Geen handelsnaaminbreuk, omdat domeinnaam slechts doorlinkt naar website gedaagde

Print this page 20-06-2014
IEPT20140418, Rb Overijssel, Inbitex

Geen handelsnaamrecht inbreuk op “www.filter-webshop.nl”: domeinnaam “filterwebshop.nl slechts als internetadres gebruikt die doorlinkt naar website gedaagde. Geen onrechtmatig gebruik domeinnaam: gedaagde heeft domeinnaam als eerste geregistreerd en domeinnamen hebben beschrijvend karakter.

 

HANDELSNAAMRECHT - DOMEINNAAM

 

Kort geding. Eiser exploiteert een handelsonderneming “www.filter-webshop.nl, waarvoor hij tevens de domeinnaam heeft geregistreerd en gebruikt. Gedaagde gebruikt de domeinnaam “filterwebsite.nl” Eiser stelt dat gedaagde inbreuk maakt op zijn handelsnaam en domeinnaam. De vorderingen worden afgewezen.

 

Volgens de voorzieningenrechter maakt gedaagde geen inbreuk op de handelsnaam van eiser, omdat hij zijn domeinnaam slechts gebruikt om automatisch door te linken naar zijn website (met een andere naam). De domeinnaam is ook niet onrechtmatig geregistreerd door gedaagde, vanwege het basisprincipe “die het eerst komt, het eerst maalt”, waardoor gedaagde, omdat hij de domeinnaam als eerste heeft geregistreerd, gerechtigd is op de domeinnaam. Dat de domeinnaam nagenoeg gelijk is aan een reeds daarvoor gevoerde andere domeinnaam die ook als handelsnaam wordt gevoerd, maakt het gebruik van de domeinnaam niet onrechtmatig. De voorzieningenrechter neemt voorts in aanmerking dat de domeinnamen beide een beschrijvend karakter hebben.

 

IEPT20140418, Rb Overijssel, Inbitex