Geënsceneerde video waarin vader van meisje uit video van rapper Boef huilend met imam belt niet onrechtmatig

Print this page 29-01-2019
IEPT20190128, Rb Rotterdam, Boef

Geënsceneerde video waarin vader van meisje uit video van rapper Boef huilend met imam belt niet onrechtmatig jegens Boef: kijkers zullen video als fictief bestempelen, het is gedaagde toegestaan om deze manier problemen en zorgen binnen de Marokkaanse gemeenschap aan de kaakte stellen, eiser is publiek persoon.

 

PUBLICATIE

 

Nieuwsbericht rechtspraak.nl: “[…] De rapper wilde dat een YouTube uitzending van een aflevering van het programma 0% Alcohol – een serie van televisiemaker Salaheddine – zou worden verwijderd. Hij zou schade van die uitzending hebben ondervonden. Ook zou de uitzending de, in zijn ogen onjuiste, suggestie hebben gewekt dat de rapper door een Snapchat-post het leven van een jongedame en haar familie heeft geruïneerd.  De uitzending die volgens de rapper moet worden verwijderd is de 19e uitzending van het programma 0% Alcohol. De voorzieningenrechter is van oordeel dat in de 18 voorgaande uitzendingen voor kijkers voldoende duidelijk is geworden dat het programma een fictief karakter heeft. Ook van de uitzending waar de rapper bezwaar tegen maakt is voldoende duidelijk dat er geacteerd wordt.

 

Salaheddine wilde met de uitzending het maatschappelijke probleem van 'exposure' aan de kaak stellen. De voorzieningenrechter is van oordeel dat een televisiemaker daarbij een ruime mate van vrijheid heeft. Die vrijheid is echter niet onbegrensd. Een uitzending mag bijvoorbeeld niet onnodig grievend zijn. De voorzieningenrechter is van oordeel dat daar geen sprake van is. De maker hoeft de uitzending dan ook niet te verwijderen en evenmin te rectificeren.

 

IEPT20190128, Rb Rotterdam, Boef

 

ECLI:NL:RBROT:2019:569