Geen normaal gebruik PARBO: slechts vermeld als handelsnaam

05-02-2013 Print this page
IEPT20121219, Rb Arnhem, Surinaamse Brouwerij

Vervallenverklaring Beneluxwoordmerk PARBO voor ‘alcoholvrije dranken’ wegens ontbreken van normaal gebruik: slechts gebruikt als handelsnaam. Nietigverklaring van tweede Beneluxwoordmerk PARBO, nu deze in rangorde na identiek merk voor identieke waren van eiseres Surinaamse Brouwerij komt. 

MERKENRECHT

Surinaamse Brouwerij verhandelt bier onder de naam PARBO en wil ook graag haar bier op de markt in de Benelux brengen. Deze merknaam bleek al in het Benelux merkenregister te zijn ingeschreven voor onder meer ‘bieren’, waaronder tweemaal op naam van gedaagde. Surinaamse Brouwerij is vervolgens een procedure gestart tot nietig- dan wel vervallenverklaring van deze merkregistraties.

Ten aanzien van het oudste Beneluxwoordmerk PARBO voor ‘alcoholvrije dranken’ (1991) oordeelt de rechtbank dat de vordering tot vervallenverklaring moet worden toegewezen. Gedaagde heeft normaal gebruik van het merk voor alcoholvrije dranken niet aangetoond: op grond van stukken van gedaagde blijkt dat zij voor haar frisdranken prominent het woord THRILL als onderscheidingsteken op het etiket gebruikt, dus als merknaam ter onderscheiding van haar frisdranken. Parbo Food wordt bij deze frisdranken slechts vermeld als handelsnaam, te weten de naam van de onderneming. De expliciete keuze voor inschrijving van het merk voor alleen ‘alcoholvrije dranken’, terwijl een ruimere inschrijving ook mogelijk was geweest, brengt naar het oordeel van de rechtbank in dit geval mee dat eventueel gebruik van het merk voor soortgelijke waren ook geen instandhoudend merkgebruik oplevert.

De andere merkregistratie van het woordmerk PARBO van gedaagde is geregistreerd op 28 september 2009 en komt daarmee in rangorde na het op 7 juli 2008 geregistreerde merk PARBO voor identieke waren, dat eiseres Surinaamse Brouwerij na overdracht heeft verkregen. De vordering tot nietigverklaring wordt derhalve ook toegewezen en de gevorderde doorhaling van de merkregistratie van gedaagde in het Benelux merkenregister wordt gelast.

IEPT20121219, Rb Arnhem, Surinaamse brouwerij