Advertenties in De Stentor en de Stadskoerier niet onrechtmatig

Print this page 13-06-2019
IEPT20190313, Rb Overijssel, Smadelijke Aftocht

Advertenties in de Stentor en de Stadskoerier, niet onrechtmatig: anders dan eiseres stelt heeft gedaagde niet aangekondigd dat eiseres volledig verdwijnt uit [plaats 1], gedaagde heeft niet doen voorkomen dat het slecht gaat met eiseres, geen directe beschuldiging, maar slechts opinie gegeven over gedeeltelijke verhuizing uit [plaats 1], niet onnodig grievend. Aanhalen citaat uit consumentenonderzoek uit 2012 van televisieprogramma Kassa “ ’s chocolademelk: Soort water dat smaakt naar oud papier” niet onrechtmatig: gelet op de context van de advertenties en het feit dat het slechts een citaat is uit een onafhankelijk consumentenonderzoek en niet eigen bewoordingen gedaagde.

 

PUBLICATIE

 

Kort geding. Eiseres maakt onder andere gebrande suiker, koffiestroop en smaakversterkers voor de industrie en verschillende consumentenproducten. Gedaagde is een achterkleinzoon van [A], de oprichter van eiseres en heeft in januari 2019 advertenties (van zijn hand) geplaatst in de Stentor en de Stadskoerier. De advertenties zijn inhoudelijk hetzelfde. Eiseres stelt dat de advertenties onrechtmatig zijn, omdat daarin zou zijn gesteld dat eiseres volledig verhuist uit [plaats 1], terwijl het gaat om een gedeeltelijke verhuizing.

 

De voorzieningenrechter oordeelt dat gedaagde niet heeft aangekondigd dat eiseres volledig verdwijnt uit [plaats 1]. Ook heeft hij het niet doen voorkomen dat het slecht gaat met eiseres, maar slechts een opinie gegeven over de gedeeltelijke verhuizing uit [plaats 1]. De gebruikte woorden in de titel van de advertenties “Smadelijke aftocht van [eiseres] uit [plaats 1]” is een negatieve kwalificatie, maar afgewogen tegen het belang van de vrijheid van meningsuiting van gedaagde niet dermate kwaadsprekend dat de aanduiding als onrechtmatig moet worden aangemerkt. Ook het aanhalen van een citaat uit consumentenonderzoek uit 2012 van televisieprogramma Kassa “ ’s chocolademelk: Soort water dat smaakt naar oud papier” is niet onrechtmatig, gelet op de context van de advertenties en het feit dat het slechts een citaat is uit een onafhankelijk consumentenonderzoek en niet de eigen bewoordingen van gedaagde betreft.

 

IEPT20190313, Rb Overijssel, Smadelijke Aftocht

 

ECLI:NL:RBOVE:2019:874