La Boulangerie traditionelle Marrakech maakt geen inbreuk op handelsnaam Bakkerij Marakesh

Print this page 02-01-2019
IEPT20180912, Rb Amsterdam, Marakesh v Marrakech
(Met dank aan Marjolein Driessen, Legaltree)

La Boulangerie traditionelle Marrakech maakt geen inbreuk op handelsnaam Bakkerij Marakesh: handelsnaam Bakkerij Marakesh in hoge mate beschrijvend waardoor deze slechts een zeer geringe mate van bescherming geniet, voldoende verschil tussen beide handelsnamen om gebruik te rechtvaardigen.

 

HANDELSNAAMRECHT

 

Eiser drijft sinds 1991 een banketbakkerij / boulangerie met meerdere vestigingen in Rotterdam en Den Haag. Haar vestigingen verkopen Marokkaanse en Nederlandse brood- en banketspecialiteiten. Gedaagde drijft sinds december 2013 in Amsterdam Osdorp een eenmanszaak onder de naam "La Boulangerie Traditionelle Marrakech". Gedaagde verkoopt Nederlandse brood- en banketbakkerswaren en Marokkaanse taarten en hartige hapjes. Eiser stelt dat de naam La Boulangerie traditionelle Marrakech inbreuk maakt op de handelsnaam Bakkerij Marakesh.

 

De rechtbank oordeelt echt dat hier geen sprake van is. De rechtbank overweegt dat de handelsnaam Bakkerij Marakesh in hoge mate beschrijvend is, waardoor deze slechts een zeer geringe mate van bescherming geniet. Het is volgens de rechtbank in het algemeen belang dat beschrijvende woorden, zoals met betrekking tot de aard van de desbetreffende onderneming (een bakkerij) of een geografische aanduiding (Marakesh), niet (kunnen) worden gemonopoliseerd. In dat licht bestaat naar het oordeel van de rechtbank voldoende verschil tussen beide handelsnamen om gebruik te rechtvaardigen.

 

IEPT20180912, Rb Amsterdam, Marakesh v Marrakech

 

(kopie originele vonnis)