Concurrentieverbod toegewezen waarmee spoedeisend belang bij inbreukverbod op (bovendien beschrijvende) handelsnaam vervalt

Print this page 11-06-2018
IEPT20180606, Rb Limburg, Car Care Venray

Overdracht social media inglocodes en verbod op concurrerende activiteiten bij verstekvonnis in kort geding toegewezen: voldoende aannemelijk dat gedaagde gestelde inbreuken op tussen partijen gesloten overeenkomst pleegt. Inbreukverbod op handelsnamen Car Care Venray en [X] afgewezen: gaat om beschrijvende aanduiding in combinatie met persoons- of plaatsnaam waardoor handelsnamen niet of nauwelijks beschermd zijn, wegens toegewezen verbod op concurrerende activiteiten bestaat bovendien geen verwarringsgevaar meer waardoor spoedeisend belang vervalt.

 

HANDHAVING - HANDELSNAAMRECHT

 

Verstekvonnis in kort geding van de kantonrechter. Volgens de kantonrechter is voldoende aannemelijk dat gedaagde de gestelde inbreuken op de tussen partijen gesloten overeenkomst pleegt. Gedaagde wordt veroordeeld de inlogcodes van social media accounts over te dragen en wordt verboden concurrenende activiteiten te verrichten (de handel in en reparatie van personenauto’s en lichte bedrijfsauto’s, overige gespecialiseerde reparatie en slepen van auto’s, carcleaning en autopoetsbedrijf).

 

Het verbod op het staken van inbreuk op het handelsnaamrecht wordt afgewezen. De handelsnamen Car Care Venray en [X] zijn naar het oordeel van de kantonrechter beschrijvende aanduidingen in combinatie met een persoons- of plaatsnaam. Hierdoor is het volgens de kantonrechter zeer de vraag of de bodemrechter een verbod zal uitspreken. Daarnaast is bij het staken van de concurrerende activiteiten er geen vrees meer voor verwarring te duchten zodat het spoedeisende belang vervalt, zo overweegt de kantonrechter.

 

IEPT20180606, Rb Limburg, Car Care Venray

 

ECLI:NL:RBLIM:2018:5250