Octrooi voor kaartlezer niet inventief

Print this page 11-02-2019
IEPT20181121, Rb Den Haag, CDVI v Impro

Octrooi EP 006 niet inventief in licht van stand van techniek weergegeven in figuur 1: toepassen van een smalle sleuf vanaf de rand van een metalen plaat om Eddy currents te verminderen is algemene vakkennis vakman op prioriteitsdatum. Hulpverzoek niet inventief: enige aanvullende onderscheidingskenmerk is ook algemene vakkennis en uit JP 123 bekend.

 

OCTROOIRECHT

 

CDVI levert wereldwijd toegangssystemen en elektronische sloten, waaronder systemen voor biometrische en online toegangscontrole, systemen voor elektromagnetische vergrendeling, zelfstandige toegangssystemen en automatische deur systemen. Impro Europe die op 31 oktober 2017 haar statutaire naam heeft gewijzigd in Acces & Beyond B.V., is de distributeur van producten van het merk Impro in Nederland. Impro brengt een aantal producten op de Nederlandse markt. CDVI is houdster van octrooi EP 1 245 006 B1 voor een "Lecteur pour clé électronique". Volgens CDVI maakt Impro inbreuk op haar octooi. De vorderingen worden afgewezen.

 

De rechtbank oordeelt dat het octrooi niet inventief is in het licht van de stand van techniek die in figuur 1 van het octrooi is weergegeven. Het verschilkenmerk tussen conclusie 1 en de inrichting van figuur 1 is een sleuf die zich uitstrekt van een van de randen van de voorkant van de metalen beschermingsbehuizing. Het toepassen van een smalle sleuf vanaf de rand van een metalen plaat om Eddy currents te verminderen is algemene vakkennis voor de vakman. De vakman weet door de Feyman Lectures dat in een metalen plaat die in het magnetisch veld van de antenne is geplaatst Eddy currents optreden en dat die currents aanzienlijk worden verminderd of geneutraliseerd door de metalen plaat te voorzien van een paar sleuven vanaf een van de randen. Hij kent dit natuurkundige fenomeen en de oplossing ervoor ook uit het Von Waltenhofen experiment. Gesteld voor het probleem om de leesinrichting van figuur 1 zo te wijzigen dat een kaart op grotere afstand gelezen kan worden zal de vakman met deze algemene vakkennis zonder inventieve arbeid onmiddellijk herkennen dat Eddy currents de oorzaak van de verzwakking van de flux zijn en dat de negatieve werking daarvan afneemt door één of, voor een groter effect, meer sleuven vanaf een van de randen van de metalen plaat aan te brengen. Het hulpverzoek wordt ook als niet-inventief beoordeeld.

 

IEPT20181121, Rb Den Haag, CDVI v Impro

 

ECLI:NL:RBDHA:2018:13746