Aflevering ‘Dossier van den Heuvel’ over oplichting door eiser niet onrechtmatig

Print this page 06-05-2019
IEPT20190502, Rb Amsterdam, RTL
(Met dank aan Jacqueline Schaap en Patty de Leeuwe, Visser Schaap & Kreijger)

Aflevering ‘Dossier van den Heuvel’ over oplichting door eiser niet onrechtmatig: voldoende steun in feitenmateriaal, ernstige feiten en onderwerp van publiek belang en eiser, zijn gezinsleden, woning en bedrijfspand in uitzending geblurred.

 

PUBLICATIE

 

Eiser vordert een verbod voor de televisie uitzending ‘Dossier van den Heuvel’, waarin hij wordt beschuldigd van oplichting.

 

De voorzieningenrechter wijst de vorderingen af. Er is voldoende steun in het feitenmateriaal voor de uitzending. Zo is gebleken dat John van den Heuvel al twee keer eerder in een televisieprogramma aandacht aan eiser heeft besteed en is eiser in het verleden in ieder geval twee keer strafrechtelijk veroordeeld voor oplichting. Ook wordt overwogen dat sprake is van ernstige feiten en een onderwerp van publiek belang. Ten slotte geldt dat eiser, zijn gezinsleden, woning en bedrijfspand in de uitzending geblurred zijn. Het belang van RTL en Simpel Media bij uitingsvrijheid moet daarom zwaarder wegen dan het belang van eiser bij bescherming van zijn privacy.

 

IEPT20190502, Rb Amsterdam, RTL

 

(kopie origineel vonnis)