Negatieve review op Facebookpagina over aanbieder van beveiligingssystemen niet onrechtmatig

Print this page 09-05-2019
IEPT20190221, Rb Rotterdam, Negatieve review op Facebook

Op Facebookpagina geplaatste negatieve review niet onrechtmatig: bewering dat gedaagde gehackt is niet weersproken, dat manier van inloggen onveilig zou zijn is een waardeoordeel en dat “opzeggen bijna onmogelijk is” niet onrechtmatig.

 

PUBLICATIE

 

Eiseres verhuurt beveiligingssystemen aan het midden en klein bedrijf. Gedaagde heeft in 2012 een abonnement afgesloten bij eiseres, dat vroegtijdig is beëindigd. Op de Facebookpagina van eiseres is een negatieve review geplaatst waarin gedaagde beweert gehackt te zijn, stelt dat de manier van inloggen onveilig is en verklaart dat “opzeggen bijna onmogelijk is”.

 

De kantonrechter neemt als uitgangspunt dat het is toegestaan om negatieve ervaringen met een bepaalde aanbieder van producten op internet te delen. De recensie vermeldt de algemene stelling dat gedaagde gehackt is, hetgeen door eiseres niet is weersproken. Dat gedaagde de manier van inloggen onveilig acht, is een waardeoordeel en daarmee niet onrechtmatig. Ook de verklaring dat “opzeggen bijna onmogelijk”, is niet zonder meer onrechtmatig gelet op de context. De kantonrechter concludeert dat gedaagde de grenzen van de vrijheid van meningsuiting niet heeft overschreden en er geen sprake is van een onrechtmatige daad.

 

IEPT20190221, Rb Rotterdam, Negatieve review op Facebook

 

ECLI:EU:RBROT:2019:1389