Auteursrechtinbreuk door Eredivisiewedstrijden uit te zenden zonder zakelijke licentie

24-06-2014 Print this page
IEPT20140620, Rb Midden-Nederland, Eredivisie
(Met dank aan Reindert van der Zaal, Kennedy Van der Laan)

Aannemelijk dat Eredivisiewedstrijden openbaar zijn gemaakt door gedaagden, gelet op aankondigingen op Facebook en Twitter, constateringen controleurs Fox sports en bevindingen deurwaarder. Auteursrechtinbreuk wegens uitzenden wedstrijden zonder zakelijke licentie.

 

AUTEURSRECHT

 

Eisers zijn auteursrechthebbende op beelden van de in hun eigen stadion gespeelde Eredivisiewedstrijden, promofilmpjes en studioprogramma’s. Gedaagden exploiteren een aantal cafés. Volgens Eredivisie hebben gedaagden wedstrijden uitgezonden zonder de hiervoor vereiste licentie af te nemen en vorderen een gebod op staking van deze gestelde auteursrechtinbreuk. De vorderingen worden toegewezen.

 

De voorzieningenrechter acht het voldoende aannemelijk dat de wedstrijden openbaar zijn gemaakt door gedaagden. Het betoog van een van de gedaagden dat het vertonen van de wedstrijden buiten zijn medeweten is gebeurd en geen commercieel doel had wordt niet gevolgd, omdat voor iedere vorm van openbaar maken toestemming nodig is. Gelet op de aankondigingen op Facebook en Twitter, de constateringen van de controleurs van Fox Sports en de processen-verbaal van bevindingen van de deurwaarder, is voldoende aannemelijk dat ook de andere gedaagden Eredivisiewedstrijden openbaar hebben gemaakt. Nu gedaagden niet over een zakelijke licentie beschikken is auteursrechtinbreuk aannemelijk en wordt de gevorderde staking toegewezen.

 

IEPT20140620, Rb Midden-Nederland, Eredivisie