Inbreuk op auteursrecht op staande lamp

Print this page 20-09-2019
IEPT20190918, Rb Overijssel, Auteursrecht lamp

Staande lamp ‘Layer Big Loft’ auteursrechtelijk beschermd: vormgeving bestaande uit twee rechthoeken die elkaar onder op gelijke hoogte en boven over elkaar heen kruisen gecombineerd met een (contrasterende) ronde lampenkamp onmiskenbaar het gevolg van scheppende menselijke arbeid en creatieve keuzes, gesteld nog gebleken dat overgelegde gelijkende lampen ouder zijn. Lamp ‘Shine Your Light’ maakt hierop inbreuk: totaalindrukken stemmen overeen.

 

AUTEURSRECHT

 

Eiser brengt de afgebeelde ‘Layer Big Loft’-lamp op de markt en stelt dat gedaagde met haar ‘Shine Your Light’-lamp inbreuk maakt op haar auteursrecht.

 

De voorzieningenrechter oordeelt dat de lamp van eiser auteursrechtelijk is beschermd nu de vormgeving bestaande uit twee rechthoeken die elkaar onder op gelijke hoogte en boven over elkaar heen kruisen gecombineerd met een (contrasterende) ronde lampenkamp, onmiskenbaar het gevolg is van scheppende menselijke arbeid en creatieve keuzes. Gesteld nog gebleken is dat overgelegde gelijkende lampen ouder zijn dan de lamp van eiser. Nu de totaalindrukken van beide lampen overeenstemmen (een afbeelding van de lamp van gedaagde is helaas niet gepubliceerd) wordt inbreuk aangenomen. Het inbreukverbod wordt toegewezen. Toewijzing van het gevorderde bevel tot afgifte van een accountantsverklaring is naar het oordeel van de voorzieningenrechter niet proportioneel gelet op de kosten in verhouding met de kleine oplage.

 

IEPT20190918, Rb Overijssel, Auteursrecht lamp

 

ECLI:NL:RBOVE:2019:3295