IEPT20080610, Rb Den Haag, Arco v Hulshoff Wonen

10-06-2008 Print this page
IEPT20080610, Rb Den Haag, Arco v Hulshoff Wonen

AUTEURSRECHT


Frame auteursrechtelijk beschermd werk
dat in het ontwerp van de stoel Frame weliswaar de toepassing van een hedendaagse minimalistische stijl is te herkennen maar dat overigens, in elk geval bij de vormgeving van het kuipje, de ontwerper duidelijk een eigen en nieuwe weg is ingeslagen.

Bij de beoordeling dient het werk als geheel in aanmerking te worden genomen. Voorshands oordeelt de voorzieningenrechter dat in het ontwerp van de stoel Frame weliswaar de toepassing van een hedendaagse minimalistische stijl is te herkennen maar dat overigens, in elk geval bij de vormgeving van het kuipje, de ontwerper duidelijk een eigen en nieuwe weg is ingeslagen. Hierbij heeft de voorzieningenrechter meegewogen dat Hulshoff en Arrben niet aan de hand van voorbeelden hebben laten zien dat het kuipje niet nieuw of oorspronkelijk zou zijn. Het kuipje kan ook zeker niet worden aangemerkt als een ontlening aan de zitting en de rugleuning van de stoel Manola. Naar voorlopig oordeel komt de stoel Frame dan ook auteursrechtelijke bescherming toe.


Geen inbreuk
Samengevat onderscheiden de stoel Betta en de stoel Frame zich door een geheel verschillende uitvoering van het kuipje.
De kuipjes zijn geplaatst in vergelijkbare draagconstructies, waardoor voor het oog de kuipjes op vergelijkbare wijze in de ruimte zweven. Dit tezamen voert niettemin niet tot een inbreukmakende vergelijkbare totaalindruk. Bij de beoordeling is het grootste gewicht toe te kennen aan de steeds op eigen wijze vormgegeven kuipjes en is voor het auteursrecht minder relevant de banale vormgeving van de frames.

 


SLAAFSE NABOOTSING

 

Geen verwarringsgevaar
De voorzieningenrechter acht het voorshands aannemelijk dat het publiek de stoel van Arrben door de karakteristieke verwerking van het tuigleer zal herkennen als een stoel van Arrben, althans, in elk geval niet als een stoel van Arco, en dat er geen verwarring zal optreden.

 

IEPT20080610, Rb Den Haag, Arco v Hulshoff Wonen