Februari 2017

Print this page

IEPT20170228, Hof Den Haag, Levola v FFF
Verwarringsgevaar tussen Beneluxwoordmerk ‘HEKSENKAAS’ en (aanvrage voor) Benelux woordmerk ‘WITTE WIEVENKAAS’: begripsmatige overeenstemming tussen dominante bestanddelen ‘HEKSEN’ en ‘WITTE WIEVEN’ - beide zijn immers bovennatuurlijke magische vrouwelijke verschijningen met een negatieve connotatie. Geringe mate sprake van visuele en auditieve overeenstemming tussen merk en teken vanwege het in beide tekens voorkomende elementen KAAS en daarvoor de lettercombinatie –EN en soortgelijke waren. Het voorgaande geldt dienovereenkomstig voor de oppositie tegen de depots van het woord-/beeldmerk en het verpakkingsbeeldmerk. Waar bij de beoordeling van het woord-/beeldmerk door het hof wordt toegevoegd dat de beeldelementen de begripsmatige overeenstemming versterken gezien de associatie met onheil.

 

IEPT20170224, HR, Google

Grondrechten natuurlijk persoon (recht op eerbiediging privéleven en recht op bescherming van persoonsgegevens) wegen in beginsel zwaarder dan economisch belang exploitant zoekmachine en belang internetgebruikers. Onjuiste rechtsopvatting Hof Amsterdam door niets vast te stellen omtrent belang publiek om informatie over veroordeling Eiser te krijgen bij het zoeken op diens volledige naam, rol Eiser in het openbare leven en feit dat diens veroordeling niet onherroepelijk is.

 

IEPT20170224, HR, Street One

Cassatieberoep verworpen (artikel 81 lid 1 RO). Ten overvloede wordt in kader van incidenteel beroep overwogen dat indien aan beoogd franchisenemer een rapport dat fouten bevat wordt verstrekt - ook zonder dat de franchisegever weet heeft van die fouten - sprake kan zijn van onzorgvuldig handelen: Paalman/Lampenier-arrest  - dat vereist dat franchisegever weet van fouten - ziet op situatie dat opstellen rapport is uitbesteed, indien rapport is opgesteld door franchisegever zelf, is sprake van onzorgvuldig handelen indien zijn onzorgvuldigheid heeft geleid tot de fouten. 


IEPT20170223, Rb Den Haag, Pet Supplies v Mascot
Pet Supplies kan op grond van haar BNL en INT. woordmerk “BEEZTEES” Mascot het gebruik van haar Uniewoord-/beeldmerk “BEASTY” voor dierproducten niet verbieden: “BEASTY” is verwijzing naar bestemming waar en gebruik daarvan behoort daarom vrij te blijven. Het gebruik van het teken “BEASTY” niet deloyaal jegens Pet Supplies: geen commerciële band tussen partijen en “BEASTY”-producten geen imitatie “BEEZTEES”-producten, geen ongerechtvaardigd voordeel voor Mascot of afbreuk merkrecht Pet Supplies, logo “BEASTY” wijkt aanzienlijk af van logo “BEEZTEES” en eerder contact partijen over samenwerking maakt het gebruik van het teken nog niet deloyaal.

IEPT20170222, Rb Amsterdam, Berns v Vibe Entertainment
Merkinbreuk Vibe Entertainment op Beneluxbeeldmerk 'We All Love 80’s, 90’s 00’s' van Berns Holding: identiek beeldmerk gebruikt voor dezelfde diensten. Schade Berns teruggebracht naar € 1750,00: facturen van Berns zien niet alleen op gebruik beeldmerk, Vibe Entertainment heeft beeldmerk 2 jaar gebruikt en beeldmerk stond maar bij 1 act van de 2500 op de website van Vibe Entertainment.

IEPT20170222, Rb Den Haag, Tok v NoL
Door Tok te laat ingediend stuk (brief oppositiedossier EUIPO) toch toegelaten: NoL heeft alsnog 12 dagen de tijd gehad om op productie te reageren en betreft stuk bij procedure waar NoL partij is. ‘MIRAFOOD’ maakt ‘inbreuk sub b’ - artikel 9 lid 2 sub b UMVo - op Uniewoordmerkregistratie ‘MIRAS’: door gebruik op de website met voedingswaren wordt MIRAFOOD gebruikt met betrekking tot de waren en niet enkel als handelsnaam, teken en merk stemmen auditief en visueel aanzienlijk overeen, Turkse begripsmatige verschil biedt onvoldoende tegenwicht, MIRAS heeft sterk onderscheidend vermogen, soortgelijke waren en diensten. Gevorderde bevel tot intrekken Uniemerkaanvraag ‘MIRAFOOD’ niet toegekend: het houden van een Uniemerkaanvraag levert op zichzelf nog geen inbreuk op.

IEPT20170221, Rb Amsterdam, De Bezige Bij en BNN-Vara
De publicatie van een verhaal in een boek over een taxichauffeur met Gilles de la Tourette en het item over dit boek waarin het verhaal wordt besproken in De Wereld Draait Door, niet onrechtmatig. Er lijkt geen sprake van ernstige schendingen van de privacy van de taxichauffeur. BNN-Vara had voorafgaand aan de uitzending van DWDD geen aanwijzingen dat de taxichauffeur niet had ingestemd met publicatie. De foto die getoond is in de uitzending betreft een normale foto: niet valt in te zien welk redelijk belang de taxichauffeur heeft om zich daartegen te verzetten.

 

 

IEPT20170221, Hof Den Haag, Consumentenbond

Onrechtmatige publicatie jegens Eye Center niet ook onrechtmatig jegens enige aandeelhouder van Eye Center: de enkele omstandigheid dat een vordering van een derde door de Publicaties van de Consumentenbond waardeloos is geworden, brengt nog niet nog niet met zich brengt dat laatstgenoemde onrechtmatig tegenover die derde heeft gehandeld en appellant heeft niet gesteld dat de Consumentenbond daadwerkelijk wist of behoorde te weten dat hij borgsteller voor ECE was.


IEPT20170221, Hof Arnhem-Leeuwarden, TSO
Geen even oude handelsnaamrechten op “TSO”: niet onderbouwd dat voorgangers TSO Techniek handelsnaam vóór 2001 voerde en dat TSO Detachering handelsnaam “TSO” na inbreng TSO Noord is gaan voeren. Aanvang handelsnaamgebruik door Technical Support Oosterhout blijkens brieven en faxen begin 2000. Publiek heeft gebruik beeldmerk door Technical Support Oosterhout in feite opgevat als handelsnaamgebruik. Verwarringsgevaar tussen Handelsnamen “TSO” en “TSO Techniek”, ondanks deskundig publiek”: blijkens overgelegd bericht is ook deskundig publiek in verwarring gebracht. Indien veronderstellenderwijs van stilzwijgende handelsnaamlicentie wordt uitgegaan is deze door sommatiebrief op 15 januari 2010 rechtsgeldig beëindigd. Technical Support Oosterhout heeft ex artikel 5 Hnw rechtmatig belang om zich tegen verwarringsgevaar TSO Techniek te verzetten: TSO Techniek is niet dezelfde onderneming ten aanzien van wie handelsnaam gebruik 2 jaar is gedoogd. Verwarringsgevaar tussen handelsnaam TSO en beeldmerk TSO Techniek. Onvoldoende onderbouwd dat Technical Support Oosterhout auteursrechthebbende is op teksten van aantal brochures. Optreden door TSO Techniek op grond van beeldmerk dat zij op grond van artikel 5 Hnw niet langer mag gebruiken is misbruik van recht.

IEPT20170221, Hof Amsterdam, Stadsarchief Rotterdam v Pictoright
Inbreukverbod niet in strijd met artikel 10 EVRM: positie archieven niet zodanig uitzonderlijk geacht door wetgever dat algemene uitzondering op rechten auteur passend werd gevonden en onvoldoende onderbouwd dat verbod strijdig is met proportionaliteit en subsidiariteit. Geen dwangsomveroordeling bij inbreukverbod: prikkel niet nodig door gebrek aan (reële) dreiging van inbreuk op meer dan verwaarloosbare schaal. Geen proceskostenveroordeling voor kosten van bewijslevering inzake “chains of title”.

IEPT20170216, HvJEU, VGR v Hettegger Hotel Edelweiss
Uitsluitende recht van omroeporganisaties beperkt tot mededelingen aan het publiek op plaatsen die tegen betaling van een toegangsprijs voor het publiek toegankelijk zijn. Mededeling van televisie  en radio-uitzendingen door middel van in hotelkamers aanwezige televisietoestellen vormt geen dergelijke mededeling.

 
IEPT20170216, Rb Limburg, Aliter Curari v Dr. Rath
Conservatoir beslag gehandhaafd ten aanzien van Aliter Curari: niet uit te sluiten dat Aliter Curari in strijd met geheimhoudingsbeding heeft gehandeld. Conservatoir (derden)beslag ten aanzien van [eiseres sub 2], [eiseres sub 3] en [X] opgeheven: [eiseres sub 2] en [eiseres sub 3]  in privé niet gebonden aan geheimhoudingsbeding, [X] ten tijde van geheimhoudingsbeding nog niet opgericht.


IEPT20170216, HvJEU, Brandconcern v Scooters India

Geen onjuiste rechtsopvatting GEU door Scooters India bescherming toe te kennen voor alle in de alfabetische lijst van klasse 12 vermelde waren: de regel uit het arrest CIPA v Registrar, (IEPT20120619) strekkende tot  toelichting van de inschrijvingsaanvraag, is niet van toepassing op merkinschrijvingen van vóór dat arrest.  


IEPT20170215, Rb Den Haag, Dasoptical v Govinda
Schade door verkoop inbreukmakende Bollywood DVD’s geschat ex artikel 6:97 BW: inkomensschade op basis van schaderapport niet nauwkeurig vast te stellen, schaderapport wel bij schatting betrokken. Uitgangspunt dat looptijd DVD film drie jaar is en afzet in tweede jaar 50% en in derde jaar 15% van afzet eerste jaar is. Rb gaat uit van winstmarge van € 1 per DVD. Geleden schade van € 2.307. 
 
IEPT20170215, Rb Den Haag, Plantlab v Deliscious
Geen schorsing zaak tot pleidooi in VRO-nietigheidsprocedure. Geen schorsing in afwachting uitspraak EOB: Certhon en Deliscious willen niet schorsen en uitspraak EOB kan lang op zich laten wachten. Eiswijziging m.b.t. EP 814 niet in strijd met geode procesorde: pas op 1 april 2015 verleend, waardoor Plantlab octrooi niet eerder in procedure kon brengen.

 

IEPT20170215, Rb Zeeland-West-Brabant, QIOR v Wendys

Normaal gebruik van het merk Wendy’s voor horecadiensten door gebruik voor één lokale snackbar: stelling QIOR dat voor normaal gebruik keten met geografische spreiding vereist is wordt afgewezen. Geen normaal gebruik voor snacks en snackproducten: deze producten worden veelal niet onder het merk maar onder hun generieke naam verkocht.

 

IEPT20170215, Rb Rotterdam, Track v Vijverberg
Vijverberg aansprakelijk voor gebruik (op Track Verzuim) inbreukmakende software D-Care voor bijhouden ziekteverzuim: geen sprake van rechtsverwerking nu toezegging om niet tot rechtsvervolging over te gaan is gedaan onder voorwaarde van afgifte broncode D-Care, software Track Verzuim is gelet op de samenstelling en complexiteit aan te merken als werk, D-Care vertoont in aanzienlijke mate auteursrechtelijk beschermde elementen van Track Verzuim en geen sprake (meer) van goede trouw Vijverberg na melding van overeenstemming in code.

IEPT20170214, HvJEU, Advies Verdrag van Marrakesh

De sluiting van het Verdrag van Marrakesh tot bevordering van de toegang tot gepubliceerde werken voor personen die blind zijn, visueel gehandicapt of anderszins een leeshandicap hebben, valt onder de exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie omdat alle in het Verdrag van Marrakesh neergelegde verplichtingen behoren tot een gebied dat reeds grotendeels door gemeenschappelijke regels van de Unie wordt bestreken en de sluiting van dat verdrag die regels kan aantasten of de strekking ervan kan wijzigen. Geen specifieke band met internationale uitwisseling die ziet op handelsaspecten van intellectuele eigendom aangenomen voor de regels van het Verdrag van Marrakesh waarbij een beperking van of uitzondering op het reproductierecht, het distributierecht en het recht van terbeschikkingstelling aan het publiek wordt ingevoerd, wel voor de regels over de uitvoer en invoer van exemplaren in toegankelijke vorm. Sluiting van Verdrag van Marrakesh behoort niet tot gemeenschappelijke handelspolitiek (artikel 207 VWEU) omdat de uitwisselingen die door het Verdrag van Marrakesh in het vooruitzicht worden gesteld, gelet op hun kenmerken, niet kunnen worden gelijkgesteld aan internationale uitwisselingen met handelsoogmerk.

IEPT20170214, Hof Amsterdam, Essegé v Ruby Decor
Essegé heeft niet bewezen dat zij het Beneluxmerk RUBY in de periode 14 maart 2003 tot 14 maart 2008 binnen de Benelux normaal heeft gebruikt. Essegé toegelaten door middel van getuigenverhoor te bewijzen dat zij het merk in betreffende periode normaal heeft gebruikt.

 

IEPT20170214 Rb Noord-Nederland Brein v aanbieder illegale streams

Ex parte bevel ex artikel 1019e Rv tegen aanbieder illegale streams tegen betaling. De rechtbank beveelt het aanbieden van streams te staken op straffe van een dwangsom van € 2.000 voor iedere dag (of gedeelte daarvan) dat in strijd met dit bevel wordt gehandeld met een maximum van € 50.000.


IEPT20170214, Rb Amsterdam Nationale Notaris v Nationale Notariskluis
Eiser nog steeds spoedeisend belang: gedaagde niet volledig gevolg gegeven aan haar toezegging de naam niet meer te gebruiken. Vorderingen Nationale Notaris Holding tot staken of gestaakt houden van inbreukmakend gebruik naam ‘NATIONALE NOTARISKLUIS’ door Nationale Notariskluis toegewezen: website gedaagde vermeldt teken‘NATIONALE NOTARISKLUIS’. Toewijzing vordering beperkt tot verbod gebruik naam ‘NATIONALE NOTARISKLUIS’. Volledige proceskosten toewijsbaar: geen verweer tegen aanspraak eiseres gevoerd.
 

IEPT20170214, Hof Amsterdam, Buma v Van Katwijk

Buma heeft bij uitkeringen over periode 2008-2011 haar inspanningsverplichting jegens tekstschrijver/componist Van Katwijk niet geschonden door  af te gaan op setlijsten Froger: getuigenverklaringen bieden geen zodanige aanwijzingen dat setlijsten op het punt van het aantal ten gehore gebrachte door Van Katwijk geschreven nummers niet klopten dat van Buma nader onderzoek kon worden verlangd. Buma heeft zich voldoende ingespannen om informatie te vergaren over mogelijk niet bij haar aangemelde optredens Froger.

IEPT20170210, HR, Kruisvereniging v Kruiswerk
Cassatieberoep verworpen (artikel 81 lid 1 RO).


IEPT20170209, Rb Rotterdam, Heraeus v Biomet

Kennelijke fout in dictum IEPT20170208 hersteld: Opheffing bevriezingsmaatregel uitvoerbaar bij voorraad verklaard.


IEPT20170208, Rb Amsterdam, SHM v Boretti
Alle vorderingen Sure Heat op Boretti aan SHM gecedeerd. Voldoende belang Sure Heat om zich bij cessionaris SHM te voegen. Sure Heat heeft documenten aan Chant ter beschikking gesteld, waarvan Boretti op de hoogte was en op grond waarvan productie huidige buitenkeukens Boretti plaatsvindt. SHM krijgt gelegenheid te bewijzen dat Boretti op de hoogte was van geheimhoudingsovereenkomt tussen SHM en Chant. Geen slaafse nabootsing: SHM brengt geen eigen producten onder eigen naam op Nederlandse markt. Misleidende en oneerlijke handelspraktijk Boretti  jegens consumenten. Oneerlijke handelspraktijk niet onrechtmatig jegens concurrent Sure Heat: niet gesteld dat handelspraktijk Sure Heat schade berokkent. SHM Bernini geen auteursrechtelijk beschermd werk: oorspronkelijk karakter en creatieve keuzes onvoldoende onderbouwd in het licht van het “Umfeld”. SHM Marciano en SHM Da Vinci niet auteursrechtelijk beschermd: modellen waarop zij zijn gebaseerd – die voor het eerst in de VS op de markt kwamen - niet auteursrechtelijk beschermd in de VS. Geen inbreuk op handleidingen die Sure Heat voor Boretti heeft vervaardigd: Boretti is krachtens artikel 8 Aw maker van de handleidingen.

IEPT20170208, Rb Rotterdam, Heraeus v Biomet
Beschikking voorzieningenrechter van 6 december 2016 aan te merken als eindbeschikking. De vraag of in casu sprake is van een formeel kader. Voor zover sprake is van formeel kader is de vraag voor welke vragen of verzoeken deurwaarder voorzieningenrechter mag benaderen. Opheldering over onduidelijkheden en afstemming over praktische vragen mogelijk. Indien verzoek deurwaarder als aanvulling op beslagrekest moet worden gezien in situatie waarop beschikking niet voorziet, is omdat eindbeschikking is gewezen sprake van nieuw verzoek. Deurwaarder niet bevoegd tot het doen van een dergelijk verzoek. Voor verzoeken deurwaarder tot mogen aanstellen SAP-expert was formeel juridisch kader nodig dat er niet is. Verzoeken Biomet afgewezen. Bevriezingsbevel opgeheven.

IEPT20170208, Rb Den Haag, Bakker v Inashco
Zaak geschorst totdat in andere procedure over geldigheid onderhavige octrooi EP 753 is beslist: in die zaak wordt waarschijnlijk eerder vonnis gewezen, onthoudingsverklaring ondertekend door Inashco en belang Bakker bij inzage om omvang inbreukmakend handelen vast te stellen niet spoedeisend. Voegingsincident niet gehonoreerd: zou ertoe leiden dat andere procedure uit VRO-regime moet worden gehaald. 

IEPT20170208, Rb Oost-Brabant, Eredivisie v Kaffee de Groot
Auteursrechtinbreuk wegens vertonen voetbalwedstrijden zonder licentie. Inbreukverbod versterkt met dwangsom (van € 1000,00 per overtreding) toegewezen: ondanks de door S gedane toezegging dat hij de beelden niet meer in zijn horecagelegenheid zal vertonen, hebben eiseressen voldoende belang bij het gevorderde gebod.

IEPT20170208, Rb Den Haag, AIMM v Crucell
Exhibitie incident m.b.t. vorderingen tot opeising Octrooien en Aanvragen afgewezen door gebrek aan rechtsbetrekking tot opeising AIMM: Crucell kan op grond van artikel 3.2 Research Agreement aanspraak maken op de Octrooien en Aanvragen. Exhibitie incident m.b.t. vorderingen tot vermelding AIMM Medewerkers op de Octrooien afgewezen door gebrek aan rechtsbetrekking: sprake van een moreel recht dat niet kan worden overgedragen. Provisionele vordering tot opheffing bewijsbeslag afgewezen: geen spoedeisend belang nu niet is gesteld dat Crucell aanvullende schade lijdt door voortduren bewijsbeslag.


IEPT20170208, HvJEU, Carrefour v ITM
Vergelijkende reclame (laagste prijsgarantie) ongeoorloofd, indien de winkels behoren tot bedrijven die elk een reeks winkels van verschillende omvang en type bezitten en de adverteerder prijzen uit winkels van grotere omvang of een groter type vergelijkt met prijzen uit winkels van een kleinere omvang of een kleiner type van de concurrerende ketens tenzij consument in de reclameboodschap zelf duidelijk op de hoogte wordt gebracht van dat het een vergelijking tussen prijzen uit winkels van verschillende omvang of een verschillend type betreft. Verwijzende rechter moet verifiëren of in het hoofdgeding de betrokken reclameboodschap niet voldoet aan het vereiste van objectiviteit van de vergelijking en/of misleidend van aard is rekening houdend met de normaal  geïnformeerde en redelijk oplettende en bedachtzame gemiddelde consument en met de gegevens die in die reclameboodschap zelf worden verstrekt.

IEPT20170208, Rb Den Haag, Tower Living v DKW
Niet-ingeschreven Gemeenschapsmodelrecht op Kolony-meubels behoort toe aan [A] en [X] gezamenlijk en door een rechthebbende [X] in het verkeer gebracht: Daan-collectie door [A] en [X] gezamenlijk ontwikkeld en geen andersluidende afspraken. Ook bij afwezigheid specifieke afspraak toestemming van [A] nodig voor levering Kolony-meubels: beoordeeld naar Nederlands recht geschiedt beheer gemeenschappelijke rechten uitsluitend door deelgenoten tezamen. Impliciete toestemming wordt geacht te zijn gegeven, wanneer sprake is van economische verbondenheid tussen de houder van het recht en degene die de voorwerpen in het verkeer heeft gebracht. [X] en [A] economisch verbonden. Kolony-meubels die door [X] in verkeer zijn gebracht uitgeput: niet naleven beheersovereenkomst heeft geen derdenwerking. Reconventie: Niet-ingeschreven modelrecht geldig: Daan-collectie is nieuw en heeft eigen karakter.

IEPT20170208, Rb Den Haag, Archos v Philips

Onvoldoende onderbouwd dat aanbod Philips t.a.v. octrooien die essentieel zijn voor UMTS- en LTE-standaarden niet FRAND is: onvoldoende onderbouwd dat Philips niet voor onderhandelingen openstond, geen ontoelaatbare “royalty stacking”, dat royalty niet gebaseerd is op SSPPU-prijs, maar op prijs gehele mobiele telefoon doet niet af aan FRANDheid aanbod Philips en geen “patent holdup”.


IEPT20170208, Rb Den Haag, Inashco v TU Delft

Vrijwaringszaak geschorst: nu hoofdzaak is geschorst vragen beide partijen om schorsing.

 

IEPT20170208, Rb Den Haag, AMP v SENA

AMP is fonogrammenproducent muziekopname “Lolly”, [Eiser 2] is uitvoerend kunstenaar en componist van de opname. Geen overdracht rechten aan Tell Sell: [eiser 2] geen partij bij overeenkomst en in overeenkomst enkel regeling opgenomen m.b.t. auteursrecht en afdracht Buma/Stemra, niet gerept over naburige rechten. Eerste vrijwaringszaak SENA v LM - Geen onrechtmatig handelen LM jegens SENA: LM was zich niet bewust van nalaten, was zelf niet partij bij [B] overeenkomst, maar slechts doorstart failliete Tel Sell. Tweede vrijwaringszaak SENA v RTL - Geen beroep RTL op “foutmarge” in opgave “Lolly” in playlists: omvang muziekgebruik van 49.484.818 seconden valt buiten gebruikelijke en acceptabele foutmarge. Niet doen opgave door Top Shop, LM en Suerte te verwijten aan RTL: RTL moet ook voor zendtijd van derden ‘playlist’ bijhouden voor SENA. Beroep op overmacht door RTL faalt: nalaten bijhouden nauwkeurige playlists door Tel Sell, Top Shop, Suerte en LM kan RTL als eigen gedraging worden toegerekend. Ondervrijwaringszaak RTL v Top Shop, LM en Suerte - RTL kan zich jegens Top Shop, LM en Suerte op vrijwaringsclausules beroepen. Mogelijke dreiging faillissement LM en Suerte geen reden voor matiging schadebedrag. Achtervrijwaringszaak Top Shop, LM en Suerte v AMP faalt: beroep op wanprestatie faalt, omdat Suerte c.s. geen partij zijn bij [B] overeenkomst, geen onrechtmatig handelen, nu naburige rechten op de Muziekopname aan AMP toebehoren en niet aan een derde (Tel Sell) zoals Suerte c.s. betogen. 


IEPT20170207, Hof Arnhem-Leeuwarden, Shaw

Appellant aansprakelijk voor schade Shaw: appellant heeft zijn positie als bestuurder van Shaw gebruikt om in belang van SMC te handelen. Bestuurdersaansprakelijkheid appellant: ernstig verwijt door stelselmatig eigen belangen en die van SMC te laten prevaleren boven die van Shaw, terwijl hij als bestuurder van Shaw juist in belang van Shaw moest handelen. SMC heeft product Almex SureGrip op website aangeboden als ware het haar eigen product en product ontdaan van originele labels en voorzien van SMC labels. Handelen van [H] (werknemer Shaw) aan SMC toe te rekenen: louter in belang van SMC gehandeld en was ten tijde van het handelen bestuurder van SMC.


IEPT20170207, Hof Amsterdam, Erdee
Artikel in Reformatorisch Dagblad over conflict tussen geïntimeerde en enkele boeren niet onrechtmatig: de geuite beschuldigingen vinden genoeg steun in het feiten materiaal, geïntimeerde en zijn vader gelden binnen de lezerskring van het Reformatorisch Dagblad als public figures en Erdee heeft voldoende wederhoor geboden. Vonnis rechtbank - voor zover Erdee werd bevolen de exploitant van zoekmachine te verzoeken het artikel onvindbaar te maken - vernietigd: voor de verwerking van de persoonsgegevens in de zin van artikel 9 richtlijn 95/46/EG is Erdee niet verantwoordelijk.

IEPT20170201, Rb Den Haag, Level v Recair

Voeging toegewezen: zaken bij dezelfde rechter aanhangig en vloeien voort uit zelfde feitencomplex/geschilpunten en zaken verknocht, nu voor beoordeling zaak 16-683 van belang is of de Licence al dan niet rechtsgeldig door Recair is opgezegd.


IEPT20170201, Rb Amsterdam, Pauw v Purdey
Pauw jasje auteursrechtelijk beschermd: verzameling van elementen levert persoonlijke stempel van de maker op. Purdey jasje maakt geen inbreuk op Pauw jasje: geen overeenstemmende totaalindruk door o.a. verschillen in mouwlengte, afwerking en lengte van de jasjes. Geen slaafse nabootsing: onvoldoende invulling aan duiding van het relevante publiek. Vaststellingsovereenkomst moet zo worden uitgelegd dat op Purdey verplichting rust om op geen enkele wijze gebruik te maken van Pauw producten/ontwerpen. Onvoldoende weerlegd dat Purdey jasje geïnspireerd is door het Pauw jasje. Purdey mag tegenbewijs leveren tegen voorshands oordeel Rb dat Purdey in strijd met vaststellingsovereenkomst heeft gehandeld. Proceskostenveroordeling ingetrokken kort geding op gelijke wijze als proceskostenveroordeling in conventie: reden van intrekken kort geding niet vast te stellen.
 

IEPT20170203, Rb Amsterdam, Pixfund

Auteursrechtinbreuk door vier foto’s eiser onder meer op website glmrr.com te plaatsen. Beroep op citaatrecht faalt: foto’s geen ondergeschikt onderdeel van de publicatie. Schadevergoeding van € 1.000 (€ 250 per foto) volgens tarievenlijst Stichting Foto Anoniem: onvoldoende onderbouwd dat gebruikelijke vergoeding eiser € 500 per foto betreft. Geen opslag voor ontbreken toestemming en gebrek naamsvermelding. Proceskostenveroordeling volgens liquidatietarief: toegewezen schadevergoeding fractie van gevorderde schadevergoeding, niet ingegaan op in minnelijk traject door Pixfund aangeboden bedrag dat hoger is dan toegewezen schadevergoeding en schade heeft beperkte omvang.
 

IEPT20170202, Rb Den Haag, KFH v IJsvogel
Merk LIEF! onderscheidend en niet beschrijvend voor dierenaccessoires: ‘lief’ met als betekenis ‘zacht en pluizig’ geen kenmerk voor alle honden-en kattenkussens. Inschrijving LIEF! niet te kwader trouw. De inschrijving is ouder dan het gebruik van LIEF DIER voor dierenaccessoires, voorgebruik LIEF DIER voor magazines strekt niet uit tot gebruik voor dierenaccessoires en geachte bekendheid bij KFH van het magazine is onvoldoende voor kwader trouw. Verwarring tussen LIEF! en LIEF DIER voor dierenaccessoires: Merk en teken stemmen auditief, visueel en conceptueel overeen en de waren zijn identiek. Inbreukverbod wordt beperkt tot Nederland: IJsvogels biedt alleen in Nederland inbreukmakende producten aan. IJsvogels is bevoegd om op de door haar te overleggen documenten de prijsgegevens onleesbaar te maken: niet valt in te zien welk spoedeisend belang KFH heeft bij de opgave van bedrijfsvertrouwelijke gegevens. Matiging proceskosten: uit niets blijkt dat overschrijding maximumtarief gerechtvaardigd is.

IEPT20170202, Rb Amsterdam, Mijn Gevecht
Boek “Mijn gevecht” hoeft niet uit de handel te worden gehaald: beschuldigingen aan adres eiser vinden voldoende steun in feitenmateriaal, journalistiek onderzoek voldoende zorgvuldig uitgevoerd en sprake van hoor en wederhoor.

IEPT20170201, Rb Rotterdam, AD
Publicatie foto eiser in AD waarin hij in hufterfuik was aangehouden en zijn gezicht was geblurred betreft identificeerbare gegevens in de zin van de Wbp. Eiser hoeft niet aan te tonen dat hij daadwerkelijk is herkend. Publicatie niet onrechtmatig: beroep AD op artikel 3 (verwerking van persoonsgegevens voor uitsluitend journalistieke, artistieke of literaire doeleinden) en 8f Wbp slaagt.

 

IEPT20170201, Rb Den Haag, Bayer v Octrooicentrum Nederland

Neurim-arrest (IEPT20120719) niet beperkt tot specifieke situatie in het hoofdgeding waar de handelsvergunning was verkregen voor dierkundig gebruik. Uitgaande van Neurim-arrest staat handelsvergunning voor geneesmiddel Climodien niet in de weg aan afgifte ABC voor werkzame stoffen estradiovaleraat en dienogest, waarvoor latere handelsvergunning voor geneesmiddel Qlaira is verkregen: Climodien valt niet binnen beschermingsbereik basisoctrooi.

IEPT20170201, Rb Den Haag, IPPZ v Cariphy
Verwarringsgevaar tussen merken KARIFY en  CARIPHY voor software voor professionals in de gezondheidszorg: volledige auditieve en begripsmatige overeenstemming, belangrijke mate van soortgelijkheid tussen de betrokken waren en diensten (software). Beslissing Cancellation Division EUIPO over geldigheid CARIPHY niet relevant. Verwarring in de zin van artikel 5a Hnw aangenomen conform hetgeen is aangenomen met betrekking tot de merkinbreuk. Vorderingen Karify op grond van handelsnaamrecht worden afgewezen: Cariphy heeft oudere handelsnaamrechten.

IEPT20170201, Rb Zeeland-West-Brabant, Auteursrecht Disclaimer
Aan eiser komt auteursrecht op de disclaimer toe: de gebruikte woorden en opmaak van disclaimer is het gevolg van creatieve keuzes en eiser wordt als auteur vermeld. Gedaagde maakt inbreuk op auteursrecht eiser: gedaagde heeft niet voldaan aan de voorwaarden die eiser stelt voor gebruik disclaimer. Vordering handhavingskosten teruggebracht naar 148,56: eiser heeft onvoldoende aangetoond dat gedaagde de correspondentie van voor 26 januari 2016 heeft ontvangen. Halvering proceskosten: partijen beide deels in ongelijk gesteld, gebruiksvoorwaarden hadden duidelijker gecommuniceerd moeten worden en gedaagde is geen mogelijkheid geboden de disclaimer kosteloos te verwijderen.