2017

Print this page

IEPT20171227, Rb Amsterdam, Stichting 123inkt-Huismerk Klanten v HP

Deelnemers Stichting 123inkt-Huismerk Klanten hebben voor wat betreft printers die zij reeds hebben aangeschaft na HP dynamic security update geen belang meer bij gevorderde verboden: wanneer door HP ter beschikking gestelde roll back wordt geïnstalleerd wordt dynamic security verwijderd en werken huismerkcartridges weer, deelnemers die niet van roll back gebruik hebben gemaakt kunnen dat alsnog doen omdat gelet op toezegging HP roll back beschikbaar blijft, dat roll back mogelijk niet bij alle deelnemers bekend is kan Digital Revolution zelf oplossen door deelnemers te informeren, Digital Revolution niet voldaan aan stelplicht dat deelnemers bedenkingen hebben bij roll back en daarvoor goede reden hadden. Stellingen met het oog op verbod ten aanzien van toekomstige aankopen door deelnemers van HP printers te weinig specifiek. Stichting kan niet als collectieve belangenbehartiger ex artikel 3:305a BW worden aangemerkt: bij dagvaarding aangegeven dat op grond van cessie of last en volmacht wordt geprocedeerd, vordering tot schadevergoeding verdraagt zich niet met collectieve actie. Schadevergoeding afgewezen: niet gebleken waarom voor roll back aangeschafte huismerkcartridges niet meer gebruikt konden worden na roll back, waarom aanschafkosten van HP cartridges als schade moeten worden gekwalificeerd en door wie, in welke mate, waarom en tegen welke meerkosten gebruik moest worden gemaakt van andere printfaciliteiten.

 

IEPT20171220, Rb Amsterdam, Medisecurecards v SEM

Overeenkomst door SEM rechtsgeldig opgezegd: beroep van SEM op ernstige tekortkoming als op dwaling wordt gevolgd. SEM handelt in strijd met de tussen SEM en Medisecurecards overeengekomen geheimhoudingsverplichting: aard geheimhoudingsverplichting brengt met zich mee dat het moet blijven bestaan na ontbinding van de overeenkomst en Med-ID kaart van SEM is volledige kopie van de Kaart van Medisecurecards. Identiteitsverschil tussen gedaagde rechtspersonen SEM en Hallo Dokter leidt tot onrechtmatige daad: uit vergaande verwevenheid met SEM kan worden afgeleid dat Hallo Dokter is opgericht om concurrentiebeding te omzeilen.

 

IEPT20171215, Rb Amsterdam, Noordkaap

Uitzending ‘Stegeman op de bres’ over vermeende oplichter Peter van O mag plaatsvinden, mits van O onherkenbaar in beeld wordt gebracht: de dreiging die uitgaat van het recente handelen van van O is niet zodanig dat het publiek voor hem moet worden gewaarschuwd op zo’n manier dat zijn gezicht in beeld komt en zijn volledige naam genoemd wordt.

 

IEPT20171206, Rb Amsterdam, Mavic v Karakter Uitgevers

Niet in geschil dat op voorkant en in fotokatern van boek over Max Verstappen gebruikte foto’s van Verstappen zonder helm zijn portret weergeven. Ook foto’s van Verstappen mét helm betreffen zijn portret: Verstappen is aan de hand van identificerende factoren als zijn racetenue, auto en silhouet duidelijk herkenbaar. Verstappen heeft ondanks verzilverbare populariteit geen redelijk belang in de zin van art. 21 auteurswet om zich tegen openbaarmaking van zijn portret te verzetten: onvoldoende betwist dat de aangeboden vergoeding van 10% van de netto-opbrengst redelijk is gelet op omstandigheid dat het boek tevens algemene nieuwswaarde heeft, de foto’s slechts beperkt en ter ondersteuning van het verhaal zijn gebruikt, en de foto’s al eerder in de media zijn verschenen.

 

IEPT20171121, Rb Amsterdam, Voormalig directeur Buma Stemra

Buma/Stemra hoeft artikelen die mede op basis van haar persbericht en uitlatingen zijn geschreven niet te (laten) rectificeren: begrijpelijk en gerechtvaardigd dat Buma/Stemra persbericht met samenvatting van rapport over boekhouding naar buiten heeft gebracht, samenvatting strookt met inhoud rapport, publicatie naam voormalig directeur en gebruik termen ‘fraude’ en ‘frauduleus’ komen voor rekening journalist, voormalig directeur bovendien tot op zekere hoogte aan te merken als ‘public figure’ die meer dan gemiddelde publiciteit te dulden heeft.

 

IEPT20171116, Rb Amsterdam, MKB Ondernemers v TomTom

Voorlopig getuigenverhoor afgewezen wegens strijd met goede procesorde: onvoldoende inzichtelijk welk gerechtvaardigd belang MKB heeft bij toewijzing verzoek indien bodemrechter de zaak niet zal aanhouden in afwachting van de afronding van de voorlopige getuigenverhoren of geen bewijs opdraagt, aan bodemrechter om te oordelen over bewijslevering.

 

IEPT20171108, Rb Amsterdam, Bsur v Daimler

Rechtbank verklaart zich in incident onbevoegd om kennis te nemen van hoofdzaak over vermeende auteursrechtinbreuk: Landgericht Stuttgart heeft vastgesteld dat forumkeuze voor haar rechtbank rechtsgeldig is en zich exclusief bevoegd verklaard kennis te nemen van het geschil. Proceskosten aan de hand van indicatietarieven voor incidenten in IE-bodemzaken begroot op € 1.000 in plaats van gevorderd bedrag van € 30.000: gaat om eenvoudig incident.

 

IEPT20171107, Rb Amsterdam, Skyworks

Concurrentiebeding geschorst nu het eiser onbillijk benadeeld: relevante kennis eiser ligt vooral op gebied waar bedrijf waar eiser in dienst wil treden niet op actief is.

 

IEPT20171103, Rb Amsterdam, Roxtec v Wallmax

Voorzieningenrechter bevoegd om kennis te nemen van geschil ondanks omstandigheid dat Roxtec en Wallmax partij zijn in  bodemprocedure voor Italiaanse rechter over gelijke vorderingen en dezelfde producten: art. 29 Brussel 1 bis-Verordening staat er weliswaar in beginsel aan in de weg dat de Nederlandse rechter kennis neemt van het geschil, voorzieningenrechter heeft op grond van art. 35 echter wel rechtsmacht om voorlopige of bezwarende maatregelen te treffen. Geen inbreuk op “bulls-eye ontwerp” op voor- en achterzijde van afdichtingsmodules  voor kabels of pijpen: nu het octrooi op de afdichtingsmodules is geëxpireerd mag het eerder beschermde object in beginsel vrij worden gekopieerd, voldoende beargumenteerd dat het ontwerp technisch bepaald is en voort vloeit uit het octrooi. Ook geen inbreuk op Uniebeeldmerken waarop het ontwerp is afgebeeld: merk en teken niet geheel identiek ex art. 9 lid 2 sub a UMeV, verwarringsgevaar ex art. 9 lid 2 sub b UMeV op geen enkele wijze aannemelijk gemaakt en niet voor de hand liggend nu alleen specialisten de producten gebruiken.

 

IEPT20171101, Rb Amsterdam, De Telegraaf

Artikel in Telegraaf over doodsbedreigingen van eiser aan advocaat niet onrechtmatig: artikel vindt voldoende steun in de feiten. Twitterberichten waarin de redacteur eiser een watje en rijp voor de sloop noemt eveneens niet onrechtmatig: berichten zijn persoonlijk en vallen binnen grenzen uitingsvrijheid. Geen onrechtmatige hetze van redacteur jegens eiser: publicaties volgen op eigen acties van eiser waardoor er aanleiding is voor publicatie. 

 

IEPT20171026, Rb Amsterdam, Buma Stemra v CvTA

CvTA mag advies en persbericht over financiën Buma Stemra publiceren nadat om hun zienswijze is gevraagd: advies vanaf dat moment zorgvuldig tot stand gekomen, CvTA wel veroordeeld in proceskosten nu in eerste instantie ten onrechte niet om zienswijze is gevraagd en Buma Stemra hierdoor bezwaar heeft moeten instellen.

 

IEPT20171019, Rb Amsterdam, Mazda

Voldoende aannemelijk gemaakt dat gedaagde directe commerciële band met officiële Mazdanetwerk suggereert door gebruik Mazda beeldmerk/logo: logo onder meer aangebracht in/op showroom, bedrijfspand, raamstickers, visitekaartjes en briefpapier, vroegere commerciële relatie rechtvaardigt dit structurele gebruik niet. Ook door gebruik Mazda woordmerk wordt commerciële band gesuggereerd: woord Mazda op showroomgevel en vlaggen substantieel groter dan bijvoorbeeld het woord ‘occasion’.

 

IEPT20171018, Rb Amsterdam, Het Kinderdagverblijf

Gedaagde heeft onrechtmatig gehandeld door plaatsen valse recensies over kinderdagverblijf: onrechtmatig handelen erkend. Gedaagde dient materiële schade gelegen in loonkosten bestuurders te vergoeden: deze schade hem kan worden toegerekend als gevolg van zijn onrechtmatige daad. Bestaan immateriële schade onvoldoende onderbouwd. Omstandigheid dat buitengerechtelijke kosten reeds door rechtsverzekeraar zijn vergoed, staat niet aan vorderen vergoeding daarvan in de weg: gaat om voorschot dat dient te worden terugbetaald indien de verzekerde de kosten later van iemand anders vergoed krijgt, partijen gaan er klaarblijkelijk vanuit dat voorschot ‘moet’ worden verhaald op gedaagde. Vergoeding kosten kort geding tegen Google toegewezen: noodzakelijk om identiteit gebruiker te verkrijgen en valse recensies te laten verwijderen. Kosten procedure tegen Ziggo/T-Mobile niet vergoed: lag bij starten procedure reeds in de rede dat gedaagde schuldig was aan plaatsen recensies, die bovendien al waren verwijderd.

 

IEPT20171011, Rb Amsterdam, Sijthof

Provisionele voorziening tot o.a. publicatieverbod hoofdstuk 6 en aantal passages uit boek gedaagde afgewezen: nader onderzoek naar feitelijke grondslag aantijgingen vereist dat in de hoofdzaak zal moeten plaatsvinden.

 

IEPT20171011, Rb Amsterdam, Rechtsmacht Internetpublicatie

Verstekvonnis waarin in Panama woonachtige journalist is veroordeeld voor online publicaties over in Israël wonend echtpaar vernietigd: op artikel 6 sub e Rv gestoelde bevoegdheid van Nederlandse rechter is beperkt tot schade die in Nederland is ontstaan en ge-of verboden met betrekking tot Nederlands grondgebied, verstekrechter heeft zich hiertoe niet beperkt. Vorderingen eisers in verzet alsnog afgewezen: onvoldoende onderbouwd dat sprake is van in Nederland geleden schade, hierdoor ontbreekt tevens belang bij ge- of verboden voor Nederlands grondgebied. Eisers hebben onrechtmatig gehandeld door onder verwijzing naar verstekvonnis publicaties te laten verwijderen: verstekvonnis op onrechtmatige wijze uitgelokt door dagvaarding openbaar te betekenen terwijl eisers op de hoogte waren van contactgegevens gedaagde.

 

IEPT20171006, Rb Amsterdam, Pizzabakkers

Als pizzaschep vormgeven logo’s met daarin de namen van de onderneming leiden niet tot verwarringsgevaar tussen pizzaketen De Pizzabakkers en pizza bezorgservice: beperkte overeenstemming door verschillen in vormgeving zoals lettertype, omlijning en plaatsing schep, gedaagden gebruiken logo alleen voor bezorgservice, eisers alleen voor restaurants en omstandigheid dat gedaagden logo al sinds 2014 gebruiken zonder is gebleken van verwarring is indicatie is voor het ontbreken van gevaar daarvoor. Ook geen auteursrechtinbreuk: verschillende totaalindruk door genoemde visuele verschillen.

 

IEPT20170926, Rb Amsterdam, Fremantlemedia

Uitlatingen misdaadverslaggever waarin hij publicist ´kierewiet´ noemt, niet onrechtmatig: eiser is publiek persoon, uiting betrof een waardeoordeel en een weerwoord tegen een waardeoordeel was niet zinvol geweest.

 

IEPT20170920, Rb Amsterdam, Studio Maks

Geen inbreuk op artikel 25 Auteurswet door vermeende onderbelichting rol architect bij gezamenlijk project in vakbladen: sprake van naamsvermelding in colofon, kort geding leent zich niet voor beantwoording van de vraag of de wijze van naamsvermelding recht doet aan de werkelijke gang van zaken. Geen auteursrechtinbreuk door gebruik bestektekeningen: algemene vaststelling dat bestektekeningen voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking komen is gelet op de gemotiveerde betwisting in dit specifieke geval niet voldoende.

 

IEPT20170920, Rb Amsterdam, Pink Ribbon v Charity Gifts

Vordering  € 327.703,99 van Pink Ribbon op Charity Gifts afgewezen: niet onaannemelijk dat Charity Gifts verrekenbare vorderingen op Pink Ribbon heeft, nader onderzoek naar feiten vereist. Vordering tot staken en gestaakt houden inbreuk auteurs- en modelrechten niet toewijsbaar: gezien stand van zaken geen beoordeling inbreuk mogelijk.

 

IEPT20170915, Rb Amsterdam, Toi-Toys v Tinnus

Vzgr onbevoegd m.b.t. vorderingen die zien op gestelde (niet) inbreuk op Gemeenschapsmodelrechten en daarmee verknochte overige stellingen/vorderingen. Uitleg art. 90 GMoV: ‘rechterlijke instanties’ die naar nationaal recht (absoluut en relatief) bevoegd zijn mogen ook over Gemeenschapsmodel oordelen voor nationale territoir, maar alleen Gemeenschapsmodelrechtbanken hebben bevoegdheid voor de gehele Gemeenschap. Wapperverbod is vordering volgens artikel 81 GMoV (en artikel 3 Uitvoeringswet), dat onder exclusieve bevoegdheid Haagse (voorzieningen)rechter valt: stelling dat onrechtmatig wordt gehandeld door wapperen ziet op vraag of inbreuk wordt gemaakt op Gemeenschapsmodelrecht, bij reguliere inbreuk is ook sprake van beslissing over onrechtmatig handelen en wetgever heeft ‘alle vorderingen’ van artikel 81 GMoV in exclusieve bereik van de Haagse (voorzieningen)rechter gebracht.

 

IEPT20170912, Rb Amsterdam, Project Moore v Moore Partners

Handelsnaam “Moore Partners” maakt inbreuk op handelsnaam “Project Moore” door het bestaan van direct danwel indirect verwarringsgevaar. Aannemelijk dat Project Moore handelsnaam “Project Moore” zonder toevoeging “Advocaten” gebruikt. Handelsnaam gedomineerd door bestanddeel "Moore", bestanddelen "Project" en "Partners" beschrijvend. Bestanddeel "Moore" niet beschrijvend voor IT-activiteiten. Aannemelijk dat activiteiten partijen in ieder geval complementair aan elkaar zijn en zelfs overlap vertonen. Beide partijen opereren landelijk. Op grond van het voorgaande is aannemelijk geworden dat het gevaar bestaat dat het publiek bij de huidige stand van zaken de ondernemingen van partijen met elkaar zal verwarren ("directe verwarring") of in ieder geval de indruk zal hebben dat de ondernemingen in verband met elkaar staan ("indirecte verwarring"). 

 

IEPT20170906, Rb Amsterdam, Mavic v Picnic

Lookalike uit Picnic commercial aangemerkt als portret Max Verstappen: portret betreft niet per definitie persoon zelf en lookalike vertoont door zelfde pet, raceoutfit, haarkleur, silhouet en postuur alle karakteristieke kenmerken van Verstappen waardoor bij het publiek het beeld van Verstappen wordt opgeroepen. Gebruik portret Verstappen is onrechtmatig: Verstappen geniet verzilverbare populariteit, exclusief contract met Jumbo betekent niet dat Verstappen geen commercieel belang meer heeft, Picnic komt in het kader van artikel 10 EVRM weliswaar een zekere vrijheid toe om zich op humoristische wijze te uiten, maar omstandigheid dat het gaat om reclame-uiting waarbij bewust het beeld van Verstappen is opgeroepen zonder daarvoor een vergoeding aan te bieden weegt zwaarder. Partijen mogen zich bij akte uitlaten over hoogte vergoeding: geabstraheerd van de omstandigheid dat Verstappen niet zou hebben ingestemd met de commercial van Picnic moet de hypothetisch bedongen vergoeding worden beschouwd als de geleden schade.

 

IEPT20170901, Rb Amsterdam, Tjins

Gedaagde niet gerechtigd om handelsnaam en logo TJIN’S te gebruiken: samenwerking geen grond (meer) voor gebruik, voeren naam TJIN’S leidt tot verwarringsgevaar wegens aard, vestigingsplaats en publiek ondernemingen, gebruik logo onrechtmatig wegens auteursrechtinbreuk.

 

IEPT20170831, Rb Amsterdam, Zoom in v MN

Veroordeling Zoom.in om MN toegang te verlenen tot haar CMS voor beheer YouTubekanalen alsnog geschorst: e-mail YouTube aangemerkt als nieuw feit waaruit blijkt dat de kanalen van Zoom.in bij voldoening aan het vonnis door YouTube op zwart zullen worden gezet waardoor een noodtoestand ontstaat.

 

IEPT20170816, Rb Amsterdam, Handelsnamen Zuidas

Geen inbreuk op handelsnaam tandarts door namen die gedaagde als handelsnaam dan wel adword gebruikt: weliswaar kan naast merkhouder ook degene die rechtmatig een handelsnaam voert bepaald adword-gebruik verbieden, maar de handelsnaam van eiser is zeer beschrijvend voor een tandartsenpraktijk aan de Zuidas waardoor deze slechts zeer geringe mate van bescherming geniet, andere woordvolgorde en ontbreken hoofdletter A in Zuidas zorgen bovendien voor voldoende verschil om gebruik te kunnen rechtvaardigen.

 

IEPT20170809, Rb Amsterdam, Riot Games

In League of Legends gebruikte ‘skin’ Striker Lucian maakt inbreuk op portretrecht Edgar Davids: donkere huidskleur, sportief postuur, agressieve speelstijl, zwarte dreadlocks en een sportbril, gecombineerd met een voetbaluniform maken Striker Lucian tot een portret van Edgar Davids en de verzilverbare populariteit die Edgar Davids geniet vormt een redelijk belang zich tegen de commerciële exploitatie van zijn portret te verzetten.

 

IEPT20170804, Rb Amsterdam, Zoom in v MN

Vorderingen Zoom.in in nieuw executiegeschil over vonnissen (IEPT20170601) en (IEPT20170711) waarin Zoom.in is veroordeeld om MN toegang te verlenen tot haar CMS afgewezen: eventuele schrijffouten niet aangemerkt als substantiële fouten, enige nieuwe element dat Zoom.in heeft toegevoegd aan betoog dat zij van Youtube geen "Content Owner" bevoegdheden mag toekennen aan MN, zijn recente e-mails waaruit niet duidelijk blijkt dat Youtube relatie met Zoom.in zal verbreken of Zoom.in anderszins in een noodtoestand zal komen te verkeren bij verschaffing toegang aan MN. Dwangsommen verdubbeld: voldoende blijk van onwil om aan veroordeling te voldoen.

 

IEPT20170726, Rb Amsterdam, Spinnin Records

DJ verplicht om tijdens contractsperiode gereed gekomen producten exclusief aan Spinnin Records aan te bieden. Bij Universal uitgebrachte Instrumental Mix was gereed voor het einde van contractsperiode bij Spinnin Records: nummer vertoont grote overeenkomsten met binnen contractsperiode live ten gehore gebrachte versie. Dit geldt niet voor de vocale versies: onweersproken gesteld dat na eindigen contractsperiode nog vocale, muzikale en compositorische wijzigingen zijn aangebracht. Partijen mogen zich bij akte uitlaten over vraag of verschillende versies van het nummer als één productie moeten worden beschouwd.

 

IEPT20170726, Rb Amsterdam, Holland Ticket Services v Hello Amsterdam

Geen spoedeisend belang bij vorderingen omtrent gestelde inbreuk op exclusieve licentie op omslag en logo pocketgids: onvoldoende aannemelijk dat er een tweede editie van de pocketgids zal komen met dezelfde stijl.

 

IEPT20170719, Rb Amsterdam, MKB Ondernemers v TomTom

Inzage in "alle e-mails" afgewezen m.b.t. onderhandelingen over gebruik teken "Tom": geen bepaalde bescheiden en geen rechtmatig belang door enkel vermoeden dat TomTom op de hoogte was van naamswijziging MKB.

 

IEPT20170719, Rb Amsterdam, Schaatsenfabriek Viking v Viking Outdoor Footwear

Overeengekomen zin “Viking Fottoy will only use the Viking trade marks for boots (not for other outdoor footwear) in the Benelux” levert Viking Outdoor Footwear niet de verplichting op om alle professionele wederverkopers te verbieden haar schoenen te verkopen in de Benelux: zowel de tekst van de overeenkomst als de overige omstandigheden rechtvaardigen een dergelijke uitleg niet. De reikwijdte van de term boot wordt aan de hand van de betekenis naar de Engelse taal vastgesteld op schoeisel dat net iets boven de enkel komt: niet gebleken waarom de (Nederlandstalige) Van Dale definitie leidend zou moeten zijn in een Engelstalig overeenkomst tussen een Nederlandse en Noorse partij. Overeengekomen beperking van het merkgebruik ziet enkel op in de overeenkomst opgenomen merken: niet gebleken van feiten of omstandigheden die een afwijking in de letterlijke tekst van de overeenkomst rechtvaardigen.

 

IEPT20170711, Rb Amsterdam, Conclusion v PWC
Gebruik slogan DIGITAL DONE DIFFERENTLY door PWC niet onrechtmatig jegens eiser die slogan BUSINESS DONE DIFFERENTLY gebruikt: niet aannemelijk dat verwarring ontstaat daar de slogans niet identiek zijn, partijen de slogan gebruiken in combinatie met de naam van hun onderneming en de klantengroep van beide partijen bestaat uit deskundig publiek dat zich goed oriënteert bij de keuze een voor dienstverlener. Daarnaast zijn er geen bijkomende omstandigheden die het gebruik van de slogan onrechtmatig maken: het enkele feit dat PWC een opdracht heeft uitgevoerd bij Conclusion en toen kennis kon nemen van de slogan is hiervoor niet voldoende, ook het genoemde gevaar voor verwatering is dat niet, nu de woordcombinatie DONE DIFFERENTLY als een gangbare combinatie wordt aangemerkt.

IEPT20170711, Rb Amsterdam, MN v Zoom in
Uitlatingen directeur Zoom.in in Quote artikel over geschil tussen Zoom.in en MN hoeven niet te worden gerectificeerd: na ontkenning is niet duidelijk of gewraakte uitlatingen daadwerkelijk in die bewoordingen zijn gedaan, uitlatingen maken bovendien deel uit van een fel debat tussen beide partijen.

 

IEPT20170711, Rb Amsterdam, Zoom in v MN

Vordering tot schorsing executie kort geding vonnis (IEPT20170601) over toegang tot CMS voor beheer Youtube kanalen grotendeels afgewezen: slechts met betrekking tot ‘rollup tool’ om nieuwe kanalen toe te voegen wordt ernstig rekening gehouden dat Zoom.in in de onmogelijkheid verkeert om aan het vonnis te voldoen, voor de overige mogelijkheden die MN zijn onthouden is niet aan het vonnis voldaan en is ook geen sprake van de onmogelijkheid hieraan te voldoen. Geen sprake van een vonnis dat klaarblijkelijk op een misslag berust: geen ‘evidente fout’ wegens door elkaar halen begrippen nu MN dit gemotiveerd heeft betwist en ook Youtube geen opheldering over de begrippen heeft gegeven.

 

IEPT20170630, Rb Amsterdam, RateGain v Fornova

Gestelde inbreuk op IE-rechten digitaal hulpmiddel waarmee het onder de marktprijs aanbieden van hotelkamers kan worden opgespoord onvoldoende onderbouwd.


IEPT20170629, Rb Amsterdam, Ziggo v Fox en EMM
Onvoldoende aannemelijk dat Ziggo op grond van artikel 9 van distributieovereenkomst tussen Ziggo B.V. en EMM en FOX ook abonnees van zusteronderneming Ziggo Services B.V. (voormalig UPC Nederland) mag bedienen: gelet op de zorg die door beide partijen en hun bedrijfsjuristen aan deze bepaling is besteed brengt meest voor de hand liggende taalkundige betekenis mee dat Ziggo televisiesignalen wel aan (toekomstige) dochterondernemingen mag doorgeven, maar niet aan (toekomstige) zusterondernemingen en bodemrechter zou oordelen dat Ziggo niet is geslaagd in tegenbewijs m.b.t. deze uitleg van artikel 9.

IEPT20170614, Rb Amsterdam, Link Advocaten v Linq Advocaten
Rb Amsterdam ex artikel 4.6 (1) BVIE en 102 Rv bevoegd kennis te nemen van mogelijk inbreukmakend gebruik van (merk)naam door Roermonds advocatenkantoor: gesteld inbreukmakend gebruik speelt zich af op website en social media-kanalen waarmee de uitingen op heel Nederland zijn gericht en gestelde inbreuken dus ook in het arrondissement Amsterdam plaatsvinden.

IEPT20170607, Rb Amsterdam, Het Parool

Uitlatingen Het Parool over link vastgoedhandelaren met criminaliteit niet onrechtmatig: zaak van publiek belang uitlatingen mede gaan om verkoop voormalige politiebureaus, uitlatingen geven weer wat tussen partijen reeds vaststaat, geen schending persoonlijke levenssfeer nu artikelen zien op zakelijk bestaan eisers.

IEPT20170607, Rb Amsterdam, Unseen
Auteursrecht op 37 foto’s uitgeput: door enkele eigendomsovergang is reeds sprake van "in het verkeer brengen" en onvoldoende gesteld of gebleken dat er beperkingen waren aan beschikbaarheid afdrukken.Geen sprake van slechts verbreiding van de foto’s: overdracht aan [D] heeft reeds plaatsgevonden na de eerste openbaarmaking in New York.

 

IEPT20170606, Rb Amsterdam, SED v Artikel 1
Benelux beeld-/woordmerken “Artikel 1” geldig: voorshands aangenomen dat woordmerk onderscheidend vermogen heeft en niet beschrijvend is door inschrijving bij BBIE. Geen depot te kwader trouw van woordmerk kort na oprichting partij “Artikel 1”: depot diende ter (betere) bescherming van oudere rechten SED. Woord- en beeldmerk gebruikt ter onderscheiding diensten SED (beleidsadviezen, trainingen, workshops en debatten). Partij Artikel 1 gebruikt naam in economisch verkeer: sprake van zakelijke activiteiten, bestaande uit inkomsten van leden en uitgaven voor het partijbureau en lezingen. Partijnaam “Artikel 1” maakt inbreuk (sub a) op Benelux woord-/beeldmerken “ARTIKEL 1”: visueel, auditief en begripsmatig zijn merk en teken gelijk en dezelfde diensten. Verwarringsgevaar tussen Benelux-woord/beeldmerken “ARTIKEL 1” en partijnaam “Artikel 1”. Niet uit te sluiten dat SED zich in bodemprocedure op artikel 2.20(1) sub d BVIE kan beroepen.


IEPT20170601, Rb Amsterdam, MN v Zoom in
Zoom.in onvoldoende aannemelijk gemaakt dat voldoen aan verplichtingen jegens MN zou leiden tot de teloorgang van het bedrijf: geenszins valt te concluderen dat een overeenkomst met YouTube, met behoud identiteit en zelfstandigheid van MN, niet in overeenstemming zou zijn te brengen met het nieuwe YouTube beleid. Zoom.in onvoldoende aannemelijk gemaakt dat opschorting gerechtvaardigd zou zijn omdat MN ernstig tekort zou zijn geschoten in de nakoming van haar eigen verplichting: Zoom.in heeft MN niet in gebreke gesteld en de volledige overname bedrijfsvoering van MN gaat veel verder dan ‘opschorten’. Voldoende aannemelijk dat de rechter in een eventuele bodemprocedure zal oordelen dat Zoom.in geen goede gronden heeft om de Overeenkomst niet langer na te komen. Vorderingen Zoom.in in reconventie tot nakoming van de Overeenkomst en het verwijderen van een tekst over vertraging in betaling op de website MN, niet toewijsbaar: Zoom.in onvoldoende specifiek kenbaar gemaakt waar MN tekort schiet en Zoom.in onvoldoende onderbouwd dat de tekst op de website van MN jegens haar onrechtmatig zou zijn.

IEPT20170519, Rb Amsterdam, BVA Auctions
Eiser ontvankelijk in zijn vordering tot (terug)betaling van € 1496,10, de buitengerechtelijke kosten en de wettelijke rente over de hoofdsom: Eiser juiste partij gedagvaard, namelijk BVA als verkopende partij. Sprake van oneerlijke handelspraktijk door misleidende presentatie: door Mercedes-logo op de imitatie velgen en tekst bij advertentie dat de velgen geschikt zijn Mercedes, mag de consument ervan uitgaan dat de velgen authentiek zijn. Oneerlijke handelspraktijk komt voor rekening en risico BVA. Het is de verantwoordelijkheid van de verkoper om de juiste mededeling te presenteren aan de gemiddelde consument en deze verantwoordelijkheid kan niet worden afgeschoven op de koper.

IEPT20170512, Rb Amsterdam, Mediamaatjes

Website 925.nl kan zich beroepen op citaatrecht bij plaatsen reclameposter met daarop een door eiser gemaakte foto in artikel over lingeriemerk Sapph: beroep op citaatrecht vereist niet dat sprake is van serieuze media, foto is als onderdeel reclamecampagne Sapph rechtmatig openbaar gemaakt, poster maakt logisch en niet overheersend onderdeel uit van het artikel, gebrek aan naamsvermelding eiser kan 925.nl niet worden tegengeworpen nu de naam van eiser ontbreekt op de door Sapph gepubliceerde poster.

 

IEPT20170503, Rb Amsterdam, Verweij v Giordano Enterprises

Onvoldoende aannemelijk dat Verweij vooropgezet plan had om Giordanio Enterprises in onderhandelingen te betrekken, met geen ander doel dan het normaal gebruik van Beneluxwoordmerk GIORDANO tegen te gaan: het is immers de Giordano-groep geweest die met de e-mail van [X] van 14 januari 2014 contact heeft gezocht met Verweij. Bewijslast normaal gebruik ex artikel 2.26(2) BVIE bij merkhouder gelegd: merkhouder heeft erkend dat zij geen gebruik van merk heeft gemaakt in fysieke winkels en dat er andere vormen van normaal gebruik zijn geweest. Geen normaal gebruik: geen op Benelux gerichte marketingactiviteiten ondernomen, gemiddelde jaaromzet van € 383,69 in Benelux te verwaarlozen in vergelijking met jaaromzet 2015 van €  609 miljoen van Giordano.
 

IEPT20170501, Rb Amsterdam, Eredivisie v Café Oud-Noord

Amsterdams café bij verstekvonnis veroordeeld voor auteursrechtinbreuk door tonen eredivisiewedstrijden zonder toestemming rechthebbenden: het gevorderde komt de voorzieningenrechter niet onrechtmatig of ongegrond voor.

 

IEPT20170426, Rb Amsterdam, XS News v Abavia

Hostingprovider Abavia moet gegevens van uploaders ongeautoriseerde content verstrekken aan tussenpersoon XS News: doelbeschermingsbeginsel niet van toepassing nu het gaat om bescherming van de rechten van derden,  onrechtmatige daad biedt voldoende concrete wettelijke grondslag als bedoeld in artikel 15 e-privacy richtlijn, XS News heeft eigen belang bij toewijzing vordering nu hiermee gerechtelijke procedure tegen Brein kan worden ontlopen en voldoende aannemelijk dat de uploaders op grote schaal auteursrecht en naburige rechten hebben geschonden.


IEPT20170419, Rb Amsterdam, Het Parool

Artikel in Parool over dat de overheid eiser als stroman van [naam 1] ziet en daarom zijn vergunningen voor zijn gokhallen ontneemt niet onrechtmatig: eiser publiek figuur door strafzaak en zelf opzoeken media-aandacht en artikel en zinsnede vinden voldoende steun in feitenmateriaal.

 

IEPT20170419, Rb Amsterdam, Stichting Laat Ondertitels Vrij v Brein
SLOV op grond van statuten en omstandigheid dat belangen van de groep die zij vertegenwoordigt gelijksoortig zijn ontvankelijk. Ondertitelingen zijn vertalingen die krachtens artikel 13 Aw aan te merken zijn als verveelvoudiging, waarvoor in  beginsel toestemming auteursrechthebbende oorspronkelijke werk vereist is (artikel 10(2) Aw. Ondertitels kunnen zelfstandig werk zijn, maar ook dan is voor vervaardiging en openbaarmaking toestemming auteursrechthebbende oorspronkelijke werk nodig.  Openbaarmaken ondertitels zonder toestemming van de auteursrechthebbende is inbreukmakende handeling. Geen (algemeen) uitgangspunt dat steeds een afzonderlijke toets moet plaatsvinden aan de hand van artikel 10 (1) EVRM en/of artikel 11 Handvest.

 

IEPT20170419, Rb Amsterdam, Google

Eiser kan op grond van art. 7 en 8 Handvest grondrechten EU in beginsel verlangen dat op hem betrekking hebbende informatie niet wordt getoond bij zoekopdracht op diens naam: inmenging grondrechten slechts wegens bijzondere redenen gerechtvaardigd door belang dat publiek heeft bij toegang tot de informatie. Vordering tot verwijdering nieuwsartikel uit zoekresultaten bij zoekopdracht op volledige naam Eiser toegewezen: onvoldoende grond om Eiser aan te merken als ‘public figure’, onvoldoende duidelijk waarom publiek belang heeft bij toegang tot artikel bij zoeken op volledige naam Eiser.


IEPT20170412, Rb Amsterdam, IKEA
Geen slaafse nabootsing Ikea van Proplamp van eiseres: ontwerpers waren niet bekend met de Proplamp en media aandacht was in 2014 terwijl ontwerp Ikea lamp in 2013 was afgerond. Geen bewijsaanbod gedaan gericht op ontlening. Geen nodeloze verwarring.

IEPT20170406, Rb Amsterdam, TMG v Loterijverlies
Mogelijke beïnvloeding berichtgeving Telegraaf over handelswijze Staatsloterij is kwestie van algemeen belang. Reeks twitterberichten valt binnen grenzen uitingsvrijheid Loterijverlies: geen sprake van directe dreigementen en/of laster.  Uitingen in informatiebrief wel onrechtmatig: vermelding telefoonnummer Telegraaf-journalist in combinatie oproep hem negatief te benaderen is ontoelaatbare inbreuk op zijn persoonlijke levenssfeer.

 

IEPT20170328, Rb Amsterdam, Dyson v Miele
Handelen in strijd met bepalingen inzake oneerlijke handelspraktijken kan onrechtmatig handelen jegens concurrent opleveren: deze bepalingen bieden niet slechts bescherming aan consumenten. Van onrechtmatig handelen door Miele jegens Dyson is echter geen sprake: gebruik van de term ‘gecertificeerd’ door Miele bij aanprijzing stofzuiger vereist niet dat daaraan een keurmerk ten grondslag ligt, onaannemelijk dat
de gemiddelde consument de mededeling ‘volledig gescheiden legen van grof vuil en fijnstof zonder dat het opdwarrelt’ zal opvatten als 100% fijnstof-vrij.


IEPT20170328, Rb Amsterdam, De Volkskrant

Recensie waarin eiser onder andere “gekkie” en “koning van dit gekkenhuis” wordt genoemd niet onrechtmatig: boek waarin eiser wordt besproken geeft voldoende aanleiding voor deze waardeoordelen, eiser heeft zich in eerdere publicaties in sterke bewoordingen geuit, eiser is publiek figuur en eiser kan zich niet beroepen op reputatieverlies omdat dit reputatieverlies nu gevolg is van het eigen handelen.

IEPT20170324, Rb Amsterdam, Helftheuvel v Intertoys

Helftheuvel ontvankelijk ondanks bepaling franchiseovereenkomst dat zij moet meewerken aan minnelijke regeling: gevorderde verbod op grond van schending franchiseovereenkomst kan niet door dergelijke bepaling worden geblokkeerd. Niet aannemelijk dat Helftheuvel nog belang heeft bij verbod om Bart Smit-winkels tot Intertoys winkels om te bouwen in licht van uitspraak Vzgr tegen andere franchisenemer en toezeggingen Intertoys. Gevorderde veroordeling om in overleg te treden over het ombouwen Bart Smit-winkels in exclusieve gebied Helftheuvel naar Intertoys winkels afgewezen: Intertoys gehouden franchiseovereenkomst na te komen en onvoldoende onderbouwd dat er omstandigheden zijn die ertoe leiden dat de ombouw naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet (meer) kan worden geweigerd.

IEPT20170315, Rb Amsterdam, SBS
Uitzending “Gestalkt” van SBS niet onrechtmatig: het onderwerp 'stalken' betreft een maatschappelijk probleem en deel uitzending vindt voldoende steun in feitenmateriaal. Uitspraak dat eiser contactverbod ‘compleet aan zijn laars lapt’ wel erg stellig, maar programmamakers hebben daarin meer vrijheid, privacy eiser voldoende gewaarborgd en hoor en wederhoor toegepast.

IEPT20170310, Rb Amsterdam, FSEL v Verum
Vzgr Amsterdam bevoegd: escrowovereenkomst mb.t. gestelde inbreukmakende software aangegaan met Softcrow te Amsterdam, waardoor schadebrengende feit zich daar voordoet. Aannemelijk dat rechten op server-exemplaar FDR 2 vermoedelijk zijn uitgeput, waardoor eigen gebruik hiervan door Verum geen inbreuk maakt op rechten FSEL. Wel aanwijzingen dat Verum inbreuk maakt op auteursrecht FSEL door FDR 2 in haar software ASD/Dezyne ten behoeve van derden te gebruiken en exploiteren. Aannemelijk dat de rechten met betrekking tot de broncode van Verum Oud niet op Verum zijn overgegaan. Onvoldoende concreet gevaar dat de broncode met derden is of zal worden gedeeld door Verum. Hoewel inbreuk auteursrecht aannemelijk is worden de vorderingen vanwege grote belangen Verum dat niet zonder FDR kan functioneren afgewezen. Opheffing beslag afgewezen.

IEPT20170308, Rb Amsterdam, Otazu
Depot Benelux-woordmerken [merk 4] en [merk 2] niet te kwader trouw: bekendheid als persoon onder een bepaalde naam is geen gebruik van die naam voor waren of diensten, voldoende onderbouwd dat Timore (moedermaatschappij RO3) depot van teken “[merk 2]” ten behoeve en in het belang van RO3, de onderneming waarbij eiser op dat moment was betrokken, heeft verricht en depot teken “[merk 4]” door Otazu Licence verricht ten behoeve van RO3. Normaal gebruik Benelux-woordmerk [merk 1] aangetoond met overlegging foto’s en verklaring online sales manager. Benelux-woordmerk OTAZU (805435) vervallen verklaard: geen verzet tegen doorhaling. Benelux-woordmerk OTAZU (673316) alleen in stand gelaten voor shawls: voor overige niet tegen doorhaling verzet. Geen misbruik van recht door merken [merk 4], [merk 2], [merk 1] en OTAZU en domeinnamen te handhaven: merken rechtmatig verkregen. Eiser moet bewijzen dat werken waarop hij stelt auteursrecht te hebben en waarop inbreuk zou worden gemaakt zijn vervaardigd voordat hij in dienst trad bij RO3 of nadat het dienstverband werd verbroken. Geen belang bij gestelde inbreuk op foto’s. Onvoldoende onderbouwd dat eiser auteursrechthebbende sierraden is. Eiser geen auteursrechthebbende op logo Otazu: onvoldoende onderbouwd dat hij logo in 1992 heeft ontworpen, wel aangetoond dat logo in 2005 werd gebruikt en auteursrecht ligt krachtens artikel 7 Aw bij een van de vennootschappen waar eiser in dienst is getreden. Geen belang bij gestelde inbreuk portretrecht. Geen slaafse nabootsing: betreft in de kern bezwaar tegen kopiëren stijl eiser, waarvoor bijkomende omstandigheden zijn vereist die onvoldoende zijn gesteld. Deponeren naam eiser als merk niet onrechtmatig: eiser bij RO3 gaan werken, een doorstart van onderneming eiser, maar waar ondernemingsrisico bij [gedaagde sub 3] lag en niet onrechtmatig dat [gedaagde sub 3] om investeringen te waarborgen is overgegaan tot registreren merken. Reconventie: Verwarringsgevaar (associatie) tussen teken “[merk 5]”  van eiser en [merk 4]  en  [merk 2]: eerste woord stemt volledig overeen, waardoor publiek [merk 5] zou beschouwen als aan merken 4, 2 en 1 verbonden onderneming. Verwarringsgevaar (associatie) tussen logo waarin de letters O-T-A-Z-U zijn te ontwaren en OTAZU Benelux-merken en [merk 2]: publiek zou denken dat er commerciële band tussen eiser en OTZ bestaat. Uitlatingen eiser over dat  [gedaagde sub 3]  en [gedaagde sub 4] tot de maffia horen en dat verkochte producten namaak zijn onrechtmatig: juistheid uitingen op geen enkele wijze onderbouwd.   
 

IEPT20170222, Rb Amsterdam, Berns v Vibe Entertainment
Merkinbreuk Vibe Entertainment op Beneluxbeeldmerk 'We All Love 80’s, 90’s 00’s' van Berns Holding: identiek beeldmerk gebruikt voor dezelfde diensten. Schade Berns teruggebracht naar € 1750,00: facturen van Berns zien niet alleen op gebruik beeldmerk, Vibe Entertainment heeft beeldmerk 2 jaar gebruikt en beeldmerk stond maar bij 1 act van de 2500 op de website van Vibe Entertainment.

IEPT20170221, Rb Amsterdam, De Bezige Bij en BNN-Vara

De publicatie van een verhaal in een boek over een taxichauffeur met Gilles de la Tourette en het item over dit boek waarin het verhaal wordt besproken in De Wereld Draait Door, niet onrechtmatig. Er lijkt geen sprake van ernstige schendingen van de privacy van de taxichauffeur. BNN-Vara had voorafgaand aan de uitzending van DWDD geen aanwijzingen dat de taxichauffeur niet had ingestemd met publicatie. De foto die getoond is in de uitzending betreft een normale foto: niet valt in te zien welk redelijk belang de taxichauffeur heeft om zich daartegen te verzetten.

IEPT20170214, Rb Amsterdam Nationale Notaris v Nationale Notariskluis
Eiser nog steeds spoedeisend belang: gedaagde niet volledig gevolg gegeven aan haar toezegging de naam niet meer te gebruiken. Vorderingen Nationale Notaris Holding tot staken of gestaakt houden van inbreukmakend gebruik naam ‘NATIONALE NOTARISKLUIS’ door Nationale Notariskluis toegewezen: website gedaagde vermeldt teken‘NATIONALE NOTARISKLUIS’. Toewijzing vordering beperkt tot verbod gebruik naam ‘NATIONALE NOTARISKLUIS’. Volledige proceskosten toewijsbaar: geen verweer tegen aanspraak eiseres gevoerd.

 

IEPT20170313, Rb Amsterdam, Stichting Kankantrie
Stichting Kankantrie wordt ondanks ontbreken schriftelijke bewijsstukken als auteursrechthebbende Groot Surinaams Kookboek gezien: Kankantrie is als auteursrechthebbende opgenomen in het boek, er is nooit geprotesteerd tegen het uitgeven van het boek en gedaagde heeft met het sluiten van een distributieovereenkomst met de Stichting erkend dat het auteursrecht bij de Stichting ligt. Sprake van auteursrechtinbreuk: niet bestreden dat gedaagde zowel de oorspronkelijke versie met aangepaste streepjescode als een herziend exemplaar dat voor 95% gelijk is aan de oorspronkelijke versie op de markt brengt.

IEPT20170208, Rb Amsterdam, SHM v Boretti
Alle vorderingen Sure Heat op Boretti aan SHM gecedeerd. Voldoende belang Sure Heat om zich bij cessionaris SHM te voegen. Sure Heat heeft documenten aan Chant ter beschikking gesteld, waarvan Boretti op de hoogte was en op grond waarvan productie huidige buitenkeukens Boretti plaatsvindt. SHM krijgt gelegenheid te bewijzen dat Boretti op de hoogte was van geheimhoudingsovereenkomt tussen SHM en Chant. Geen slaafse nabootsing: SHM brengt geen eigen producten onder eigen naam op Nederlandse markt. Misleidende en oneerlijke handelspraktijk Boretti  jegens consumenten. Oneerlijke handelspraktijk niet onrechtmatig jegens concurrent Sure Heat: niet gesteld dat handelspraktijk Sure Heat schade berokkent. SHM Bernini geen auteursrechtelijk beschermd werk: oorspronkelijk karakter en creatieve keuzes onvoldoende onderbouwd in het licht van het “Umfeld”. SHM Marciano en SHM Da Vinci niet auteursrechtelijk beschermd: modellen waarop zij zijn gebaseerd – die voor het eerst in de VS op de markt kwamen - niet auteursrechtelijk beschermd in de VS. Geen inbreuk op handleidingen die Sure Heat voor Boretti heeft vervaardigd: Boretti is krachtens artikel 8 Aw maker van de handleidingen.

IEPT20170203, Rb Amsterdam, Pixfund
Auteursrechtinbreuk door vier foto’s eiser onder meer op website glmrr.com te plaatsen. Beroep op citaatrecht faalt: foto’s geen ondergeschikt onderdeel van de publicatie. Schadevergoeding van € 1.000 (€ 250 per foto) volgens tarievenlijst Stichting Foto Anoniem: onvoldoende onderbouwd dat gebruikelijke vergoeding eiser € 500 per foto betreft. Geen opslag voor ontbreken toestemming en gebrek naamsvermelding. Proceskostenveroordeling volgens liquidatietarief: toegewezen schadevergoeding fractie van gevorderde schadevergoeding, niet ingegaan op in minnelijk traject door Pixfund aangeboden bedrag dat hoger is dan toegewezen schadevergoeding en schade heeft beperkte omvang.

IEPT20170202, Rb Amsterdam, Mijn Gevecht
Boek “Mijn gevecht” hoeft niet uit de handel te worden gehaald: beschuldigingen aan adres eiser vinden voldoende steun in feitenmateriaal, journalistiek onderzoek voldoende zorgvuldig uitgevoerd en sprake van hoor en wederhoor.

IEPT20170201, Rb Amsterdam, Pauw v Purdey
Pauw jasje auteursrechtelijk beschermd: verzameling van elementen levert persoonlijke stempel van de maker op. Purdey jasje maakt geen inbreuk op Pauw jasje: geen overeenstemmende totaalindruk door o.a. verschillen in mouwlengte, afwerking en lengte van de jasjes. Geen slaafse nabootsing: onvoldoende invulling aan duiding van het relevante publiek. Vaststellingsovereenkomst moet zo worden uitgelegd dat op Purdey verplichting rust om op geen enkele wijze gebruik te maken van Pauw producten/ontwerpen. Onvoldoende weerlegd dat Purdey jasje geïnspireerd is door het Pauw jasje. Purdey mag tegenbewijs leveren tegen voorshands oordeel Rb dat Purdey in strijd met vaststellingsovereenkomst heeft gehandeld. Proceskostenveroordeling ingetrokken kort geding op gelijke wijze als proceskostenveroordeling in conventie: reden van intrekken kort geding niet vast te stellen.

IEPT20170131, Rb Amsterdam, De Huizendokter
Vorderingen afgewezen vanwege gebrek aan spoedeisend belang. Dat eiser een tijd uit de running is geweest komt voor eigen belang en de door eiser gestelde recente reclame-en uitbreidingsactiviteiten zijn onvoldoende aannemelijk gemaakt.

IEPT20170125, Rb Amsterdam, Spybril
120 uur taakstraf voor medeplegen van inbreuk auteursrecht en diefstal in vereniging van examenvragen CBR en IBK: de rechtbank stelt vast dat het met een spybril opnemen van examenvragen van het CBR en IBKI, en deze beelden vervolgens verwerken in een theorie-cursus, zonder meer is aan te merken als een verveelvoudiging in de zin van de Auteurswet.

IEPT20170125, Rb Amsterdam, OraSure v Utermohlen
Geen ongeoorloofd gebruik door Utermöhlen van door haar verkochte know how: uit deskundigenbericht volgt dat vakman op betrekkelijk eenvoudige wijze op basis van octrooi, algemeen toegankelijke bronnen en bestudering Histofreezer de Cryo Professional kan ontwikkelen.

IEPT20170112, Rb Amsterdam, Spin Master v High5
Vzgr bevoegd te oordelen over inbreuk Gemeenschapsmodel op grond van artikel 90(1) GModV: zou ook bevoegd zijn kennis te nemen van vorderingen op grond van Beneluxmodel. Onderzoek naar nieuwheidsschadelijkheid Amerikaans design patent gaat reikwijdte kort geding te buiten. Model voor speelballetje niet puur ingegeven door technische verworvenheid: voldoende alternatieven mogelijk qua uiterlijk en vormgeving. Model niet definitief verwerkt in samengesteld voortbrengsel. Speelballetjes High5 inbreukmakend: overeenstemmende totaalindruk door o.a. “pluizige” indruk, “tentakeldichtheid” en wijze waarop de tentakels zijn gerangschikt. Opbergkoffertjes Spin Master auteursrechtelijk beschermd, maar geen inbreuk:  gelijkenissen zien met name op niet beschermde trekken als stijl en vormgeving, terwijl beschermde trekken afwijken. Geen slaafse nabootsing koffertjes: geen nodeloos verwarringsgevaar. Verzameling accessoires auteursrechtelijk beschermd als zelfstandig werk. Accessoires High5 maken inbreuk op de accessoires van Spin Master: één op één overgenomen.

IEPT20170111, Rb Amsterdam, The Office Operators v Bouwens
Geen verwarringsgevaar tussen handelsnamen “The Office Operators” en “The Office Host: alleen indien bedrijven die kantoorruimte van The Office Operators huren er ook faciliterend personeel bij willen hebben begeven partijen zich in elkaars vaarwater, sprake van relatief deskundig publiek waarbij verwarringsgevaar minder groot zal zijn, geen daadwerkelijke verwarring plaatsgevonden. Handelsnaam “The Office Operators” beschrijvend, waardoor bijkomende omstandigheden vereist zijn om eventueel verwarringsgevaar onrechtmatig te maken, waarvan niet is gebleken. Dat de rode jurken van Bouwens& sterk lijken op die van The Office Operators is niet voldoende. Onrechtmatig profiteren van bekendheid The Office Operators onvoldoende aannemelijk.

IEPT20170106, Rb Amsterdam, De Maatschap
Serie “De Maatschap” maakt geen inbreuk op boek “De Straatvechter, mijn verhaal”: overnemen van ware gebeurtenissen is geen auteursrechtinbreuk, totaalindruk beschermde trekken uit het boek wezenlijk anders dan totaalindruk televisieserie. Overnemen van mogelijk beschermde elementen leidt niet tot auteursrechtinbreuk: maakt de verschillen in totaalindruk tussen de werken niet kleiner.

IEPT20170105, Rb Amsterdam, Simpel.nl v Webesend
Geen verwarringsgevaar tussen handelsnamen “Simpel.nl” en “Sim.nl”: simpel.nl is beschrijvend, verschil in aard ondernemingen, ook andere bedrijven gebruiken “sim” of “simpel” in hun naam. Geen verwarringsgevaar tussen woord-/beeldmerk “Simpel” en aanduiding “sim.nl”: voorzieningenrechter verwijst naar hetgeen ten aanzien van handelsnamen is geoordeeld en gebruik van woord(bestanddeel) “sim” niet inbreukmakend op woord-/beeldmerk “Simpel”, waarvan tekst beschrijvend is. Ook logo Sim.nl maakt geen inbreuk op merk van Simpel: begripsmatig en visueel verschillend.

IEPT20170104, Rb Amsterdam, Gobrowski Formats v TBWA
NL rechter op grond van artikel 7(2) herschikte EEX-Vo bevoegd jegens TBWA \ Helsink en TBWA \ Worldwide: onvoldoende onderbouwd dat Buy this!-format niet in Nederland zal worden geëxploiteerd en schadebrengend feit in Nederland. NL rechter onbevoegd voor vorderingen m.b.t. schade buiten Nederlands grondgebied.