andere auteurs- en nabuurrechtelijk beschermde werken gratis voor het publiek beschikbaar te stellen, zonder dat de rechthebbenden daarvoor toestemming hebben gegeven: dwangsom van € 2000 voor iedere dag of gedeelte van een dag dat inbreukverbod wordt overtreden met maximum van € 50.000.

IEPT20160217, Rb Noord-Nederland, Dagboek moeder Vaatstra 
[eiser] heeft voldoende spoedeisend (financieel) belang bij vordering inzake verjaarde dwangsommen. Dwangsommen vloeien enkel voort uit vonnis in kort geding van 18 december 2013 en daarvan bekrachtigde deel in arrest hof. Verjaringstermijn verbeurde dwangsommen bedraagt zes maanden. Verjaring niet gestuit met memorie van grieven of op grond van artikel 3:316 (1) of 3:317 (1) BW. Verjaring voor 66 van 200 dagen tijdig gestuit met brief van 18 maart 2015 van advocaat [gedaagde]  voor € 66.000. [gedaagde] heeft onrechtmatig gehandeld door zonder deugdelijke grondslag executiemaatregelen tegen [eiser] te treffen: moet € 128.818,23 aan verjaarde dwangsommen aan [eiser] terugbetalen.

IEPT20160203, Rb Noord-Nederland, Audio Licht Beeld

Verwarringsgevaar tussen handelsnamen Hof Audio Licht Beeld en Hof. Sprake van merkinbreuk: geen sprake van depot te kwader trouw door eiser, dominerende bestanddeel is HOF en merken worden gebruikt voor soortgelijke werkzaamheden. Eiseres heeft op grond van artikel 7 Aw het uitsluitend recht op foto’s: gedaagde heeft foto’s gemaakt tijdens de dienstbetrekking. Domeinnamen overgedragen: alle activiteiten, dus ook de domeinnamen, zijn ondergebracht in de B.V. van eiseres.