‘E-mail mij wanneer artikel weer leverbaar is’-uiting onrechtmatige reclame wanneer samenwerking is beëindigd

19-02-2021 Print this page
Auteur:
Birgit Kunst-Verboon
IEPT20210211, RCC, Bol.com
(Met dank aan Martijn Poulus, Ploum)

Commissie beveelt Bol.com aan om niet meer met de uiting 'E-mail mij wanneer artikel weer leverbaar is' reclame te maken: uiting in strijd met artikel 7 NRC omdat samenwerking met verkoper was beëindigd en de producten nooit meer leverbaar zullen zijn. Bol.com handelt met uitingen niet in strijd met artikel 8.5 NRC (lokkertjes en Bait and Switch): op de betreffende productpagina’s worden bij de producten van klager geen prijs genoemd.

 

RECLAMERECHT

 

Klager handelt in juweliersartikelen en ontwerpt, fabriceert en verkoopt onder meer manchetknopen. Eind 2018 heeft zij besloten om een aantal producten via Bol.com te verkopen, waarna zij op 18 april 2019 heeft besloten om haar producten niet langer via dit platform te verkopen. Klager heeft uitdrukkelijk aan bol.com kenbaar gemaakt dat haar winkelpagina op bol.com moest worden gesloten en dat door bol.com geen gebruik meer mocht worden gemaakt van de unieke producten, inclusief foto’s en informatie over de producten. Ruim een jaar later bleken alle producten echter nog niet van bol.com te zij verwijderd.

 

De reclame-uitingen zijn misleidend volgens klager en noemt daarbij onder andere de elementen: “Niet leverbaar” en “E-mail mij eenmalig zodra dit artikel leverbaar is”

 

In de bestreden uitingen wordt bij het betreffende product gemeld dat het niet leverbaar is, maar er een mogelijkheid is om gemaild te worden wanneer het product wel weer leverbaar is. In deze mededeling ligt naar het oordeel van de Commissie de suggestie besloten dat het bewuste product op een gegeven moment wel weer kan worden geleverd. Bol.com maakt hierbij de kanttekening dat de consument er rekening mee moet houden dat het artikel “niet altijd” terug op voorraad komt, terwijl in dit geval het product nooit meer geleverd gaat worden via bol.com, omdat de samenwerking is beëindigd. De Commissie acht de uitingen ten aanzien van de beschikbaarheid niet voldoende duidelijk als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b NRC. De Commissie acht de uitingen verder misleidend en daardoor oneerlijk als bedoeld in artikel 7 NRC, aangezien een dergelijke mededeling de consument ertoe kunnen brengen een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen. 
De Commissie acht de uitingen in strijd met artikel 7 NRC. De Commissie beveelt Bol.com aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

De klachten op grond van het bepaalde in artikel 8.5 NRC (lokkertjes en Bait and Switch) worden afgewezen, omdat op de betreffende productpagina’s bij de producten van klager geen prijs wordt genoemd. 

 

IEPT20210211, RCC, Bol.com

 

Dossiernr: 2020/00623