2017

Print this page

IEPT20171208, Rb Noord-Nederland, PKM v E-Entertainment

Geen inbreuk op beeldmerk webcamsex.nl door gebruik teken webcam-sex.nl: door visuele verschillen is geen sprake van verwarringsgevaar. Geen inbreuk ex art. 5a Hnw (opnemen merk in handelsnaam): ook hier is verwarringsgevaar vereist. Geen onrechtmatige daad ondanks gebruik sterk verwarringwekkende domeinnaam webcam-sex.nl: volgens HR Artiestenverloningen (IEPT20151211) is gebruik van een beschrijvende aanduiding alleen onrechtmatig in geval van bijkomende omstandigheden, onvoldoende onderbouwd dat deze er zijn.  Ondanks verwarringsgevaar ook geen inbreuk op handelsnaam webcamsex.nl ex art. 5 Hnw: bij beschrijvende handelsnamen zijn eveneens bijkomende omstandigheden vereist om verbod te rechtvaardigen.

 

IEPT20171129, Rb Noord-Holland, Vormgeving Lesmethoden

Rechtbank komt terug op beslissing uit tussenvonnis (IEPT20171129) dat [A] naar analogie van art. 45d lid 1 Aw (vermoeden van overdracht aan producent) een billijke vergoeding verschuldigd is aan gedeeld maker van vormgeving lesmethode: door partijen voorgestelde berekeningswijzen voor billijke vergoeding liggen dermate ver uit elkaar dat deze op basis hiervan niet kan worden vastgesteld, beslissing lijkt [A] op spoor te hebben gezet van standpunten en berekeningen waarvan de uitkomst grenst aan het absurde en die de bijzonderheden van de zaak volledig miskennen. [A] dient alsnog toestemming van [B] te verkrijgen om de vormgeving te gebruiken: [B] kan op deze manier afdwingen dat op basis van redelijke uitgangspunten wordt onderhandeld over omvang vergoeding. 

 

IEPT20171117, Rb Noord-Holland, Vereniging van Etos Franchisenemers v Etos

Partijen hebben afspraken gemaakt over stopzetting c.q. opschorting Etos “Eigen Merk”-producten bij Albert Heijn. Verantwoordelijkheid goed franchisegever: Etos had rekening moeten houden met de kenbare belangen van haar franchisenemer en haar plannen ondubbelzinnig duidelijk moeten maken. Ook Albert Heijn handelt ook in strijd met gemaakte afspraak, Ahold geen partij bij afspraak: Directies Etos en Albert Heijn hebben gezamenlijk besloten uitrol stop te zetten. Zelfs indien Ethos als merkhouder geheel onverplicht heeft besloten de producten niet uit te rollen bij Albert Heijn is zij aan die afspraken gebonden: zij heeft zelf ervoor gekozen de afspraak te maken. Beroep op belang van Etos en Albert Heijn bij verkoop “Care”- producten faalt: schade is direct gevolg van keuze om ondanks de afspraak de uitrol onder andere naam doorgang te laten vinden. Etos en Albert Heijn tot week 8 verboden om de Etos “Eigen Merk”-artikelen, al dan niet onder naam “Care” daadwerkelijk in supermarkten te koop aan te bieden.

 

IEPT20171101, Rb Noord-Holland, Brein v Handelaar mediaspelers

Ex parte beschikking ex artikel 1019e Rv tegen een handelaar in mediaspelers, waarop software met directe links naar ongeautoriseerde content is geïnstalleerd. Dwangsom van € 2.000 voor iedere mediaspeler waarmee in strijd met het inbreukverbod wordt gehandeld, met een maximum van € 50.000.

 

IEPT20171011, Rb Noord-Holland, Nomenta v Nikki

Naar oordeel voorzieningenrechter nog teveel onduidelijk om vast te stellen wie de ontwerper is van de lampwijnkoelerspeaker: Nomenta heeft geen technische tekeningen overgelegd en heeft onvoldoende makerschap KIWA (het Chinese bedrijf waar Nikki Amsterdam deze lampen inkoopt) ontkracht. Nikki onvoldoende bescheiden overlegd  waaruit het makerschap van KIWA zou blijken.

 

IEPT20170928, Rb Noord-Holland, Artikelen Moeder Vaatstra

Geen dwangsommen verbeurd i.v.m. rectificatie op website eiser: gedaagde heeft nagelaten eiser tijdig en expliciet te waarschuwen. € 500.000 aan dwangsommen verbeurd voor nog op Facebook zichtbare openingszinnen van artikel dat had moeten worden verwijderd: nog zichtbare zinnen kunnen worden geïnterpreteerd als van gedaagde afkomstig en door haar als aanstootgevend worden ervaren, eiser had Facebookposts eenvoudig kunnen verwijderen.

 

IEPT20170915, Rb Noord-Nederland, SBS

SBS dient aflevering van ‘Stegeman op de Bres’ te verwijderen en te rectificeren: aflevering bevat opnames van eiser die heimelijk en zonder toestemming zijn gemaakt en gebruikt, voorlopig kan niet worden geconcludeerd dat sprake was van een misstand - in de zin dat eiser bedragen van zijn ouders zou hebben gestolen – die gebruik rechtvaardigt, voldoende aannemelijk dat uitzending schadelijke gevolgen heeft voor eiser nu deze ondanks ‘blurren’ op eenvoudige wijze tot hem te herleiden is.

 

IEPT20170906, Rb Noord-Holland, ZCN v De Gemeenten

Geen inbreuk databankrecht door de Gemeenten door het uploaden van Excel-bestand met ritgegevens van ZCN op TenderNed: door gebruik van 2-3% van het totale bestand geen sprake van opvragen of hergebruiken van een in kwalitatief of kwantitatief opzicht substantieel deel van de inhoud. Wel sprake van schending bedrijfsgeheimen: andere gegevens die zichtbaar gemaakt konden worden door middel van Excel-bestand leveren bedrijfsgevoelige informatie op. Publicatie van het bestand noch onrechtmatig in het kader van Wbp jegens ZCN, noch schending van zorgvuldigheidsplicht door de Gemeenten: ZCN onvoldoende onderbouwd waaruit de geleden schade bestaat.

 

IEPT20170804, Rb Noord-Nederland, De Notenboom

Uitlatingen zanglerares over muziekschool niet onrechtmatig: uitlatingen betreffen mening op persoonlijke sociale media pagina’s waarbij geen sprake is van  ongefundeerde verdachtmakingen of beledigingen.

 

IEPT20170803, Rb Noord-Holland, Het Werkstation

Gebruik naam ‘Werkstation’ kan leiden tot (indirecte) verwarring bij publiek tussen Het Werkstation in Haarlem en Het Werkstation in Heerhugowaard ondanks dat activiteiten niet geheel vergelijkbaar zijn: publiek bestaat niet alleen uit professionals die in staat zijn direct onderscheid te maken tussen beide partijen, de term ‘Werkstation’ heeft onderscheidend vermogen en is niet beschrijvend voor de activiteiten van partijen, partijen zijn in de zakelijke dienstverlening actief en zijn deels actief in hetzelfde geografische gebied. Het staken van het gebruik van het lidwoord door verweerster is onvoldoende zwaarwegend: in het normale spraakgebruik ligt de nadruk op ‘Werkstation’ en minder op ‘het’. Het gebruik van overeenkomstige domeinnaam leidt eveneens tot verwarring: na zoekopdracht op ‘Werkstation’ worden de websites van beide partijen onder elkaar getoond.

 

IEPT20170707, Rb Noord-Nederland, Loods 5 v Loods G

Logo Loods G maakt geen inbreuk op beeldmerk van Loods 5: sprake van niet gelijkende lettertypes, andere plaatsing woord Loods en beperkte gelijkenis cijfer '5' en de letter 'G'. Ook geen inbreuk op woordmerk Loods 5: onderscheidend vermogen niet meer dan gering, betrokken waren slechts in geringe mate soortgelijk nu meubels die Loods 5 verkoopt vooral nieuw en design betreffen terwijl Loods G beeld van kringloopwinkel oproept. Beroep op art. 2.20 lid 1 sub c BVIE onvoldoende onderbouwd. Ook beroep op handelsnaam kan Loods 5 niet baten: verwarringsgevaar niet aannemelijk door verschil in betrokken waren en onvoldoende gebleken dat Loods 5 met website beoogt klanten uit het hele land te werven.

 

IEPT20170706, Rb Noord-Holland, Royaal Vastgoed

Concurrentie- en relatiebeding in tijdelijk contract werknemer 2 geldig: zwaarwegende bedrijfsbelangen en voldoende specifiek ingegaan op kennis die werknemer zal vergaren en expliciet gewezen op klantcontact in relatiebeding. Noodzakelijkheid in concrete geval voldoende onderbouwd: in aanraking met vertrouwelijke informatie gekomen en bezit kennis van werkwijzen en knowhow Royaal Vastgoed. Werknemer 1 en 2 door concurrentie- en relatiebeding niet in onbillijke mate benadeeld: vormden hart van organisatie, kunnen kennis direct toepassen en kans aanwezig dat zij zakelijke mogelijkheden voor zichzelf hebben bewaard. Werknemer 1 en 2 moeten ook alle informatie en documenten m.b.t. de percelen grond die zij wilden aanschaffen c.q. hebben aangeschaft aan Royaal Vastgoed verstrekken. 

 

IEPT20170607, Rb Noord-Holland, Brein v Eweka

Eweka moet identificerende gegevens Usenetuploader verstrekken: "Badfan69"  heeft onrechtmatig gehandeld jegens bij BREIN aangesloten rechthebbenden door op grote schaal inbreukmakende content op Usenet te uploaden, BREIN heeft reëel belang bij verkrijgen identificerende gegevens en geen minder ingrijpende om aan gegevens te komen. Vordering BREIN gebaseerd op maatschappelijke zorgvuldigheidsplicht, waardoor Eweka zelf belangenafweging op grond van arrest Lycos/Pessers had moeten maken en gegevens terstond aan Brein had moeten verstrekken.

 

IEPT20170517, Rb Noord-Holland, Martinelli Luce v 4Udesigned

Inbreuk op auteursrecht Pipistrello lamp: verweer dat Pipistrello niet in Nederland beschermd kan zijn omdat deze in Italië niet voor bescherming in aanmerking komt, faalt op grond van non-discriminatiebeginsel, niet in geschil dat de lamp een naar Nederlands recht beschermd werk is en dat door 4Udesigned verkochte Pipi lamp inbreuk maakt. Martinelle Luce heeft ondanks onvoorwaardelijke onthoudingsverklaring belang bij vordering: vordering is meeromvattend dan verklaring. Optreden Martinelle Luce gerechtvaardigd ondanks feit dat slechts één inbreukmakende lamp is verkocht: uit aanprijzing volgt dat 4Udesigned zich er van bewust was dat de lamp een verveelvoudiging was. Inbreukverbod afgewezen: gebrek aan belang na onthoudingsverklaring. Schadevergoeding wegens afbreuk reputatie afgewezen: Martinelle Luce kan geen schadevergoeding én winstafdracht vorderen grondslag ontvallen nu lamp niet is verkocht aan consumenten. Winstafdracht wel toegewezen: op basis van één verkochte lamp vastgesteld op € 95.

 

IEPT20170421, Rb Noord-Holland, BNN-VARA

Uitzending Kassa over geschil tussen eiser en consument over installatie luxe badkamer niet onrechtmatig: voldaan aan hoor en wederhoor, geen medewerkers eiser in beeld. Teleurstelling over badkamer en reactie eiser aan te merken als misstand die de samenleving raakt. Niet aannemelijk dat uitzending tot faillissement eiser zal leiden.


IEPT20170410, Rb Noord-Holland, Brein v Usenet Uploader
Ex parte bevel ex artikel 1019e Rv tegen iemand die via Usenet op grote schaal auteurs- en nabuurrechtelijk beschermde populaire dance- en trance-muziek verveelvoudigt. Dwangsom van € 2.000 voor iedere dag (een gedeelte van een dag daaronder begrepen) dat in strijd met het inbreukverbod wordt gehandeld met een maximum van € 50.000. De voorzieningenrechter bepaalt ook nog dat het bevel, inclusief de bij het verzoekschrift behorende producties, op zo kort mogelijke termijn, doch uiterlijk 12 april 2017 moet worden betekend.

 

IEPT20170406, Rb Noord-Holland, Masterfile

Natuurgetrouwe close-up van temperatuurmeter in auto is geen auteursrechtelijk beschermd werk nu het onvoldoende eigen, oorspronkelijk karakter heeft en een persoonlijk stempel van de maker ontbeert: feit dat variaties mogelijk zijn in belichting, afstand en hoek is hiervoor niet voldoende, onvoldoende onderbouwd welke aspecten duiden op een persoonlijk stempel van de maker.

 

IEPT20170329, Rb Noord-Holland, Vormgeving Lesmethoden

A en B gedeeld maker ex artikel 45a lid 2 Aw van films voor lesmethode: geen sprake van gezag of ondergeschiktheid en beiden hebben persoonlijk stempel op het geheel gedrukt. Analoge toepassing van artikel 45d Aw (vermoeden van overdracht aan producent): B is weliswaar niet aan te merken als producent nu hij geen kapitaal verschafte of risico droeg maar dit neemt niet weg dat films waren bestemd om commercieel te worden gebruikt in eenmanszaak van B, B moet A derhalve een billijke vergoeding voor die overdracht betalen.