Artikel in Parool over intrekken vergunningen gokhal niet onrechtmatig

Print this page 17-05-2017
IEPT20170419, Rb Amsterdam, Het Parool

Artikel in Parool over dat de overheid eiser als stroman van [naam 1] ziet en daarom zijn vergunningen voor zijn gokhallen ontneemt niet onrechtmatig: eiser publiek figuur door strafzaak en zelf opzoeken media-aandacht en artikel en zinsnede vinden voldoende steun in feitenmateriaal.

 

PUBLICATIE

 

Eiser is eigenaar en exploitant van twee speelautomatenhallen. Hij is als verdachte aangemerkt in het strafproces tegen [naam 1]. Op 21 december 2007 heeft de rechtbank Haarlem eiser tot vijf maanden cel voor het medeplegen van witwassen veroordeeld. Op 3 juli 2009 heeft het gerechtshof Amsterdam eiser vrijgesproken. Dit arrest is onherroepelijk geworden. Op 18 april 2011 heeft de Burgemeester van Amsterdam een Bibob-besluit genomen waarbij de vergunningen voor de twee speelautomatenhallen van eiser zijn ingetrokken. Het Parool heeft op dezelfde dag een artikel gepubliceerd met titel “De gemeente Amsterdam onthoudt uitbater [eiser] definitief de exploitatievergunningen voor zijn gokhallen op de [plaats]”. Volgens eiser is het artikel onrechtmatig voor zover wordt gesteld dat de overheid eiser als stroman van [naam 1] ziet en de vergunningen van eiser heeft ontnomen met de Wet bibob. Het artikel zou ten onrechte een verband tussen het intrekken van de vergunningen en het beeld van eiser als stroman van [naam 1] leggen. Eiser vordert daarom onder meer verwijdering van het artikel. De vorderingen worden afgewezen.

 

De rechtbank oordeelt dat het artikel niet onrechtmatig is. Hierbij is relevant dat eiser een publiek figuur is geworden door zijn strafzaak en omdat hij ook zelf de media-aandacht heeft gezocht. Zo heeft eiser interviews gegeven aan Vrij Nederland, RTL Boulevard en Nova/Den Haag Vandaag. Later is hij ook te gast geweest bij Pauw & Witteman. Daarnaast wordt overwogen dat het artikel en de gewraakte zinsnede voldoende steun vinden in het feitenmateriaal.

IEPT20170419, Rb Amsterdam, Het Parool

ECLI:NL:RBAMS:2017:2227