2016

Print this page

IEPT20161219, Rb Zeeland-West-Brabant, BREIN v handelaar gevulde ereaders
Ex parte
bevel ex artikel 1019e Rv tegen iemand die via Marktplaats e-readers verkoopt, gevuld met duizenden illegale Nederlandstalige ebooks: dwangsom van € 2000 voor iedere dag of gedeelte van een dag dat inbreukverbod wordt overtreden met maximum van € 50.000.


IEPT20161207, Rb Zeeland-West-Brabant, Koylu Kip v Köylü Food
Nederlandse rechter bevoegd van de hoofdzaak kennis te nemen: tussen vorderingen bestaat zo’n nauwe band dat een goede rechtsbedeling vraagt om hun gelijktijdige behandeling en berechting. Er is immers sprake van een zelfde feitelijke situatie, namelijk dat Köylü Food via de website van Zöhre gebruik heeft gemaakt van de aanduiding ‘Köylü’ als merk, de vorderingen zijn op dezelfde rechtsgronden gegrond en gezien de uitkomst in de Belgische procedure had Köylü Food een procedure voor de Nederlandse rechter kunnen voorzien. Geen sprake van misbreuk van bevoegdheidsregels ex artikel 8 herschikte EEX-Vo door Koylu Kip: enkel onderhandelingen aangegaan om tot een minnelijke schikking te komen vormt nog geen bewijs van misbruik van de bevoegdheidsregels door Köylü Kip. Procedure in hoofdgeding wordt aangehouden tot in België uitspraak in Hoger Beroep is gedaan: de uitkomst van de Belgische procedure heeft invloed op de grondslag van de door Koylu Kip ingestelde vorderingen in de hoofdzaak.

IEPT20161130, Rb Zeeland-West-Brabant, PFB v CRT
Tussen partijen PFB en CRT is een distributieovereenkomst tot stand gekomen in 2008: blijkens e-mail 5 juni 2008 afspraken gemaakt over verkoop producten PFB door CRT in Europa, met uitzondering Engeland en Ierland en dat PFB op de hoogte zou worden gehouden van marketing en verkoop in Europa en gesproken over mogelijkheid tot exclusief distributeurschap na proefperiode. Geen schending postcontractuele verplichtingen door CRT: geen sprake van concurrentiebeding, geen mogelijkheid tot beroep op redelijkheid en billijkheid, nu tussen partijen geen rechtsverhouding meer bestaat na beëindiging distributieovereenkomst. Artikel uit vakblad Careality levert geen onrechtmatig handelen CRT jegens PFB op: Faco heeft bericht op eigen initiatief en zonder toestemming van CRT op haarklantenportaal geplaatst waardoor het bericht niet aan CRT is toe te rekenen. Geen ongeoorloofd vergelijkende reclame in advertorial in blad Careality ‘PFB Vanish wordt vervangen door Avoyd’: doelgroep begrijpt dat met woorden ‘wordt vervangen’ niet bedoeld is dat PFB-product geheel zou verdwijnen, niet gebleken dat overige mededelingen onjuist zouden zijn en door subjectieve karakter artikel enige overdrijving geoorloofd. Geen slaafse nabootsing verpakking PFB Vanish: voldoende afstand genomen. Onvoldoende gemotiveerd dat CRT op haar website ter ondersteuning van de verkoop van Avoyd marketingmateriaal heeft gebruikt van PFB: kort gebruik zelfde stock-foto als PFB niet onrechtmatig en zorgt niet voor merkbare verwarring en als voormalig distributeur van PFB Vanish mocht CRT oude voorraad verkopen met verwijzing naar PFB Vanish merk als promotionele ondersteuning.

IEPT20160708, Rb Zeeland-West-Brabant, Akzo

Auteursrechtinbreuk op Mix2Win software door ex-werknemer: aannemelijk dat gedaagde rol heeft gespeeld in verspreiding van de illegale Mix2Win software door KIRS.


IEPT20160601, Rb Zeeland-West-Brabant, BenB

Gebruik domeinnaam als doorlink naar website [G] en als e-mailadres geen handelsnaamgebruik. Ook in het verleden geen verwarringsgevaar tussen handelsnamen “Sunsation” en “Sunsational Tanning”: ondernemingen in andere geografische gebieden actief, “Sunsation” beschrijvend voor sensatie en zon, toevoeging “al” en “Tanning” toereikend voor onderscheiding van handelsnaam “Sunsation” en dit geldt te meer door figuratief element in teken “Sunsational Tanning”. Teken “Sunsational Tanning” maakt geen inbreuk op woordmerk “Sunsation”: “Sunsation” beschrijvend en toevoegingen “al” en “Tanning” en figuratief element nemen verwarringsgevaar weg door verschillende totaalindrukken. Gebruik domeinnaam als doorlink is geen merkinbreuk door gebrek aan verwarringsgevaar.

IEPT20160518, Rb Zeeland-West-Brabant, Beekman v Elka Pieterman
Elka Pieterman heeft normaal gebruik merken HOME PARTS onvoldoende onderbouwd, maar beroep op Heilung slaagt voor stofzuigeronderdelen. Geen beroep op coëxistentie-bepalingen. Gevorderde nietigheid en gebruiksverbod beeldmerk HOMEPART toewijsbaar op grond van handelsnaam. Elka Pieterman heeft oudste rechten op handelsnaam Homeparts. Niet relevant is of Homeparts landelijke bekend was. Naam Homeparts zal na vijf jaar nog bekendheid bij het publiek genieten. Verwarringsgevaar handelsnamen Homeparts (Elka Pieterman) en Homepart (Beekman). Beeldmerk HOMEPART is nietig. Beekman handelt door gebruik handelsnaam Homepart in strijd met de oudere merkenrechten van Elka Pieterman.

IEPT20160503, Rb Zeeland-West-Brabant, De Rooy v My Lady
Klein lederwaren De Rooy (bestaande uit 15 artikelen) niet auteursrechtelijk beschermd: geen wezenlijke verschillen met door My Lady overgelegd Umfeld en niet aannemelijk gemaakt dat producten De Rooy eerder op markt waren dan Umfeld. Geen ongeoorloofde slaafse nabootsing: geen eigen plaats op de markt toen My Lady haar producten op de markt bracht, overeenkomsten qua formaat en indeling grotendeels technisch bepaald en voldoende afstand genomen gelet op Umfeld en groot aantal verschillen. Onvoldoende aannemelijk dat My Lady profiteert van wanprestatie ex-werknemer De Rooy.

IEPT20160420, Rb Zeeland West-Brabant, Lichtarchitectuur

Handelsnaam “L.A. Lichtarchitectuur” niet in strijd met Wet op de architectentitel: niet aannemelijk dat geregistreerde architect bescherming nodig heeft ten opzichte van een lichtarchitect.

IEPT20160114, Rb Zeeland-West-Brabant, Brein v Torrentuploader
Ex parte bevel ex art. 1019e Rv tegen Torrentuploader: dwangsom van € 2000 voor iedere dag of gedeelte van een dag dat inbreukverbod geheel of gedeeltelijk wordt overtreden met maximum van € 50.000.