Terechte vrees dat in nabije toekomst tot inbreuk op handelsnaam 'Ekirana' zou komen

17-12-2013 Print this page
IEPT20131107, Rb Amsterdam, An Info

Gelet op inbreuk op auteursrechten van X op zijn website in verleden wordt inbreukverbod toegewezen. Terechte vrees dat het in nabije toekomst tot inbreuk op handelsnaamrecht ‘Ekirana’ zou komen.

AUTEURSRECHT – HANDELSNAAMRECHT

X drijft een webshop met de domeinnaam ekirana.nl, waar hoofdzakelijk Indiase en Aziatische voedsel- en drankwaren, cosmetica en keukengereedschap worden verkocht. An Info heeft vervolgens de domeinnaam ekirana-nl.nl geregistreerd en deze als doorlink gebruikt naar de website masalaexpress.biz, waar soortgelijke waren worden aangeboden. Gedaagde Y, werkzaam bij An Info, heeft op 7 oktober 2013 aangeboden laatstgenoemde domeinnaam om niet over te dragen aan X. Op dezelfde dag heeft Y bij de KvK de handelsnaam ‘Ekirana’ ingeschreven ten behoeve van zijn eenmanszaak. X vordert nu een verbod op inbreuk op zijn auteurs- en handelsnaamrechten en staking van het gebruik van de handelsnaam Ekirana, de domeinnaam en website ekirana-nl.nl.

De vorderingen worden toegewezen. Auteursrechtinbreuk wordt niet aangenomen: of er sprake is van het ongewijzigd overnemen van de afbeeldingen en de onderlinge rangschikking hiervan van de website van X kan op grond van de overgelegde stukken niet worden vastgesteld. Voorts is het onaannemelijk dat de bodemrechter zal oordelen dat het overeenkomen van passages in algemene voorwaarden kwalificeert als auteursrechtinbreuk. Tussen partijen is evenwel niet in geschil dat in het verleden wel sprake is geweest van inbreuken op het auteursrecht van X, zodat gezien de gebeurtenissen in de aanloop naar dit proces niet zonder meer er vanuit kan worden gegaan dat An Info zich daarvan in de toekomst zal onthouden. Het gevorderde verbod wordt derhalve toegewezen.

Hoewel de enkele inschrijving in het handelsregister en het gebruik van het woord ‘ekirana’ in een webadres dat wordt gebruikt als doorlink naar een andere website geen inbreuk op het handelsnaamrecht vormen, is bij X uit het geheel van de omstandigheden de terechte vrees ontstaan dat het in de nabije toekomst wel tot een inbreuk zou komen zodat ook hier het gevorderde verbod zal worden toegewezen.

IEPT20131107, Rb Amsterdam, An Info