Artikel 2d

Print this page

   weegschaal.png  weegschaal.png

 

1. Het College van Toezicht ziet erop toe dat de algemene ledenvergadering van een collectieve beheersorganisatie met leden wordt gehouden overeenkomstig het bepaalde in het tweede tot en met het tiende lid.

 

2. De algemene vergadering wordt ten minste éénmaal per jaar bijeen geroepen.

 

3. De algemene vergadering beslist over wijzigingen in de lidmaatschapsvoorwaarden voor zover die voorwaarden niet in de statuten worden geregeld. Wanneer een algemene vergadering vanwege de rechtsvorm ontbreekt, beslist het orgaan dat de toezichtfunctie uitoefent over een statutenwijziging en een wijziging in de lidmaatschapsvoorwaarden.

 

4. De algemene vergadering beslist over de benoeming of het ontslag van de bestuurders en ziet toe op hun algemene prestaties.

 

5. De algemene vergadering heeft het recht de bezoldiging van bestuurders en andere emolumenten, zoals geldelijke en niet-geldelijke voordelen, pensioenrechten en -toekenningen, rechten op andere toekenningen en rechten op ontslagvergoedingen, goed te keuren.

 

6. Onverminderd het bepaalde in de artikelen 2g, 2h en 2i besluit de algemene ledenvergadering ten minste over de volgende zaken:

(a) het algemene beleid ten aanzien van de verdeling van aan rechthebbenden verschuldigde bedragen;

(b) het algemene beleid ten aanzien van onverdeelde bedragen;

(c) het algemene beleggingsbeleid ten aanzien van rechteninkomsten en inkomsten uit de belegging van rechteninkomsten;

(d) het algemene beleid ten aanzien van inhoudingen op rechteninkomsten en het gebruik van gelden afkomstig uit de belegging van rechteninkomsten;

(e) het gebruik van onverdeelde bedragen;

(f) het risicobeheerbeleid;

(g) de goedkeuring van iedere verwerving, verkoop of het bezwaren van onroerend goed;

(h) de goedkeuring van fusies en samenwerkingsverbanden, de oprichting van dochtermaatschappijen, de overname van andere organisaties en de verwerving van aandelen of rechten in andere organisaties;

(i) de goedkeuring voor het opnemen van leningen, het verstrekken van leningen en zekerheden voor leningen;

(j) de goedkeuring van het in artikel 2 bedoelde jaarlijkse transparantierapport van de collectieve beheersorganisatie.

 

7. De algemene vergadering kan de in het vierde, vijfde en zesde lid, onder f, g, h, en i opgesomde bevoegdheden bij besluit of door middel van een bepaling in de statuten delegeren aan het orgaan dat de toezichtfunctie uitoefent, ingeval een collectieve beheersorganisatie met leden over een dergelijk orgaan beschikt.

 

8. Alle leden kunnen deelnemen aan een algemene ledenvergadering en daar hun stemrecht uit oefenen. De toegang tot de algemene ledenvergadering en het stemrecht kan in de statuten of de lidmaatschapsvoorwaarden worden beperkt op grond van ontvangen bedragen of aan een lid verschuldigde bedragen, mits dit criterium wordt vastgesteld en toegepast op een billijke en evenredige wijze.

 

9. Ieder lid van een collectieve beheersorganisatie kan een andere persoon of organisatie als gevolmachtigde aanwijzen om aan de algemene vergadering deel te nemen en daar te stemmen, tenzij deze persoon of organisatie een tegenstrijdig belang heeft. Een volmacht wordt schriftelijk afgegeven en is slechts geldig ten behoeve van één algemene ledenvergadering. De gevolmachtigde heeft dezelfde rechten als de volmachtgever in de algemene ledenvergadering. De gevolmachtigde brengt zijn stem uit overeenkomstig de instructies van de volmachtgever. Personen die geen lid zijn van een collectieve beheersorganisatie kunnen slechts hun stem uitbrengen voor zover de statuten dit bepalen.

 

10. In het geval dat een collectieve beheersorganisatie een algemene ledenvergadering heeft, kan deze de in dit artikel beschreven bevoegdheden laten uitoefenen door afgevaardigden die ten minste om de vier jaar worden gekozen door de leden van een collectieve beheersorganisatie. Het College van Toezicht ziet erop toe dat effectieve en passende deelname van de leden in de besluitvorming van de collectieve beheersorganisatie gewaarborgd blijft en dat de vertegenwoordiging van de verschillende categorieën van leden in de vergadering van afgevaardigden billijk en evenwichtig is. Het tweede tot en met het tiende lid zijn van overeenkomstige toepassing.

 

11. De bevoegdheden van de algemene ledenvergadering kunnen worden uitgeoefend door het orgaan dat de toezichtfunctie uitoefent, ingeval een collectieve beheersorganisatie vanwege zijn rechtsvorm geen algemene ledenvergadering heeft. De in het eerste, tweede lid, en het vierde tot en met het zesde lid vastgestelde regels zijn van overeenkomstige toepassing.

 

12. De bevoegdheden van de algemene ledenvergadering kunnen worden uitgeoefend door een vergadering van die rechthebbenden, ingeval een collectieve beheersorganisatie vanwege zijn rechtsvorm geen algemene ledenvergadering heeft en deze bevoegdheden niet worden uitgeoefend door het orgaan dat de toezichtfunctie uitoefent. De in het eerste, tweede lid, en het vierde tot en met zesde lid vastgestelde regels zijn van overeenkomstige toepassing.