Voorgenomen uitzending Betrapt! verboden

Print this page 09-07-2019
IEPT20190628, Hof Amsterdam, Talpa
(Met dank aan Otto Volgenant, Ron Lamme en Hanna van Til, Boekx Advocaten)

Voorgenomen uitzending Betrapt! over concflict tussen paardenhandelaren onrechtmatig: sprake van onherstelbare schade voor appellanten indien uitzending wordt uitgezonden, uit beeldmateriaal en overige stukken onvoldoende duidelijk op te maken dat appellanten en hun metgezellen excessief geweld hebben gebruikt zoals in het programma wordt gesteld, aantijgingen [geïntimeerde sub 1] eenzijdig belicht en door selectief en suggestief gebruik beeldmateriaal en uitlatingen presentator ondersteund. Talpa had nader onderzoek naar ware toedracht incident moeten doen door bijv. appellanten hun verhaal te laten doen: onder mom van verzoek om hulp gedane onverwachte confrontatie op openbare weg die heimelijk is gefilmd onvoldoende.

 

PUBLICATIE

 

Appellanten hebben een onderneming in dressuur en verkoop van dressuurpaarden. [Geïntimeerde sub 1] en [geïntimeerde sub 2] exploiteren een groothandel in paarden en bieden stalling en dressuur aan. Voorgenoemde partijen zijn gaan samenwerken, maar hebben op de ochtend van 16 oktober 2018 een enorme ruzie gekregen, waarmee de samenwerking is beëindigd. Die middag hebben [appellant sub 2] en [geïntimeerde sub 1] via WhatsApp afgesproken om de tafel te gaan zitten om het eens te worden over een verdeling van de vijf gezamenlijke paarden. Zij hebben daarvoor een afspraak gemaakt voor de eerstvolgende zondag. Nadat zij hun voornemen daartoe tevoren bij de politie hadden gemeld, zijn [appellanten] later op de middag van 16 oktober 2018 samen met de broer van [appellant sub 2] , de broer van [appellante sub 1] , haar moeder en een vriendin in een personenauto en een busje naar het terrein van [geïntimeerde sub 1] en [geïntimeerde sub 2] gegaan, waar die ook wonen met hun dochter van tien. Hierbij ontstond een vechtpartij, waarbij over en weer aangifte is gedaan van mishandeling, geweld, poging tot doodslag enz. Vincent TV Producties en Talpa TV zijn van plan in een item van de aanstaande uitzending van het programma Betrapt! op 30 juni 2019 aandacht te besteden aan het conflict van [geïntimeerde sub 1], [geïntimeerde sub 2] en appellanten, waarbij appellanten van een overval op het terrein van [geïntimeerde sub 1] en [geïntimeerde sub 2] worden beschuldigd.. Appellanten willen de uitzending van het item voorkomen.

 

Het hof oordeelt dat de uitzending onrechtmatig is. Hierbij wordt allereerst overwogen dat sprake is van onherstelbare schade voor de professionele carrière van appellanten indien het item wordt uitgezonden, gelet op de ernst van de beschuldigingen. Onbetwist is dat iedereen in de paardenwereld elkaar kent en dat ook bij het onherkenbaar maken van de gezichten van appellanten en het niet noemen van achternamen, bedrijfsnamen en de woonplaats het voldoende aannemelijk is dat kijkers uit de paardenwereld appellanten zullen herkennen.

 

Uit het beeldmateriaal en de overige stukken is onvoldoende duidelijk op te maken dat appellanten en hun metgezellen excessief geweld hebben gebruikt zoals in het programma wordt gesteld, terwijl de aantijgingen van [geïntimeerde sub 1] eenzijdig worden belicht en door een selectief en suggestief gebruik van beeldmateriaal en uitlatingen van de presentator worden ondersteund. Talpa had nader onderzoek naar de ware toedracht van het incident moeten doen door bijvoorbeeld appellanten hun verhaal te laten doen. De onder het mom van een verzoek om hulp gedane onverwachte confrontatie op de openbare weg die heimelijk is gefilmd is daarvoor onvoldoende. Het hof acht het bepaald niet uitgesloten dat de makers van het programma zich (willens en wetens) voor het karretje van [geïntimeerde sub 1] hebben laten spannen en dat deze samen met [geïntimeerde sub 2] vooral uit was op een vorm van wraak/publieke afrekening.

 

IEPT20190628, Hof Amsterdam, Talpa

 

ECLI:NL:GHAMS:2019:2302