2017

Print this page

IEPT20171213, Rb Midden-Nederland, Kamer van Koophandel

Niet vast komen te staan dat de KvK inzending eisers aan ontwikkelwedstrijd heeft gebruikt bij het ontwikkelen Locatiescan: uit businessplan uit 2014 blijkt dat idee om met data CBS en Handelsregister hulpmiddel te ontwikkelen voor kiezen vestigingsplaats al bestond, ditzelfde geldt voor door eisers genoemde specifieke onderdelen, onvoldoende gebleken dat visuele elementen zijn overgenomen. Niet onjuist of onlogisch dat eisers zijn afgevallen in wedstrijd: inzending eisers zag op plaatsgebonden ondernemers terwijl wedstrijd zag op plaatsongebonden ondernemers, KvK hoefde niet te melden dat zij soortgelijk product in ontwikkeling had. Aanbieden gratis Locatiescan door KvK niet onrechtmatig: onvoldoende onderbouwd op welk recht KvK inbreuk maakt of welke plicht zij schendt, KvK handelt binnen wettelijke taak.

 

IEPT20171213, Rb Midden-Nederland, HLP v Houttuin

Data, waar in dit kort geding vonnis niet over wordt geoordeeld maar wel nog onder Equilibristen is in het kader van beslag, moet worden vernietigd. Verbod aan Houttuin om dwangsommen te innen in verband met een vermeende wisactie van bewijsbeslag: de wisacties zijn onrechtmatig, maar vormen geen handelingen die leiden tot de verbeurte van de in het beslagverlof genoemde dwangsom.

 

IEPT20171127, Rb Midden-Nederland, Foodhall Mout

Foodhall Mout maakt geen inbreuk op het Benelux woordmerk MOUT van Proeflokaal Mout: geen inbreuk ex art 2.20 lid 1 sub b BVIE nu onvoldoende aannemelijk is dat Foodhall Mout het teken MOUT niet alleen als handelsnaam maar ook als merk gebruikt, omstandigheid dat op de foodhall groot ‘MOUT’ is aangebracht maakt dit niet anders, daarnaast is geen sprake van inbreuk ex art 2.20 lid 1 sub d BVIE (gebruik anders dan ter onderscheiding van waren of diensten) nu Foodhall Mout zich kan beroepen op voorgebruik.

 

IEPT20171115, Rb Midden-Nederland, Domicilie v Domica

Geen verwarringsgevaar tussen woordmerken DOMICILIE van makelaarskantoor en DOMICA van franchiseorganisatie op het gebied van makelaardij: DOMICILIE komt geen groot onderscheidend vermogen toe nu het in enige mate beschrijvend is, diensten zijn weliswaar soortgelijk, sprake van hoog aandachtsniveau bij het relevante publiek wegens aanzienlijke financiële gevolgen, enige visuele overeenstemming wordt ongedaan gemaakt door auditieve en begripsmatige verschillen waardoor totaalindruk verschilt. Beroep op handelsnaamrecht hierdoor eveneens afgewezen: ook hiervoor is verwarringsgevaar vereist.

 

IEPT20171103, Rb Midden-Nederland, Brothers v Brothers Weert

Horecagelegenheid Brothers Weert maakt inbreuk op handelsnaam horecagelegenheid Brothers: Brothers is niet beschrijvend en geniet grote landelijke bekendheid, kenmerkende onderdelen handelsnamen stemmen volledig overeen nu toevoeging ‘Weert’ niet kenmerkend is, overlap in werkgebied nu klanten Brothers uit het hele land komen, ondernemingen van gelijke aard nu omvang activiteiten niet ter zake doet, aannemelijk dat publiek zal denken dat Brothers Weert een nevenvestiging van Brothers is.

 

IEPT20171027, Rb Midden-Nederland, Brein v Moviestreamer

Moviestreamer maakt inbreuk op auteursrecht en naburige rechten door aanbieden verkorte unieke hyperlinks naar films, series en televisiekanalen: content geplaatst zonder toestemming rechthebbenden, voldoende vast komen te staan dat Moviestreamer weet of behoort te weten van illegale karakter content, verstrekking hyperlinks is mededelingshandeling, sprake van een publiek en Moviestreamer heeft winstoogmerk.

 

IEPT20171025, Rb Midden-Nederland, Negatieve Berichten op Facebook

Negatieve review en berichten over (doorgestart) bedrijf en eigenaar op Facebookpagina van bedrijf door klant niet onrechtmatig: op de Facebookpagina wordt uitgenodigd om mening te geven, die ook negatief kan zijn, uitlatingen op feiten gebaseerd en niet onbetamelijk verwoord en [gedaagde] mocht in licht van omstandigheden anderen waarschuwen voor  werkzaamheden [eiseres sub 1].

 

IEPT20171009, Rb Midden-Nederland, Avrotros

Uitzending EenVandaag van Avrotros over terroriserende buurman schendt eer en goede naam eiser: in de uitzending zijn feitelijke onjuistheden vermeld, is geen enkele kritische vraag gesteld en is bewust afgezien van hoor en wederhoor. Gehele item dient van website gehaald te worden: beroep op archieffunctie van Avrotros verzet zich niet tegen toewijzing nu overgrote deel uitzending onrechtmatig is.

 

IEPT20171004, Rb Midden-Nederland, LOTUS

Verwarringsgevaar met merk LOTUS door gebruik van statutaire- en handelsnamen Stichting Lotus Centrale Blaricum & Flevoland' en 'Vereniging Lotus Kring Actie’: aanmerkelijke mate van overeenstemming door gelijkenis in meest kenmerkende en dominante bestanddeel LOTUS, LOTUS heeft groot onderscheidend vermogen, toevoegingen van gedaagden beschrijvend van aard en ook gedaagden willen zich richten op training en opleiding voor nabootsen van letsel of trauma. Gelet op het voorgaande is ook sprake van inbreuk op de handelsnaam LOTUS.

 

IEPT20170929, Rb Midden-Nederland, KVNW v 94 Wines

KVNW kan beroep doen op artikelen inzake oneerlijke handelspraktijken: artikelen zijn uitwerking van Richtlijn waarin expliciet is benoemd dat concurrenten moeten worden beschermd tegen oneerlijke B2C handelspraktijken. 94 Wines niet gebonden aan Reclamecode voor alcoholhoudende dranken. Reclame voor Esprit de Preuillac vormt oneerlijke handelspraktijk ex art. 6:193b BW juncto 6:193c lid 1 onder b en d BW: prijs ten onrechte vergeleken met wijn uit ander jaar, onvoldoende inzichtelijk op welke wijze prijsvoordeel is berekend. Reclame voor Amarosso Romeo & Juliet Verona 2015 vormt oneerlijke handelspraktijk: prijs vergeleken met fles uit 2013. Reclame voor La Fea Gran Reserva Cariñena 2010 vormt oneerlijke handelspraktijk:94 Wines is de enige aanbieder uit dat oogstjaar, prijs vergeleken met andere oogstjaren. Reclame voor La Lecciaia Rosso di Montalchino vormt oneerlijke handelspraktijk: niet inzichtelijke prijsvergelijking mede gebaseerd op restaurantprijzen. Reclame voor Domaine Carlin Pinson Sancerre Tradition vormt oneerlijke handelspraktijk: niet inzichtelijke prijsvergelijking mede gebaseerd op restaurantprijzen. Reclame voor Domaine Guillaume Belle Crozes Hermitage vormt oneerlijke handelspraktijk: wijn na 24-uurs aanbieding voor dezelfde prijs aangeboden en ten onrechte neergezet als medaille winnaar.  Reclame voor Santoro Negroamaro Puglia vormt oneerlijke handelspraktijk: totstandkoming prijsvergelijking niet inzichtelijk, verkeerde wijnproducent genoemd.

 

IEPT20170927, Rb Midden-Nederland, BNN-VARA

Onvoldoende aannemelijk dat in voorgenomen Zembla-uitzending zodanig lichtvaardige verdachtmakingen over Kazachse zakenman worden geuit dat deze onrechtmatig is hem: beschuldiging van witwassen komt gelet op opsporingsbericht, diverse artikelen en informatie uit gerechtelijke procedures niet uit de lucht vallen, bovendien wordt aangegeven dat beschuldiging vanuit Kazachse overheid politiek gekleurd kan zijn, is eiser een publiek figuur en heeft  voldoende gelegenheid gekregen om te reageren.

 

IEPT20170922, Rb Midden-Nederland, Puur

Verwarringsgevaar tussen handelsnamen van twee ondernemingen actief in de uitvaartverzorging: handelsnamen beginnen met het kenmerkende bestanddeel ‘puur’, gevolgd door twee beschrijvende woorden, activiteiten in ieder geval overlappend en werkgebied vertoont eveneens overlap.

 

IEPT20170920, Rb Midden-Nederland, Spinnin Records

Eiser fonogrammenproducent van 23 tracks: eiser verzorgde de eerste vastlegging van zijn nummers, nam het initiatief daarvoor en was daarvoor verantwoordelijk: eiser droeg het financiële risico voor de eerste vastlegging. Spinnin niet ook (gedeeld) fonogrammenproducent: het creatieve proces waarbij [F] van Spinnin aan heeft bijgedragen betreft niet de daadwerkelijke vastlegging van het nummer. Lage en niet riskante kosten voor vastlegging voor de vaststelling van eiser als fonogrammenproducent niet relevant: in wetgeving geen minimum gesteld aan de kosten, het is een feitelijk gegeven dat het recht van de fonogrammenproducent een wettelijke grondslag heeft gekregen waar tegenover een recht op vergoeding staat en technische ontwikkeling zorgt voor lagere productiekosten. Eiser heeft de overeenkomsten van 2012 en 2013 terecht vernietigd: bij een juiste voorstelling van zaken had eiser niet op dezelfde voorwaarden de overeenkomsten afgesloten en bij een juiste voorstelling van zaken had eiser geen nieuwe productieovereenkomst en niet op dezelfde voorwaarden een nieuwe managementovereenkomst afgesloten. Vordering van 2 miljoen euro op grond van artikel 25 AW, afgewezen: artikel 25d Aw slechts van toepassing op overeenkomsten gesloten na 1 juli 2015. Iedere beslissing over geldvorderingen van Eiser aangehouden: partijen slechts beperkt onderbouwd, toegelicht en verweerd terwijl de gevorderde bedragen omvangrijk zijn.

 

IEPT20170830, Rb Midden-Nederland, Nonaf v ProRail

Deskundigenonderzoek over of voor toepassing van Nonaf-goot naast ATB-versterker andere aanvullende versterkende maatregelen nodig zijn voor overdracht van ATB-signaal met ATB-veldsterkte van 6,5 A.


IEPT20170830, Rb Midden-Nederland, LFE v Chateau de la Garde

Enige mate van overeenstemming tussen Benelux woordmerk Sum-merlot en door Chateau de la Garde gebruikte teken ZoMerlot: auditieve en visuele overeenstemming gelegen in het element merlot, begripsmatige overeenstemming nu beide een samentrekking tussen zomer en merlot bevatten. Overeenstemming leidt ondanks feit dat merk en teken beide worden gebruikt voor wijn niet tot verwarringsgevaar: overeenstemming heeft geringe betekenis nu merk en teken in aanzienlijke mate beschrijvend zijn en ZoMerlot wordt bovendien alleen gebruikt in combinatie met het woordmerk La Tulipe.

 

IEPT20170830, Rb Midden-Nederland, WSM v Ouderenbond

Woordmerk WIJ  voor onder meer tijdschriften en nieuwsbrieven stemt in visueel, auditief en begripsmatig opzicht overeen met het door de Ouderenbond voor haar ledenmagazine gebruikte teken WijSr. Tijdschrift en ledenmagazine zijn soortgelijke waar. Mate van overeenstemming niet dusdanig dat sprake is van direct verwarringsgevaar: WijSr gericht op senioren terwijl de WIJ-tijdschriften zwangerschap, jeugd en ouderschap als thema hebben, WijSr wordt bovendien alleen onder leden van de Ouderenbond verspreid terwijl ook de WIJ-tijdschriften niet openbaar worden verkocht. Wel sprake van indirect verwarringsgevaar: relevante publiek zou gelet op soortgelijkheid waren, mate van overeenstemming tussen merk en teken en sterke onderscheidingskracht en bekendheid WIJ kunnen denken dat WijSr afkomstig is van de houder van het merk WIJ.

 

IEPT20170817, Rb Midden-Nederland, BNN-VARA

Geen verbod op uitzenden van beelden gemaakt in pand eisers in aflevering #BOOS: eventuele onrechtmatigheid van opname rechtvaardigt niet per definitie een uitzendverbod, niet aannemelijk dat uitzending zal leiden tot onherstelbare schade bij eisers, gezichten medewerkers geblurd, niet gesteld dat herkenbaarheid eiser tot reputatieschade zal leiden en de gebeurtenissen zijn  bovendien al in de openbaarheid gekomen.

 

IEPT20170802, Rb Midden-Nederland, RTL

Herhalen uitzending ‘Op de vlucht’ niet onrechtmatig: eiser veroordeeld voor plegen ernstige zedendelicten, belangenafweging kan op enig moment doorslaan naar kant van eiser, maar dat is bij enkele herhaling niet het geval, uitzending vindt voldoende steun in feitenmateriaal, gezicht geblokt, tatoeages en ring onherkenbaar gemaakt en achternaam niet genoemd, onvoldoende gemotiveerd gesteld dat bedreigingen aan adres eiser een specifiek gevolg zijn van de (herhaalde) uitzending en aan uitzending toegevoegde epiloog betrof korte en neutrale weergave van hoger beroep.

 

IEPT20170714, Rb Midden-Nederland, De VU

Verweerder veroordeeld gemaakte afspraken tussen hem en de VU na te komen: uitspraken op LinkedIn kunnen worden opgevat als in twijfel trekken van door de VU aan OPTN verstrekte licentie. Reconventie - De VU hoeft op grond van beperkte contractuele informatieplicht geen rekening en verantwoording jegens verweerder af te leggen. Gevorderde verstrekking kopieën van bescheiden ex artikel 843a Rv afgewezen: onvoldoende weersproken dat deel van bescheiden niet bestaat en voor overige bescheiden is rechtmatig belang onvoldoende toegelicht en zou sprake zijn van fishing expedition.

 

IEPT20170711, Rb Midden-Nederland, Media036 v ADW
Ontbonden en in liquidatie verkerende omroepdienst Media036 heeft voldoende belang bij gevorderde rectificatie: rectificatie gericht op beperken negatieve gevolgen hetgeen past binnen doelstelling vereffening. Rectificatie afgewezen nu het artikel niet onrechtmatig wordt beschouwd: aan de kaak stellen van besteding publieke middelen door omroepdienst dient algemeen belang en duidelijk dat het grotendeels gaat om mening van een ex-presentator waarvoor ADW voldoende steun heeft gevonden in de feiten.

 

 

IEPT20170524, Rb Midden-Nederland, Google

Verwijderingsverzoek van verzoekster die opdrachten heeft uitgevoerd voor Universiteit waar haar echtgenoot decaan was voldoet niet aan vereisten art. 36 Wbp: niet gebleken dat het zoekresultaten onjuist, irrelevant of bovenmatig zijn.


IEPT20170517, Rb Midden-Nederland, Avrotros

Avrotros heeft onvoldoende gedaan om suggestie dat eiser is betrokken bij jihadisme tegen te gaan bij tonen beelden videoclip met daarin twee Syriëgangers in nieuwsitem EenVandaag: weliswaar getracht die suggestie te vermijden door juist de gezichten van de Syriëgangers te blurren maar de suggestie is naar verwachting bij niet te verwaarlozen groep toch gewekt. Gevorderde rectificatie wordt echter afgewezen: onduidelijk wat rectificatie nog kan betekenen na eerdere rectificatie door Avrotros en daarmee strokende publiciteit die eiser zelf heeft gezocht.

 

IEPT20170510, Rb Midden-Nederland, Knijtijzer

Ontwerpen voor modulaire bouwsystemen komen voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking: vormgeving naast technische en functionele keuzes ook op creatieve keuzes gebaseerd. Gedaagde dient zich te onthouden van gebruik handelsnaam die eiser en echtgenoot van gedaagde gebruikten voor samenwerking: alleen zij hebben het recht om te bepalen welke onderneming onder die handelsnaam mag worden gevoerd.


IEPT20170501, Rb Midden-Nederland, AvroTros

Uitzending Tros Opgelicht?! over “de schurk van [woonplaats]” die ondernemingen zou oprichten en failliet laat gaan niet onrechtmatig: steun in feitenmateriaal. Niet in te zien waarom inkijk in persoonlijke leven eiser van belang zou zijn voor aan de kaak stellen zakelijke werkwijze eiser, maar maakt uitzending overall niet onrechtmatig.

 

IEPT20170426, Rb Midden-Nederland, Inter Imex v Geka

Onvoldoende spoedeisend belang bij beoordeling rechtsgeldigheid opzegging overeenkomst tussen Maquinaria GEKA en Inter Imex per 1 augustus 2018: gelet op de datum waartegen is opgezegd kan bodemprocedure worden afgewacht. Wel spoedeisend belang bij beoordeling vordering tot nakoming exclusiviteit tot 1 augustus 2018. Exclusiviteit distributieovereenkomst geschonden: zowel Maquinaria GEKA als GEKA Automation moeten verplichtingen uit overeenkomst nakomen nu handelsrelatie geen onderscheid maakt tussen Maquinaria GEKA en GEKA Automation en GEKA Automation heeft machines aan derde partij verkocht voor wederverkoop in Nederland.

 

IEPT20170317, Rb Midden-Nederland, Dutch Design v Sensa Vloeren
Licentiehouder Dutch Design komt geen verbodsrecht toe op grond van Benelux-beeldmerk Senso Gietvloeren: geen volmacht merkhouder. Dutch Design komt wel verbodsrecht toe op grond van door haar gevoerde handelsnaam Senso Vloeren: voldoende aannemelijk dat Sensa Vloeren handelsnamen voert die slechts in geringe mate afwijken van oudere handelsnaam Senso Vloeren waardoor verwarringsgevaar bestaat. Liquidatietarieven toegepast nu Dutch Design haar proceskostenspecificatie voor het eerst ter zitting kenbaar heeft gemaakt: specificatie buiten beschouwing gelaten nu Sensa Vloeren zich hier niet naar behoren tegen heeft kunnen verweren.

 

IEPT20170315, Rb Midden-Nederland, Mountainshield Management v Probeleggen

Serie tweets van indirect bestuurders niet toegerekend aan Probeleggen: eiser Mountainshield Management wordt niet genoemd en tweets zijn verstuurd op persoonlijke titel.

 

IEPT20170309, Rb Midden Nederland, Vervalste Verf
Strafrechtelijke veroordeling voor onder meer merkvervalsing: strijd met merkenrecht en misbruik van goede naam Sigma door aanbieden ‘gewone’ verf als Sigma verf.


IEPT20170125, Rb Midden-Nederland, Foto’s voor bedrijfskleding

Algemene voorwaarden van toepassing: op iedere opdrachtbevestiging staat dat AV van toepassing worden verklaard. Eiser krijgt gelegenheid bij akte te reageren op stelling gedaagde dat zij AV op grond van artikel 6:233 sub b BW heeft vernietigd. Om redenen van proceseconomie worden overige geschilpunten behandeld, waarbij veronderstellenderwijs ervan uit wordt gegaan dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn. Geen rechtsverwerking. Geen schending klachtplicht: gedaagde is professionele partij en moet zich bewust zijn van haar verplichtingen uit gesloten overeenkomsten. Geen verjaring overeenkomst I. Partijen zijn geen algehele media buy out overeengekomen: volgt niet uit bewoordingen overeenkomst. Onvoldoende bestreden dat foto’s die zijn gemaakt onder overeenkomst II en III buiten overeengekomen periode van 3 jaar na opdrachtbevestiging te vinden waren op websites. Gedaagde krijgt gelegenheid te reageren op akte eiser dat foto’s op website derden te herleiden zijn naar gedaagde. Rb volgt gegevens eiser over aantal overtredingen: gegevens onvoldoende concreet en specifiek bestreden. Gedaagde heeft stelling dat zij niet aansprakelijk is voor vertalingen van websites en foto’s die al verwijderd zijn maar via zoekfuncties te achterhalen zijn onvoldoende onderbouwd: had specifiek moeten ingegaan op lijst eiser en moeten aangegeven welke websites dit betreft. Maximaal € 8.800 aan extra verrleningsvergoedingen toekenbaar. Matiging boetes tot maximaal twee- tot viermaal hoogte van verleningsvergoedingen: beperkt financieel belang (€ 3.081,16), boetebeding opgenomen in algemene voorwaarden, niet onderhandeld over boetebeding en geen opzettelijke overtreding en verschil tussen werkelijk geleden schade en hoogte van de gevorderde boetes (€  8.800 v € 703.500) bijzonder groot.
 

IEPT20170125, Rb Midden-Nederland, Feestfoto's
Inbreuk op auteursrecht fotograaf door [B] door foto’s zonder toestemming te bewerken en openbaar te maken in online advertentie en flyer en gedrukte flyer. Vorderingen jegens [A] afgewezen: [B] heeft feest georganiseerd en was verantwoordelijk voor de promotie met gebruik van website waarvan [A] slechts domeinnaamhouder is. € 3.000 schadevergoeding voor zonder toestemming en naamsvermelding online openbaar maken foto’s: gebaseerd op tarief van € 218 per foto per maand volgens tarieven Stichting Foto Anoniem. Bekendmaking bron foto’s en omvang verspreiding gedrukte flyer ex artikel 28(9) Aw toegewezen.

IEPT20170119, Rb Midden-Nederland, Omroep Max v Commissariaat voor de Media
Boete Heel Holland Bakt onterecht. Ongeclausuleerd overdragen woordbeeldmerk “Heel Holland Bakt” aan BBCW geen overtreding dienstbaarheidverbod: niet voorzienbaar dat dit ertoe zou (kunnen) leiden dat BBCW een overeenkomst met Ahold zou sluiten op grond waarvan Ahold meer dan normale winst of ander economisch voordeel zou kunnen behalen. Geen samenwerking tussen Omroep Max en Ahold en geen aandacht besteed aan productlijn Ahold in “Heel Holland Bakt”. Eiseres heeft het format van ‘Heel Holland Bakt’ ook niet om niet of voor een lagere prijs verkregen.

 

IEPT20170109, Rb Midden-Nederland, Design jaarboek

Niet gesteld of gebleken dat overeenkomst waarin impliciet licentierecht over auteursrechtelijk beschermde werken wordt verstrekt, is beëindigd. Eiser heeft onvoldoende gesteld en onderbouwd dat gebruikersrecht is verstrekt onder voorwaarde van betaling.