2017

Print this page

IEPT20171221, Rb Rotterdam, Vogelfoto's 

Hyperlinks naar foto’s eiser geen openbaarmaking: geen sprake van nieuw publiek nu foto’s vrij toegankelijk waren. Wel auteursrechtinbreuk door foto’s te tonen in bezoekerscentrum Stichting Natuur & Landschap Zwijndrechtse Waard en op dvd te verspreiden onder vrijwilligers: toestemming voor gebruik onvoldoende onderbouwd, gebruik valt niet binnen bereik onderwijsexceptie. Geen schadevergoeding: niet aannemelijk dat stichting of vrijwilligers voor foto’s zouden hebben betaald. Eiser als in het ongelijk gestelde partij veroordeeld in proceskosten van € 2.254,23.

 

IEPT20171201, Rb Rotterdam, Texant v Cetex

Texant niet aan te merken als maker van verkoopdisplay voor babykleding: nu Texant nog niet was opgericht toen display werd ontworpen kan geen sprake zijn van werkgeversauteursrecht ex art. 7 Aw, geen makerschap ex art. 4 of 8 Aw nu merknaam en domeinnaam op display geen aanduiding zijn van makerschap en Texant bij openbaarmaking nog niet was opgericht. Geen slaafse nabootsing van verkoopdisplay nu PV-meubel I en II niet leiden tot nodeloos verwarringsgevaar: driehoeksvorm, verrijdbaar- en draaibaarheid lijken nodig voor bruikbaarheid PV meubel I vertoont veel gelijkenis maar ook verschillen , PV meubel II vertoont veel verschillen, vorm display weinig zichtbaar nu deze doorgaans gevuld is, op displays en daarop aangebrachte artikelen staat duidelijk aangegeven van welke partij zij zijn. 

 

IEPT20171124, Rb Rotterdam, FZB v VZO

Relatie- en concurrentiebeding vernietigd. Onbillijke benadeling de zin van artikel 7:653 lid 3 sub b BW: concurrentie- en relatiebeding [gedaagde 2] met een looptijd van drie jaar en geen geografische beperking is buitenproportioneel, onredelijk om [gedaagde 2] na het einde van de arbeidsovereenkomst te vragen het voortbestaan van de zakelijke relaties met opdrachtgevers te bevorderen, beding dat [gedaagde 3] in nieuwe functie relatie FZB met opdrachtgever niet in de weg mag staan is buitenproportioneel gelet op functie en duur van het dienstverband. Geen onrechtmatige werknemersconcurrentie: niet aannemelijk dat stelselmatig klanten FZB zijn benaderd of is geprobeerd ze over te halen over te stappen en geen stelselmatige en substantiële afbraak bedrijfsdebiet. Geen schending geheimhoudingsbeding door gedaagden: FZB heeft niet concreet gemaakt en onderbouwd dat gedaagden met derden geheime informatie hebben gedeeld. Gevorderde afgifte onvoldoende bepaald: onvoldoende concreet van welke documenten en bescheiden FZB een afschrift wenst.

 

IEPT20171106, Rb Rotterdam, Wallmax v Roxtec

Rb Rotterdam bevoegd, litispententieverweer faalt: onderhavige zaak ziet enkel op andere producten dan Amsterdams vonnis (IEPT20171103). Wallmax modules maken geen auteursrechtinbreuk op Roxtec modules: vorm, afmetingen en materiaal technisch bepaald, kleuren wijken voldoende af. Geen verwarringsgevaar tussen Uniebeeldmerken Roxtec en producten Wallmax: producten Wallmax niet beschikbaar voor gewone consumenten en worden zeer nadrukkelijk als van Wallmax afkomstig gepresenteerd, kleuren en totaalindrukken wijken voldoende af. Geen ontoelaatbaar profiteren van inspanningen Roxtec: enkel toelaatbaar gebruik gemaakt van nu vrije technische vinding. Voldoende bijzondere omstandigheden voor verbod om bezwarende maatregelen op te leggen: beperkt verbod voor slechts twee beurzen, beslag ten laste van Wallmax zou leiden tot reputatieschade en terughoudendheid klanten, dreigende inbreuk ernstig te betwijfelen.

 

IEPT20171023, Rb Rotterdam, Budo Gouweleeuw

Geen onrechtmatige concurrentie bij oprichten judoschool Team Gouwe Sports: geen sprake van non-concurrentiebeding zodat het ex-medewerker in beginsel vrij staat voormalig werkgever Budo Gouweleeuw te beconcurreren, onvoldoende onderbouwd dat wijze van concurreren onrechtmatig is. Handelsnaamwet niet van toepassing: onvoldoende onderbouwd dat vereniging Budo Gouweleeuw handelt als onderneming. Geen verwarring: onvoldoende gebleken dat naam, website en logo van Team Gouwe Sports onrechtmatige gelijkenis vertonen met die van Budo Gouweleeuw.

 

IEPT20171004, Rb Rotterdam, Track v Vijverberg

Schadevergoeding van € 25.825 per jaar wegens gebruik van inbreukmakende software voor bijhouden ziekteverzuim bestaande uit forfaitair bedrag aan gederfde licentievergoeding van € 15.825 en surplus van € 10.000. Surplus niet onredelijk wegens groei van aantal dossiers in bewuste periode en met name onbetwiste verdubbeling van werknemers Vijverberg. 1019h Rv proceskostenveroordeling gematigd van 176.231,86 naar € 150.000: door Track niet gereageerd op verweer dat werken met 7 advocaten/medewerkers waarschijnlijk voor dubbele kosten heeft gezorgd. Verzoek om kostenveroordeling niet uitvoerbaar bij voorraad te verklaren wegens dreigend faillissement faalt: deze stelling is niet onderbouwd.

 

IEPT20170906, Rb Rotterdam, Punch Out Battles

Vermoeden van overdracht aan filmproducent ex artikel 45d Auteurswet niet van toepassing op bijdrage rapper aan rapbattle: rapteksten niet vervaardigd met het oog op registratie en publicatie filmwerk en derhalve niet te beschouwen als een ‘daartoe bestemde bijdrage’. Battlerapper wordt wel geacht afstand te hebben gedaan van het recht zich op grond van portretrecht te verzetten tegen publicatie van de beelden: toestemming voor maken opnames staat voldoende vast, uit gedrag van rapper moet worden afgeleid dat hij bovendien heeft ingestemd met publicatie en feit dat de rapper inmiddels niet meer achter zijn teksten staat kan daar niet aan af doen. Ook beroep op Wet bescherming Persoonsgegevens slaagt om deze redenen niet: uit gedrag rapper blijkt expliciet dat hij toestemming heeft verleend voor verwerking gegevens.

 

IEPT20170906, Rb Rotterdam, Organik v Dow

Geen schorsing executie arresten hof Den Haag (IEPT20160719 en IEPT20170117): geen juridische misslag.

 

IEPT20170831, Rb Rotterdam, Brein v Torrent- en Usenet uploader

Ex parte beschikking ex artikel 1019e Rv tegen lid Libra Release Team die bijna 800 auteursrechtelijk beschermde film- en tv-seriebestanden heeft geüpload via torrents en Usenet: dwangsom van € 2.000 per dag (een gedeelte van een dag daaronder begrepen) dat in strijd met het inbreukverbod wordt gehandeld, met een maximum van € 50.000.

 

IEPT20170809, Rb Rotterdam, Loodgietersbedrijf AWZ

Loodgietersbedrijf gedaagde maakt inbreuk op handelsnaamrecht van eiseres door familienaam in handelsnaam te gebruiken na overname familiebedrijf: niet in geschil dat aard ondernemingen gelijk is en beide een vestiging hebben in dezelfde plaats, gedaagde gebruikt familienaam niet alleen als contactgegeven maar ook als handelsnaam, deze naam vormt in beide handelsnamen een onderscheidend element zodat de handelsnamen slechts in geringe mate afwijken, hierdoor kan verwarring ontstaan.

 

IEPT20170807, Rb Rotterdam, Making Moves v Level Up Marketing

Verstekvonnis. Auteursrechtinbreuk door exact overnemen afbeeldingen uit assessments. Vordering komt niet onrechtmatig of ongegrond voor, waardoor inbreukverbod en aanzien van de gehele testen wordt toegewezen. Vordering op grond van onrechtmatige daad afgewezen: concurrentie door aanbieden van gesteld inferieure tests onvoldoende om afzonderlijke onrechtmatige daad aan te nemen en geen bijkomende omstandigheden dat sprake is van zelfstandige onrechtmatige daad.

 

IEPT20170530, Rb Rotterdam, Dwangsommen verbeurd

Dwangsommen mochten worden geëxecuteerd: voldoende aannemelijk dat gedaagden er in de bodemprocedure in zullen slagen om aan te tonen dat eisers niet volledig hebben voldaan aan het verbod om uitlatingen te doen die gedaagden in verband brengen met strafbare feiten en het aan het gebod om bepaalde publicaties te verwijderen.

 

IEPT20170621, Rb Rotterdam, Dier en Recht
Artikel op website Dier & Recht over dat fokkers van Golden Retrievers er niet alles aan doen om erfelijke aandoeningen te voorkomen, niet onrechtmatig. Artikel wel ongefundeerd maar niet gesteld of gebleken dat identiteit fokkers uit dit artikel te achterhalen valt en ernst verwachte gevolgen is klein. Dat het artikel niet is geplaatst op een voor het publiek gemakkelijk en toegankelijke website wordt in aanmerking genomen: het publiek moet de stichting kennen en op de website op zoek gaan naar dit artikel. Rechtbank gaat ervan uit dat artikel wordt aangepast nu Dier & Recht er belang bij heeft haar achterban volledig te informeren.


IEPT20170518, Rb Rotterdam, Hoi4u
Vordering om gebruik handelsnaam Canvasfoto te staken en domeinnaam Canvasfoto.nl over te dragen afgewezen: niet voldoende aannemelijk dat eiser de handelsnaam en domeinnaam niet wilde inbrengen in samenwerking en dat sprake is van onrechtmatig handelen, kort geding leent zich niet voor nader onderzoek.

IEPT20170412, Rb Rotterdam, ALT v Eneco
Geen schending ‘Non-circumvention, non-disclosure, confidentiality and working agreement’ tussen ALT en Romar en Eneco . Eneco mocht zich vanwege de tweet van 3D HiTech over dat Memorandum of Understanding werd getekend met foto’s van de meeting terugtrekken uit onderhandelingen met 3d HiTech: door ALT en Romar erkend dat tweet schending vertrouwelijkheid vormde, waardoor zij niet meer gerechtvaardigd mochten vertrouwen op totstandkoming overeenkomst.

 

IEPT20170331, Rb Rotterdam, Bram Ladage

Franchiseovereenkomst op onjuiste gronden opgezegd: nastreven uniformiteit franchisecontracten op zichzelf geen rechtvaardiging voor opzegging, onvoldoende onderbouwd dat verouderde tekst voor grote problemen heeft gezorgd en gedrag franchisenemer rechtvaardigt niet de conclusie dat vruchtbare samenwerking is uitgesloten.


IEPT20170313, Rb Rotterdam, Heraeus v Biomet
Heraeus heeft geen spoedeisend belang bij inzage in beslag genomen bescheiden: discussie over vraag of Biomet bedrijfsgeheimen Heraeus gebruikt heeft speelt al sinds 2006. Ook indien wel sprake zou zijn van spoedeisend belang zijn de vorderingen niet toewijsbaar: niet duidelijk waar het verlof zoal betrekking op heeft, risico op oneigenlijk voordeel in concurrentiestrijd nu inzagerecht aanzienlijk deel administratie Biomet betreft en de gevorderde bescheiden zijn niet aan te merken als ‘bepaalde bescheiden’, sprake van “fishing expedition”.

 
IEPT20170308, Rb Rotterdam, Allround Koeriers

Geen onbehoorlijke taaksvervulling [Gedaagde 1]: is geen feitelijke beleidsbepaler. AK heeft schuldeisers AKH benadeeld door onrechtmatig gebruik handelsnaam “Allround Koeriers”: onvoldoende onderbouwd dat AKH handelsnaam niet gebruikte, waardoor had moeten worden onderbouwd dat AK gerechtigd was op gebruik handelsnaam.

 

IEPT20170215, Rb Rotterdam, Track v Vijverberg
Vijverberg aansprakelijk voor gebruik (op Track Verzuim) inbreukmakende software D-Care voor bijhouden ziekteverzuim: geen sprake van rechtsverwerking nu toezegging om niet tot rechtsvervolging over te gaan is gedaan onder voorwaarde van afgifte broncode D-Care, software Track Verzuim is gelet op de samenstelling en complexiteit aan te merken als werk, D-Care vertoont in aanzienlijke mate auteursrechtelijk beschermde elementen van Track Verzuim en geen sprake (meer) van goede trouw Vijverberg na melding van overeenstemming in code.


IEPT20170209, Rb Rotterdam, Heraeus v Biomet
Kennelijke fout in dictum IEPT20170208 hersteld: Opheffing bevriezingsmaatregel uitvoerbaar bij voorraad verklaard


IEPT20170208, Rb Rotterdam, Heraeus v Biomet
Beschikking voorzieningenrechter van 6 december 2016 aan te merken als eindbeschikking. De vraag of in casu sprake is van een formeel kader. Voor zover sprake is van formeel kader is de vraag voor welke vragen of verzoeken deurwaarder voorzieningenrechter mag benaderen. Opheldering over onduidelijkheden en afstemming over praktische vragen mogelijk. Indien verzoek deurwaarder als aanvulling op beslagrekest moet worden gezien in situatie waarop beschikking niet voorziet, is omdat eindbeschikking is gewezen sprake van nieuw verzoek. Deurwaarder niet bevoegd tot het doen van een dergelijk verzoek. Voor verzoeken deurwaarder tot mogen aanstellen SAP-expert was formeel juridisch kader nodig dat er niet is. Verzoeken Biomet afgewezen. Bevriezingsbevel opgeheven.

IEPT20170201, Rb Rotterdam, AD
Publicatie foto eiser in AD waarin hij in hufterfuik was aangehouden en zijn gezicht was geblurred betreft identificeerbare gegevens in de zin van de Wbp. Eiser hoeft niet aan te tonen dat hij daadwerkelijk is herkend. Publicatie niet onrechtmatig: beroep AD op artikel 3 (verwerking van persoonsgegevens voor uitsluitend journalistieke, artistieke of literaire doeleinden) en 8f Wbp slaagt.

IEPT20170126, Rb Rotterdam, Brein v Live Bioscoop
Ex parte bevel ex artikel 1019e Rv tegen de beheerder van de Facebook pagina “Live Bioscoop”, waarop dagelijks gratis films werden vertoond zonder toestemming van de rechthebbenden: dwangsom van € 2.000 per dag (een gedeelte van een dag als gehele dag gerekend) dat in strijd met het verbod wordt gehandeld met een maximum van € 50.000

IEPT20170113, Rb Rotterdam, Foto op website
Schadevergoeding van € 675 voor publicatie foto van Dijkstra op internet: bedrag komt redelijk voor vanwege misgelopen licentievergoeding en gebrek naamsvermelding.

IEPT20170113, Rb Rotterdam, Foto Geld Spaarpot
Schadevergoeding van € 810 voor publicatie bijgesneden foto van Dijkstra op internet zonder naamsvermelding: onvoldoende onderbouwd door gedaagde dat hij foto niet heeft openbaargemaakt. Sprake van immateriële schade: het bijsnijden van de foto is een verminking omdat het kaderen één van de middelen is waarmee een fotograaf zijn persoonlijk stempel op de foto kan drukken.