Inbreuk op auteursrecht op sjaals

Print this page 24-12-2019
IEPT20191212, Rb Amsterdam, Bylima
(Met dank aan Diederik Donk, The Legal Group)

Bylima-sjaals auteursrechtelijk beschermd: specifieke creatieve wijze waarop de patronen zijn vormgegeven en zijn gecombineerd met andere zichtbare elementen (figuren, gebruikte materialen,  kleuren,  verhoudingen en positionering) komt in aanmerking voor auteursrechtelijke bescherming. Door gedaagde aangeboden sjaals maken hierop inbreuk: alle auteursrechtelijk beschermde trekken overgenomen.

 

AUTEURSRECHT

 

Eiseres houdt zich sinds bezig met het ontwerpen en vervaardigen van exclusieve sjaals en stelt dat gedaagde inbreuk maakt op haar auteursrecht door gelijkende sjaals aan te bieden via Instagram.

 

De voorzieningenrechter overweegt dat de specifieke creatieve wijze waarop de patronen zijn vormgegeven en zijn gecombineerd met andere zichtbare elementen (figuren, gebruikte materialen,  kleuren,  verhoudingen en positionering) voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking komt. Nu in de door gedaagde aangeboden sjaals alle auteursrechtelijk beschermde trekken zijn overgenomen, is sprake van inbreuk. Dat gedaagde heeft aangevoerd dat zij niet zelf de sjaals maakt, maar dat ze die inkoopt bij de website Alibaba doet daar niet aan af.

 

IEPT20191212, Rb Amsterdam, Bylima

 

(kopie originele vonnis)