Auteursrechten die [eiseres] door overdracht heeft verkregen op foto’s die zijn gebruikt in een grafisch ontwerp voor de bestickering van voertuigen uitgeput

19-02-2021 Print this page
Auteur:
Anouck Bakhuis
IEPT20200805, Rb Midden-Nederland, Auteursrecht foto uitgeput

Auteursrechten die [eiseres] door overdracht heeft verkregen op foto’s die zijn gebruikt in een grafisch ontwerp voor de bestickering van voertuigen uitgeput: het grafisch ontwerp is met toestemming van de toenmalige rechthebbende(n) in het verkeer gebracht en [eiseres] kan zich niet meer verzetten tegen verdere verhandeling daarvan, geen sprake van nieuwe reproductie door aanbrengen van sticker met eigen handelsnaam over bestickering door [gedaagde sub 1] en ook geen sprake van verveelvoudiging, [eiseres] kan ook geen beroep doen op de persoonlijkheidsrechten ex artikel 25 Aw nu deze niet overgaan door overdracht auteursrechten.

 

AUTEURSRECHT

 

[Eiseres] is professioneel fotografe. Zij stelt dat zij maakster en auteursrechthebbende is van drie foto's die zijn gebruikt in een grafisch ontwerp voor een reclamecampagne van [bedrijfsnaam]. Als onderdeel van deze reclamecampagne zijn voertuigen voorzien van bestickering met het grafisch ontwerp. [Eiseres] stelt dat zij door overdracht ook de rechthebbende is geworden op de auteursrechten op het grafisch ontwerp. [gedaagde] heeft de bestickering in aangepste vorm maar met dezelfde foto's als afbeelding op haar vrachtwagens gebruikt. Eiseres stelt dat hiermee inbreuk wordt gemaakt op haar auteursrechten en dat het grafisch ontwerp bovendien verminkt is. 

 

De kantonrechter oordeelt als volgt. [bedrijfsnaam] heeft het grafisch ontwerp waarin de foto's zijn verwerkt, met toestemming van de toenmalige rechthebbende(n) als bestickering op een aantal voertuigen in het verkeer gebracht. [eiseres] kan zich dan ook niet verzetten tegen verdere verhandeling van het werk, nu de auteursrechten zijn uitgeput. [gedaagde] heeft op de bestickering een sticker aangebracht met haar eigen handelsnaam. Niet kan worden aangenomen dat door die wijziging sprake is van een nieuwe reproductie. Ook is niet gebleken dat [gedaagde] het ontwerp heeft verveelvoudigd. Ook het beroep op de persoonlijkheidsrechten ex artikel 25 Aw gaat niet op. De persoonlijkheidsrechten op het grafisch ontwerp komen toe aan de maker en zijn niet overgegaan door auteursrechtoverdracht aan [eiseres].

 

IEPT20200805, Rb Midden-Nederland, Auteursrecht foto uitgeput

 

ECLI:NL:RBMNE:2020:4686