Verstekvonnis waarin is geoordeeld dat Zonamo exploitatie single ‘Lauw’ van Boef moet staken vernietigd

02-12-2019 Print this page
IEPT20190410, Rb Amsterdam, Zonamo

Verstekvonnis waarin is geoordeeld dat Zonamo exploitatie single ‘Lauw’ van Boef moet staken, vernietigd: onvoldoende onderbouwd dat vergoeding van € 1.500 en 2% van de royalty’s die [Y] heeft aangeboden gekregen voor zingen intro en outro niet is aan te merken als een redelijke vergoeding voor zijn beperkte bijdrage voor de periode tot juli 2017, niet bestreden dat [Y] na die periode is aangesloten bij Buma/Stemra en dat die tegen betaling toestemming hebben verleend. Geen inbreuk op persoonlijkheidsrecht door naam [Y] niet in de titel op te nemen: opname in de titel van het werk niet zonder meer als enige redelijke vorm van naamsvermelding ex artikel 25 Aw te beschouwen, in redelijke mate aan naamsvermelding gedaan.

 

AUTEURSRECHT

 

Zonamo Enterainment heeft in 2016 de single ‘Lauw’ van rapper Boef uitgebracht. De intro en outro zijn gezongen door [Y], die in 2018 Zonamo in rechte heeft betrokken op grond van de stelling dat Zonamo inbreuk zou maken op zijn auteursrecht en naburige rechten. Zonamo - dat stelt de dagvaarding niet te hebben ontvangen - is bij verstekvonnis (niet gepubliceerd) onder meer veroordeeld de exploitatie van het nummer te staken. De tenuitvoerlegging van dit vonnis werd eerder geschorst (IEPT20181113), en wordt bij deze vernietigd.    

 

[Y] heeft onvoldoende onderbouwd dat de vergoeding van € 1.500 en 2% van de royalty’s die hij heeft aangeboden gekregen voor het zingen van de intro en outro niet is aan te merken als een redelijke vergoeding voor zijn beperkte bijdrage voor de periode tot juli 2017. [Y] heeft niet bestreden dat hij na die periode is aangesloten bij Buma/Stemra en dat die tegen betaling toestemming hebben verleend.

 

Daarnaast is volgens de rechtbank geen sprake van inbreuk op het persoonlijkheidsrecht van [Y] door zijn naam niet in de titel op te nemen, bijvoorbeeld in de vorm “Boef featuring [Y]”. Opname in de titel is naar het oordeel van de rechtbank niet zonder meer als redelijke vorm van naamsvermelding ex artikel 25 Aw te beschouwen. Zonamo heeft volgens de rechtbank in redelijke mate aan naamsvermelding gedaan.

 

IEPT20190410, Rb Amsterdam, Zonamo

 

(kopie originele vonnis)