2017

Print this page

IEPT20171219, Hof Arnhem-Leeuwarden, BMW

Geïntimeerde niet aansprakelijk voor registratie van inbreukmakende domeinnamen op zijn naam met account van vennootschap waarvan hij indirect bestuurder en aandeelhouder was: niet vast komen te staan dat geïntimeerde betrokken was bij registratie en exploitatie websites, bestuurdersaansprakelijkheid onvoldoende onderbouwd. 

 

IEPT20171219, Hof Arnhem-Leeuwarden, Avrotros

Vonnis voorzieningenrechter deels bekrachtigd. Recht op eerbiediging persoonlijke levenssfeer geïntimeerde prevaleert boven het recht op vrije meningsuiting van Avrotros: onjuiste mededeling verslaggeefster aan begin uitzending geeft wekt indruk dat geïntimeerde de burenruzie heeft veroorzaakt wat geen steun in feiten vindt. Vonnis voorzieningenrechter deels  vernietigd. De verwijdering van de gehele uitzending is echter niet noodzakelijk en niet proportioneel: aan het belang van geïntimeerde kan worden voldaan door de betreffende mededeling te verwijderen.

 

IEPT20171122, Hof Arnhem-Leeuwarden, Gevangenisstraf smaadschriften

6 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor publiceren laster, smaadschriften en eenvoudige belediging op website en twitter: sprake van schending redelijke termijn waarbinnen deze strafzaak in hoger beroep zou moeten zijn afgedaan. Gezien aard en ernst van de feiten, de stelselmatigheid van handelen van verdachte en lange periode waarin strafbare feiten plaatsvonden is de gevangenisstraf onvoorwaardelijk.

 

IEPT20170926, Hof Arnhem-Leeuwarden, De Persgroep

Publicatie artikel over Nederlandse man van Turkse afkomst die in Turkije is aangehouden in verband met sympathieën voor de Gülenbeweging niet onrechtmatig: geen aannemelijk verband tussen al tijden bestaande dreiging en perspublicaties, aanhangers Erdogan waren reeds bekend met situatie [geïntimeerde].

 

IEPT20170917, Hof Arnhem-Leeuwarden, Next Stage v BMC

Gevorderde proceskosten van ruim een ton in zaak over uitleg overeenkomst niet buitenproportioneel na afspraak dat verliezende partij volledige proceskosten moet betalen: gaat om professionele partijen, feitelijk gecompliceerde procedure en begrijpelijk dat BMC zich maximaal wenste te verweren tegen met 17 grieven ingesteld hoger beroep.  Enkel uren met weggelakte toelichting en vertaalkosten komen niet voor vergoeding in aanmerking: van weggelakte kosten kan niet worden vastgesteld of ze zijn besteed aan deze zaak en redelijke zijn en onvoldoende toegelicht dat vertaalkosten onder overeengekomen vergoeding van “attorney fees and costs” vallen.

 

IEPT20170822, Hof Arnhem-Leeuwarden, Paper Dreams v So Low

‘Huldeschilden’ van Paper Dreams niet auteursrechtelijk beschermd: idee van blauw plaatsnaambord met feestelijke tekst gecombineerd met een daarboven geplaatst roodgerand verkeersbord een leeftijd in plaats van maximum snelheid al in tal van feestartikelen uitgewerkt, niet aannemelijk dat al deze artikelen aan ‘huldeschilden’ van Paper Dreams zijn ontleend en uitvoering in de vorm van een kartonnen ‘huldeschild’ is - hoewel nieuw en commercieel succesvol - een triviale keuze. Beroep op slaafse nabootsing van de ‘huldeschilden’ slaagt evenmin: het nodige gedaan om afstand te houden van het origineel, bovendien beperkte afwijkingsmogelijkheden wegens gewenste associatie met verkeersborden. Ook geen slaafse nabootsing van de overige producten van Paper Dreams: voldoende afgeweken van tekst, materiaal en uitvoering ‘desk signs’, onvoldoende aannemelijk dat dobbelstenen eigen plaats op de markt hadden.

 

IEPT20170815, Hof Arnhem-Leeuwarden, Broos Water

Eiswijziging in hoger beroep toegestaan: niet in strijd met de goede procesorde om in hoger beroep vordering in te stellen die in eerste aanleg is ingetrokken, samenloop met schadestaatprocedure staat niet aan eisen schadevergoeding in de weg.

 

IEPT20170711, Hof Arnhem-Leeuwarden, Cozzmoss

Auteursrechtinbreuk artikelen De Volkskrant en Trouw door opname in digitaal informatiesysteem van appellant: ongeoorloofde openbaarmaking door de artikelen als pdf op te nemen in haar digitale informatiesysteem en op haar website hyperlinks naar deze verveelvoudigingen te plaatsen. Beroep op Svensson-arrest (IEPT20140213) faalt: werken in eigen digitale informatiesysteem opgenomen en hyperlinks hiernaar opgenomen. Geen impliciete toestemming voor verveelvoudiging en openbaarmaken artikel “’t Zit hem in de boon”: uit overlegde stukken blijkt toestemming van de auteur niet. Beroep op citaatrecht faalt: integrale opname teksten in eigen informatiesysteem appellant, waarnaar met hyperlinks wordt verwezen niet proportioneel en functioneel noodzakelijk. Publicatie artikelen door appellant doet afbreuk aan normale exploitatie van het werk: De Volkskrant en Trouw genereren advertentie-inkomsten met de publicatie van de artikelen. Vaststelling schadevergoeding niet op basis van licentievergoeding: onvoldoende onderbouwd dat geëiste schadevergoeding per woord van € 0,36 en € 0,37 marktconform is voor kleine partijen. Schadebegroting op grond van gemiste advertentie-inkomsten: € 139,30.

 

IEPT20170620, Hof Arnhem-Leeuwarden, Bing

Verklaringen van onderzoeksbureau BING over ophef rond totstandkoming rapport gelet op context niet onrechtmatig: verklaringen geplaatst naar aanleiding van recente publicaties, niet bedoeld als zakelijke weergave, uitlatingen op moment van publicatie niet onjuist.

 

IEPT20170523, Hof Arnhem-Leeuwarden, Levola v Smilde

Prejudiciële vragen aan HvJEU over de mogelijkheid van auteursrecht op smaak: gelet op verschil in inzicht over auteursrecht op geur in hoogste nationale rechtspraak bestaat gerede twijfel of en in hoeverre het Unierecht ruimte laat voor auteursrechtelijke bescherming van de smaak van een voedingsmiddel.

 

IEPT20170523, Hof Arnhem-Leeuwarden, Fuelplaza v Gaos

Geen inbreuk ‘sub d’ op beeldmerk OK door houden domeinnaam ok.nl: weliswaar sprake van gebruik, onderscheidend voor tankstations en sprake van overeenstemming tussen beeldmerk en domeinnaam maar geen afbreuk aan reputatie OK door mededeling dat website door een ander is geregistreerd, onvoldoende onderbouwd dat sprake is van ongerechtvaardigd voordeel trekken en geldige reden voor gebruik nu ok.nl werd geregistreerd vóór het OK beeldmerk werd gebruikt of reputatie genoot. Geen onrechtmatige daad: houden 16-tal beschrijvende domeinnamen onvoldoende voor aannemen grootscheepse domeinnaamkaping, domeinnamen mogen met winst worden verhandeld en geen verplichting om domeinnaam te gebruiken.

 

IEPT20170516, Hof Arnhem-Leeuwarden, Gemeente Groningen

Juiste maatstaf toegepast bij vraag of Gemeente Groningen bevoegdheid tot verwijding kunstwerk heeft misbruikt: sprake van misbruik indien Gemeente gelet op onevenredigheid tussen belang bij verwijdering en belang bij behoud kunstwerk niet in redelijkheid tot verwijdering had kunnen besluiten, geen zwaarwegend belang bij verwijdering vereist. Ten onrechte voorbij gegaan aan betwisting onderhoudskosten kunstwerk onder motivering dat Gemeente op grond van kort geding vonnis in redelijkheid tot verwijdering kon overgaan: miskend dat bodemrechter niet is gebonden aan vonnis kortgedingrechter en dat executie kort geding voor risico Gemeente komt. Dit kan echter niet leiden tot vernietiging vonnis nu Gemeente gegronde redenen had om tot verwijdering over te gaan: aannemelijk dat herstelkosten kunstwerk de realisatiekosten op korte termijn zouden passeren, door kunstenaar genoemde belangen hebben beperkte strekking, kunstwerk heeft niet altijd goed gefunctioneerd, onderdelen kunstwerk behouden en aan kunstenaar aangeboden, geen sprake van onzorgvuldig handelen of onvoldoende rekening houden met belangen kunstenaar.

 

IEPT20170330, Hof Arnhem-Leeuwarden, Spookfacturen
18 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor verzending 385.000 spookfacturen en inbreuk auteursrecht en merkenrecht Kamer van Koophandel.

 

IEPT20170321, Hof Arnhem-Leeuwarden, Primagaz v Tankgas

Genoemde literprijs propaangas bij prijsvergelijking op website appellant misleidend: prijs ontleend aan één factuur terwijl voldoende aannemelijk is dat geïntimideerde niet werkt met vaste prijs, opnemen van niet goed vergelijkbare gegevens niet gerechtvaardigd door belang consument bij prijsvergelijking. Mededelingen appellant over opzegtermijn contracten geïntimideerde onrechtmatig: mededelingen niet toepasbaar op alle gevallen en dus onjuist.

IEPT20170221, Hof Arnhem-Leeuwarden, TSO
Geen even oude handelsnaamrechten op “TSO”: niet onderbouwd dat voorgangers TSO Techniek handelsnaam vóór 2001 voerde en dat TSO Detachering handelsnaam “TSO” na inbreng TSO Noord is gaan voeren. Aanvang handelsnaamgebruik door Technical Support Oosterhout blijkens brieven en faxen begin 2000. Publiek heeft gebruik beeldmerk door Technical Support Oosterhout in feite opgevat als handelsnaamgebruik. Verwarringsgevaar tussen Handelsnamen “TSO” en “TSO Techniek”, ondanks deskundig publiek”: blijkens overgelegd bericht is ook deskundig publiek in verwarring gebracht. Indien veronderstellenderwijs van stilzwijgende handelsnaamlicentie wordt uitgegaan is deze door sommatiebrief op 15 januari 2010 rechtsgeldig beëindigd. Technical Support Oosterhout heeft ex artikel 5 Hnw rechtmatig belang om zich tegen verwarringsgevaar TSO Techniek te verzetten: TSO Techniek is niet dezelfde onderneming ten aanzien van wie handelsnaam gebruik 2 jaar is gedoogd. Verwarringsgevaar tussen handelsnaam TSO en beeldmerk TSO Techniek. Onvoldoende onderbouwd dat Technical Support Oosterhout auteursrechthebbende is op teksten van aantal brochures. Optreden door TSO Techniek op grond van beeldmerk dat zij op grond van artikel 5 Hnw niet langer mag gebruiken is misbruik van recht.

IEPT20170207, Hof Arnhem-Leeuwarden, Shaw

Appellant aansprakelijk voor schade Shaw: appellant heeft zijn positie als bestuurder van Shaw gebruikt om in belang van SMC te handelen. Bestuurdersaansprakelijkheid appellant: ernstig verwijt door stelselmatig eigen belangen en die van SMC te laten prevaleren boven die van Shaw, terwijl hij als bestuurder van Shaw juist in belang van Shaw moest handelen. SMC heeft product Almex SureGrip op website aangeboden als ware het haar eigen product en product ontdaan van originele labels en voorzien van SMC labels. Handelen van [H] (werknemer Shaw) aan SMC toe te rekenen: louter in belang van SMC gehandeld en was ten tijde van het handelen bestuurder van SMC.

 

IEPT20170131, Hof Arnhem-Leeuwarden, Proximedia v Visualmedia

Artikel waarin wordt gewaarschuwd voor concurrent op website Visualmedia moet worden beschouwd als ongeoorloofde vergelijkende reclame: er is sprake van openbaarmaking en vergelijkende reclame, maar er wordt niet voldaan aan de strenge eisen voor geoorloofdheid waaronder het niet schaden van de goede naam van de concurren