TMG hoeft artikel over hartstochtelijke vrijage niet te verwijderen of te rectificeren

Print this page 28-01-2020
IEPT20191220, Rb Amsterdam, TMG

TMG hoeft artikel niet van website te verwijderen en te rectificeren; vrijheid van meningsuiting TMG weegt zwaarder dan recht op eerbiediging persoonlijke levenssfeer eiseres. TMG voldoende grond voor bewering dat eiseres en [naam 1] op een huwelijk 5 jaar geleden een ‘hartstochtelijke vrijage’ hebben beleefd. TMG heeft 5 schriftelijke verklaringen overgelegd van personen die aanwezig waren op het huwelijk en die bevestigen dat er meer aan de hand was dan een ‘heftige zoen’. Van de rectificatie van marginale inconsistenties wordt noch eiser, noch het publiek wijzer. Weerwoord eiseres was via de media al bekend. Eiseres is een publiek figuur.

 

PUBLICATIE-PRIVACY

 

Kort geding. In de Telegraaf (on-en offline) is op 11 november 2019 een artikel verschenen waarin wordt beweerd dat Presentatrice en Artiest al op het huwelijk van Presentatrice/zangeres ‘P’ in 2015 al een kleine amourette (‘hartstochtelijke vrijage’ of ook: ‘eerste huwelijksnacht’) hebben beleefd. Nu zijn Presentatrice en Artiest een klef stel, maar in 2015 was Artiest nog met Moeder van zijn kind. Het is Presentatrice die het kort geding tegen TMG heeft aangespannen, op grond van haar recht op de eerbiediging van haar persoonlijke levenssfeer. Voor haar 11-jarige zoon is dit natuurlijk ook niet leuk. Ze vordert verwijdering van het artikel online en een rectificatie.

 

Na voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter weegt de vrijheid van meningsuiting, die zich ook uitstrekt tot (kwetsende) uitingen in de entertainmentpers, het zwaarst. De vorderingen worden afgewezen. TMG heeft vijf verklaringen overgelegd van personen die bij het huwelijk aanwezig waren. Volgens de voorzieningenrechter is het –helaas voor mij- hier niet de plaats om die verklaringen breed uit te meten ‘maar als twee personen los van elkaar verklaren dat het er zo hevig aan toe ging dat sommige mensen riepen “get a room”, dan geeft dat een overtuigend beeld dat er meer aan de hand was dan een heftige zoen.’ Met deze verklaringen heeft TMG dan ook laten zien dat zij voldoende grond heeft voor haar bewering. Presentatrice is een bekend persoon en over haar liefdesleven wordt regelmatig verslag gedaan in de entertainmentpers. Ze is een publiek figuur die zich meer moet laten welgevallen dan andere personen. Die pers heeft zich inmiddels gestort op haar prille relatie met Artiest. En nu dus is deze mogelijke faux pas van vijf jaar geleden alsnog nieuws geworden. De voorzieningenrechter vindt het ‘heel onaangenaam voor Presentatrice, maar door het zo uit de hand te laten lopen op een feest waar – in de woorden van haar raadsman – de voltallige vaderlandse roddelpers aanwezig was, heeft zij dat voor een deel aan zichzelf te wijten.’ 

 

IEPT20191220, Rb Amsterdam, TMG

 

ECLI:NL:RBAMS:2019:9541