Redlight maakt inbreuk op handelsnaam Redlights voor online platform voor prostitutie

Print this page 28-05-2019
IEPT20190507, Rb Amsterdam, Link Media v Siteways

Redlight maakt inbreuk op oudere handelsnaam Redlights: beide partijen richten zich op prostitutie, het zeer geringe verschil in de benamingen leidt tot verwarringsgevaar, dit alles ondanks beperkte beschermingsomvang van de handelsnaam Redlights.

 

HANDELSNAAMRECHT

 

Kort geding. Link Media exploiteert onder de handelsnamen redlights.be, redlights.de en redlights.nl een online advertentieplatform voor prostitutie. Link Media stelt dat Siteways inbreuk maakt op haar handelsnaamrecht door het exploiteren van de website redlight.nl voor soortgelijke dienstverlening.

 

De voorzieningenrechter wijst het inbreukverbod toe. Volgens de voorzieningenrechter is genoegzaam aannemelijk geworden dat met Redlights respectievelijk Redlight de betrokken ondernemingen worden aangeduid, zodat sprake is van gebruik als handelsnaam. Niet in geschil is dat Link Media de aanduiding langen gebruikt en dat beide partijen zich richten op dezelfde branche.

 

Het zeer geringe verschil in de benaming van de ondernemingen, slechts bestaande uit de letter s, en de omstandigheid dat beide zich richten op de Nederlandse markt brengt mee dat verwarring bij het in aanmerking komende publiek te duchten valt, zo oordeelt de voorzieningenrechter. Nu Siteways een vrijwel identieke naam hanteert voor een vrijwel identieke onderneming, moet haar handelwijze ook bij deze geringe beschermingsomvang, worden aangemerkt als een inbreuk op de handelsnaam van Link Media, zo concludeert de voorzieningenrechter. Siteways moet het gebruik van de handelsnaam en domeinnaam redlight.nl derhalve staken.

 

IEPT20190507, Rb Amsterdam, Link Media v Siteways

 

ECLI:NL:RBAMS:2019:5471