The Sting maakt ook volgens Hof inbreuk op auteursrecht van Krakatau

Print this page 25-06-2020
IEPT20200623, Hof Arnhem-Leeuwarden, The Sting v Krakatau
(Met dank aan A. Tsoutsanis, P.L. Reeskamp en A.M. van der Wal, DLA Piper)

Jas van Krakatau ook volgens het Hof auteursrechtelijk beschermd: het hof verenigt zich met de motivering van de voorzieningenrechter en maakt deze tot de zijne, met nieuw ingebrachte jassen heeft The Sting onvoldoende twijfel gezaaid ten aanzien van de aanname dat jas een werk is met eigen oorspronkelijk karakter en het persoonlijk stempel van Krakatau draagt, al bestaande jas van Krakatau kan haar niet worden tegengeworpen in het kader van de werktoets, Cofemel-arrest leidt niet tot een andere werktoets. Jas van The Sting maakt hierop inbreuk: de totaalindrukken die beide jassen wekken zijn nagenoeg gelijk door gladde front, de zwarte, diagonaal verlopende ritssluitingen op borsthoogte, het ontbreken van zakken en logo's, de brede band die de ritssluiting verbergt, de elastische manchetten van de binnenjas, de aantreklussen voor de capuchon, de wijze van bevestiging van de binnenjas, de mogelijkheid deze aan beide zijden te dragen en de vorm en kleuren van de binnenjassen. Kort geding vonnis enkel voor wat betreft toekennen proceskosten van ruim € 40 duizend vernietigd: in beginsel sprake van doorsnee kort geding over de vraag of het ene kledingstuk inbreuk maakt op het auteursrecht op het andere kledingstuk, door voeren extra verweren wordt de zaak niettemin gekwalificeerd als complexe zaak, geen aanleiding om de werkelijk gemaakte kosten te vergoeden.

 

AUTEURSRECHT - PROCESKOSTEN

 

De linksboven afgebeelde jas van Krakatau is ook volgens het Hof auteursrechtelijk beschermd. Het hof verenigt zich met de motivering van de voorzieningenrechter en maakt deze tot de zijne. Met nieuw ingebrachte jassen heeft The Sting bovendien onvoldoende twijfel gezaaid ten aanzien van de aanname dat jas een werk is met eigen oorspronkelijk karakter en het persoonlijk stempel van Krakatau draagt. De al bestaande jas van Krakatau kan haar naar het oordeel van het hof niet worden tegengeworpen in het kader van de werktoets. Bovendien leidt het Cofemel-arrest niet tot een andere werktoets.

 

De rechts afgebeelde jas van The Sting maakt hierop inbreuk. De totaalindrukken die beide jassen wekken zijn volgens het hof nagenoeg gelijk door het gladde front, de zwarte, diagonaal verlopende ritssluitingen op borsthoogte, het ontbreken van zakken en logo's, de brede band die de ritssluiting verbergt, de elastische manchetten van de binnenjas, de aantreklussen voor de capuchon, de wijze van bevestiging van de binnenjas, de mogelijkheid deze aan beide zijden te dragen en de vorm en kleuren van de binnenjassen.

 

Het kort geding vonnis wordt enkel voor wat betreft toekennen proceskosten van ruim € 40 duizend vernietigd. In beginsel is volgens het hof sprake van een doorsnee kort geding over de vraag of het ene kledingstuk inbreuk maakt op het auteursrecht op het andere kledingstuk. Door het voeren van extra verweren wordt de zaak niettemin gekwalificeerd als complexe zaak in de zin van de indicatietarieven. Er bestaat naar het oordeel van het Hof echter geen aanleiding om de werkelijk gemaakte kosten te vergoeden.

 

IEPT20200623, Hof Arnhem-Leeuwarden, The Sting v Krakatau

 

ECLI:NL:GHARL:2020:4773