Grensoverschrijdende bevoegdheid

Print this page

Rechtbanken

IEPT20170201, Rb Den Haag, Novomatic v Betsoft
Rb ten aanzien van auteursrechtelijke vorderingen op grond van artikel 6 Rv internationaal bevoegd jegens [B]:  [B] procedeert zonder een bekende woon- of verblijfplaats te hebben opgegeven, zodat voor het bepalen van de internationale bevoegdheid artikel 6 onder e Rv van toepassing is. Deze bepaling is geënt op artikel 5 lid 3 EEX-Vo (oud) en artikel 7 onder 2 EEX II-Vo en moet dan ook in het licht van deze artikelen worden uitgelegd. […]. Nu [B] in de incidentele conclusie enkel heeft betwist dat de Nederlandse rechter bevoegd is, maar voor het geval dat anders mocht zijn niet heeft aangevoerd dat deze bevoegdheid territoriaal moet worden begrensd, volgt de rechtbank het standpunt van Novomatic AG c.s. dat deze bevoegdheid onbeperkt is.

 

IEPT20170124, Rb Overijssel, Google
Geen aanleiding verzoek tot verwijdering URL’s te beperken tot Nederlandse versie Google Search: niet uitgesloten dat internetgebruiker in Nederland gebruik kan maken van andere dan Nederlandse versie Google Search
 

IEPT20150519, Vzgr Rb Den Haag, Vlisco v Stella Jean

Samenvattend is de voorzieningenrechter bevoegd kennis te nemen van de Gemeenschapsmerkenrechtelijke en -modelrechtelijke vorderingen jegens Saks en Moda Operandi voor de Europese Unie.